En bonde som ønsket å bidra til økt selvforsyning, ble overrasket over å motta kun 7 kroner for en 73 kilos vær levert til slakt. Nortura bekrefter at prisen for voksen vær er svært lav, da markedet er minimalt.
Bonden kritiserer prisen som respektløs og mener det sender feil signaler om matberedskap. Hun mener at det må lønne seg å slakte også de store dyrene for å sikre beredskapen.
Landbruks- og matministeren har foreløpig ikke kommentert saken.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Et ektepar i Lom mottok kun 10 øre per kilo for kjøttet av en tre år gammel vær, noe som resulterte i et harmdirrende leserbrev. De kritiserer den lave prisen og påpeker viktigheten av matberedskap og sjølforsyning. Paret driver en gård med rundt 50 sauer, og selv om værkjøtt ikke er like godt betalt som lammekjøtt, mener de det er respektløst å verdsette det så lavt. Lederen i Oppland Sau og Geit støtter kritikken og fremhever sauebøndenes samfunnsoppdrag med å produsere mat på norske ressurser. Landbruksministeren har foreløpig ikke kommentert saken.
1 måned siden
Kjøttprisene i butikk har steget kraftig de siste tre årene, mens bøndenes betaling har økt minimalt. Dette har ført til frustrasjon blant bønder og kunder, som føler seg urettferdig behandlet. Bondelagsleder Olav Håkon Ulfsnes kritiserer butikkjedene for å beholde priskutt selv og øke prisene ytterligere. Virke, som representerer dagligvarekjedene, avviser kritikken og peker på økte kostnader i hele verdikjeden, fra transport til emballasje. Ulfsnes mener dagens situasjon er uakseptabel og at kjedene har for stor makt, og viser til konkurransen fra Normal som en mulig årsak til at kjøttprisene har økt.
1 måned siden
Norske bønder føler seg underbetalt til tross for økte kjøttpriser i butikkene. Bondeeide selskaper som Nortura, Tine og Felleskjøpet Agri kontrollerer store deler av matvaremarkedet, men klarer ikke å sikre bøndene en større andel av fortjenesten. Samtidig mottar lederne i disse selskapene høye lønninger og bonuser. Det stilles spørsmål ved hvorfor bondesamvirket ikke utnytter sin markedsmakt bedre, og om de bør vurdere å etablere en egen dagligvarekjede for å sikre bøndene en større del av verdiskapingen.
1 måned siden
Eggprisene i butikk har økt kraftig, mer enn det bøndene får betalt. Halvor Sveen kritiserer butikkjedene for å sko seg på prisøkningen. Kjedene skylder på økte innkjøpspriser fra Nortura, som begrunner det med økte kostnader som energi og lønn. Eggprisene har steget siden Ukraina-krigen, og mangel på egg bidrar til prispress. Sveen mener bøndene sliter økonomisk, og at systemet er urettferdig. Han mener at de så vidt holder hodet over vannet.
1 måned siden
Landbruksdirektoratet har offentliggjort tall som viser en kraftig økning i tilskudd til norske bønder, som i 2024 har steget til 21,6 milliarder kroner. Gamkinn Landbruk mottok mest støtte, etterfulgt av Jamtsve/Hanemo Samdrift og Lundstad Grønt AS. Brødrene Freberg mener tilskuddene er avgjørende for norsk matproduksjon, mens Ivar Gaasland ved Handelshøyskolen BI mener forbrukerne betaler dobbelt og at subsidiene i hovedsak går til kjøtt- og melkeproduksjon. Han mener Norge bør vurdere en annen modell for landbruksstøtte.
1 måned siden
Rødt-leder Marie Sneve Martinussen reagerer sterkt på Norgesgruppens årsresultat på 4,88 milliarder kroner før skatt, samtidig som matvareprisene har steget. Martinussen mener vanlige folk betaler for mye for mat, mens bøndene får for lite. Hun krever derfor at dagligvarekjedene splittes opp for å redusere kjedemakten. SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes støtter kritikken og etterlyser tiltak fra konkurransetilsynet og regjeringen. Flere økonomer mener at de høye matvareprisene kan føre til at Norges Bank ikke vil senke renten.
2 dager siden
Bøndenes organisasjoner har lagt frem sitt krav i årets jordbruksoppgjør. De ber om en betydelig inntektsøkning for næringen.
2 måneder siden
Anneli Romberg (60) reagerer kraftig på prisene hun fant hos Kiwi i Porsgrunn, hvor kjøttdeig var betydelig dyrere enn hamburgere, selv om begge inneholder storfekjøtt med samme fettprosent. Hun stusset også over at butikkens eget merke, Folkets, var dyrere enn Gilde, til tross for at de produseres av samme selskap. Romberg kritiserer mangelen på prisopprør fra forbrukere og etterlyser grep fra politikere. Kiwi forklarer at prisene varierer og at hamburgere er presset i pris, og at de jobber for å ha logiske priser.
2 måneder siden
Anneli Romberg (60) reagerte på at kjøttdeig var dyrere enn hamburger hos Kiwi, til tross for liten forskjell i innhold. Hun stusset også over at kjøttdeig av merket Folkets, som eies av Norgesgruppen, var dyrere enn Gilde sin kjøttdeig, selv om begge produseres av samme selskap. Romberg kritiserer mangelen på forbrukeropprør og mener politikerne ikke tar ansvar. Kiwi forklarer prisforskjellene med konkurranse, kampanjer og at de jobber for logiske priser.
4 dager siden
Matinfluenser Kristoffer Gregersen reagerte da han oppdaget noe hos Meny. Han stusset da han skulle handle karbonadedeig.
1 måned siden
Senterpartiet har økt subsidiene til landbruket kraftig i sin regjeringstid, noe de anser som en suksess. Støtten nærmer seg 900.000 kroner per bonde, men kritikere hevder at bøndene likevel tjener dårlig på grunn av negativ verdiskaping. Geir Pollestad ønsker å øke støtten ytterligere mot én million kroner per årsverk. Bønder fra Småbrukarlaget demonstrerte under Senterpartiets landsmøte og uttrykte misnøye med betalingen. Borch mener økte subsidier sikrer matproduksjon i hele landet, og at nedgangen i antall gårdsbruk bremses.
2 dager siden
Norske bønder har lagt frem sitt krav i årets jordbruksoppgjør. De ber om en betydelig inntektsøkning og prioritering av spesifikke grupper.
1 måned siden
Artikkelen viser at bøndene ikke har tjent på økningen i matvarepriser; de har tvert imot tapt penger. Dagligvarekjedene øker sine overskudd, og lederne har høye inntekter, mens bøndene sliter med lav lønn og usikkerhet rundt markedsadgang. Bøndene får heller ikke produsere så mye grønt som de ønsker, fordi dagligvarekjedene ofte prioriterer billigere importvarer. Fryserabattordningen bidrar også til at bøndene får mindre betalt. Dette skaper en ubalanse hvor bøndene taper, mens dagligvarekjedene tjener på bekostning av norsk matproduksjon, og hindrer økt grøntproduksjon.
1 måned siden
Sigurd Oleivsgård (81) ble overrasket over å finne fersk, hel norsk laks til en betydelig lavere pris i Thailand enn i Norge, og stiller spørsmål ved hvor fortjenesten på laksen i norske butikker ender opp. Dagligvarekjedene Coop og Rema 1000 har kommentert saken. Coop uttrykker forundring over prisen, mens Rema 1000 avstår fra å kommentere prisnivået i Thailand. Kiwi peker på den svake kronekursen som en mulig forklaring. Sjømatrådet spekulerer i om laksen selges med tap eller om den kan ha vært opptint før salg.
9 dager siden
TV-profil Jan Tore Kjær reagerer kraftig på de høye prisene på norsk sjømat etter å ha betalt 895 kroner for seks sjøkreps. Han mener det er «fullstendig galskap» at sunn og lokal sjømat koster så mye, mens billigere mat ofte er mindre næringsrik og masseprodusert. Kjær delte sin frustrasjon på Instagram, hvor sjømatleverandøren VAAG svarte med forståelse og forklarte at høye priser skyldes blant annet at fiskerne betaler mye for råvarene, og at bare en liten del av sjøkrepsen er spiselig halekjøtt. VAAG peker også på økt internasjonal etterspørsel som en årsak til prisøkningen, men lover å jobbe for bedre priser i 2025.