Abu Mohammed al-Jolani, leder for den islamistiske opprørsgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), uttaler at personer som har vært involvert i tortur og drap på innsatte i syriske fengsler, ikke vil bli benådet.
Dette kommer etter at HTS og deres allierte styrtet Assad-regjeringen i helgen, noe som førte til løslatelsen av tusenvis av innsatte fra fengsler.
Jolani understreker at gruppen vil forfølge de ansvarlige for tortur både i Syria og internasjonalt, og han oppfordrer andre land til å utlevere personer som har flyktet for å sikre rettferdighet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Syrias opprørsleder Ahmad al-Sharaa, tidligere kjent som Abu Mohammed al-Jolani, har varslet at en liste over tidligere torturister og krigsforbrytere vil bli offentliggjort. Han lover rettferdighet for ofrene, samtidig som soldater som var tvunget til tjeneste under Assad-regimet, får amnesti. Etter at opprørsalliansen styrtet president Bashar al-Assad, har samtaler om maktoverføring startet, med fokus på å inkludere alle etniske og religiøse grupper. FN-utsending Geir O. Pedersen understreker viktigheten av samarbeid mellom væpnede grupper for å unngå ny konflikt. HTS lover også å beskytte borgerrettigheter, inkludert kvinners frihet til å velge klesdrakt.
4 måneder siden
Syrias opprørsleder Ahmad al-Sharaa, tidligere kjent som Abu Mohammed al-Jolani, har varslet at en liste over tidligere torturister og krigsforbrytere vil bli offentliggjort. Han lover rettferdighet for ofrene, samtidig som soldater som var tvunget til tjeneste under Assad-regimet, får amnesti. Etter at opprørsalliansen styrtet president Bashar al-Assad, har samtaler om maktoverføring startet, med fokus på å inkludere alle etniske og religiøse grupper. FN-utsending Geir O. Pedersen understreker viktigheten av samarbeid mellom væpnede grupper for å unngå ny konflikt. HTS lover også å beskytte borgerrettigheter, inkludert kvinners frihet til å velge klesdrakt.
4 måneder siden
Etter at Bashar al-Assads regime ble styrtet av opprørere søndag, er tusenvis av fanger frigitt fra syriske fengsler, inkludert det beryktede Sednaya-fengselet. Amnesty og andre organisasjoner har tidligere rapportert om omfattende henrettelser og tortur i fengselet, der titusener skal ha mistet livet siden 2011. Mange av de frigjorte fangene er sterkt traumatiserte, og det pågår søk etter hemmelige rom som kan skjule flere fanger. Bilder og videoer fra fengslene viser grusomme torturmetoder, som en «jernpresse» brukt til henrettelser. Hendelsene har vekket sterke reaksjoner internasjonalt, og mange pårørende håper fortsatt på gjenforening med savnede.
4 måneder siden
Syriske opprørere, ledet av Ahmed al-Sharaa og gruppen Hayat Tahir al-Sham (HTS), har tatt kontroll over Damaskus og avsatt president Bashar al-Assad etter 24 år ved makten. Opprørerne utlover dusør for informasjon om militær- og etterretningsoffiserer som har vært involvert i tortur og krigsforbrytelser. FN advarer om at Syria står ved et veiskille, med behov for å beskytte sivile, nedtrappe konflikter og sikre en inkluderende maktoverføring. Samtidig er det funnet 40 torturofre på et sykehus nær Damaskus, noe som understreker alvoret i situasjonen. Byen preges av ro, men usikkerhet råder.
4 måneder siden
Etter at Bashar al-Assads regime har falt, vender tusenvis av syrere hjem etter å ha flyktet fra borgerkrigen. Den islamistiske opprørsgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS) har tatt kontroll og lover amnesti, beskyttelse av minoriteter og frihet for kvinner til å kle seg som de vil. Mange syrere er glade for regimets fall, men uttrykker også bekymring for HTS' styre og om de vil inkludere landets minoriteter. HTS har utplassert politi, innsatt en midlertidig regjering og møtt utenlandske diplomater. Det er usikkerhet rundt hvorvidt HTS vil oppfylle sine løfter.
4 måneder siden
Opprørsalliansen som styrtet Assad-regimet i Syria skal oppløses og innlemmes i landets militære. Lederen for islamistgruppa Hayat Tahrir al-Sham (HTS), Ahmed al-Sharaa, bekrefter at fraksjonene vil oppløses og krigerne skal trenes opp for å bli en del av forsvarsdepartementets styrker. HTS ledet alliansen av opprørsgrupper som tok makten i Syria gjennom en lynoffensiv og styrtet regimet til president Bashar al-Assad, som hadde sittet ved makten i over 50 år.
4 måneder siden
Lederen for den syriske opprørsgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), Ahmed al-Sharaa, hevder i et intervju med BBC at Syria ikke lenger utgjør en trussel og ber om at sanksjonene mot landet oppheves. Han argumenterer for at HTS ikke er en terrorgruppe, men ofre for det tidligere Assad-regimet, og avviser at de ønsker å gjøre Syria til et nytt Afghanistan. Al-Sharaa understreker også at de tror på utdanning for kvinner. FNs spesialutsending, Geir Pedersen, uttrykker imidlertid skepsis til HTS' løfter og påpeker at mange syrere tviler på deres intensjoner. Syria er fortsatt preget av kamper og et potensielt maktvakuum, med flere aktører som ønsker å utnytte situasjonen.
4 måneder siden
Opprørsstyrker som befridde fangene fra Sednaya-fengselet i Syria 9. november 2024, avdekket grusomme scener. Hauger av klær, sko og lik vitner om tortur og henrettelser av tusenvis av motstandere av Assad-regimet. Amnesty International anslår at rundt 13 000 personer har blitt henrettet i fengselet, som omtales som et «slakterhus». Bildene fra fengselet sammenlignes med konsentrasjonsleirer som Auschwitz, og eksperter beskriver det som en konsentrasjonsleir. Flere syrere søker nå informasjon om savnede kjære, mens noen av likene er flyttet til sykehus i Damaskus for identifikasjon.
4 måneder siden
Syriske opprørsgrupper har inngått en avtale om å samle seg under landets forsvarsdepartement. Dette bekreftes av HTS-leder Ahmed al-Sharaa. Opprørerne, inkludert Hayat Tahrir al-Sham (HTS), inntok nylig Damaskus og avsatte president Bashar al-Assad. Syrias nye utdanningsminister har uttalt at jenters rett til utdanning skal opprettholdes. Det har vært fryktet at HTS ville innføre et strengt islamistisk styre, men de har signalisert en mer moderat tilnærming til gjenoppbyggingen av landet.
4 måneder siden
Etter at Assad-regimet falt, ble fanger ved Sednaya-fengselet frigitt, og etterlot seg dokumenter som avslører grusomme detaljer om tortur og henrettelser. Sivile leter etter savnede i fengselet og i dokumentene, mens Amnesty International bekrefter at funnene stemmer overens med tidligere rapporter. Det er funnet lister over henrettelser, og det avsløres at ukentlige massehenrettelser, kalt «fester», fant sted. Dokumentene er viktige for å holde ansvarlige for overgrepene og for å gi svar til familiene til de savnede. Det gjenstår fortsatt mye arbeid med å dokumentere grusomhetene.
4 måneder siden
Syriske opprørere har styrtet Bashar al-Assads regime etter 13 år med borgerkrig, noe som har skapt både håp og usikkerhet om landets fremtid. Islamistgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som ledet offensiven, har tatt en sentral rolle, men mange frykter deres tidligere tilknytning til Al Qaida. FN og internasjonale aktører ser en mulighet for en inkluderende politisk prosess, men understreker behovet for ansvarliggjøring av overgrep under Assad-regimet. Eksperter peker på risiko for maktvakuum og ustabilitet, mens minoriteter frykter hevnaksjoner. Samtidig har overgangen hittil vært relativt fredelig, med fokus på forhandlinger fremfor vold.
1 måned siden
Syrias leder, Ahmed al-Sharaa, ber om fred etter at hundrevis av alawitter er drept i kamper og hevnangrep. Syriske sikkerhetsstyrker anklages for å ha likvidert 745 sivile alawitter vest i landet under en militæraksjon rettet mot restene av det tidligere regimet. Ifølge eksilgruppen SOHR er drapene begått av sikkerhetsstyrker og grupper tilknyttet den nye regjeringen, ledet av sunnimuslimske Hayat Tahrir al-Sham (HTS). SOHR har verifisert bilder og videoer som viser likvidasjoner og plyndring i Syrias kystområder.
4 måneder siden
Mazen Alhamada, en syrisk aktivist kjent for sin kamp mot regimets overgrep, ble fengslet i 2012 for å smugle morsmelkerstatning til beleirede områder. Under fengslingen ble han utsatt for omfattende tortur og tvunget til å tilstå forbrytelser han ikke hadde begått. Etter løslatelsen i 2014 søkte han asyl i Nederland, men returnerte til Syria i 2020 etter løfter om amnesti. Han ble pågrepet ved ankomst og forsvant. Etter regimets fall i 2024 ble liket hans funnet i Sednaya-fengselet, sammen med flere andre ofre. Hans historie har blitt et symbol på regimets brutalitet og har skapt sterke reaksjoner internasjonalt.
4 måneder siden
Syriske myndigheter har pågrepet nærmere 300 personer i en aksjon rettet mot Assad-lojale. Arrestasjonene skjer etter at en opprørsallianse under ledelse av islamistgruppen HTS styrtet Assad-regimet for tre uker siden. Det nye regimet har intensivert arbeidet med å styrke kontrollen over landet, og har iverksatt en operasjon mot Assad-lojale militsgrupper. Ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) er de pågrepne fra flere byer og inkluderer informanter, proiranske militskrigere og militære. Det statlige syriske nyhetsbyrået Sana har bekreftet arrestasjonene, men ikke antallet.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den ustabile situasjonen i Syria etter Assad-regimets fall, preget av hevn og mangel på rettferdighet. Tidligere regimeansatte søker amnesti, men møter mistro og krav om straff. Hevndrap har ført til frykt og nye sammenstøt med hundrevis av drepte. Syrias nye ledere fordømmer volden og oppfordrer til forsoning, men sliter med å balansere rettferdighet og stabilitet. Mange fanger er løslatt fra beryktede fengsler, men er traumatisert. FN har uttrykt bekymring for sikkerhetssituasjonen og rapporter om mishandling av fanger. Overgangsregjeringen forsøker å kontrollere situasjonen og forhindre ytterligere vold.