Euroen har holdt seg over 12 kroner over lengre tid, noe som har skjedd svært sjeldent siden 1999. En tolluro i april har svekket kronen kraftig, og selv om den har hentet seg inn mot dollar, er den fortsatt svak mot euro.
Eksperter mener dempet oljepris og markedsuro bidrar til dette.
De ser for seg at en svekket verdensøkonomi etter tolluroen kan føre til ytterligere svekkelse, men at kronen kan styrke seg ved bedre risikosentiment.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
21 dager siden
Den norske kronen svekkes kraftig mot flere valutaer, spesielt euroen, som har steget med 33 øre til 12,13 kroner. Utviklingen skjer etter at kronen styrket seg onsdag kveld, men markedet preges av tolluro og utspill fra Donald Trump. Store svingninger i kronemarkedet er relativt sjeldne, men har tidligere forekommet under finans- og coronakrisen. I tillegg til markedsuro, påvirker også oljeprisen kronekursen.
21 dager siden
Euroen har steget til over 12 kroner, det svakeste nivået siden august i fjor, etter kraftige børsfall og uro knyttet til toll globalt. Kronekursen har vært ustabil etter at Trump presenterte nye tollsatser. Etter en kortvarig styrking som følge av Trumps utsettelse av toll, svekket kronen seg igjen med rundt 20 øre mot euroen torsdag. Store svingninger i kronemarkedet er relativt sjeldne.
23 dager siden
Den norske kronen svekket seg mandag, ifølge en ekspert i Sparebank1 Markets. Svekkelsen må sees i lys av tidligere styrking, der spekulative aktører bidro til svingninger. Det er risiko for ytterligere svekkelse avhengig av utviklingen i finansmarkedene og oljeprisen. En økonomisk nedtur anses som det verste scenarioet, men er ikke hovedantagelsen. Usikkerheten i markedet er høy, og kronen er på sitt svakeste nivå mot svenske kroner på fem år. En euro koster nå 11,93 kroner, og en dollar koster 10,9 kroner.
22 dager siden
Kronen styrker seg mot euro og dollar etter at USA kunngjorde en 90-dagers tollpause for flere land, samtidig som tollen for Kina økes. Denne vendingen fører også til en kraftig oppgang i oljeprisen. Markedene reagerer positivt, men seniorstrateg Dane Cekov understreker at handelskrigen mellom USA og Kina fortsatt pågår, og at kronen derfor fortsatt kan være svak. Tidligere i år styrket kronen seg, men har siden april svekket seg igjen på grunn av tolluro og fallende oljepriser.
24 dager siden
Euroen har for første gang siden i høst passert 12 kroner, og handles mandag morgen til 12,03 kroner. Tidligere i år styrket kronen seg mot både euro og dollar, men denne trenden har snudd. Spesielt etter at USA presenterte toller mot de fleste land i verden, og etter børsfall, har kronen svekket seg kraftig. Sist euroen var over 12 kroner var 11. september i fjor.
20 dager siden
Den norske kronen fortsetter å svekkes mot euro, og handles nå nær historisk svake nivåer. Dette skyldes faktorer som lav oljepris, internasjonal uro og at investorer søker tryggere valutaer. I tillegg bidrar salg av kroner fra liv- og pensjonsselskaper til svekkelsen. Kronen er en illikvid valuta, noe som forsterker svingningene. Usikkerhet rundt handelspolitikk og oljepris gjør det vanskelig å spå fremtiden, men analytikere forventer ingen umiddelbar bedring.
1 måned siden
Den norske kronen har styrket seg betydelig mot dollaren, og nådde mandag sitt sterkeste nivå siden september i fjor. Seniorstrateg Dane Cekov i Sparebank 1 Markets forklarer at kronen har hatt medvind til tross for urolige børser og fallende olje- og gasspriser. Kronen har også styrket seg mot euro. Cekov påpeker at dollaren har svekket seg bredt, og at Trumps nye tollsatser kan påvirke kronekursen. Markedet venter nå på Norges Banks rentebeslutning, og flere økonomer tror et rentekutt kan utebli. Nordea Markets mener uendret rente kan styrke kronen ytterligere mot euroen.
23 dager siden
Den norske kronen har svekket seg betydelig den siste tiden, noe som bekymrer økonomer. En svakere krone kan føre til økt inflasjon, og dermed utsette rentekutt fra Norges Bank. Tirsdag nådde euroen over 12 kroner, mens dollaren kostet rundt 11 kroner. Handelsbanken tror fortsatt på et rentekutt i september, mens Nordea Markets er mer skeptiske.
1 måned siden
Kronen viser store svingninger, med styrking mot dollar og svekkelse mot euro. Dette skyldes hovedsakelig Tysklands overraskende store investeringer, som styrker euroen. Samtidig svekkes dollaren på grunn av svakere makrotall fra USA og økte renter i Europa. Denne utviklingen fører til en frakobling i hvordan kronen presterer mot de to valutaene. I tillegg kan fallende priser på olje og gass bidra til å påvirke kronekursen negativt.
22 dager siden
Den norske kronen har svekket seg til sitt laveste nivå mot euro siden 2020. En euro handles nå for over 12 kroner. Handelsuro mellom USA og Kina, samt fallende oljepriser, bidrar til kronesvekkelsen. En seniorstrateg uttaler at «the sky is the limit» for kronens videre utvikling, men antyder at Norges Bank kan gripe inn dersom markedet slutter å fungere. Kronesvekkelsen vil føre til dyrere sommerferie og økt importprisvekst for nordmenn, men kan være positivt for de som sparer i fond og eksporterer varer. En valutastrateg påpeker at nordmenns forbruk ikke ser ut til å være nevneverdig rammet av den svake kronen.
24 dager siden
Den norske kronen opplever kraftig svekkelse mot de viktigste valutaene, med dollaren over 11 kroner og euroen over 12 kroner. Denne svekkelsen skyldes i stor grad uro på børsene, forsterket av Donald Trumps tollsatser og fall i oljeprisen. Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management beskriver bevegelsene som ekstreme og sammenligner situasjonen med markedet i mars 2020. Seniorstrateg Dane Cekov i Sparebank1 Markets antyder at Norges Bank kan bli nødt til å reagere dersom den negative utviklingen vedvarer.
23 dager siden
Den norske kronen har opplevd en betydelig svekkelse, med euroen over 12 kroner. Dette skyldes blant annet et fall i oljeprisen, som igjen er påvirket av Trumps tollsatser og økt oljeproduksjon fra OPEC+. Investeringsdirektør Robert Næss bemerker at dette resulterer i dyrere utenlandsferier. Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov forklarer at den svake kronekursen også har innvirkning på Norges Banks rentepolitikk, og kan potensielt forsinke et ventet rentekutt. Den kombinerte effekten av høyere inflasjon og en svak krone tvinger Norges Bank til å nøye vurdere balansen mellom økonomisk vekst og prisstabilitet.
1 måned siden
Den norske kronen har styrket seg betydelig mot dollar i år, hovedsakelig drevet av overraskende høy inflasjon i februar og en generell svekkelse av dollaren. Euroen har også styrket seg mot dollar på grunn av endringer i europeisk finanspolitikk og økte investeringer i forsvar. Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen påpeker at svakere vekstutsikter i USA bidrar til dollarsvekkelsen. Samtidig kan økt inflasjon i Norge gjøre det vanskeligere for Norges Bank å kutte rentene, noe som igjen kan styrke kronen ytterligere. Det er nå usikkert om Norges Bank vil kutte renten i mars.
2 måneder siden
Den norske kronen svekkes markant mot både euro og dollar. Euroen handles for 11,68 kroner, mens dollaren ligger på 11,26 kroner. Seniorstrateg Dane Cekov i Sparebank 1 Markets forklarer at utviklingen sees i sammenheng med uttalelser fra Trump om toll, som skaper uforutsigbarhet og volatilitet i markedet. Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management påpeker at valutamarkedet generelt er sensitivt for tollutspill. Han nevner også at prisveksten i Norge kan påvirke kronen, i tillegg til geopolitiske faktorer som situasjonen i Ukraina.
24 dager siden
Den norske kronen svekker seg kraftig i valutamarkedet, med euroen over 12 kroner for første gang siden september i fjor. Dette skjer etter kronens største fall mot dollaren siden koronakrisen i 2020. Samtidig opplever børsene i Europa store fall, spesielt i Frankfurt. Årsaken er markedsuroen som følger av at USA og Kina har innført tollsatser mot hverandre, noe som skaper usikkerhet i markedene.