En ny studie av en massegrav fra bronsealderen i England avslører en voldelig massakre der minst 37 mennesker ble drept, partert og muligens spist. Funnene, som inkluderer tannmerker på bein, tyder på kannibalisme.
Forskere spekulerer i om konflikten kan ha oppstått på grunn av klimaendringer, ressurser eller sykdom. Studien er publisert i Cambridge University Press.
Parallelt pågår det også ny forskning i Norge på massegraver fra samme periode, som kan gi ny innsikt i menneskene som levde for 3-4000 år siden.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
En massegrav fra bronsealderen i England inneholder levningene av 37 mennesker som ble brutalt drept og partert. Funnene tyder på at ofrene, som inkluderte menn, kvinner og barn, kan ha blitt spist i et ritual. Forskere mener at hendelsen kan ha vært drevet av hevn og hat, og at den må ha satt spor i befolkningen i flere generasjoner. Det er også funnet spor av pestbakterien Yersinia pestis i noen av ofrene, noe som kan ha bidratt til frykt i samfunnet. Funnet er unikt og gir et sjeldent innblikk i voldelige konflikter fra en fjern fortid.
1 dag siden
Arkeologer har avdekket en massegrav i Peru som inneholder levningene av 24 krigsskadde mennesker. Funnet kan gi ny innsikt i en lite kjent før-inkaisk sivilisasjon.
22 dager siden
Under renovering av en fotballbane i Wien ble det oppdaget en massegrav med levningene av 150 menn. Arkeologer har identifisert at skjelettene tilhører menn i alderen 20 til 30 år, som døde av skader fra sverd, dolker og lanser. Funn av en jerndolk med romersk dekorasjon daterer graven til mellom midten av det første århundre og begynnelsen av det andre århundre etter vår tidsregning. Dette er et sjeldent funn, da romerne vanligvis praktiserte kremasjon. Funnet gir også det første fysiske beviset på et slag ved Donaulimes, en del av Romerrikets militærgrense.
13 dager siden
Ny forskning fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) gir en bedre oversikt over hvor mange tamrein bjørnen dreper i kalvingstiden. Ved å følge 33 GPS-merkede bjørner i et område i Sverige som ligner på norsk natur, fant forskerne at 185 reinkalver og 37 voksne rein ble drept. Drapstakten var høyest på fjellet, hvor bjørnene drepte 2,7 reinkalver hver dag. Studien viser at bjørn kan være årsaken til en tredjedel av tapene til reineiere. Forskere mener målrettet felling av enkelte bjørner kan være et effektivt virkemiddel for å begrense skade på tamrein.
3 måneder siden
En ny studie publisert i The Lancet anslår at over 64 000 mennesker har blitt drept i Gaza som en direkte følge av krigen siden 7. oktober 2023. Dette tallet er betydelig høyere enn de 37 877 som er rapportert av palestinske myndigheter, noe forskerne mener skyldes underrapportering på grunn av krigens påvirkning på helsemyndighetenes evne til å registrere alle døde. Studien viser at 59 prosent av de drepte er barn, kvinner og eldre. Humanitære organisasjoner melder om store vanskeligheter med å få inn hjelp til Gaza, og at helsepersonell må utføre inngrep under svært vanskelige forhold. Det understrekes at det reelle dødstallet kan være enda høyere, og at en våpenhvile er den eneste løsningen.
6 dager siden
Forskere har avdekket det første fysiske beviset på at gladiatorer i Romerriket kjempet mot ville dyr. Et skjelett funnet i York, England, viser tydelige bitemerker fra en stor katt, sannsynligvis en løve. Skjelettet stammer fra 200-tallet e.Kr., da York var kjent som Eboracum, en romersk militærbase i provinsen Britannia. Mannen var mellom 26 og 36 år gammel da han døde. Tidligere har kun historiske tekster og kunstneriske fremstillinger vist slike kamper, men dette funnet gir direkte arkeologisk bevis. Forskerne ønsker nå å undersøke hvordan løver ble holdt i Britannia og hvordan livet var for gladiatorer i utkanten av Romerriket. I tillegg ble det nylig funnet 800 gjenstander i Nord-England som kan gi ny innsikt i livet i området for 2000 år siden.
6 dager siden
Arkeologer har funnet bitemerker på et skjelett fra Romerriket som gir første fysiske bevis på at gladiatorer kjempet mot store kattedyr som løver. Skjelettet, oppdaget under en hagerenovering i York for 20 år siden, tilhørte en mann mellom 26 og 36 år og viser bittskader i hoftebeinet. Ved å sammenligne disse skadene med bitemerker fra løver i britiske dyreparker konkluderte forskerne med at skadene mest sannsynlig stammer fra en løve. Funnet gir ny innsikt i gladiatorkamper som en form for underholdning og maktdemonstrasjon i Romerrikets utposter, der York den gang het Eboracum. Studien ble publisert i tidsskriftet PLOS One og bekrefter myten om gladiatorenes kamp mot ville dyr.
4 måneder siden
Arkeologer har oppdaget en massegrav i Irak med levningene av over 100 kvinner og barn, antatt drept under Saddam Husseins regime på 1980-tallet. Funnet ble gjort i Muthanna-provinsen, og ofrene var trolig kurdere fra Kalar. Mange ble skutt i hodet på nært hold, mens andre kan ha blitt levende begravet. Hjerteskjærende detaljer avslører at noen mødre holdt rundt babyene sine da de ble drept. Dette funnet knyttes til Anfal-kampanjen, der nesten 180 000 kurdere ble drept.
3 dager siden
Ny forskning viser en sterk sammenheng mellom mobbing i barndommen og voldsutsatthet som voksen. En studie avdekker at halvparten av mobbeutsatte opplever vold senere i livet.
3 måneder siden
Politiet har ikke klart å fastslå en sikker dødsårsak etter at levningene av Ole Andreas Sønstvedt (37) ble funnet på en gård i Løten i januar 2023. En kvinne i 40-årene er siktet for drap eller medvirkning til drap etter funn av blod og levninger på gården. Obduksjonsrapporten konkluderer med at det ikke kan fastslås en sikker dødsårsak, men det er funnet flere skader på levningene som politiet mener er av stor betydning for etterforskningen. Politiet har ikke ønsket å gi ytterligere kommentarer om saken.
17 dager siden
En digital rekonstruksjon har avdekket ansiktet til en kvinne som levde i Mykene for 3500 år siden, før den trojanske krigen. Funnet ble gjort i en grav på 1950-tallet, og graven inneholdt overraskende gjenstander som sverd og en ansiktsmaske av elektrum. DNA-analyser avslørte at hun var gravlagt med sin bror, noe som antyder hennes betydning i samfunnet. Skjelettet viser også tegn på leddgikt, trolig forårsaket av veving.
4 måneder siden
To personer er siktet for grov kroppsskade med døden til følge etter at en 34 år gammel mann ble funnet død i Moss 1. juledag. Politiet bekrefter pågripelsene og siktelsen. Dødsfallet ble først ansett som mistenkelig, men politiet har senere svekket mistanken om drap. En av de siktede vil bli fremstilt for varetektsfengsling. Naboer har rapportert om betydelig bråk fra leiligheten der dødsfallet skjedde, spesielt i tidsrommet julaften og natt til 1. juledag.
19 dager siden
Forskere har gjort et oppsiktsvekkende funn utenfor Taiwan, der de har funnet en 70 000 år gammel kjeve som tilhørte en denisovaner. Denisovanere er en utdødd menneskeart som tidligere kun er funnet i Sibir og Tibet. Funnet bekrefter at denisovanerne var utbredt over store deler av Øst-Asia. Kjeven ble funnet på havbunnen i Penghu-kanalen, et område som var en del av det asiatiske fastlandet under istiden. Analyser viser at denisovanere hadde kraftige kjever og store tenner, og at de kunne tilpasse seg ulike klimaer. Moderne mennesker i Sørøst-Asia og Oseania bærer fortsatt spor av denisovaner-DNA.
3 måneder siden
Forskere har funnet en «dinosaur-motorvei» med rundt 200 fotspor i Oxfordshire, England. Sporene stammer fra minst to dinosaurarter, den 18 meter lange planteeteren Cetiosaurus og den 9 meter lange kjøtteteren Megalosaurus. Det lengste tråkket strekker seg over 150 meter, og sporene er anslått å være 166 millioner år gamle. Ved hjelp av 3D-modeller har forskerne fått ny innsikt i dinosaurenes bevegelsesmønstre, blant annet at Megalosaurus gikk i omtrent samme tempo som et menneske. Funnet regnes som et av de mest betydningsfulle av sitt slag og vil bli utstilt ved Oxford University Museum of Natural History, samt omtalt i en BBC-dokumentar.
12 dager siden
Artikkelen omhandler funnet av en massegrav i Peru og et intervju med Oslos nye biskop, Sunniva Gylver. Arkeologer fant en massegrav med 24 skjeletter i Atico-dalen i Peru, som antas å være ofre for kamphandlinger blant Aruni-folket. De døde ble begravet med kostbare gaver, noe som tyder på en ærefull begravelse. Sunniva Gylver deler sin personlige historie om sorg etter å ha mistet ektemannen til kreft. Hun snakker om viktigheten av åpenhet rundt sorgprosessen og behovet for å akseptere ulike måter å sørge på. Hun forteller også om en alvorlig sykkelulykke hun overlevde.