Nordea Markets mener frykten for at USAs toll skal føre til en trippelskvis og dramatisk vekstbrems i Norge er overdrevet. De argumenterer med at eksporten til USA er begrenset, og at det er usannsynlig at EU vil innføre universell toll mot Norge.
Nordea påpeker også at økte forsvarsutgifter i Europa kan kompensere for eventuelle negative effekter.
Markedet ser ut til å fokusere på positive effekter av investeringer og et styrket europeisk forsvar, ifølge Nordea.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
27 dager siden
Nordea Markets mener frykten for at amerikansk toll skal føre til dramatisk vekstbrems i Norge er overdrevet. Økonomene peker på at eksporten til USA er begrenset, og at EØS-avtalen kan beskytte Norge mot eventuelle mottiltak fra EU. De argumenterer også for at økte forsvarsutgifter i Europa kan kompensere for den negative effekten av tollsatser. Finansministeren har advart mot en trippelskvis, men Nordea deler ikke denne oppfatningen og konkluderer med at Trumps handelskrig neppe vil gi betydelig lavere vekst i Norge.
6 dager siden
Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea mener frykten for en «trippelskvis» i norsk økonomi som følge av Trumps handelskrig er overdrevet. Han påpeker at økte tollsatser fra USA og eventuelle mottiltak fra EU vil ha begrenset direkte effekt på norsk økonomi, da Norge eksporterer lite til USA og viktige eksportvarer som fisk og gass er vanskelig å subsidiere bort. DNBs sjeføkonom Kjersti Haugland støtter denne vurderingen, men understreker viktigheten av at norske myndigheter hjelper bedrifter som rammes. Den største risikoen er en global økonomisk oppbremsing, men også denne vurderes som moderat. Olsen fremhever at europeisk økonomi, spesielt Tyskland, forventes å styrke seg gjennom store investeringer og økt integrasjon, noe som vil ha større betydning for Norge enn handelskrigen. Begge økonomene mener at norsk økonomi ikke vil bli betydelig påvirket av handelskonflikten, til tross for medieoverskriftene.
1 måned siden
Europa svarer på usikkerhet rundt tollkrig og «trumponomics» med store investeringer i forsvar og infrastruktur. Nordea-økonomer tror disse investeringene kan skape en økonomisk oppgang og kompensere for negative effekter av handelskrigen. EU og Tyskland leder an med omfattende utgiftspakker. Samtidig viser norsk økonomi tegn til bedring, med fallende arbeidsledighet. Økonomene har liten tro på en negativ «trippelskvis» for Norge, og ser begrenset effekt av amerikanske tollsatser på norske varer, samt liten sannsynlighet for at Norge rammes av europeiske mottiltak.
6 timer siden
En ny handelskrig mellom USA og Europa kan ramme Norge hardt, ifølge sjeføkonomen i Sparebanken Sør. Andre økonomer er mindre bekymret for de direkte konsekvensene for norsk økonomi.
2 måneder siden
USA har varslet 25 prosent toll på import fra EU, noe som skaper frykt for en handelskrig. Norge, som ikke er en del av EUs tollunion, risikerer å bli rammet av både USAs toller og eventuelle mottiltak fra EU. Norsk Industri er bekymret for konsekvensene, da syv av ti eksportkroner kommer fra Europa. De håper regjeringen sikrer Norge unntak fra EU-tiltak og mener situasjonen bør åpne for en diskusjon om Norges tilknytning til EU. Økte toller kan føre til høyere priser, mindre effektiv produksjon og lavere investeringer, samt hemme global vekst.
2 måneder siden
USA har innført toll på stål og aluminium fra Europa, noe som har skapt frykt for en eskalerende handelskrig. EU planlegger å svare med mottiltak. Økonomer forventer at dette kun er begynnelsen på en rekke tollsatser som vil ramme europeisk eksport, og peker på at spesielt europeisk bilindustri er utsatt. Tiltakene kan føre til redusert økonomisk aktivitet i eurosonen, særlig for Tyskland, og potensielt svekke Europas stilling mellom USA og Kina. Selv om en resesjon ikke forventes umiddelbart, antas økte investeringer i forsvar og energi å kunne motvirke nedgangen. Redusert vekst i Europa vil indirekte ramme Norge, da EU er Norges viktigste handelspartner.
2 måneder siden
Finansminister Jens Stoltenberg uttrykker bekymring for at Norge kan oppleve en «trippelskvis» som følge av den eskalerende handelskonflikten mellom USA og EU. Etter at Donald Trump varslet 25 prosent toll mot EU, frykter Stoltenberg at Norge vil bli rammet av både USAs tollbarrierer og EUs gjengjeldelsestiltak. Han advarer om at dette kan føre til redusert vekst i verdensøkonomien, økt inflasjon og lavere investeringer. Trump har tidligere varslet lignende tollsatser mot Mexico og Canada.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Norges bekymring for å bli rammet av en potensiell handelskrig mellom USA og EU, etter at Donald Trump annonserte toll på EU-varer. Frykten er at Norge kan havne i en «trippel skvis» ved å bli rammet av både tollbarrierer og mottiltak. EU bekrefter dialog med Norge og understreker viktigheten av EØS-avtalen, men gir ingen garantier mot toll. Finansministeren uttrykker bekymring, mens Sverige lover å tale Norges sak i EU for å sikre fortsatt fri og åpen handel.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler USAs innføring av toll på EU-varer, og advarer om at dette kan føre til en global handelskrig. Finansminister Stoltenberg og flere eksperter frykter at dette vil ryste verdensøkonomien og ramme Norge hardt. Økte tollsatser kan føre til høyere inflasjon, dyrere import og redusert økonomisk vekst. Norge risikerer også å bli rammet av EUs beskyttelsestiltak, da landet ikke er medlem av tollunionen. Statsminister Støre understreker at Norge er i tett kontakt med EU for å unngå negative konsekvenser for norsk økonomi.
27 dager siden
USA har innført tollsatser på EU og Norge, noe som skaper bekymring for norske interesser. EU forbereder mottiltak, og Norge risikerer å bli rammet av både USAs tollbarrierer og EUs mottiltak, en situasjon omtalt som en «trippelskvis». EU-rådgiver Paal Frisvold anbefaler at Norge reduserer gassprisen og senker tollbarrierer på EU-produkter for å unngå EUs straffetiltak og vise solidaritet. Professor Janne Haaland Matlary mener Norge bør vurdere EU-medlemskap som en måte å styrke sin posisjon i den internasjonale handelskonflikten og forsvare seg mot USAs press.
24 dager siden
USA har innført toll på varer, noe som potensielt kan ramme norsk eksport. Statsminister Støre og utenriksminister Eide signaliserer at Norge trolig ikke vil innføre mottiltak, noe sjeføkonom i Handelsbanken støtter. EU vurderer mottiltak, og Støre reiser til Brussel med representanter fra LO, NHO og næringslivet for å sikre at Norge ikke rammes av eventuelle beskyttelsestiltak fra EU. Det er bekymring knyttet til EUs beskyttelsestiltak som kan føre til dumping av varer i Europa. Dette kan føre til svakere vekst i verdensøkonomien og økende prisvekst.
2 måneder siden
Finansminister Jens Stoltenberg uttrykker bekymring for Norges posisjon i den eskalerende handelskonflikten mellom USA og EU. Etter Donald Trumps annonsering av 25 prosent toll på EU-varer, frykter Stoltenberg en situasjon der Norge blir utsatt for en «trippelskvis». Dette innebærer at Norge kan bli skadelidende både av USAs tollbarrierer og EUs mottiltak, samtidig som den globale økonomiske veksten kan svekkes.
2 måneder siden
Norge frykter konsekvenser av USAs nye toll på stål og aluminium, spesielt hvis EU svarer med mottiltak som rammer norsk aluminiumeksport. En ekspert mener Norge bør forhandle med EU om unntak, slik landet tidligere fikk for stål. NHO advarer om at Trumps tollgrep kan føre til handelskrig og indirekte skade norsk næringsliv, selv om den direkte eksporten til USA er begrenset. EU-kommisjonen uttaler at de vil beskytte europeisk næringsliv, arbeidere og forbrukere mot urettmessige tiltak.
1 måned siden
Donald Trump har varslet innføring av nye tollsatser på varer fra Mexico, Canada og Kina. Markedet er usikkert på om tollpakken vil bli iverksatt som planlagt, og analytikere spår potensielt negative reaksjoner. Erik Bruce i Nordea Markets mener aksjemarkedene er forberedt på en utsettelse eller en mindre omfattende pakke. Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets tror Trump vil utvide tollene til Europa. Samtidig stiger europeiske forsvarsaksjer, drevet av forventninger om økte forsvarsbudsjetter og satsing på europeiske leverandører.
25 dager siden
Sjeføkonomer mener Norge vil unngå en økonomisk knekk til tross for voldsomme tolløkninger, kraftig oljeprisfall og børsras. Selv om USAs toll mot EU og globalt bekymrer, er den direkte effekten på Norge begrenset. Det som bekymrer mest er den potensielle dempingen av global økonomisk aktivitet og økning i prisveksten. Økonomer venter på avklaringer om EUs motsvar, men peker på at EU har dårligere forhandlingskort. Høy oljepengebruk kan bidra til å holde den norske økonomien i gang.