Norske skøyteløpere forbereder seg til OL i Milano med utradisjonelle og krevende treningsmetoder. Lange sykkeløkter og høydetrening står sentralt i oppkjøringen.
Norske skøyteløpere, inkludert verdensmestrene Peder Kongshaug og Sander Eitrem, forbereder seg til OL i Milano med en kombinasjon av ekstreme sykkeløkter og høydetrening. Tidlig i oppkjøringen gjennomfører utøverne lange sykkelturer på opptil syv timer, en treningsform Kongshaug kaller «baviantrening» for å bygge fysisk base. Senere i forberedelsene flytter de fokuset til høydetrening i steder som Sierra Nevada og Park City.
Trening i høyden, hvor oksygennivået er lavere, krever mer kontrollerte og kortere økter enn lavlandstreningen. Målet med høydetreningen er å øke kroppens produksjon av røde blodlegemer, noe utøverne mener gir en betydelig fordel på isen.
Aurora Grinden Løvås er en annen løper som har gjennomført svært lange sykkeløkter som del av sin OL-satsing. Skøytelandslaget planlegger også samlinger på is i Heerenveen og Hamar før verdenscupåpningen i Salt Lake City.
Peder Kongshaug
Sander Eitrem
Ragne Wiklund
Aurora Grinden Løvås
Jordan Stolz
allroundlandslaget
Landslagsledelsen
Milano
Alicante
Sierra Nevada
Salt Lake City
Park City
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
19 dager siden
Russiske langrennsløpere forbereder seg på OL til vinteren, selv om det er usikkert om de får delta. Skipresident Jelena Välbe planlegger treningsleirer i utlandet, også i land som Russland omtaler som «uvennlige». Hun håper utøverne får trene i høyden, og anslår at 30–40 prosent av treningsleirene vil foregå utenlands. Sergej Ustjugov vurderer å trene med det italienske landslaget, hvor hans tidligere trener Markus Cramer jobber. FIS skal behandle saken om russisk deltakelse i internasjonal skisport i nær fremtid. Tidligere har russiske utøvere fått delta som nøytrale, men Välbe er imot dette.
3 måneder siden
Skøyteløperne Ragne Wiklund og Kristian Gamme Ulekleiv er blitt kjærester, og begge vant nylig NM i allround. De fant tonen gjennom felles trening, hvor de begge liker å gjøre treningsøktene til opplevelser. Wiklund, som er dobbel verdensmester, sier hun får nye perspektiver på sin trening fra Ulekleiv, spesielt innen hurtighet og restitusjon. Ulekleiv på sin side, mener Wiklund har hjulpet han med å strukturere både trening og hverdag. Selv om de tilbringer mye tid sammen, er de ikke samboere. De ser begge frem til kommende EM i Heerenveen og VM på Hamar, hvor de vil konkurrere foran familie og venner.
2 dager siden
Norges Skiforbund har offentliggjort langrennslandslagene for den kommende OL-sesongen. Det er flere endringer i troppene for både kvinner og menn.
6 dager siden
Karsten Warholm har gjort en betydelig endring i treningen foran 2025-sesongen for å styrke sin posisjon på 400 meter hekk. Sammen med trener Leif Olav Alnes har han introdusert en ny, krevende treningsøkt som kombinerer høy hastighet på mølle med intensive hekkepasseringer under melkesyrebelastning. Målet er å bygge en «overkapasitet» for å forbedre avslutningen på løpene, spesielt de siste to hekkene. Metoden er risikofylt og ekstrem, og treneren erkjenner at den ikke er vanlig i friidrett. Warholm beskriver økten som svært tøff, men viktig for å venne kroppen til belastningen i konkurranse. De balanserer treningen nøye for å unngå skader, som har plaget Warholm de siste sesongene. Han påpeker at økt fart og ambisjonen om å slå verdensrekorden krever en tøffere tilnærming, men medfører også større belastning på kroppen. Warholm åpner sesongen i april med Diamond League-stevner i Kina, med VM i Tokyo som hovedmål i september.
2 dager siden
Langrennslandslagene for kommende sesong er klare. Kjæresteparet Nora Sanness og Andreas Fjorden Ree er begge med i uttaket.
3 måneder siden
Langrennsløperne Erik Valnes og Simen Hegstad Krüger uttrykker skepsis til Erling Braut Haalands metoder som lysterapi og filtrert vann. De mener hans suksess skyldes hard trening, ikke detaljfokus, og ser på mange av metodene som placebo. Valnes sammenligner det med tidligere langrennsløpere som fokuserte på små detaljer som viste seg å være ubetydelige. Johannes Høsflot Klæbo er mer åpen for Haalands tilnærming og ser det som en ny generasjon som er opptatt av detaljer. Landslagstrener Pål Gunnar Mikkelsplass advarer mot overdreven detaljfokus, men ser at det kan ha en effekt. Alle er enige om at hard trening er det viktigste, men at detaljer kan være en balansegang.
2 måneder siden
Flere norske langrennsstjerner velger alternative opplegg i oppladningen til VM i Trondheim, noe som vekker reaksjoner i langrennsleiren. Mens de fleste landslagsutøverne samles på Sjusjøen og Hafjell, foretrekker profiler som Johannes Høsflot Klæbo, Astrid Øyre Slind og Kristine Stavås Skistad å forberede seg individuelt. Harald Østberg Amundsen uttrykker undring over at flere kvinnelige utøvere velger å stå utenfor den felles VM-campen. Heidi Weng prioriterer å sove hjemme for å unngå isolasjon, mens Simen Hegstad Krüger fremhever viktigheten av å være samlet som et lag. Marit Bjørgen understreker at kvinnene skal konsentrere seg om seg selv.
2 måneder siden
Aleksandr Bolsjunov og andre russiske langrennsløpere er på treningsleir i Italia for å forberede seg til OL i 2026. Trenerne forsøkte å holde leiren hemmelig av frykt for reaksjoner, men Bolsjunov har selv publisert bilder fra området. Målet er å teste OL-løyper og bygge form i høyden. Samtidig arbeider russiske myndigheter for å få Russland tilbake i internasjonal idrett, men dette avhenger av politiske beslutninger. Aleksander Legkov uttrykker skepsis til Petter Northugs comeback og tror ikke han vil oppnå store resultater.
3 måneder siden
Therese Johaug har lagt en plan for VM-oppladningen som innebærer at hun dropper høydeopphold, noe som har vært en suksessoppskrift for henne tidligere. Hun vil forberede seg hjemme i Norge, med deltakelse i NM, trening i Oslo og på Sjusjøen, før hun avslutter med precamp med landslaget på Mosetertoppen. Landslagstrener Pål Gunnar Mikkelsplass forklarer at det er usikkerhetsmomenter ved å gjennomføre en høydesamling nå, ettersom Johaug ikke har vært i høyden like mye som tidligere. Johaug gikk nylig til topps i Tour de Ski, som hun opprinnelig ikke skulle delta i, men valgte å gjøre for å få mer renntrening. VM i Trondheim er i månedsskiftet februar/mars.
2 måneder siden
Norge har tatt ut fire nye kombinertutøvere til VM-troppen: Ingrid Låte, Marte Leinan Lund, Simen Tiller og Andreas Skoglund. Disse utøverne har vist gode resultater bak de allerede uttatte utøverne. Sportssjef Ivar Stuan understreker at uttaket var vanskelig på grunn av mange gode kandidater, men at den nåværende troppen dekker de fleste øvelsene i Granåsen. Fra før var Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Jarl Magnus Riiber, Jens Lurås Oftebro og Jørgen Graabak klare for VM. De to siste plassene i troppen vil bli avgjort etter helgens konkurranser i Otepää, hvor flere utøvere må prestere på høyt nivå for å sikre seg en plass. Ski-VM i Trondheim starter 26. februar og varer til 9. mars.
2 måneder siden
Therese Johaug har endret sin plan og vil ikke delta i rennene i Falun. Avgjørelsen ble tatt i samråd med trenerteamet, og Johaug begrunner det med et ønske om å forberede seg best mulig til VM i Trondheim, som starter 27. februar. Hun planlegger nå en ekstra treningsperiode på Sjusjøen frem mot mesterskapet. Johaug skulle gått 10 kilometer klassisk og 20 kilometer skøyting i Falun.
2 måneder siden
Halvor Egner Granerud har valgt å stå over verdenscupen i Sapporo for å fokusere på trening i forkant av ski-VM. Sportssjef Jan-Erik Aalbu opplyser at Granerud også trenger å hente tilbake utstyr som har vært savnet. Hopplandslaget offentliggjorde tirsdag uttaket til verdenscupen, der Thea Minyan Bjørseth, Anna Odine Strøm og Heidi Dyhre Traaserud er tatt ut for kvinner i Ljubno, mens Johann Forfang, Marius Lindvik, Kristoffer Eriksen Sundal, Benjamin Østvold, Robin Pedersen og Robert Johansson representerer Norge i Sapporo.
3 måneder siden
De svenske langrennsstjernene Frida Karlsson, Ebba Andersson, William Poromaa og Linn Svahn har alle valgt å droppe den kommende verdenscuphelgen i Cogne. Det svenske skiforbundet har offentliggjort troppen til rennene i Italia, og flere profiler som Emma Ribom, Moa Ilar, Marcus Grate og Jonna Sundling er heller ikke med. Disse løperne prioriterer en treningsperiode foran VM i Granåsen i neste måned. Linn Svahn har ikke gått verdenscuprenn siden Tour de Ski og fortsetter å fokusere på VM-forberedelsene. Etter Cogne gjenstår kun én verdenscuprunde i Falun før VM.
4 måneder siden
Svenske langrennsløpere uttrykker bekymring for de vanskelige smøreforholdene i Trondheim under Ski-VM. Kombinasjonen av fuktig vind fra Atlanterhavet og kald luft fra svenske fjell skaper utfordrende forhold for smørerne. Spesielt ved bruk av rubbede ski har Sverige hatt problemer tidligere. Ebba Andersson beskriver forholdene som uforutsigbare, mens Maja Dahlqvist ser en fordel i å bo i Trondheim for å teste skiene jevnlig. Det svenske smøreteamet jobber med å forbedre seg foran VM i Trondheim og OL i Milano i 2026.
4 måneder siden
Fem kombinertutøvere er klare for VM i Trondheim. Jarl Magnus Riiber og Gyda Westvold Hansen var forhåndskvalifisert som regjerende mestere. Ida Marie Hagen, Jens Lurås Oftebro og Jørgen Graabak fikk også plass i det første uttaket. Sportssjef Ivar Stuan beskriver kampen om plassene som tøffere enn noen gang. Det gjenstår fortsatt tre ledige plasser for både kvinner og menn. Neste uttak vil skje etter verdenscuprennene i Seefeld i begynnelsen av februar, og det endelige uttaket vil bli gjort 9. februar etter rennene i Otepää. Stuan understreker at mange utøvere kjemper om de siste plassene.