Halfdan Ullmann Tøndel og Renate Reinsve ble tildelt Kon-Tiki-prisen under Nordisk Films prisutdeling Isbjørnen for deres bidrag til å fremme norsk film internasjonalt med filmen «Armand».
Lilja Ingolfsdottir mottok Nordisk Films Talentpris for «Elskling», som har hatt stor suksess på kino.
Den norske filmskolen på Lillehammer ble hedret med Veiviseren-prisen for sin betydningsfulle rolle i utviklingen av norsk film siden 90-tallet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Halfdan Ullmann Tøndel og Renate Reinsve er tildelt «Kon-Tiki prisen» under Nordisk Films prisutdeling «Isbjørnen» for deres bidrag til å fremme norsk film internasjonalt. Ullmann Tøndel hedres for sin prisvinnende spillefilmdebut «Armand», som vant Caméra d'Or i Cannes, mens Reinsve anerkjennes for sine roller i både norske og amerikanske produksjoner. Reinsve fremhever at norsk film har etablert seg internasjonalt, med premierevisninger i prestisjetunge festivaler og suksess på strømmetjenester. Juryen består av norske filmfolk, og prisvinnerne deler 75 000 kroner.
1 måned siden
Filmen «Elskling», skrevet og regissert av Lilja Ingolfsdottir, har vunnet Filmkritikerprisen for beste film. Juryen fremhever filmens evne til å berøre publikum og det høye besøkstallet. Helga Guren mottok prisen for beste skuespiller for sin rolle som Maria i filmen. Fagprisen gikk til teamet bak de visuelle effektene i «Ibelin». Filmkritikerprisen deles ut av Norsk filmkritikerlag.
1 måned siden
Skuespiller Gisken Armand ble tildelt hedersprisen under Storytel Awards 2025 for sin betydningsfulle innsats som lydbokinnleser. Prisutdelingen fant sted på Vulkan Arena i Oslo og feiret de fremste stemmene innen lydbokverdenen. Storytel fremhevet Armands evne til å berike lytteropplevelsen gjennom sin stemme og formidlingsevne. Blant de andre vinnerne var Scott Molvær Maurstad for krim og spenning, samt Robert og Harald Stoltenberg for beste innlesning i kategorien Barn og ungdom. En undersøkelse viste at innleserens rolle er avgjørende for lytteropplevelsen, og juryen la vekt på innlevelse og evnen til å formidle følelser.
2 måneder siden
Den norske filmen «Drømmer», regissert av Dag Johan Haugerud, har vunnet Gullbjørnen under filmfestivalen i Berlin. Dette er første gang en norsk film mottar denne prestisjetunge prisen, noe som gjør det til en historisk begivenhet. Haugerud uttrykte stor glede og overraskelse over seieren. Filmen konkurrerte mot 18 andre filmer, inkludert bidrag fra anerkjente regissører som Richard Linklater. «Drømmer» er den andre filmen i Haugeruds trilogi «Sex, Drømmer og Kjærlighet», og følger en ung jente som forelsker seg i læreren sin. Filmen utforsker temaer som forelskelse og litterære kvaliteter, og skildrer reaksjonene til hennes mor og bestemor når de leser hennes historie. Kulturminister Lubna Jaffery gratulerer Haugerud og understreker viktigheten av internasjonal anerkjennelse for norsk film.
1 dag siden
To norske serier mottok flere priser ved den internasjonale festivalen Cannesseries. Seriene «Ølhunden Berit» og «Nepobaby» ble hedret for både skuespill, manus og som beste serie.
20 dager siden
Renate Reinsve og Joachim Trier er igjen invitert til filmfestivalen i Cannes, denne gangen med filmen «Affeksjonsverdi». Reinsve uttrykker stor glede over å bli invitert tilbake. Filmen har fått det norske namnet «Affeksjonsverdi». For fire år siden vant Reinsve prisen for beste kvinnelege hovudrolle i Cannes med filmen «Verdens verste menneske», også den regissert av Trier. Regissøren fremhever Reinsves talent og det gode samarbeidet de har. Filmen har store skodespelar-namn som Stellan Skarsgård, Elle Fanning og Inga Ibsdotter Lilleaas med på laget. Trier er svært begeistret for skodespelarprestasjonene i filmen.
2 måneder siden
Den norske filmen «Drømmer», regissert av Dag Johan Haugerud, er nominert til den prestisjetunge Gullbjørnen-prisen under filmfestivalen Berlinalen. Haugerud og produsent Yngve Sæther uttrykker stor spenning og glede over nominasjonen. Filmen, som er den andre i Haugeruds trilogi «Sex Drømmer Kjærlighet», handler om en 17-åring som forelsker seg i læreren sin. Sist en norsk film var nominert til Gullbjørnen var i 2019. Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt, hyller Haugerud for prestasjonen.
6 dager siden
Nobelprisvinner Jon Fosse og norsk litteratur ble hedret under den første utdelingen av Fosseprisen og Fosseforedraget på Slottet. Den tyske oversetteren Hinrich Schmidt-Henkel mottok prisen på 500.000 kroner for sin omfattende innsats med å oversette over 120 bøker, inkludert Fosses teaterstykker og prosa, til tysk. Arrangementet samlet litteraturinteresserte fra hele Norge, blant annet bibliotekarer og forfattere, som uttrykte glede over å feire norsk litteratur og oversettere. Fosseprisen og foredraget er etablert av Nasjonalbiblioteket og finansiert av Støres regjering med en årlig bevilgning på 4 millioner kroner. Kulturminister Lubna Jaffery fremhevet viktigheten av å institusjonalisere denne æren for fremtidige generasjoner og understreket at norsk litteratur allerede har internasjonal rekkevidde, selv om språket er lite.
2 måneder siden
Den norske regissøren Dag Johan Haugerud vant Gullbjørnen for beste film med «Drømmer» under filmfestivalen i Berlin. En rørt Haugerud takket for prisen og oppfordret folk til å skrive og lese mer. «Drømmer» er den andre filmen i trilogien «Sex, Drømmer, Kjærlighet», og hadde sin internasjonal premiere på festivalen. Produsentene Hege Hauff Hvattum og Yngve Sæther var også til stede og uttrykte sin begeistring. Gullbjørnen er hovedprisen ved filmfestivalen i Berlin, og sist en norsk film deltok i hovedkonkurransen var i 2019 med Hans Petter Molands «Ut og stjæle hester».
2 måneder siden
Frøya i Trøndelag er tildelt juryprisen for Europas beste filmlokasjon under filmfestivalen i Berlin for sitt bidrag i Netflix-serien «Milliardærøya». Ordfører Kristin Furunes Strømskag fremhever at dette er en anerkjennelse for alle på Frøya som har gjort øya attraktiv for filmskapere. Regissør Marit Moum Aune berømmer den unike kombinasjonen av vakker natur og lokal gjestfrihet. Filmkritiker Marte Hedenstad påpeker at denne prisen er verdifull reklame for Norge som filmlandsby.
2 måneder siden
Regissør Halfdan Ullmann Tøndel og skuespiller Renate Reinsve pryder forsiden av Vogue Scandinavia, og snakker om sin spesielle kjemi. De to har jobbet sammen på filmen «Armand», og har kjent hverandre i flere år. I intervjuet forteller de om et nært vennskap og et godt samarbeid, og Reinsve sier hun føler seg sterkere sammen med Tøndel. Romanserykter har lenge svirret rundt duoen, og de har blitt observert hånd i hånd og i omfavnelse ved flere anledninger. De har imidlertid vært ordknappe om forholdet i tidligere intervjuer, og har ikke bekreftet at de er kjærester.
29 dager siden
Benjamin Ree er tildelt Peer Gynt-prisen 2025 for dokumentaren «Ibelin», som omhandler Mats Steen og hans liv som «Ibelin» i World of Warcraft. Ree uttrykker stor glede over prisen, som tidligere er tildelt markante personligheter som Jens Stoltenberg og Gro Harlem Brundtland. Filmen har også samlet inn over 22 millioner kroner til forskning på Duchennes muskeldystrofi. Rune Støstad, stortingsrepresentant og leder av nominasjonskomiteen, fremhever filmens bidrag til samtaler både nasjonalt og internasjonalt, og beskriver Ree som en verdig vinner. Utdelingen finner sted på Vinstra 2. august.
4 dager siden
Bjørn Einar Romøren og kona Martine har mottatt en ærespris. De hedres for sin åpenhet om å få barn med Downs syndrom.
29 dager siden
Filmskaper Benjamin Ree er tildelt Årets Peer Gynt for sin dokumentar «Ibelin», som skildrer livet til Mats Steen. Prisen deles ut under Peer Gynt-festivalen på Vinstra. Komiteen fremhever at Ree gjennom filmen har vist hvordan personlige historier kan skape samtaler om viktige temaer som sorg, fellesskap og håp, både nasjonalt og internasjonalt. Ree understreker at han deler prisen med teamet bak filmen og håper den vil bidra til å holde minnet om Mats Steen levende og inspirere andre. Han trekker frem tidligere prisvinnere som Anne-Cath. Vestly og Thorbjørn Egner som store forbilder.
28 dager siden
Artikkelen omhandler visekategorien i Spellemannprisen, som har vært en del av utdelingen siden starten i 1972. Kategorien har fremmet mange kjente norske artister gjennom årene. Visebølgen startet på 1960-tallet, inspirert av artister som Vidar Sandbeck og Alf Cranner, og utviklet seg fra romantiske temaer til å inkludere politiske budskap. Viseklubber og festivaler spilte en viktig rolle i å popularisere sjangeren. For 2024 er Anna Kajander, Frida Ånnevik, Lars Martin Myhre og Marie Løvås nominert til prisen.