Marine Le Pen, leder for Nasjonal samling, er dømt for underslag av EU-midler. Partiet anklages for å ha mottatt nesten 7 millioner euro fra EU-parlamentet mellom 2004 og 2016, som skulle vært brukt til å betale parlamentsansatte.
I stedet skal midlene ha blitt brukt til å lønne partiets egne ansatte.
Le Pen har nektet straffskyld, men risikerer fengsel, bot og utestengelse fra presidentvalget i 2027.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Marine Le Pen, leder for partiet Nasjonal Samling, er funnet skyldig i å ha underslått EU-midler. Saken dreier seg om at partiet mellom 2004 og 2016 mottok nesten 7 millioner euro fra EU-parlamentet, som skulle vært brukt til å betale parlamentsansatte, men som istedenfor ble brukt til å lønne partiets egne ansatte. Le Pen har nektet straffskyld. Hun risikerer nå fengsel, bot, og potensielt et forbud mot å stille i presidentvalget i 2027. Påtalemyndigheten har bedt om at Le Pen ilegges et umiddelbart forbud mot offentlige verv i fem år.
1 måned siden
Marine Le Pen, leder for ytre høyre i Frankrike, er dømt for å ha underslått EU-midler. Partiet hennes, Nasjonal samling, anklages for å ha mottatt nesten 7 millioner euro fra EU-parlamentet mellom 2004 og 2016, som skulle gått til å betale parlamentsansatte, men som ble brukt til partiets egne ansatte. Aktoratet har bedt om en fengselsstraff på fem år og et forbud mot å inneha offentlige verv, noe som kan hindre henne i å stille til valg i 2027. Le Pen er kjent for sin innvandringskritiske og EU-kritiske holdning, og har tidligere uttrykt støtte til Russland.
1 måned siden
Marine Le Pen, en fremtredende fransk politiker på ytre høyre, er dømt for underslag av EU-midler sammen med flere partimedlemmer. Underslaget dreier seg om rundt 80 millioner kroner som skulle ha blitt brukt til å lønne politiske assistenter i EU-parlamentet, men som istedenfor ble brukt til nasjonal politikk. Aktor har foreslått en fengselsstraff og at Le Pen fratas retten til å stille til valg de neste fem årene, noe som kan sette en stopper for hennes presidentkandidatur i 2027. Selv om Le Pen leder på meningsmålingene, er fremtiden hennes usikker, og partiet Nasjonal Samling mangler en klar plan B i hennes fravær.
1 måned siden
Marine Le Pen står overfor en dom i en underslagssak som kan sette en stopper for hennes politiske karriere. Hun og over 20 andre fra partiet Nasjonal samling er anklaget for å ha underslått EU-midler som skulle gått til ansatte i EU-parlamentet. Statsminister François Bayrou har uttrykt bekymring for at en domfellelse kan føre til et «offentlig ramaskrik». Påtalemyndigheten har bedt om fengselsstraff og et femårig forbud mot å stille til valg, selv ved en eventuell anke. Le Pen avviser anklagene og mener saken er et forsøk på å frata henne retten til å stille til valg i presidentvalget i 2027.
24 dager siden
Marine Le Pen, lederen for Nasjonal samling i Frankrike, avviser dommen som forbyr henne å stille til valg i 2027. Hun ble dømt til to års fengsel med fotlenke for underslag og misbruk av statlige midler. Le Pen hevder at dommen er et politisk spill for å kriminalisere opposisjonen. Jordan Bardella, partiets president, støtter Le Pen og anklager rettssystemet for å være politisert. Tusenvis av tilhengere demonstrerte i Paris til støtte for Le Pen, mens en motdemonstrasjon ble organisert av det venstreradikale partiet Det ukuelige Frankrike.
1 måned siden
Marine Le Pen er dømt til fire års fengsel og utestengt fra politiske verv i fem år for misbruk av EU-midler. Dommen ryster Frankrike og kan stanse Le Pens kandidatur ved presidentvalget i 2027. Hennes parti, Nasjonal Samling, må vurdere nye kandidater, som Jordan Bardella. Dommen har utløst reaksjoner, med anklager om politisk heksejakt fra Le Pens støttespillere, mens andre mener rettferdigheten har seiret. Frankrike står overfor en periode med politisk uvisshet og polarisering.
24 dager siden
Marine Le Pen er dømt for misbruk av EU-midler, noe som har ført til protester fra hennes tilhengere. Le Pen beskriver dommen som politisk og sier hun vil anke. Hun oppfordrer sine tilhengere til å hente inspirasjon fra Martin Luther King. Dommen kan knuse Le Pens ambisjoner om å bli president i 2027. Etter dommen har dommerne mottatt trusler, og Le Pen har lovet å kjempe for å få den omgjort.
24 dager siden
Marine Le Pen er dømt for misbruk av EU-midler, noe som kan sette en stopper for hennes ambisjoner om å bli president. Dommen har utløst store demonstrasjoner fra hennes tilhengere i flere franske byer. Le Pen selv avviser dommen som politisk motivert og lover å fortsette kampen. Støttespillere beskriver dommen som et angrep på demokratiet. Etter at dommen falt, har dommere mottatt trusler, og Le Pen har oppfordret sine tilhengere til å finne inspirasjon i Martin Luther Kings ikkevoldelige kamp for rettigheter. Det kommende valget i 2027 er preget av usikkerhet, og Le Pen har over tid arbeidet for å distansere seg fra sin fars kontroversielle uttalelser.
1 måned siden
Marine Le Pen er dømt for misbruk av EU-midler, noe som kan hindre henne i å stille som presidentkandidat i 2027. Frankrike-ekspert Kjerstin Aukrust forventer sterke reaksjoner fra hennes velgere, som utgjør en betydelig del av den franske befolkningen. Dommen kan føre til ulike utslag, inkludert endringer i valgdeltakelse og økt skepsis mot rettsvesenet. Aukrust understreker at dommen viser at rettssystemet fungerer, men påpeker også at Le Pens eventuelle fravær kan føre til interne konflikter i partiet Rassemblement National, selv om Jordan Bardella har en viss appell.
1 måned siden
Frankrikes ytre høyre-leder Marine Le Pen er utestengt fra politikken i fem år for misbruk av EU-midler. USA har reagert på dommen og uttaler at det er bekymringsfullt at politikere utestenges fra den politiske prosessen, og understreker retten til å dele politiske synspunkter. Elon Musk kritiserer dommen og mener den radikale venstresiden misbruker rettssystemet. Le Pen nekter straffskyld og har anket dommen.
29 dager siden
Marine Le Pen og hennes støttespillere raser etter en bedrageridom som truer hennes mulighet til å stille i presidentvalget i 2027. Le Pen hevder dommen er politisk motivert og anklager systemet for å ville hindre henne i å vinne valget. Riksadvokaten avviser påstandene og understreker at dommen er rettferdig og at trusler mot dommere er uakseptable. Frankrike-ekspert Kjerstin Aukrust advarer om sterke reaksjoner fra Le Pens velgere, mens internasjonale aktører som Elon Musk og Dmitrij Peskov har kritisert dommen.
2 måneder siden
Rødt-leder Marie Sneve Martinussen anklager Frp for å være en «trojansk hest» i EU-politikken, og uttrykker skepsis til partiets løfter om å motsette seg EU-direktiver. Hun argumenterer med at Høyre ønsker en tettere integrasjon med EU, og at Frp vil kompromisse i forhandlinger. Listhaug avviser påstanden og understreker at Frp er imot fjerde energimarkedspakke. Hun påpeker at Høyre, MDG og Venstre er de som ønsker å innføre de omstridte strømdirektivene fra EU.
3 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug anklager Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum for å bløffe om Senterpartiets rolle i utbyggingen av utenlandskabler. Listhaug hevder at Vedum forsøker å tåkelegge partiets tidligere støtte til kablene, og viser til at Senterpartiet i 2008 lanserte visjonen om Norge som Europas batteri og støttet byggingen av de to siste kablene i 2014. Hun mener Vedum forsøker å unngå ansvar for de høye strømprisene. Striden mellom regjeringspartiene Ap og Sp om EUs fjerde energimarkedspakke har ført til offentlige diskusjoner og en mulig regjeringskrise. Senterpartiets sentralstyre møtes for å diskutere situasjonen, men Vedum har uttrykt ønske om å forbli i regjering.
1 måned siden
Donald Trump har kommentert dommen mot Marine Le Pen, hvor hun ble funnet skyldig i misbruk av EU-midler og dømt til fengsel samt utestengelse fra politiske verv. Trump sammenligner Le Pens situasjon med sine egne juridiske kamper i USA, og mener utestengelsen fra valg ligner forholdene i USA. En talsperson fra det amerikanske utenriksdepartementet har også uttrykt bekymring over dommen, og påstår at det føres en aggressiv juridisk krigføring mot president Trump.
18 dager siden
Norsk Industri vil kreve tilbake millioner av kroner fra tidligere direktør Stein Lier-Hansen, som er tiltalt for grov økonomisk utroskap og korrupsjon. Økokrim mener Lier-Hansen urettmessig belastet Norsk Industri for 10,6 millioner kroner til blant annet jakt, hytter og restaurantbesøk i perioden 2016 til 2023. I tillegg skal han ha mottatt 1,9 millioner kroner i bestikkelser fra en konsulent. Norsk Industri vil kreve tilbakebetaling i rettssaken. Lier-Hansens forsvarer sier de vil vurdere kravene, men har tidligere uttalt at Lier-Hansen stiller seg uforstående til korrupsjonsanklagene, men er åpen for at det kan ha skjedd feil.