Fredrik Holme Tombra er ansatt som NRKs nye Ukraina-korrespondent fra 2025. Han kommer fra NRKs sportsavdeling og tar over etter Kari Skeie.
Tombra ser frem til å dekke krigen i Ukraina på nært hold og vil fokusere på både de menneskelige lidelsene og den politiske utviklingen. Han har studert internasjonal journalistikk og russisk, og tiltrer stillingen i midten av februar.
NRK understreker viktigheten av tilstedeværelse i felt for å gi publikum innsikt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
29 dager siden
Jan Espen Kruse er ansatt som NRKs korrespondent i Russland etter å ha jobbet som reporter i landet siden Gro Holm flyttet tilbake til Norge. Utenriksredaktør i NRK, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, fremhever Kruses lange erfaring og kunnskap om Russland, og understreker viktigheten av å forstå nabolandet. NRK påpeker at det er vanskelig å jobbe i Russland på grunn av manglende pressefrihet, noe som gjør det utfordrende å finne intervjuobjekter. Kruse forteller at journalister må søke om akkreditering hver tredje måned for å kunne oppholde seg og jobbe i landet.
3 måneder siden
En journalist reiser til frontlinjen i Ukraina for å undersøke hvordan droner har endret krigføringen. Forberedelsene er grundige, med planlegging av rute, sikkerhet og førstehjelp. Teamet møter en presseoffiser og besøker et stabiliseringspunkt for skadde soldater, der en lege uttrykker bekymring over manglende medieinteresse. Journalisten reflekterer over viktigheten av å rapportere fra krigen og dens potensielle konsekvenser for Europa, og understreker at det er deres plikt å fortelle disse historiene. De besøker også en droneenhet og ser hvordan de opererer. Til slutt sovner journalisten utslitt på hotellet.
1 måned siden
Utenriksminister Espen Barth Eide og arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna har ankommet Kyiv for et solidaritetsbesøk. De skal møte ukrainske kolleger og inspisere resultatene av Norges støtte til landet. Brenna fremhever viktigheten av å støtte ukrainere i Norge og gjenoppbyggingen av Ukraina etter krigen. Eide understreker at fredsforhandlinger må sikre en varig fred, og at Russland har nøkkelen til å avslutte krigen. Besøket følger etter Volodymyr Zelenskyjs nylige besøk i Norge, hvor norsk støtte ble diskutert.
2 dager siden
NRK-journalist Yama Wolasmal mottar Erik Byes minnepris for 2025. Han hedres for sitt arbeid som utenriksreporter i konfliktområder.
1 måned siden
Ferd-eier Johan H. Andresen oppfordrer Norge til å støtte Ukraina som om landet selv var i krig, og etterlyser handlekraft fra norske politikere. Han påpeker at Europa ikke lenger kan stole på at USA vil gripe inn. Flere partiledere, som Erna Solberg og Sylvi Listhaug, støtter økt støtte til Ukraina. Gründer Isabelle Ringnes mener Norge bør søke EU-medlemskap i lys av situasjonen. Petter Stordalen uttrykker bekymring for økt polarisering, men understreker viktigheten av håp og fred.
1 måned siden
Utenriksminister Espen Barth Eide og arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna er i Ukraina for å vise norsk solidaritet og inspisere resultatene av norsk bistand. Besøket kommer kort tid etter president Zelenskyjs besøk i Norge. Brenna fokuserer på sikkerheten for ukrainere som ønsker å returnere, mens Eide understreker viktigheten av Ukrainas frihetskamp for hele Europa. Samtidig deltar statsminister Støre på et toppmøte i Paris for å diskutere våpenhvile og sikkerhet. Norge har nylig økt sin økonomiske støtte til Ukraina betydelig.
2 dager siden
NRK-journalisten Yama Wolasmal tildeles Erik Byes minnepris for 2025. Han hedres for sitt modige arbeid som utenriksreporter i konfliktområder.
4 måneder siden
NRK har fått et sjeldent innblikk i Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), som styrer Norges militære operasjoner i utlandet. 2024 er det mest aktive året noensinne med 12 pågående operasjoner. Konfliktene i Midtøsten, spesielt i Syria og mellom Israel og Hamas, krever tett koordinering med allierte. FOH følger også nøye med på situasjonen i Ukraina og Russlands militære aktivitet i nordområdene. Norge bidrar med opptrening av ukrainske soldater og piloter, og er opptatt av å opprettholde kontroll i nordområdene. Selv om det ikke er grunn til frykt for krig i Norge, understrekes viktigheten av et beredt forsvar.
1 måned siden
Utenriksminister Espen Barth Eide og arbeidsminister Tonje Brenna besøkte Ukraina, inkludert Kharkiv nær frontlinjen, hvor de opplevde et droneangrep og måtte søke tilflukt i et bomberom. Besøket har gjort inntrykk, og regjeringen gir nå 3 milliarder kroner i humanitær støtte til Ukraina og nabolandene. Støtten skal gå til FNs humanitære respons, Røde Kors, humanitære organisasjoner, medisinsk evakuering og en humanitær reserve. Norge skal også finansiere 13 solkraftverk i Kharkiv for å sikre strømforsyningen til sykehus og skoler.
1 måned siden
Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) har fått oversikt over hvor flyktninger skal bosettes i 2025. Kommunene har sagt ja til å bosette 15.400 flyktninger, noe som er færre enn de 18.900 IMDi ba om. Oslo, Bergen og Kristiansand er kommunene som bosetter flest. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) takker kommunene for deres bidrag, spesielt med tanke på det høye antallet flyktninger som er bosatt siden 2022 på grunn av krigen i Ukraina. Hun understreker viktigheten av språk og opplæring for god integrering, og fremhever at andelen ukrainere i jobb har doblet seg det siste året.
1 måned siden
Høyre-leder Erna Solberg reiste til Ukraina, inkludert områder nær frontlinjen i Donetsk, for å observere krigens konsekvenser. Hun møtte ukrainske soldater og fikk et sterkt inntrykk av ødeleggelsene i gjenerobrede byer som Kramatorsk og Izium. Solberg deltok også i en leveranse av utstyr fra organisasjonen «Fritt Ukraina» og opplevde flere flyalarmer. Under et møte med Ukrainas statsminister Denys Shmyhal, ble hun bedt om norsk støtte til gjenoppbygging, spesielt innen strømforsyning, minerydding og boliger. Solberg understreket viktigheten av militær støtte for å styrke Ukrainas posisjon.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Inna Petrenko, en ukrainsk flyktning bosatt på Nesodden, og hennes families situasjon etter Russlands invasjon av Ukraina. Inna savner ektemannen Volodymyr, som kjemper ved fronten, og understreker viktigheten av europeisk støtte til Ukraina. Hun advarer mot å stole på Putin og fremhever at Ukraina selv må få bestemme sin fremtid. Samtidig har deres sønn returnert til Ukraina for å studere. En undersøkelse viser at kun et mindretall av ukrainske flyktninger i Norge planlegger å vende tilbake etter krigen.
2 måneder siden
Jonas Gahr Støre reiste til Ukraina med en støttepakke som inkluderer trening og materiell til en ukrainsk brigade, i samarbeid med nordiske og baltiske land. Denne støtten har møtt kritikk for manglende forberedelse til moderne krigføring. Kritikere hevder at soldater mangler viktig kunnskap, og at NATOs treningsmetoder ikke er tilpasset realiteten i Ukraina. Støre forsikrer at støtten vil bli skreddersydd, og at Norge vil investere i Ukrainas egen forsvarsindustri for å imøtekomme behovene i krigen. Forsvarsministeren understreker viktigheten av tett dialog med Ukraina for å tilpasse treningen.
13 dager siden
Erna Solberg reiste sammen med organisasjonen «Fritt Ukraina» til Ukraina for å få et innblikk i krigens realiteter og vise sin støtte. Under reisen besøkte hun blant annet en æreskirkegård i Lviv, der hun møtte pårørende og reflekterte over tapene. Hun fikk også møte ukrainske soldater og forretningsfolk som fortalte om hvordan droner har endret krigføringen, og hvordan Ukraina tilpasser seg den nye virkeligheten. Solberg fikk se hvordan «Fritt Ukraina» bidrar med droner, kjøretøy og annet utstyr, og hun opplevde en flyalarm i Kyiv. Reisen inkluderte også et besøk til frontlinjen, hvor hun fikk et inntrykk av de vanskelige forholdene soldatene lever under.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre er i Kyiv for å markere treårsdagen for krigen og gi sin støtte til Ukraina. Støre signaliserer at Norge er villig til å øke sin økonomiske støtte til landet, utover de 155 milliarder kronene som allerede er lovet. Han understreker viktigheten av en varig fredsløsning med sikkerhetsgarantier for Ukraina, og mener Europa må enes om felles posisjoner for å delta i fredsprosessen. Støre kommenterer også den nye stilen i amerikansk politikk og understreker Europas rolle i å sikre og stabilisere Ukraina etter krigen.