Denne uken er det flere sentralbankmøter, med spenning knyttet til fremtidige rentebeslutninger. USA forventes å kutte renten med 0,25 prosentpoeng, mens Norges Bank antas å signalisere et rentekutt i mars.
Flere økonomer påpeker at den amerikanske økonomien går bra, men at inflasjonen fortsatt er et problem. I Sverige forventes et nytt rentekutt på grunn av svak økonomi, mens Storbritannia og Japan trolig vil holde renten uendret.
Usikkerhet rundt Trumps mulige tolløkninger skaper også bekymring. I tillegg publiseres viktige økonomiske tall, som arbeidsledighet i Norge og prisvekst i USA.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Denne uken rettes fokus mot sentralbankenes rentebeslutninger i Norge, USA, Sverige og Storbritannia. Norges Banks vurdering av rentekutt avhenger av rapporten fra det regionale nettverket, mens høyere lønnsvekst og inflasjon skaper usikkerhet. Den amerikanske sentralbanken (Fed) ventes å holde renten uendret, men markedet følger nøye med på vurderingen av Trumps handelspolitikk. Markedene preges generelt av uro og svingninger, og dollaren har falt i verdi mot norske kroner. I tillegg presenteres nye økonomiske prognoser fra SSB og OECD, samt boligstatistikk fra Boligprodusentene.
3 måneder siden
Denne uken vil økonomien preges av inflasjonstall fra Norge, eurosonen og USA. Det forventes sterkere boligtall i Norge, mens inflasjonen i eurosonen trolig holder seg stabil. Norske inflasjonstall kan bli noe høyere enn forventet, men Norges Bank ventes likevel å kutte renten i mars. I USA forventes en nedgang i antall nye jobber, og markedet ser ut til å undervurdere effekten av Donald Trumps politikk, som kan føre til økt inflasjon og færre rentekutt fra den amerikanske sentralbanken.
1 måned siden
Artikkelen belyser spenningen knyttet til Norges Banks kommende rentebeslutning, der flere eksperter nå tviler på et snarlig rentekutt på grunn av økt inflasjon og lav arbeidsledighet. Seniorstrateg Sara Midtgaard i Nordea Markets påpeker at markedets forventninger har endret seg, og mange kan bli skuffet dersom renten ikke senkes. Samtidig følges nøye med på USAs inflasjonstall og utviklingen i amerikanske aksjemarkeder, hvor spesielt transportsektoren viser tegn til bekymring for en potensiell økonomisk nedgang. Usikkerhet rundt president Trumps handelspolitikk bidrar til å forsterke disse bekymringene.
2 måneder siden
Den amerikanske sentralbanken (Fed) indikerer at renten trolig vil forbli uendret inntil det er en tydelig nedgang i inflasjonen. Referatet fra det siste rentemøtet viser bekymring for vedvarende høy inflasjon, og enkelte medlemmer peker på usikkerhet knyttet til Donald Trumps importtoll og risikoen for økte forbrukerpriser. USA har tidligere redusert renten for å senke inflasjonen til rundt to prosent. Det er stor interesse knyttet til fremtidige rentekutt i USA, da dette vil påvirke rentenivået globalt. I Norge forventes et rentekutt på 0,25 prosentpoeng ved neste rentebeslutning den 27. mars.
3 måneder siden
Norges Bank skal snart avgjøre om renten endres, etter et år uten endringer. Sjeføkonomer er uenige om behovet for et rentekutt i mars 2025, selv om Norges Bank tidligere har signalisert dette. Noen mener norsk økonomi er sterkere enn antatt, med lav ledighet og synkende inflasjon, noe som kan redusere behovet for rentekutt. DNB forventer tre rentekutt i 2025, mens andre er mer usikre. Internasjonalt kan økte tollsatser i USA føre til økt inflasjon og færre rentekutt.
1 måned siden
Det er stor usikkerhet knyttet til Norges Banks kommende rentebeslutning. Sentralbanksjefen signaliserte tidligere et mulig rentekutt i mars, men høyere inflasjonstall har ført til økt tvil. En undersøkelse blant ti økonomer viser at flertallet nå ikke forventer et rentekutt. De som likevel tror på et kutt, argumenterer med at lønns- og prisveksten er på vei ned. Norges Bank vil også presentere en pengepolitisk rapport som gir en indikasjon på fremtidige renteendringer, men også her er det uenighet blant økonomene om den mest sannsynlige utviklingen.
3 måneder siden
Det er usikkerhet blant økonomer om hvor mange rentekutt Norges Bank vil gjennomføre i 2025. Mens noen forventer tre kutt, tror andre det kan bli fire eller færre. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache har signalisert et første kutt i mars 2025. Donald Trumps tilbakekomst som president i USA skaper ytterligere usikkerhet, da hans politikk kan påvirke både internasjonal økonomi og Norges rentebane. Økonomer er bekymret for Trumps tollsatser og økte forsvarsbudsjettkrav, men er likevel relativt sikre på at Norges Bank vil holde fast ved planen om å kutte renten i mars.
1 måned siden
Uken preges av lønnsoppgjør, inflasjonstall og geopolitisk usikkerhet. Inflasjonen i Norge forventes å være 2,6 prosent i februar, samtidig som startskuddet for lønnsoppgjøret går av. Det forventes en lavere lønnsvekst enn i fjor. Sentralbankens rentebeslutning offentliggjøres 27. mars. I USA følges inflasjonstallene nøye, mens Trumps politikk bidrar til usikkerhet i markedene. Internasjonale møter, inkludert EU-finansministre og G7-utenriksministre, står også på agendaen.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler usikkerhet rundt fremtidige rentekutt i Norge. Selv om de fleste eksperter forventer et rentekutt i mars, er det uenighet om hvor mange kutt det vil bli totalt i år. Usikkerhet i verdensøkonomien, spesielt knyttet til den kommende amerikanske presidenten Donald Trump, bidrar til denne uenigheten. Flere økonomer mener at vi må venne oss til en høyere normalrente fremover, da perioden med svært lave renter er over. Til tross for en svak krone mot dollaren, har den styrket seg noe mot euro og svenske kroner, noe som bidrar til å holde renteforventningene oppe.
4 måneder siden
Den amerikanske sentralbanken forventes å kunngjøre et nytt rentekutt på onsdag, det tredje på tre måneder. Sentralbanksjef Jerome Powell ventes å senke renten med 0,25 prosentpoeng, etter tidligere kutt i september og november. Dette vil bringe den totale reduksjonen til 1 prosentpoeng på kort tid. Det er forventninger om at rentebanen vil flate ut fremover, på grunn av usikkerhet knyttet til Donald Trumps politikk og en raskere økonomisk vekst. Målet med rentekuttene er å stimulere økonomien, men det er bekymring for at inflasjonen kan øke igjen. Inflasjonen ligger for øyeblikket på 2,6 prosent, over sentralbankens mål på 2 prosent.
1 måned siden
Norges Bank står overfor en viktig rentebeslutning, der markedet er delt mellom forventninger om uendret rente på 4,5 prosent og et mulig rentekutt. Sterkere aktivitet i norsk økonomi og et vedvarende inflasjonspress gjør det vanskelig å kutte renten umiddelbart. Samtidig skaper internasjonal usikkerhet, spesielt knyttet til Donald Trumps handelspolitikk og utviklingen av globale renter, ytterligere kompleksitet. Sentralbanksjefen har tidligere antydet et mulig rentekutt i mars, men den siste tidens økonomiske tall tyder på at dette kan bli utsatt. Norges Banks hovedmål er å stabilisere prisveksten rundt 2 prosent og bidra til en stabil økonomisk utvikling.
3 måneder siden
Amerikanske økonomer og analytikere er usikre på om det blir flere rentekutt i USA i 2025. De er bekymret for at Trumps økonomiske politikk, som økt toll og deportasjon av immigranter, kan føre til økt inflasjon. Selv om inflasjonen har gått ned, er den fortsatt ikke på Feds mål om to prosent. Det er også usikkerhet rundt hvor mange rentekutt det vil bli i løpet av året, og noen økonomer utelukker ikke at renten kan bli satt opp igjen. Sentralbanken vil trolig vente og se hvordan inflasjonen utvikler seg før de tar en beslutning om renteendringer.
4 måneder siden
Norges Bank planlegger rentekutt i 2025, men usikkerhet knyttet til Donald Trumps politikk kan påvirke disse planene. Sentralbanken ser for seg tre rentekutt, med det første i mars, men økte tollsatser og en svak krone kan forsinke prosessen. Trumps politikk kan føre til høyere renter i USA, som igjen kan svekke den norske kronen. Norges Bank følger nøye med på utviklingen og venter på effekten av Trumps første måneder som president før de tar endelige beslutninger om rentesettingen.
3 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde renten uendret i januar, men signaliserer et mulig rentekutt i mars. Sjeføkonomer reagerer på sentralbankens bruk av to ulike formuleringer om sannsynligheten for rentekutt, noe som skaper unødvendig usikkerhet. Markedet forventer et første rentekutt i mars, men er usikre på hvor mange kutt det vil bli i løpet av året. Boligmarkedet er sterkt avhengig av rentekutt, og det er knyttet stor spenning til hva sentralbanken kommuniserer i mars. De fleste økonomer forventer tre eller fire rentekutt i 2025, med første kutt i mars.
1 måned siden
Artikkelen diskuterer usikkerheten rundt prisveksten i USA, som fortsatt ligger over sentralbankens mål. Selv om analytikere forventer en liten nedgang, påpeker økonomer at inflasjonstallene er mindre viktige nå på grunn av raske endringer i den økonomiske politikken, spesielt knyttet til Trumps utspill om toll. USAs sentralbank (Fed) forventes å holde renten uendret på sitt kommende møte, men det knyttes spenning til nye prognoser for renten og den økonomiske utviklingen fremover. Usikkerheten rundt den fremtidige økonomiske utviklingen gjør at Fed trolig vil innta en avventende holdning.