Børsdirektør Øivind Amundsen advarer om at stadig nye og omfattende EU-reguleringer gjør det dyrere og mer komplisert for selskaper å være børsnotert i Europa, noe som kan svekke europeiske børsers konkurranseevne. Flere selskaper har allerede valgt å droppe Oslo-noteringen til fordel for New York-børsen på grunn av kostnader knyttet til EU-reguleringer.
Amundsen frykter at denne trenden vil fortsette, og at selskaper heller vil se mot USA for børsnotering. Folketrygdfondet deler bekymringen og påpeker at EU selv har stilt spørsmål ved om reguleringene har gått for langt.
Det siste kravet om bærekraftsrapportering (CSRD) kan føre til betydelig økt rapporteringsbyrde for selskapene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt at flere shippingselskaper forlater Oslo Børs for å notere seg i New York. Selskaper som Seadrill, Borr Drilling og Flex LNG har allerede tatt dette steget, og eksperter frykter at flere vil følge etter. Hovedårsakene som nevnes er kostnader knyttet til EU-reguleringer, spesielt ESG-rapportering, samt et ønske om å oppnå høyere aksjekurser og økt likviditet i USA. Shippinganalytikere påpeker at økt handel i aksjene og en bredere investorbase er en fordel ved å være notert i USA. Børsdirektøren ved Oslo Børs uttrykker bekymring for utviklingen, men understreker at Oslo fortsatt er en viktig shippingnasjon med mange noterte selskaper. Samtidig jobber Euronext for å forenkle regelverket og redusere kostnadene for børsnoterte selskaper i Europa.
4 måneder siden
Børsdirektør Øivind Amundsen advarer om at Norge risikerer å tape i konkurransen om kapital og kompetanse på grunn av særnorske regler og uforutsigbare rammevilkår. Han etterlyser politisk vilje for å gjøre Norge mer attraktivt, og mener finansnæringen ikke kan klare dette alene. Flere finanstopper har uttrykt bekymring for at fond og nisjebanker flagger ut, og at Norge sakker akterut i utviklingen av kapitalmarkeder og fintech-miljøer. Amundsen mener Oljefondets størrelse gir en unik mulighet til å utvikle et ledende finanssenter, men at det krever en langsiktig plan og koordinert innsats.
1 måned siden
Gründer Stian Sørlie retter kritikk mot EUs nye klimakvotesystem, ETS2, som pålegger brenselsoperatører å kjøpe klimakvoter. Han uttrykker bekymring for økte kostnader og kompliserte skjemaer, og vurderer å avslutte salget av drivstoff. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen argumenterer for at systemet er nødvendig for å nå klimamål og mener det er tilpasset norske forhold. Frp er bekymret for konsekvensene for små bedrifter, mens Miljødirektoratet understreker at de arbeider med å forenkle rapporteringen og at systemet er harmonisert med EU-regler.
2 måneder siden
Finansforbundet advarer om at norske inkassojobber kan forsvinne utenlands på grunn av Justisdepartementets forslag om delvis innføring av nye EU-regler. De frykter at strengere norske krav til kjøpere av misligholdte lån, sammenlignet med andre EU-land, vil føre til at inkassoselskaper flytter ut av Norge for å unngå disse kravene. Et EU-direktiv fra 2021 har som mål å gjøre det lettere for banker å selge misligholdte lån, men Finansforbundet er kritisk til den delvise innføringen av direktivet i Norge, da dette kan føre til ulik konkurranse mellom norske og utenlandske aktører.
10 dager siden
EU vurderer å forenkle bærekraftsrapporteringen for å bedre konkurransekraften, men det er viktig at forenklingen ikke går på bekostning av datatilgang, aktsomhetskrav og strategisk arbeid med klima- og samfunnsansvar. Storebrand mener tilgang til data er avgjørende for risikovurderinger, og at kravene til aktsomhet for menneskerettigheter i verdikjeden må opprettholdes. Regelverkene har bidratt til å løfte klima- og samfunnsspørsmål opp på ledelsesnivå, og det er viktig at dette arbeidet ikke stopper opp.
1 måned siden
En fersk EU-måling viser økt støtte for norsk EU-medlemskap, men Ola Borten Moe (Sp) advarer sterkt mot å melde seg inn. Han mener EU ikke kan erstatte USA sikkerhetspolitisk, og at Norge heller bør satse på USA og Nato. Borten Moe hevder også at EU står i veien for innovasjon og fører til økonomisk tilbakegang. Han mener kontinentet må satse på olje, gass og atomkraft for å kunne ruste opp, og kritiserer EUs klimapolitikk for å føre til avindustrialisering.
2 måneder siden
NHO-sjef Ole Erik Almlid uttrykker bekymring over Donald Trumps varsel om 25 prosent toll mot EU, da dette kan skade norsk næringsliv. Norske bedrifter er sterkt integrert i europeiske verdikjeder, og EU er en betydelig større eksportdestinasjon enn USA. Almlid understreker at en eskalerende handelskonflikt vil være negativt for norske interesser, og at det er viktig å beskytte norsk eksport dersom EU innfører mottiltak.
23 timer siden
Norske bedrifter og NHO uttrykker bekymring for konsekvensene av Donald Trumps politikk. Spesielt tolløfter og usikkerhet i markedene skaper utfordringer for eksportrettede selskaper.
1 måned siden
Europeiske bedrifter søker i økende grad finansiering i USA på grunn av lavere etableringshindre og bedre kapitaltilgang. EU ønsker å snu denne trenden ved å styrke det europeiske kapitalmarkedet gjennom forenkling, innovasjon og økt tilgang til finansiering. For å øke likviditeten må både tilbuds- og etterspørselssiden styrkes, noe som krever tettere samarbeid om skatt og harmonisering. Norge må vurdere å delta i disse tiltakene for å unngå å bli stående utenfor de nye markedsmulighetene som skapes.
2 måneder siden
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen advarer om at økt uro i Europa og stigende forsvarsutgifter vil påvirke norsk økonomi. Europeiske land øker sine forsvarsbudsjetter, noe som kan redusere midler til velferd. Norge, med sin åpne økonomi, er avhengig av en stabil verdensøkonomi og kan rammes hardt av usikkerhet. Bruk av oljefondet diskuteres, men vil redusere fondets størrelse. USA planlegger kutt i forsvarsbudsjettene og oppfordrer europeiske land til å øke sine bidrag.
4 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) advarer mot en ukritisk tilknytning til Europas energisystem, og ønsker strengere regulering av strømeksport. De er bekymret for at det europeiske systemet med mye væravhengig kraft vil føre til ustabile priser. Arbeiderpartiet vurderer å skrote to utenlandskabler til Danmark, noe som kan gi lavere strømpriser. Høyre er enig i at strømprisene er for høye, men vil ha mer kunnskap om konsekvensene før de tar stilling til fornyelse av utenlandskablene. Høyre mener Norge er tjent med kraftutveksling, men understreker behovet for mer kraftproduksjon og nettutbygging. Frp foreslår økt strømstøtte, egne prispunkter for utenlandskabler og eksportrestriksjoner for å dempe prissmitten.
2 måneder siden
Yara-sjef Svein Tore Holsether advarer mot å bruke EØS-avtalen i et partipolitisk spill, og uttrykker bekymring for at Norge har lite goodwill igjen i EU. Han frykter at Norge kan bli stående utenfor fremtidige handelsavtaler mellom USA og EU, forverret av etterslep i implementeringen av EU-saker. Holsether er urolig over signaler om direktivnekt fra regjeringen og mener Norge sender blandede signaler om kraftpolitikken. Han advarer mot en potensiell dobbel skvis for norsk næringsliv og understreker behovet for brede politiske forlik for å sikre EØS-avtalens stabilitet og forutsigbarhet.
3 måneder siden
En DNB-direktør uttrykker bekymring for at norske bedrifter flagger ut på grunn av høyt skattetrykk og manglende forståelse fra myndighetene. Han påpeker at utbytteskatt og formuesskatt bidrar til at gründere og familieeide selskaper vurderer å flytte virksomheten ut av landet. DNB-toppen mener Norge bør lære av Sverige, som har gjennomført skattereformer for å beholde kapital og gründere. En svensk næringslivstopp støtter bekymringen og mener at Norge må gjennom en krise for å ta de nødvendige grepene. Han advarer om at det er vanskelig å endre kurs så lenge landet har det bra, og at Norge risikerer å miste viktig kompetanse og kapital.
4 måneder siden
Norsk fondsbransje står overfor en mulig utflagging på grunn av rammebetingelser og særnorske regler. Flere aktører, som Alfred Berg, Nordea og Danske Bank, har allerede flyttet fond til naboland som Sverige, Finland og Luxemburg. Dette kan føre til tap av arbeidsplasser, kompetanse, verdiskapning og skatteinntekter i Norge. Bransjen har lenge advart mot denne utviklingen og etterlyser politiske tiltak for å sikre konkurransedyktige vilkår. Finansdepartementet har anerkjent bransjens betydning, men konkrete tiltak mangler. Sverige har igangsatt en fondsutredning for å styrke sin finansnæring, og norske myndigheter oppfordres til å gjøre det samme.
3 måneder siden
Yara-sjef Svein Tore Holsether advarer om at europeisk industri er i en eksistensiell krise på grunn av høye energipriser, klimaavgifter og krigen i Europa. Han ber EU om drastiske tiltak, inkludert kutt i byråkrati, støtteordninger og insentiver for næringslivet. Holsether mener EU må satse på teknologinøytrale løsninger, inkludert olje og gass med karbonfangst, og ikke bare fokusere på ny teknologi. Han uttrykker også bekymring for økende import av russisk gjødsel, som han mener skaper en ny avhengighet. Holsether støtter Mario Draghis rapport om å investere 800 milliarder euro årlig for å styrke industrien og ber EU la seg inspirere av USAs IRA-ordning. Han understreker at kostnadene ved å redusere utslipp ikke bare kan legges på industrien.