Rødt-politiker Mímir Kristjánsson retter kritikk mot NHO for å være dominert av «broilere», som han definerer som personer med bakgrunn fra politikk, kommunikasjon og organisasjonsliv, uten erfaring fra næringslivet. Han mener disse lederne er for opptatt av «tilkarringskompetanse» og politisk påvirkning, og at de ikke representerer de reelle bekymringene til bedriftene, som for eksempel høye strømpriser.
Kristjánsson hevder at NHO heller fokuserer på sykelønn og grønne subsidier.
NHOs viseadministrerende direktør, Anniken Hauglie, avviser kritikken og påpeker at landsforeningene selv velger sin ledelse, som har bred bakgrunn og solid erfaring.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Rødt-politiker Mímir Kristjánsson reagerer på en markant økning av ansatte med millionlønn i Nav, fra 119 i 2020 til 528 i 2025. Han kritiserer spesielt høye lederlønninger, som han mener tilsvarer statsrådslønn, og frykter manglende kontroll. Nav begrunner lønnsnivået med behovet for å tiltrekke seg kompetanse i konkurranse med det private, samt generell lønnsutvikling. Stiftelsen Rettferd mener fokuset bør rettes mot å forbedre tjenestekvaliteten, og foreslår resultatlønn for Nav-ledelsen. Kristjánsson ønsker å prioritere ressurser til ansatte i førstelinjen og gradvis dele opp Nav, men erkjenner at det vil møte motstand.
10 dager siden
Rødt-politiker Mímir Kristjánsson reagerer kraftig på økningen i plastposepriser hos dagligvarekjedene, og mener de driver med «lureri». Han mener kjedene utnytter klimaavgiften til å øke egen fortjeneste. Kristjánsson kritiserer mangelen på åpenhet rundt dagligvarekjedenes prissetting, og mener de undergraver klimasaken ved å øke poseprisene samtidig som toppledere flyr privatfly. Han etterlyser tiltak for å begrense kjedemakten og sikre reell konkurranse i dagligvaremarkedet, slik at forbrukerne ikke blir prisgitt de store aktørene.
4 måneder siden
Rødt reagerer på NRKs dekning av strømprisdebatten, og mener NRK feilaktig fremstiller det som om det er enighet mellom partiene om kraftpolitikken. Rødt understreker at de har vært en konsekvent kritiker av liberaliseringen av kraftmarkedet og bygging av utenlandskabler, og at de ikke kan ta ansvar for de høye strømprisene. Partiet påpeker at viktige beslutninger tas i departementet, ikke i Stortinget, og at NRK har gitt feilaktig informasjon om partienes holdninger til både utenlandskabler og elektrifisering av sokkelen. Rødt mener NRK dekker over reelle politiske uenigheter.
3 måneder siden
Rødt-leder Marie Sneve Martinussen besøkte Kristiansand for å markere sin motstand mot nye strømkabler til utlandet. Hun mener at fornyelse av de eksisterende kablene er det samme som å bygge nye, og at dette fører til høyere strømpriser i Norge. Martinussen kritiserer dagens strømstøtteordning og mener at den ikke kompenserer tilstrekkelig for de høye prisene. Hun understreker at Sør-Norge har stor kraftproduksjon, men likevel høye priser på grunn av eksport. Rødt krever at Stortinget behandler saken politisk før de aktuelle landsmøtene, og ønsker en demokratisk kontroll over kraften med en makspris på strøm. Hun er også bekymret for konsekvensene for næringslivet.
4 måneder siden
Høyre-politiker Lene Westgaard-Halle mener norsk landbrukspolitikk er gammeldags og fører til unødvendig høye matpriser for forbrukerne. Hun kritiserer det høye tollvernet som hindrer konkurranse fra utenlandske lavpriskjeder, og mener at dagens politikk favoriserer de store aktørene. Westgaard-Halle er også kritisk til skattepolitikken, som hun mener jager næringslivsledere ut av landet. Hun forteller om sin politiske oppvåkning gjennom elevrådet og innføring av milkshake på skolen, og om sin konvertering til katolisismen. Etter 7 år på Stortinget, tar hun ikke gjenvalg i 2025 og ser frem til å jobbe i privat næringsliv.
1 måned siden
Rødt er sterkt kritisk til at regjeringen lar staten dekke permitteringskostnader i oppdrettsnæringen, og anklager Ap for å svikte arbeidsfolk. Geir Jørgensen fra Rødt hevder regjeringen prioriterer laksemilliardærer fremfor vanlige arbeidstakere, mens fagforeningen NNN uttrykker skuffelse over Aps passivitet. Kritikken går ut på at ordningen, som opprinnelig var ment for tradisjonell fiskeindustri, gir oppdrettsselskaper en urettferdig fordel. Statssekretær Per Olav Hopsø (Ap) opplyser at de arbeider med å vurdere endringer, men kan ikke love en løsning før valget.
2 måneder siden
Rødt-leder Marie Sneve Martinussen kritiserer Frp for å forsvare politikernes særprivilegier, spesielt knyttet til etterlønn og sykepenger. Under åpningen av Rødts landsmøte anklaget Marthinussen Frp for å være «partiet for maktpolitikere flest» og for å prioritere egne fordeler fremfor vanlige folks interesser. Hun fremhevet at Frp har motsatt seg forslag om å fjerne Stortingets gunstige etterlønnsordninger. Rødt vil redusere politikerlønninger og begrense lobbyvirksomhet for å redusere avstanden mellom politikere og befolkningen. Partiet har også lansert en egen strømpakke som et alternativ til regjeringens «Norgespris».
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer om formell bakgrunn som høyere utdanning og stortingserfaring er nødvendig for å bli statsminister. Den viser til eksempler som Einar Gerhardsen og Thorbjørn Jagland, som ble statsministre uten slik erfaring. Begrepet 'politisk broiler' brukes om politikere som har gjort politikk til sin karrierevei, og dette begrepet brukes også om Tonje Brenna. Artikkelen argumenterer for at evnen til å forstå vanlige folks problemer og politiske konfliktlinjer er viktigere enn formell bakgrunn. Den konkluderer med at det ikke er usannsynlig at en 'broiler' kan være best egnet til å lede landet.
2 måneder siden
En reportasje i The Telegraph fremstiller en polarisert debatt i Norge angående kraftkabler og strømpriser. Flere norske politikere og næringslivsledere er intervjuet, og det kommer frem sterk misnøye med dagens strømpriser og eksportordninger. Bedrifter som Håland Kjøtt har sett seg nødt til å redusere bemanningen som følge av de høye kostnadene. Konsernsjefen i Lyse advarer mot nasjonalistiske tendenser og mulige konsekvenser som stengte kabler. Rødt-politiker Mímir Kristjánsson mener de høye prisene har skapt mistillit til det politiske systemet. Regjeringen forsikrer at det ikke foreligger intensjoner om å koble fra kablene, men erkjenner at den politiske debatten rundt temaet er utfordrende og preget av enkle løsninger.
2 måneder siden
Rødt-leder Marie Sneve Martinussen tar til orde for å redusere politikerlønninger og særprivilegier, og retter kritikk mot Frp for å opprettholde disse ordningene. Martinussen ønsker å kutte i godtgjørelser ved sykefravær og etterlønnsordninger for stortingsrepresentanter, med mål om å harmonisere regelverket med vanlige folks vilkår. Frp-nestleder Hans Andreas Limi avviser kritikken og omtaler Rødts forslag som useriøst. Rødts landsmøte inkluderer også debatter om forsvarspolitikk og valg av partisekretær.
1 måned siden
Opposisjonen er kritisk til regjeringens forslag om norgespris på strøm. De mener at ordningen ikke ivaretar bedriftenes interesser godt nok. MDG mener at forslaget fjerner insentiver til å spare strøm, noe som vil gå hardt utover kommuner og bedrifter. Rødt mener at kraftbransjen kan gni seg i hendene, da de mener ordningen skjermer kraftselskapene på bekostning av annet næringsliv. SV er derimot positive til forslaget, og mener at det vil gi tryggere og mer forutsigbare strømpriser for folk.
3 måneder siden
Venstre-leder Guri Melby kritiserer Sylvi Listhaugs forslag om å bruke norsk olje- og gasseksport som pressmiddel for å oppnå lavere strømpriser. Melby mener dette kan skade Norges omdømme som en pålitelig energileverandør og sammenligner det med Putins metoder. Hun frykter også at det kan true norske arbeidsplasser. Frp avviser kritikken og anklager Venstre for å spre feilinformasjon. De mener gass er viktigere for Europa enn norsk strømeksport, og at forslaget handler om å forhandle med allierte for å øke gassleveransene. Statsminister Jonas Gahr Støre er også uenig i Frps strategi.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre advarer mot det han kaller «Sylvi-stoppen», og kritiserer Frps energipolitikk som lite fremtidsrettet. Han mener Frp sier nei til viktige energiløsninger som havvind, hydrogen og CO2-fangst, og heller vil satse på mer vannkraft og skogplanting. Støre anklager også Frp for å ville gi store skattekutt til de rikeste, noe han mener vil øke forskjellene. Frp-leder Sylvi Listhaug mener på sin side at Støre har doblet skatten for norske bedrifter, og vil fjerne formuesskatten. Hun kritiserer også de høye drivstoffavgiftene i Norge og peker på lavere priser i Sverige. Listhaug hevder at Høyre vil øke avgifter, mens Frp ønsker å kutte dem. Både skatt og energi ser ut til å bli sentrale temaer i den kommende valgkampen.
3 måneder siden
Senterpartiet har trukket seg fra regjeringen på grunn av uenighet om strømpriser og EUs energipolitikk. Frp-leder Sylvi Listhaug kritiserer regjeringen for å ha ført en feilslått politikk som har ført til høye priser på strøm, mat og drivstoff. Hun mener regjeringsbruddet handler om mer enn bare strøm. Høyre-leder Erna Solberg mener regjeringen er svekket, men at det ikke er grunnlag for en annen regjering før valget. SV-leder Kirsti Bergstø kaller regjeringskrisen meningsløs og krever en kraftpolitikk som sikrer lave og stabile strømpriser. Flere partiledere har kommentert situasjonen og konsekvensene for norsk politikk.
3 måneder siden
Senterpartiets Nils Forren kritiserer Arbeiderpartiet for å ville innføre tre EU-direktiver om ren energi, og mener dette vil skade landet og prioritere EU-eliten fremfor vanlige folk. Forren, som er leder av Senterungdommen, reagerer sterkt på at AUF støtter Arbeiderpartiets linje. Han hevder at Arbeiderpartiet med dette valget trosser Fellesforbundet og egne medlemmer, og at de ikke prioriterer lave og stabile kraftpriser. Forren understreker at Senterpartiet vil bevare norsk vannkraft i folkets eie og mener Arbeiderpartiets forslag er 'håpløst'.