Krimforfatter Jo Nesbø lanserte sin nye bok «Minnesota» i samtale med Thomas Seltzer. Boken er lagt til et USA i forfall, og Nesbø forteller om sin egen tilknytning til landet.
Seltzer beskriver Nesbø som en «alfahann» og et maskulint ideal. Under samtalen avslørte Nesbø en historie fra sin ungdom, der han ble arrestert for blotting.
Han kritiserte også USA for å ha utviklet seg til et land for eliten, preget av nepotisme, og sammenlignet det med Kina.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Jo Nesbøs nye krimroman «Minnesota» følger Holger Rudi som i 2022 reiser til Minneapolis for å undersøke omstendighetene rundt fetterens død i 2016. Handlingen utspiller seg i et USA preget av politisk splittelse og sosiale problemer. Leseren blir introdusert for den hardkokte politimannen Bob Oz, som sammen med andre karakterer, blir involvert i jakten på det tidligere gjengmedlemmet Tomas Gomez. Nesbø benytter seg av kjente krimklisjeer, men utforsker også temaer som våpenlobbyen og vold. Boken beskrives som spennende, men også som sentimental og pratsom.
3 måneder siden
I Jo Nesbøs roman «Minnesota» reiser den fiktive krimforfatteren Holger Rudi til Minneapolis for å skrive en true crime-bok om en seriemorder. Samtidig etterforsker detektiv Bob Oz drapet på en våpenhandler, og jakten på en leiemorder avdekker et komplekst nett av hendelser. Boken skildrer et Amerika preget av sosiale problemer, våpenkriminalitet og en korrupt politistyrke. Nesbø bruker et raskt tempo og mange overraskende vendinger i fortellingen, og selv om boken inneholder grusomme scener, ender den med en mulig happy ending.
3 måneder siden
Jo Nesbøs nye thriller «Minnesota» tar leseren med til USA og introduserer politietterforskeren Bob Oz, en norsk-amerikaner med en fortid preget av tjenesteovertramp. Oz blir dratt inn i en gammel trippelmordsak der den mistenkte, Tomas Gomez, igjen er aktiv. Til tross for suspensjon, lar ikke Oz seg stoppe og involverer taksidermisten Mike Lunde i jakten på Gomez. Nesbø leverer nok en gang en spennende historie med overraskende vendinger og en hovedperson som kan minne om Harry Hole. Boken er satt i et norsk-amerikansk miljø i Minnesota, men har en internasjonal appell.
3 måneder siden
Jo Nesbøs roman «Minnesota» er en krim som foregår i Minneapolis, med politimannen Bob Oz i hovedrollen. Oz er en alkoholisert antihelt med en tragisk fortid. Handlingen utspiller seg i en tid preget av politiske og sosiale problemer i USA, som ensomhet, våpenkontroll og korrupsjon. Nesbø refererer til kjente krimklassikere og seriemorderen Ed Gein. Boken beskrives som underholdende og spennende, men kritikeren mener den spriker for mye mellom det morbide og sentimentale, og at troverdigheten tøyes for langt.
4 måneder siden
Krimforfatter Jo Nesbø opplevde en dramatisk episode under research i Minnesota, USA, da han spurte sykepleiere om det var mulig å skyte fra et parkeringshus. Dette førte til at politiet ble tilkalt og en terroralarm ble utløst. Hendelsen skjedde i forbindelse med research til hans nye bok «Minnesota», en politiroman om en mislykket etterforsker. Nesbø er også aktuell med en Netflix-serie basert på Harry Hole-boken «Marekors», der han selv er showrunner. I tillegg er flere av hans bøker under planlegging for filmatisering, inkludert «London», «Natthuset» og «Blod på snø».
3 måneder siden
Martin Bech Holte, forfatter av den mye omtalte boken 'Landet som ble for rikt', kritiserer i boken ekstravagant bruk av oljepenger og manglende visjoner hos norske politikere. I podkasten 'Stopp verden' møter han politisk redaktør Torbjørn Røe Isaksen for å diskutere norsk økonomi og oljerikdom, samt svare på kritikken som har kommet i etterkant av bokutgivelsen. Holte, som tidligere har vært McKinsey-sjef og Aker-direktør, har med boken sin skapt stor debatt rundt forvaltningen av Norges oljeinntekter.
3 måneder siden
«Nomaden» er en krimroman av Pascal Engman og Johannes Selåker, den tredje i serien «Skumringsland». Handlingen er lagt til 1996, der politimannen Tomas Wolf og journalisten Vera Berg jakter på en rømt fange. Boken tar leseren med til et høyreekstremt miljø og skildrer 90-tallets samfunn med skrivemaskiner, telefakser og raveparties. Anmelderen gir boken terningkast 4, men mener den har mange sidespor som sinker spenningen. Det trekkes også frem at forfatterne gjentar seg selv, og at Engman er bedre på egen hånd.
1 måned siden
Ellen Sofie Lauritzen debuterer med krimromanen «Menn som faller», en metoo-thriller som utspiller seg i bokbransjen. Hovedpersonen Selna Bru, en tidligere journalist med en karriere i ruiner, får i oppdrag å skrive om den nylig avdøde forfatteren RT Remi, som var anklaget for voldtekt og bidro til å ødelegge hennes karriere. Selna ser dette som en mulighet for hevn og et comeback. Anmelderen kritiserer boken for å mangle spenning og overraskelser, og mener at Lauritzen forsøker å dekke for mange temaer uten å lykkes med å skape en engasjerende thriller. Boken får terningkast 3.
3 måneder siden
En debatt om boken «Landet som ble for rikt» avdekket en dyster utvikling for norsk økonomi. Forfatteren, Martin Bech Holte, påpekte at Norge ikke lenger er rikere enn USA og at landet lever på oljearven. Offentlige utgifter øker, mens andelen som tar teknisk utdanning og store selskaper faller. Økonomer som Kjell Roland og Erling Holmøy forsvarte pengebruken og tok ikke ansvar for situasjonen. Politikere som Erna Solberg, Tuva Moflag og Kari Elisabeth Kaski ble kritisert for ikke å ta ansvar for økt pengebruk. Debatten ble ansett som dårlig ledet og lite utfordrende, noe som resulterte i at viktig informasjon gikk tapt.
1 dag siden
En ny bok om Jonas Gahr Støre anmeldes, og anmelderen mener den mangler kritisk distanse. Boken, med tittelen «Fyrsten», beskrives som mer en hyllest enn et avslørende portrett.
3 måneder siden
En ny bok som argumenterer for drastiske skattekutt har blitt en bestselger og bidrar til å forsterke en høyrebølge i Norge. Boken kritiserer landets oljeavhengighet og hevder at rikdom har ført til sløvhet, stagnasjon og kapitalflukt. Samtidig viser meningsmålinger at Høyre og Frp får stadig større oppslutning. Forfatteren mener at det er et ønske om en ny politisk retning i befolkningen. Boken har utløst en debatt som kan gi rom for politikere som ønsker en annen politikk enn den som har vært ført de siste årene. Kritikere mener imidlertid at forfatteren gir et for negativt bilde av norsk økonomi og tar for lett på konsekvensene av store kutt i offentlige utgifter. Til tross for høyredreiningen i befolkningen, er det ingen partier som har tatt til orde for de store kuttene forfatteren ønsker.
3 måneder siden
I den tredje boken i serien «Skumringstimen» rømmer to fanger under transport i Stockholm i 1996. Den ene er en beryktet nynazist. Journalisten Vera Berg finner den ene fangen drept og begynner å etterforske saken. Boken følger også politimannen Tomas Wolf, og deres personlige problemer er en del av handlingen. Forfatterne skildrer et Sverige i endring, preget av gjengkriminalitet, narkotika og våpenhandel. MC-gjenger er sentrale i handlingen, og det antydes at en hensynsløs morder er løs. Boken er velskrevet, lettlest og har et høyt tempo med uforutsigbare vendinger.
3 måneder siden
Tidligere McKinsey-sjef Martin Bech Holte lanserer en kritisk bok om norsk økonomi, der han hevder at oljefondet brukes feil og fører til ineffektivitet. Han foreslår å dele ut oljepenger direkte til befolkningen eller bruke dem til å skape insentiver for arbeid gjennom negative skatter. Bech Holte påpeker at Norge har falt på lykkeindeksen, spesielt blant yngre generasjoner, og ser til Sverige som et eksempel på et land som har snudd en økonomisk nedtur. Han oppfordrer norske politikere til å endre tankesett, lage tydeligere prosjekter for å forbedre økonomien, og mener befolkningen er misfornøyd med dagens situasjon.
3 måneder siden
Thomas Korsgaards nye novellesamling «Snytt ut av nesa» er en samling hverdagshistorier fra den danske landsbygda. Novellene skildrer ofte familier som sliter med økonomi og fedre som tar dårlige valg. Mange av karakterene befinner seg i utkanten av det danske velferdssamfunnet. En novelle skildrer et møte mellom to fedre fra ulike samfunnsklasser etter en konflikt mellom sønnene deres, mens en annen handler om en gutt som opplever at ingen av klassekameratene blir med hjem på bursdagen hans. Boken utforsker temaer som utenforskap, sosiale forskjeller og vanskelige familieforhold, ofte sett fra barnets perspektiv. Forfatteren vender tilbake til sitt oppvekstmiljø og skildrer det med stor innlevelse.
1 måned siden
Nikolai Torgersen debuterer med den selvbiografiske romanen «Gater jeg har levd», som skildrer hans oppvekst preget av fattigdom, rus og kamp mot barnevernet. Boken er strukturert etter gatenavn og tar for seg temaer som virkelighetsflukt og frihetslengsel. Torgersen reflekterer over folks fascinasjon for hans historie og stiller spørsmål ved om det er kunsten eller historien folk kjøper. Anmelderen fremhever Torgersens språklige talent og evne til å kombinere personlige erfaringer med analyse, men spør også om boken skjønnmaler tragedien og opprettholder myten om den lidende kunstneren.