En ny boksutgivelse samler Joni Mitchells album fra perioden 1976 til 1980. Artikkelen dykker ned i denne perioden, som beskrives som en storhetstid for artisten.
Artikkelen omhandler boksutgivelsen "The Asylum Albums (1976-1980)" som samler Joni Mitchells musikk fra denne perioden. Forfatteren beskriver Mitchell, som har norske aner og nylig fylte 81 år, som en stor favoritt og fremhever perioden 1976-1980 som hennes aller beste. Boksen inneholder albumene "Hejira", "Don Juan´s Reckless Daughter", "Mingus" og livealbumet "Shadows and Light", totalt 49 låter.
Spesielt "Shadows and Light" trekkes frem som en liveinnspilling av sjeldent kaliber, med et stjernelag av musikere. Mitchell sikret seg tidlig rettighetene til sitt materiale, noe som har muliggjort utgivelsen av både remastret og tidligere uutgitt musikk.
Boksen, som kom ut i fjor, inneholder også personlige notater skrevet av superfan Meryl Streep. Musikken fra denne perioden beskrives som tidløs og en kilde til glede og trøst.
Joni Mitchell
Don Alias
Michael Brecker
Lyle Mays
Pat Metheny
Jaco Pastorius
Meryl Streep
The Persuasions
Modalen
Bergen
Sømna
Helgelandskysten
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Ukrainas president Zelenskyj advarer ledere mot å delta på Moskvas 9. mai-parade, mens etterretning tyder på at Putin kan ha endret krigsmål til å sikre erobret territorium. Samtidig styrker Russland båndene til Nord-Korea og Kina, og russisk luftvern hevder å ha skutt ned ukrainske droner nær norskegrensen. Ukraina koblet seg fra Russlands strømnett timer før invasjonen.
Gazas grenser har vært stengt i to måneder, noe som forverrer den humanitære krisen. Hjelpeorganisasjoner beskriver situasjonen som kritisk med mangel på mat og medisiner, og frykter at Israel og USA vil ta kontroll over nødhjelpsdistribusjonen. Samtidig fortsetter israelske angrep, og et angrep i Gaza by drepte minst 25 mennesker, inkludert to fire år gamle tvillingsøstre.
Warren Buffett (94) varsler sin avgang som leder for Berkshire Hathaway og kritiserer president Trumps tollkrig. Samtidig leverer selskapet sterke resultater og har en rekordhøy kontantbeholdning. Oljefondssjef Nicolai Tangen advarer om at tollkrigen i verste fall kan redusere fondets verdi betydelig.
Fremskrittspartiet er dypt splittet i spørsmålet om å tillate surrogati i Norge. Saken avgjøres på partiets landsmøte søndag. Et flertall i landsstyret støtter forslaget, mens partileder Sylvi Listhaug er imot, og viser til medisinsk risiko og barnets beste.
Pressefriheten er under globalt press, og journalister møter fare i mange land. I Norge uttrykker FpU-leder Simen Velle bekymring for unges synkende tillit til tradisjonelle medier. Samtidig etterlyser redaktører bedre debattkultur, og en utstilling med karikaturtegninger ble avlyst i London av frykt for å støte.
Frp åpner for å støtte Natos forslag om å bruke fem prosent av BNP på forsvar og sikkerhet. Samtidig avslører et internt varsel betydelige forsinkelser i etableringen av en ny spesialavdeling for Marinejegerkommandoen på Ramsund, noe som skaper reaksjoner på Stortinget.
22 timer siden
Musikkanmelder Tor Hammerø presenterer ukens utvalg av nye utgivelser. Flere album mottar toppkarakter i denne runden.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler Mari Boines utvikling som artist og person, med fokus på hennes nye album «Alva». Det beskrives hvordan hun har gått fra å være en forsiktig artist til en trygg og utadvendt kvinne. Albumet representerer et oppgjør med hennes strenge religiøse oppvekst. Boine har skrevet de fleste tekstene selv, med bidrag fra andre samiske forfattere. Musikalsk samarbeider hun med et sterkt band, og sammen skaper de et unikt lydlandskap. Artikkelen konkluderer med at Mari Boine er en artist i verdensklasse.
4 måneder siden
Denne musikkuken byr på flere sterke utgivelser, inkludert tre album som får terningkast 6. Miles Davis' konsertopptak fra Frankrike i 1963 og 1964 er samlet i en seks timers utgivelse. Ellen Sofie Hovland får ros for sine sterke tekster og nære formidling. Bill Evans' konsert fra Kongsberg i 1970 er funnet og restaurert, og beskrives som en perle. I tillegg er det kommet en rekke nye julemusikkutgivelser. Andre anmeldte album inkluderer Michaela Antalova & Adrian Myhr, Markus Kaardal og Musicmusicmusic.
2 måneder siden
Artikkelen presenterer musikkanmeldelser av åtte forskjellige album. Ambrose Akinmusire får toppscore for sin nyskapende jazz, mens Sun Ra's liveopptak roses for sin historiske verdi og musikalske opplevelse. Kjetil Mulelid Trio fremheves for sitt nordiske særpreg, og Gouldian Finch's «Scizho» beskrives som en energisk og innholdsrik musikkopplevelse. Ine Hoem hylles for sin personlige historiefortelling og evne til å berøre lytteren på «Minnelandet». Steinar Raknes & Unni Wilhelmsen leverer et solid livemøte, mens Gonçalo Almeida utforsker minimalistiske lydlandskaper. Samtlige anmeldte album viser høy kvalitet og originalitet innenfor sine respektive sjangere.
2 måneder siden
Artikkelen hyller Ine Hoems nye album «Minnelandet», og beskriver Hoem som en av landets største historiefortellere. Albumet er skrevet og produsert av Hoem selv, og tar for seg personlige minner og erfaringer. Musikalsk sett beskrives albumet som singer-songwriter med jazzimpulser. Kjente musikere som Pål Hausken, Markus Lillehaug Johnsen, Jo Berger Myhre og Andreas Ulvo bidrar, i tillegg til gjestevokalister som Trygve Skaug og Marthe Wang.
22 dager siden
Artikkelen omhandler Silje Nergaards nye album «Tomorrow We'll Figure Out the Rest», som beskrives som artistens beste til nå. Albumet inneholder både egne låter og en versjon av «Lover Man», og viser Nergaards utvikling og modenhet som artist. Barndommen hennes trekkes frem med et gammelt kassettopptak av foreldrene som synger jazz. Vince Mendoza har bidratt med arrangementer, og flere kjente musikere deltar. Anmelderen mener Nergaard fremstår som tryggere, sterkere og mer ekte enn noen gang.
4 måneder siden
Artikkelen gir en oversikt over ny julemusikk fra en rekke norske artister. Blant utgivelsene er det både tradisjonelle og nyskapende tolkninger av kjente og ukjente julesanger. Øyvind Kristiansen og Jonas Kilmork Vemøy leverer vakre versjoner, mens Trude Kristin Bjørnstad presenterer et album bygd på kjærlighet. Trio Mediæval skiller seg ut med 18 julesanger på flere språk. Gjermund Larsen Trio kombinerer folkemusikk og jazz, og Uranienborg Vokalensemble tilfører et unikt korpreg. Berit Opheim fortsetter sin tradisjon, mens Liv Ellen Rønning gir en live jazz-konsert. Gitarist Knut gir ut to album, og Ytre Suløens Jass-ensemble spiller tradjazz. Audun Barsten og Marlen Tjøsvoll gir ut tre julesanger.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler utgivelsen av tidligere uutgitte liveopptak med Sun Ra Arkestra fra 1978, funnet av jazzarkeologen Zev Feldman. Sun Ra, som hevdet å være fra Saturn, var kjent for sin unike musikalske stil og personlighet. Han skapte et musikalsk kollektiv som blandet bebop med fri improvisasjon og elektronikk. Opptakene fra Left Bank i Baltimore inneholder både jazzstandarder og Sun Ras egne komposisjoner, presentert på en måte som er annerledes enn tidligere hørt. Utgivelsen kommer med en omfattende bok som inneholder essays, intervjuer og bilder, noe som gir et dypere innblikk i Sun Ras univers.
3 måneder siden
En tidligere uutgitt konsert med Al Jarreau fra 1976 er funnet frem av Resonance Records. Konserten ble holdt på den lille klubben The Childe Harold i Washington, DC. Sammen med sitt faste band fremfører Jarreau egne låter og tolker andre kjente sanger. Opptaket er restaurert og lyder som nytt. Utgivelsen inneholder et 40-siders teksthefte med bilder og bidrag fra flere kjente artister. Konserten viser Jarreau på sitt beste og er en flott tilvekst til hans diskografi.
1 måned siden
Artikkelen er en hyllest til Don Henley, både som soloartist og kjent fra Eagles. Den omhandler gjenutgivelsen av debutalbumet «I Can't Stand Still» fra 1982, som viser hans evne til å skrive gode låter og fortelle historier, med assistanse fra en rekke kjente musikere. I tillegg presenteres gjenutgivelsen av countryalbumet «Cass County» fra 2015, der Henley samarbeider med flere countrylegender. Artikkelen konkluderer med at Henley er en eksepsjonell og allsidig musiker.
2 måneder siden
Knut Kristiansen (78), en sentral skikkelse i norsk jazz siden 60-tallet, er aktuell med albumet «Volum». Albumet viser Kristiansens sterke tilknytning til Thelonious Monks musikalske univers. Kristiansen har med seg de yngre musikerne Aksel Røed, Sigurd Steinkopf og Magne Thormodsæter. Sammen skaper de musikk som umiddelbart fenger lytteren. Albumet inneholder originalkomposisjoner, låter av Ornette Coleman og Cecil Taylor, samt en låt med samisk opprinnelse. Anmelderen beskriver «Volum» som en nydelig manifestasjon av Knut Kristiansens musikalske ståsted i 2025.
3 måneder siden
Denne ukens musikkanmeldelser fremhever flere norske artister, inkludert Signe Førre, Sigurd Hole og Wako, som alle får gode kritikker. Ghawgha Tabans musikk, som kombinerer elementer fra hennes hjemland med andre impulser, får terningkast 5. Det gis også ut et nydelig gjenhør med gitaristen Emily Remler, som gikk bort i ung alder. Hennes liveopptak fra 1980-tallet er utgitt for første gang på 33 år. Sigurd Hole Ensembles verk er inspirert av hans miljøengasjement og bekymring for naturen. I tillegg anmeldes Blood Sweat Drum + Bass, som viser at det danske jazzmiljøet er mer enn bare København. kÖök har tatt en radikal u-sving og går fra elektrisk til akustisk lyd på sitt nye album.
3 måneder siden
Denne artikkelen presenterer musikkanmeldelser av seks album som alle har fått terningkast 5. Jakob Bros 'Taking Turns' beskrives som et strålende jazzalbum med usedvanlige musikalske samtaler. Sverre Gjørvads 'Six Pieces for Cinema' er inspirert av samisk musikk og er original. Rasmus Sørensen viser modent pianospill på 'At The Right Time', med inspirasjon fra New Yorks jazzscene. Thea Grant skaper unike stemninger med 'Water and Dreams', som kombinerer elektronikk og improvisasjon. The Bad Plus presenterer et nytt lydbilde på 'Complex Emotions' med to nye medlemmer. Krokofant leverer heftig kvalitetsmusikk på albumet '6', med inspirasjon fra 70-tallets rock og jazz.
2 måneder siden
Ukas musikkanmeldelser presenterer et bredt utvalg av sjangere og artister, hovedsakelig innenfor jazz. Elin Forkelid får anerkjennelse for sitt atmosfæriske album, mens Treverket fremheves for sin livsbejaende musikk. Stein Urheim utforsker unike lydlandskap med et internasjonalt ensemble, og Ben Wendel bekrefter sin posisjon som en fremtredende saksofonist. The New York Second presenterer musikk inspirert av kunstverk, John Stein hylles for sin tidløse jazz, og Mute inviterer lytterne inn i nye musikalske territorier med sin blanding av asiatiske og amerikanske elementer.
29 dager siden
Saksofonisten Marius Neset (40) har gitt ut albumet «Cabaret», en oppsummering av musikalske uttrykk, sjangre og personer som har formet hans utvikling. Neset spiller med Anton Eger, Magnus Hjorth, Conor Chaplin og Elliot Galvin, og viser teknisk briljans og evne til å skrive krevende musikk som likevel fengsler. Albumet inneholder både energiske låter og hyllester som «Song for Maja» og «Wedding in Geiranger», og bekrefter Nesets status som en musiker i verdensklasse.