Nye regler trer i kraft som kan gi butikker store bøter for å nekte kontant betaling. Endringen skal sikre at alle fortsatt kan bruke kontanter.
Fra 1. mai innføres en ny forskrift som gir Forbrukertilsynet mulighet til å ilegge bøter på inntil 25 millioner kroner, eller fire prosent av årsomsetningen, til butikker som nekter kunder å betale med kontanter.
Dette bygger på den nye finansavtaleloven som regjeringen innførte i oktober i fjor, som slår fast at utsalgssteder plikter å ta imot kontanter. Barne- og familieminister Lene Vågslid understreker at kontant betaling gir trygghet og tilgjengelighet for dem som ikke bruker digitale løsninger, og er viktig for samfunnsberedskapen.
Tidligere justisminister Emilie Enger Mehl fra Senterpartiet, som var pådriver for lovendringen, peker på strømbruddet i Sør-Europa som et eksempel på hvorfor kontanter er grunnleggende beredskap.
Lene Vågslid
Emilie Enger Mehl
Regjeringen
Barne- og familiedepartementet
Forbrukertilsynet
Senterpartiet
Sør-Europa
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
20 dager siden
Regjeringen foreslår bøter på opptil 25 millioner kroner for influensere og andre som driver med ulovlig reklame rettet mot barn. Barne- og familieministeren understreker at barn må beskyttes bedre mot ulovlig markedsføring, særlig reklame som bidrar til kroppspress. Forbrukertilsynet skal få økte virkemidler for å håndheve markedsføringsloven. Forbrukerrådet støtter forslaget og håper det vil skjerpe aktørene som selger reklame, og ønsker ytterligere innstramminger for markedsføring i sosiale medier og spill.
4 måneder siden
Forbrukartilsynet har varslet tvangsmulkt på til sammen 2,5 millioner kroner i uken for parkeringsselskapene Onepark, APCOA AS og Aimo Park Norway AS. Tilsynet mener selskapene bryter loven ved å kreve for høye fakturagebyr. Selskapene har fått et «førehandsvarsel om vedtak» og må svare innen 20. januar om de vil endre praksisen sin. Forbrukerrådet støtter tilsynets syn og mener fakturagebyret bør være maksimalt 10 kroner. Selskapene på sin side mener de følger finansavtaleloven, som sier at fakturagebyret ikke kan overstige betalingsmottakerens faktiske kostnad.
3 måneder siden
Regjeringen foreslår en ny eiendomsmeglingslov med endrede regler for budgivning, skjerpede krav til meglere og større sanksjonsmuligheter for Finanstilsynet. De viktigste endringene for boligkjøpere og -selgere er et forbud mot hemmelige bud, et minstekrav på 30 minutter for akseptfristen, og tiltak mot «kupping». Lovforslaget er basert på anbefalinger fra et regjeringsoppnevnt utvalg fra 2021. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener lovendringene vil skape større trygghet, åpenhet og rettferdighet i budrunder.
1 måned siden
EU innfører nye reguleringer som forbyr salg av hudpleieprodukter med over 0,3 prosent retinol fra 1. november 2025. Bakgrunnen er bekymring for høyt A-vitamininntak, da de fleste får nok gjennom mat og kosttilskudd. Hudlege Daniel Habashi støtter reguleringen, og advarer om at feil bruk av retinol kan føre til hudirritasjon og brannskader. Mattilsynet vil følge opp at butikkene overholder loven. Flere butikkjeder opplyser at de veileder yngre kunder til mildere produkter. Sverige har innført 15-års aldersgrense på retinol, men norske apotek har ikke fulgt etter.
4 måneder siden
Fra 2025 trer flere nye lover og regler i kraft. Det blir forbudt å gifte seg med nære slektninger som søskenbarn, og det blir lettere å få gjeldsordning. Terskelen for strømstøtte øker, mens butikker får enklere regler for salg av varer med kort holdbarhet. Frikortgrensen øker til 100.000 kroner, og personfradraget øker til 108.550 kroner. Det innføres også nye regler for informasjonskapsler (cookies), og skattegrensen for utleie av bolig øker. I tillegg avvikles den ekstra arbeidsgiveravgiften, og det blir slutt på måling av radioaktivitet hos sau. Det blir også lettere å få boliglån med lavere egenkapitalkrav, men stønad til kiropraktorbehandling avvikles.
4 måneder siden
Forbrukertilsynet har varslet parkeringsselskapene Onepark, Apcoa og Aimo Park Norway om milliongebyrer for å ha krevd for høye fakturagebyrer. Ifølge den nye finansavtaleloven fra 2023 skal ikke fakturagebyret overstige selskapenes faktiske kostnader. Tilsynet krever at selskapene endrer praksis, og har varslet tvangsmulkter på henholdsvis 1,3 millioner, 950 000 og 250 000 kroner. Selskapene har uttalt at de mener deres praksis er innenfor loven, og vil svare Forbrukertilsynet innen 20. januar. De vil ikke kommentere saken ytterligere før de har gitt sitt tilsvar.
2 måneder siden
Forbrukerrådet tar til orde for å avskaffe gebyrer på kort- og kontantbetalinger, da de mener dette i praksis rammer de 200.000 nordmennene uten smarttelefon. Direktør i Forbrukerrådet, Inger Lise Blyverket, fremhever at gebyrene fungerer som en ekstraskatt og skaper utenforskap. Utspillet kommer i forbindelse med Betalingsutvalgets NOU (Norges offentlige utredninger) om trygge og enkle betalinger.
4 måneder siden
Forbrukertilsynet har varslet tre parkeringsselskaper om milliongebyrer for å kreve for høye fakturagebyrer. Tilsynet mener at selskapene tar mer betalt for å sende faktura enn det faktisk koster, noe som strider mot den nye finansavtaleloven fra 2023. Loven sier at fakturagebyret ikke kan overstige betalingsmottakerens faktiske kostnad. De tre selskapene, Onepark, Apcoa og Aimo Park Norway, har fått varsel om tvangsmulkter på henholdsvis 1.300.000, 950.000 og 250.000 kroner. Selskapene har uttalt at de mener deres praksis er innenfor regelverket og har frist til 20. januar med å svare Forbrukertilsynet.
1 måned siden
Regjeringen planlegger å innføre EUs AI-forordning i Norge for å styrke konkurransekraften og sikre like rammevilkår som i Europa. Digitaliseringsminister Karianne Tung kunngjorde at et utkast til en norsk AI-lov vil bli sendt på høring før sommeren, med mål om at loven skal tre i kraft sensommeren 2026. DNB-sjef Kjerstin Braathen støtter initiativet og understreker viktigheten av å øke AI-kompetansen i Norge. Som en del av satsingen opprettes «KI Norge» under Digitaliseringsdirektoratet, for å fremme ansvarlig utvikling av kunstig intelligens. Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) vil fungere som nasjonalt tilsyn og kontaktpunkt mot EU, og virksomheter som bryter loven kan få bøter på opptil 350 millioner kroner.
4 måneder siden
Fra 2025 innføres en rekke nye lover og regler. Det blir blant annet mer lønnsomt å selge hageprodukter skattefritt, og studielån kan reduseres ved å flytte til distriktskommuner. Momsen på kommunale avgifter reduseres i mai, noe som kan gi lavere vannregninger. Reglene for knockout i kampsport forenkles, mens prisen på pass og ID-kort øker. Det innføres også et hurtigspor for unge lovbrytere i domstolene, og rettshjelpssatsen øker med 50 kroner, noe som ikke innfrir kravene fra advokatforeningen.
15 dager siden
Barnetrygden øker med 202 kroner per måned per barn fra og med 1. mai 2025. Dette betyr at den nye månedlige satsen blir 1968 kroner for alle barn under 18 år. Nav bekrefter at april-utbetalingen er den siste med dagens satser. Økningen ble vedtatt i statsbudsjettet for 2025 etter forhandlinger mellom regjeringspartiene og SV. SV-leder Kirsti Bergstø uttalte at dette er viktig i en tid med høye levekostnader. De som allerede mottar barnetrygd, trenger ikke å foreta seg noe for å få den nye satsen.
1 måned siden
Norges Bank oppfordrer nordmenn til å ha flere betalingsmuligheter tilgjengelig som en del av egenberedskapen. Dette inkluderer kontoer i flere banker, betalingskort og kontanter hjemme. Bankdirektør Torbjørn Hægeland understreker at selv om Norge har et sikkert betalingssystem, kan feil, digitale angrep eller andre uønskede hendelser oppstå. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler at folk er forberedt på å klare seg selv i en uke, og Norges Bank påpeker at mange er klar over viktigheten av å ha kontanter, men færre kjenner til rådet om å ha konto i flere banker.
4 måneder siden
Flere lovendringer trer i kraft i 2025. Det innføres hurtigspor i domstolene for unge lovbrytere, og passgebyrene øker. Regler for beskyttelse av skjulte adresser styrkes, og måling av radioaktivitet på sau etter Tsjernobyl-ulykken avsluttes. Det blir forbudt å gifte seg med søskenbarn. Terskelen for strømstøtte øker, og kravene for å bli universitet lettes. Det innføres krav om nullutslipp for ferjer, med visse unntak. Ny abortlov trer i kraft 1. juni, med utvidet grense for selvbestemt abort til uke 18. Det er også justeringer i skatter, avgifter og gebyrer.
3 måneder siden
Spania har innført nye regler for korttidsutleie som krever at utleiere registrerer seg, søker om tillatelse og samler inn sensitive personopplysninger fra gjester. Utleiere som bryter reglene risikerer bøter på opptil sju millioner kroner fra 1. juli 2024. Airbnb kritiserer de nye reglene og hevder de vil føre til tap av arbeidsplasser og inntekter. Den spanske regjeringen forsvarer tiltakene med at de er nødvendige for å bekjempe boligmangel og misnøye med masseturisme. Det nye regelverket har skapt usikkerhet blant utleiere, og det er forventet at Spania kan oppleve lignende konsekvenser som Amsterdam, som har innført lignende regler.
3 måneder siden
Regjeringen foreslår å oppheve byggestopp for tilfluktsrom og gjøre det obligatorisk i nye store bygg. Eiendomsaktører frykter at dette vil føre til mindre boligbygging og økte boligpriser, noe justisminister Emilie Enger Mehl ikke er bekymret for. Hun mener det er nødvendig for sikkerheten og at alle må bidra til beredskap. Det er usikkerhet rundt kostnadene, med estimater fra 30.000 til 50.000 kroner per person. Regjeringen vil vurdere ulike krav til ulike prosjekter, inkludert bruk av beredskapsrom, og åpner for innspill til ordningen. Samtidig er boligbyggingen på et historisk lavt nivå, og det forventes en prisvekst på 10 prosent i år.