Israel risikerer å bli kastet ut av Eurovision Song Contest, ikke på grunn av krigen i Gaza, men på grunn av et lovforslag om å privatisere den statlige kringkasteren KAN. Lovforslaget, initiert av kommunikasjonsminister Shlomo Karhi, har fått flertall i Knesset og kan føre til at Israel mister sin deltakelsesrett dersom det vedtas.
Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) har signalisert at en privatisering av KAN vil føre til utestengelse. Flere ansatte i KAN er sterkt kritiske til forslaget, og mener det er et selvmål som undergraver Israels posisjon i konkurransen.
En endelig avstemning i Knesset er ventet i starten av januar.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Israels deltakelse i Eurovision Song Contest er truet etter at landets kommunikasjonsminister Shlomo Karhi har foreslått å privatisere den offentlige allmennkringkasteren KAN. European Broadcasting Union (EBU), som arrangerer Eurovision, advarer om at en slik privatisering vil ekskludere Israel fra konkurransen og annet samarbeid med europeiske allmennkringkastere. EBU-sjef Noel Curran uttrykker bekymring over politiske angrep på KAN, som han mener truer kringkasterens uavhengighet og eksistens. Forslaget har passert første hinder i Knesset, og KAN-redaktør Eran Cicurel kaller det en «gave til boikottbevegelsen». Neste års Eurovision skal arrangeres i Basel.
3 måneder siden
Israel har valgt Yuval Raphael som sin representant til Eurovision Song Contest i Basel. Raphael, som er oppvokst i Sveits, overlevde angrepet mot Supernova-festivalen i 2023. Fjorårets konkurranse var preget av kontroverser og protester mot Israels deltakelse, og årets deltakelse kommer i skyggen av en usikker fremtid for Israels deltakelse i konkurransen. Et lovforslag om å privatisere landets allmennkringkaster, Kan, truer Israels medlemskap i Den europeiske kringkastingsunionen (EBU), som er en forutsetning for deltakelse i Eurovision. Hvis lovforslaget vedtas, kan Israel miste retten til å delta etter 2025.
1 måned siden
Andre fase av våpenhvilen mellom Israel og Hamas er i fare, ifølge en Midtøsten-ekspert som mener Israel planlegger å gjenoppta krigen. Uenigheten sentrerer seg rundt implementeringen av en permanent våpenhvile, der Hamas krever at den opprinnelige avtalen følges, mens Israel har fått støtte fra USA for nye innspill. Israel har stanset nødhjelp til Gaza, noe Hamas fordømmer som utpressing og et brudd på folkeretten. Hjelpeorganisasjoner uttrykker sterk bekymring for at en gjenopptakelse av krigen vil ramme en allerede hardt prøvet sivilbefolkning.
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er inngått, men det er mange utfordringer knyttet til gjennomføringen. Avtalen har tre faser: gisselutveksling, tilbaketrekking av israelske tropper og en potensiell fredsavtale. Det er uenighet om hvilke gisler og fanger som skal utveksles, og statsminister Netanyahu møter press fra ytre høyre i sin egen regjering. Det er også en risiko for at såkalte spoilergrupper kan forsøke å sabotere avtalen. I tillegg er det mange ubesvarte spørsmål om hvem som skal styre Gaza etter krigen, og hvordan gjenoppbyggingen skal finansieres. Eksperter mener en tostatsløsning er usannsynlig, men at De palestinske myndighetene må styre Gaza.
2 måneder siden
Israels forsvarsminister Israel Katz har foreslått at land som Norge, Spania og Irland, som anerkjente Palestina som stat, bør ta imot innbyggere fra Gaza. Frp-leder Sylvi Listhaug avviser forslaget, men mener det må sees i sammenheng med at israelske myndigheter er misfornøyde med Norges kritikk mot Israel. Høyre-leder Erna Solberg understreker at palestinere har rett til å bo i Gaza og avviser replasseringspolitikk. Utenriksdepartementet har uttalt at tvungen overføring av sivilbefolkning er forbudt etter folkeretten. Flere partier på Stortinget har bedt utenriksminister Espen Barth Eide om å kommentere saken.
3 måneder siden
Israels krigskabinett har utsatt avstemningen om våpenhvileavtalen med Hamas etter at statsminister Netanyahu hevdet at Hamas har gått tilbake på enkelte punkter. Dette skaper splid i regjeringen, der det høyreorienterte Sionistpartiet truer med å trekke seg hvis avtalen godkjennes. Partileder Smotrich krever full krig etter at gislene er løslatt, samt israelsk militært nærvær i Gaza. Det er også uenighet om detaljene i fangeutvekslingen, spesielt listene over palestinske fanger. Våpenhvilen er planlagt å tre i kraft søndag, med en fangeutveksling og stans i angrep fra begge sider.
1 måned siden
Etter et israelsk angrep mot Gaza frykter eksperter at våpenhvilen er over og at en langvarig konflikt er i emning. Israel begrunner angrepet med at Hamas ikke har løslatt israelske gisler, mens Hamas anklager Israel for brudd på våpenhvileavtalen. Midtøsten-ekspert Jørgen Jensehaugen mener Israel forbereder en bakkeinvasjon, og Hanne Eggen Røislien forventer flere angrep. Angrepet har blitt fordømt av flere land og gisselfamilier, men USA har gitt sin støtte til Israel. Donald Trump har foreslått at USA overtar Gaza og tvangsflytter palestinere, noe som vekker bekymring.
18 dager siden
Israels forsvarsminister truer med å utvide militæroperasjonene til mesteparten av Gaza, samtidig som israelske styrker har avskåret Rafah fra resten av Gaza gjennom byggingen av Morag-korridoren. FN advarer mot den prekære situasjonen, der 2,1 millioner palestinere er presset sammen på en tredjedel av Gaza. IDF har utstedt nye evakueringsordrer i Khan Younis, og Hamas anklager Netanyahu for å forlenge krigen til tross for krav om våpenhvile. FN uttrykker bekymring for blokkering av nødhjelp, noe de mener kan utgjøre kollektiv avstraffelse og bruk av utsulting som krigsmetode.
1 måned siden
Israelsk presse kritiserer Lise Klaveness og Norge hardt etter uttalelser om Israel. En israelsk avis omtaler Klaveness som den største fienden til israelsk fotball. Klaveness ønsker ikke å kommentere kritikken direkte, men sier at sterke følelser er symptomatisk for saken. Hun understreker at NFF tar situasjonen i Gaza alvorlig og støtter krav om stans i kamphandlinger, men mener boikott vil være feil virkemiddel. Ståle Solbakken sier at han ikke frykter mangel på motivasjon hos spillerne foran kampen mot Israel, og mener situasjonen i Midtøsten ikke kan sammenlignes med Russlands invasjon av Ukraina.
3 dager siden
Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker bekymring over manglende internasjonal oppmerksomhet rundt situasjonen i Gaza. Han beskriver situasjonen som forferdelig og verre enn før en våpenhvile ble brutt.
4 måneder siden
European Broadcasting Union (EBU) har annonsert nye backstage-regler for Eurovision Song Contest 2025 i Basel, Sveits. Reglene kommer etter kaoset under finalen i Malmö 2024, hvor Israels deltakelse og sikkerhetsopplegg skapte spenninger. En israelsk delegasjon filmet andre deltakere, noe som førte til konflikter og utestengelse av Nederlands Joost Klein. De nye reglene, utviklet av en referansegruppe, fokuserer på å gi deltakerne privatliv og redusere stress. EBU har også fornyet sponsoravtalen med Israel-baserte Moroccon Oil. Sikkerhetstiltakene for Basel vil bli tilpasset for å balansere trygghet og deltakernes komfort.
15 dager siden
Den spanske kringkasteren RTVE har formelt bedt Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) om å åpne for en offentlig debatt angående Israels deltakelse i Eurovision Song Contest. Bakgrunnen for forespørselen er at Israels representant, Yuval Raphael, er en overlevende etter Hamas-angrepet 7. oktober, og hennes sang «New Day Will Rise» har blitt tolket som et uttrykk for nasjonale traumer. Dette har ført til en fornyet diskusjon om hvorvidt politikk bør ha en plass i konkurransen. Tidligere har det vært flere protester mot Israels deltakelse i internasjonale arrangementer, inkludert Eurovision, på grunn av den pågående konflikten i Midtøsten. EBU har svart at alle medlemmer er kvalifisert til å delta, men erkjenner samtidig at det finnes "dypt forankrede bekymringer" knyttet til konflikten.
21 dager siden
Eurovision strammer inn reglene etter fjorårets kaotiske arrangement i Malmö, preget av diskvalifikasjon, protester og fiendtlighet, særlig mot den israelske delegasjonen. Nye regler inkluderer våpenforbud og forbud mot filming av artister uten tillatelse for å skape en tryggere atmosfære. En israelsk journalist kritiserer filmningsforbudet, mens NRK forventer at politiske meninger vil komme til uttrykk også i år. Den israelske artistens bakgrunn som terroroffer gjør sikkerhetsspørsmålet ekstra sensitivt.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den spente situasjonen mellom Israel og Hamas, hvor en skjør våpenhvile trues av nye utspill. Hamas bruker frigitte gisler i propagandaøyemed, noe som vekker sterke reaksjoner i Israel og sammenlignes med Nazi-Tysklands behandling av jøder. Samtidig foreslår USAs president Donald Trump at palestinere bør flyttes til andre land, noe som skaper bekymring og legger press på land som Jordan og Egypt, som frykter interne konsekvenser. Artikkelen fremhever faren for at våpenhvilen bryter sammen, med store konsekvenser for sivilbefolkningen i Gaza og de gjenværende gislene. Konflikten river opp dype sår i Israel, som balanserer ønsket om å slå Hamas med behovet for å frigjøre gislene.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Israel har en historisk mulighet til å skape fred i Midtøsten, men risikerer å miste den på grunn av okkupasjon og behandling av palestinere. Forfatteren kritiserer Israels kontroll over informasjonen fra Gaza, og fremhever det høye antallet drepte journalister. Polariseringen rundt konflikten vanskeliggjør konstruktiv debatt, og artikkelen oppfordrer til å støtte fredelige løsninger og sameksistens.