El Salvador måtte gi opp bitcoin som offisiell valuta. Bitcoin-entusiaster strømmer likevel fortsatt til landet.
Artikkelen beskriver El Salvadors erfaring med bitcoin som offisiell valuta. Landet gjorde bitcoin sidestilt med amerikanske dollar i 2021 etter initiativ fra president Nayib Bukele. Dette inkluderte en egen app og obligatorisk aksept for bedrifter.
Etter press fra IMF, som var kritisk til eksperimentet, endret regjeringen loven i 2024 slik at det ikke lenger er obligatorisk å ta imot bitcoin eller betale skatter med den. Bruken av bitcoin er lav nasjonalt, men mer synlig i turistområder som El Zonte, kjent som Bitcoin Beach.
Lokale innbyggere utenfor turistområdene bruker sjelden bitcoin. Til tross for endringene fortsetter bitcoin-entusiaster å flytte til El Salvador, tiltrukket av visjonen om et bitcoin-basert samfunn og muligheter for investeringer, spesielt i eiendom i El Zonte.
Enrique Berrios
Nayib Bukele
Tatiana Marroquin
Zach Signor
Juan Perucca
IMF
Regjeringen
Nasjonalforsamlingen
E24
El Salvador
El Zonte
USA
San Salvador
Santa Ana
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Tsjekkias sentralbanksjef, Aleš Michl, ønsker å undersøke muligheten for å inkludere bitcoin i landets valutareserve. Dette vil gjøre Tsjekkia til det første vestlige landet som tar et slikt skritt. Michl mener bitcoin kan være en god måte å diversifisere landets verdier på, til tross for kryptovalutaens volatilitet. Han viser til økt investorinteresse etter lanseringen av bitcoin-fond. Utspillet kommer etter at Donald Trump har tatt til orde for å bygge opp en strategisk bitcoin-reserve i USA. Bitcoin-prisen har steget til rekordnivåer den siste tiden. Norges Bank har foreløpig ingen planer om å investere i bitcoin.
12 dager siden
Artikkelen omhandler Honduras Próspera, en kontroversiell libertariansk fristat etablert på øya Roatán i Honduras. Prosjektet er støttet av investorer som Peter Thiel og Tim Draper, og tiltrekker seg selskaper og individer med løfter om lave skatter og minimal statlig regulering. Svenske Lonis Hamaili gir et innblikk i hvordan fristaten fungerer og hvorfor han valgte å flytte dit. Samtidig møter prosjektet sterk lokal motstand fra urfolksgruppen garifuna, som frykter for tap av land og tradisjonelle leveområder. Etter at Honduras' nasjonalforsamling vedtok å legge ned de økonomiske sonene, har Honduras Próspera saksøkt staten for et betydelig beløp, noe som skaper ytterligere kontrovers og juridiske utfordringer.
4 måneder siden
Bitcoin har hatt en ekstrem verdiøkning, og prisen har satt både norsk og amerikansk rekord. Markedet er spent på hva som vil skje i 2025, da Donald Trump overtar som president i USA. Trump har uttalt seg positivt om krypto, og det er foreslått at USA skal opprette en statlig bitcoinreserve. Dette har skapt store forventninger om videre vekst, men eksperter advarer om at markedet kan toppe seg rundt innsettelsen og at kortsiktige investorer kan bli skuffet. Norske kryptoeiere har doblet sine verdier det siste året, og 11 prosent av befolkningen eier nå krypto.
3 måneder siden
En gruppe i Sveits arbeider for å få sentralbanken til å investere i Bitcoin, og samler underskrifter for å tvinge frem en folkeavstemning. Bitcoin har opplevd en betydelig verdiøkning og er tilbake over 100.000 dollar. Donald Trump, som nylig ble valgt til president i USA, har uttrykt seg positivt om kryptovaluta og ønsker å gjøre USA til en ledende aktør. Han har også lansert sin egen kryptomynt, 'Trump-meme'. Det er stor spenning knyttet til hvordan Trumps politikk vil påvirke kryptomarkedet og verdensøkonomien.
3 måneder siden
Eksperter spår et spennende, men ustabilt 2025 for kryptovaluta. Bitcoin forventes å sette nye rekorder, potensielt over 200.000 dollar, drevet av faktorer som en mulig amerikansk bitcoin-reserve og forventninger om rentekutt. Samtidig er det bekymring for finansiell ustabilitet og en mulig korreksjon i markedet. Reguleringer i USA og EU vil påvirke sektoren, men kan også hemme innovasjon. Meme coins vil trolig fortsette å være populære for spekulasjon, men anses som svært risikable. Bitcoin-halveringen i 2024 kan føre til en prisøkning i 2025, med potensial for dobling. Det er også forventninger om økt bruk av NFT-er på bitcoin-blokkjeden.
3 måneder siden
Norges Bank har ingen planer om å inkludere bitcoin i valutareservene, ifølge sentralbanksjef Ida Wolden Bache. Beslutningen er basert på at dagens valutareserver er tilstrekkelig for å sikre finansiell stabilitet og møte pengepolitiske mål. Banken følger likevel kryptomarkedet nøye, spesielt med tanke på potensiell systemrisiko og smitteeffekter til det finansielle systemet. Utviklingen i USA, hvor det er interesse for å etablere en bitcoin-reserve, følges også. Samtidig jobber Norges Bank med digitale sentralbankpenger, i lys av redusert kontantbruk og konkurranse fra kryptovaluta.
4 måneder siden
Norske skattepliktige mer enn doblet verdien av sine kryptoeiendeler i 2023, med en samlet kryptoformue på 17,3 milliarder kroner, opp fra 8,2 milliarder i 2022. Samtidig falt rapportert inntekt fra krypto til 2,5 milliarder kroner, og fradrag sank til 2,1 milliarder. Bitcoin og andre kryptovalutaer har hatt en betydelig verdiøkning, delvis drevet av politiske endringer i USA. Antall nordmenn som rapporterer kryptoeiendommer økte til 54.000 i 2023. Fra 2026 kan nye regler pålegge norske og utenlandske tjenestetilbydere rapporteringsplikt til Skatteetaten, noe som skal sikre bedre beskatning og informasjonsutveksling mellom land.
2 måneder siden
Bitcoin opplever et prisfall og når 89.242 dollar tirsdag morgen, det laveste nivået siden 18. november. Dette skjer som en del av et bredere salgspress i kryptomarkedet, der stemningen har snudd negativt. Den nye uroen står i kontrast til den positive stemningen som fulgte valget av Donald Trump som president i USA. Til tross for en oppgang etter valget, er Bitcoin ned over 6 prosent hittil i år.
2 måneder siden
Oljefondet har oppnådd en betydelig gevinst gjennom sin indirekte investering i Bitcoin via MicroStrategy. Denne strategien innebærer imidlertid høy risiko, da MicroStrategy er sterkt belånt og dermed sårbar for prisfall i Bitcoin. Kritikere mener investeringen kan omgå Oljefondets mandat og retningslinjer, ettersom MicroStrategys kjernevirksomhet er liten sammenlignet med selskapets Bitcoin-beholdning. Det foreslås at Oljefondet vurderer en mer direkte og kontrollert investering i Bitcoin, med tydelige rammer for å sikre ansvarlig forvaltning og unngå store tap. Fondet har tidligere uttrykt uenighet med selskapets ledelse og stemte blant annet mot økning av preferansekapital.
3 måneder siden
Oljefondet investerer indirekte i kryptovaluta gjennom aksjer i selskaper som Coinbase og MicroStrategy, selv om de ikke kan kjøpe kryptovaluta direkte. Finansprofessor Dagfinn Rime advarer mot dette, og mener kryptovaluta er spekulativt og ikke egnet for fondet. Han viser til «greater fools»-teorien og mener at bobler sprekker når det ikke er flere som vil kjøpe til høyere priser. Rime er overrasket over at Oljefondet eier aksjer i MicroStrategy, som har en stor beholdning av bitcoin. Bitcoin-entusiast Svein Ølnes er usikker på om Oljefondet bør eie bitcoin, men ønsker en opplyst debatt om temaet. Oljefondet følger en indeks og har ingen aktiv kryptostrategi, men er likevel eksponert mot kryptovaluta gjennom sine investeringer.
1 måned siden
Kryptovalutamarkedet reagerer negativt etter at Donald Trump signerte en ordre om å opprette strategiske bitcoin-reserver. Bitcoin falt etter kunngjøringen. Regjeringen vil ikke bruke skattepenger, men finansiere reserven med bitcoin den allerede eier. Ytterligere anskaffelser skal være budsjettnøytrale. Analytikere mener investorer avvikler sine posisjoner i påvente av at regjeringen skulle kjøpe bitcoin. USA eier for tiden bitcoin til en verdi av omtrent 16,4 milliarder dollar.
3 måneder siden
En fersk Bloomberg-undersøkelse indikerer at 39 prosent av de spurte anser bitcoin som den mest sannsynlige taperen blant fjorårets vinnere i 2024. Undersøkelsen, som omfattet 553 brukere av Bloomberg-terminalen og nettlesere, plasserer kinesiske obligasjoner som den nest mest sannsynlige taperen. Samtidig er det en utbredt forventning om at amerikanske aksjer vil øke i verdi det kommende året, og at en Trump-administrasjon vil styrke dollaren i 2025. Spekulasjoner rundt Trumps kryptopolitikk har allerede påvirket bitcoinkursen, med antydninger om at han kan vurdere å gjøre bitcoin til en reservevaluta.
3 måneder siden
Bitcoin nærmer seg 100.000 dollar igjen etter å ha falt fra en topp på 108.316 dollar i desember. Kryptovalutaen har steget det siste døgnet, drevet av forventninger om rentekutt i USA og håp om en positiv Trump-effekt. Markedet reagerte positivt på lavere enn forventet inflasjonstall, noe som øker sannsynligheten for rentekutt i juni. Trump har signalisert at han vil innføre kryptovennlig politikk, inkludert nasjonale kryptoreserver, men det er usikkerhet om investorer vil selge seg ut etter innsettelsen. Analytikere forventer likevel at Trump vil iverksette tiltak som vil være positive for kryptomarkedet.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den utbredte unnlatelsen av å rapportere kryptovaluta i skattemeldingen. Skatteetaten anslår at et stort antall nordmenn ikke oppgir sine kryptoeiendeler, noe som kan føre til strenge straffer. Skattemyndighetene har iverksatt tiltak for å oppmuntre til økt åpenhet, inkludert et «virtuelt dult» i skattemeldingen. Manglende rapportering skyldes ofte kompleksiteten i kryptotransaksjoner, men konsekvensene kan bli kostbare. Det understrekes at det er mulig å korrigere tidligere skattemeldinger for å unngå sanksjoner.
1 måned siden
Bitcoin opplever et markant fall og når sitt laveste nivå siden november, med en pris på rundt 78.400 dollar. Dette skjer i kjølvannet av at tidligere president Donald Trump signerte en presidentordre om å opprette en strategisk bitcoin-reserve for USA. Markedet reagerer med skepsis, og Bloomberg rapporterer at økt spenning rundt handelskrig og lavere forventninger til rentekutt i USA bidrar til nedgangen. I tillegg nevnes det at Trumps favorisering av visse aktører, som lanseringen av Trump- og Melania-kryptoer, skremmer investorer. Kryptovalutaen har falt omtrent 30 prosent fra sin toppnotering.