Advokat Maria Hessen Jacobsen mener kvinner bør få kortere fengselsstraffer enn menn, grunnet dårligere soningsforhold i kvinnefengsler. NRK har avdekket at kvinner i snitt får mildere straffer.
I en konkret sak argumenterte Jacobsen for strafferabatt basert på kjønn, og dommeren vektla dette. Kriminalomsorgen erkjenner at mange fengsler er tilpasset mannlige innsatte, og at dette ikke samsvarer med kvinners behov.
Det er uenighet om hvorvidt kvinners soningsforhold faktisk er dårligere, men det er iverksatt tiltak for å bedre situasjonen, inkludert etablering av en egen kvinneavdeling i Skien fengsel. Det er også bestemt at det skal lages en psykiatrisk spesialavdeling for kvinner samme sted.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En analyse av 9000 dommer viser at kvinner i Norge får i gjennomsnitt 30 prosent lavere fengselsstraff enn menn, tilsvarende 35 dager. Vanlige forklaringer er at kvinner begår mindre alvorlig kriminalitet, oftere er førstegangsforbrytere, har omsorg for barn og psykiske problemer. Statistikken viser likevel at disse faktorene ikke fullt ut forklarer forskjellene. Advokater mener forskjellsbehandlingen kan skyldes kjønnsbaserte oppfatninger, et tema som sjelden diskuteres offentlig. En tidligere studie bekrefter forskjeller i straffeutmåling mellom kjønnene.
2 måneder siden
Kriminalomsorgens Yrkesforbund (KY) krever en grundig vurdering av Eirik Jensens straffeavbrudd, etter påstander om at hans helsetilstand er overdrevet. Jensen, som er dømt for korrupsjon og narkotikakriminalitet, ble løslatt i mars 2023 på grunn av helseproblemer, og avbruddet er forlenget flere ganger. KY påpeker at mindre ressurssterke innsatte sliter med å få soningsavbrudd. Kriminalomsorgen forsvarer sin praksis med grundige, individuelle vurderinger, men understreker at straffavbrudd kun innvilges dersom det er sikkerhetsmessig forsvarlig og i overensstemmelse med allmenn rettsfølelse. Ifølge tall fra Kriminalomsorgen har kun 21 innsatte straffavbrudd, en nedgang fra tidligere år.
1 dag siden
Debatten om straffenivået i Norge fortsetter å eskalere. Spesielt forvaring og mulig gjeninnføring av livstidsstraff diskuteres.
20 dager siden
Regjeringen foreslår å oppheve minstestraffen på tre år for voldtekt, for å gi domstolene større fleksibilitet i straffeutmålingen. Justisministeren ønsker å videreføre det generelle straffenivået, men mener dommerne bør ha større mulighet til å vurdere individuelle forhold i hver sak. Samtidig foreslås en samtykkelov som krever aktivt samtykke til seksuell omgang, der «bare ja betyr ja». Regjeringen foreslår også et nytt straffealternativ der manglende respekt for en avvisning kan straffes med fengsel inntil 10 år.
2 måneder siden
I sluttfasen av Frosta-saken har Arne Byes forsvarer argumentert for frifinnelse i flere av tiltalepunktene, og mener påtalemyndigheten har gått i en bevisfelle. Forsvareren problematiserer også de sakkyndiges vurderinger, og hevder at noen av de fornærmede kvinnene kan ha trodd at deler av behandlingen var adekvat. Aktoratet har lagt ned påstand om lovens strengeste straff, 21 års fengsel, samt erstatningskrav på nesten 40 millioner kroner. Saken omfatter 94 fornærmede kvinner og har fått stor oppmerksomhet.
19 dager siden
Regjeringens forslag om en ny samtykkelov, der «bare ja betyr ja», møter motbør fra flere jurister og advokater som frykter vanskeligere bevisførsel og flere frifinnelser. Advokat Mette Yvonne Larsen kaller loven et aktivistforslag. Jurist Eirin Eikefjord tror loven kan føre til økt bruk av filming for å sikre bevis. Bistandsadvokat Kristin F. Hammervik mener den vil beskytte sårbare personer. Samtidig er det enighet om at fjerning av minstestraffen for voldtekt er positivt, da det gir domstolene større fleksibilitet.
2 måneder siden
Justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) foreslår strengere straffer for unge kriminelle, inkludert økt bruk av fengsel, noe som møter sterk kritikk fra Fellesorganisasjonen. Leder Marianne Solberg reagerer og understreker at straff ikke er den eneste løsningen. Samtidig har Stortingets justiskomité vedtatt innføring av visitasjonssoner, et forslag justisministeren tidligere har avvist. Aas-Hansen ønsker også å «fotfølge» unge gjengangere etter dansk modell, men Solberg stiller spørsmål ved lovligheten av dette uten samtykke fra de unge og deres familier, og påpeker at det danske tiltaket er basert på frivillighet.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Eirik Jensens forsøk på løslatelse fra fengsel, der han engasjerte psykiatere som diagnostiserte ham med en alvorlig psykisk lidelse. Hans samboer kontaktet fengselsledelsen grunnet bekymring for hans helse. Kriminalomsorgen engasjerte deretter egne eksperter, som bekreftet diagnosen, men samtidig åpnet for muligheten for simulering av sykdom. Jensen soner en dom på 21 år for korrupsjon og narkotikainnførsel, etter tidligere å ha blitt løslatt. Hans advokat avviser påstander om simulering og understreker legenes konklusjoner.
1 måned siden
Artikkelen retter fokus mot diskriminering av kvinner i yrkesskadeerstatningssystemet, særlig de som jobber i risikoutsatte omsorgsyrker. Kvinner får oftere avslag fordi skader anses som en forventet del av jobben, til tross for mangelfullt HMS-arbeid i disse sektorene. Artikkelen fremhever at dagens system favoriserer pasientrettigheter over ansattes sikkerhet og argumenterer for nødvendige regelendringer for å sikre rettferdig behandling av kvinnelige arbeidstakere. Den kritiserer også manglende politisk prioritering av saken.
3 dager siden
En ny studie viser stor forskjell mellom lovens strafferamme og faktisk utmålt straff for aktiv dødshjelp i Norge. Jussprofessor Sören Koch har undersøkt dommer over 25 år.
3 måneder siden
Sigrid Bonde Tusvik kritiserte NRKs podkastundersøkelse for å være mannsdominert, og savner flere kvinnelige podkaster. Hans-Petter Nygård-Hansen støtter dette, og mener det er for få kvinner som leder podkaster om politikk og samfunn. Han påpeker at mange kvinnepodkaster omhandler helse og relasjoner. Malin Kulseth mener kvinner kan være mer utsatt for hets ved politisk engasjement, og at kvinner ofte lager podkast for kvinner. En undersøkelse viser at det ikke er store forskjeller i interesse for podkast mellom kjønnene, men noe forskjell i interesse for politikk. Nadina Bouhlou og Helena Brodtkorb mener innhold er viktigere enn kjønn på programleder.
3 måneder siden
Statsadvokat Cecilie Schløsser Møller uttrykker bekymring over en økning i antall drap begått av psykisk syke, og peker på en sammenheng med reduksjonen i psykiatriske sengeplasser. En aktuell rettssak omhandler en kvinne som drepte sin far, til tross for å ha vært under tvangsbehandling. Kvinnen hadde en lang historikk i psykiatrien, og det ble vurdert tvangsinnleggelse kort tid før drapet. Klinikksjefer i sikkerhetspsykiatrien melder om presset kapasitet og at situasjonen er uendret siden 2023. Statsforvalteren fant mangler i oppfølgingen av kvinnen, men konkluderte med at det ikke var grunnlag for straffbare forhold. Saken har ført til en tilsynssak mot Nydalen DPS.
2 måneder siden
Arne Byes forsvarere argumenterer i retten for at han bør frifinnes for flere tiltalepunkter. De fremhever at Bye har erkjent straffskyld for 21 voldtekter og 42 tilfeller av misbruk av stilling, noe de mener bør gi strafferabatt. Forsvaret foreslår en straff på 17 til 18 års fengsel, mens aktoratet fastholder kravet om 21 års fengsel. Spørsmålet om hvorvidt Byes handlinger kan defineres som seksuell omgang i lovens forstand er sentralt, og aktoratet mener Byes tilståelser kom for sent til å gi grunnlag for betydelig strafferabatt.
2 måneder siden
I NRK-programmet Debatten ble barne- og familieminister Lene Vågslid spurt om hvordan hun ville kombinere statsrådsjobben med å være småbarnsmor. Spørsmålet har utløst kritikk, med argumenter om at det er irrelevant og kjønnsdiskriminerende i 2025. Alma Tokle kalte spørsmålet flaut og gammeldags. Debatten-redaksjonen forsvarer spørsmålet ved å si at Vågslids kjønn var irrelevant, og at det ga henne en anledning til å snakke om tidsklemma. Fredrik Solvang mener det er mer originalt å stille spørsmålet til en kvinne. Andre, som Berit Aalborg, påpeker at kvinner oftere enn menn må svare på slike spørsmål.
1 måned siden
En nylig dom i Oslo tingrett, hvor en drosjesjåfør ble frifunnet for voldtekt av en beruset kvinne fordi han ikke brukte vold, har skapt debatt om kvinners sikkerhet i taxi. Sjåføren innrømmet seksuelle handlinger, men ble likevel frikjent. Dommen står i kontrast til Voldtektsutvalgets rapport som påpeker voldtekt som et stort folkehelseproblem og kritiserer mangelfull etterforskning. Oslo sliter med økende voldtektsanmeldelser, og tidligere tiltak som jentetaxi har møtt kritikk. Artikkelen fremhever at samfunnet svikter i å beskytte kvinner, og konkluderer med at kvinner selv har få muligheter til å unngå overgrep i taxisituasjoner.