Kim Wahl, en nestor i finansbransjen, oppfordrer til tverrpolitisk handling for å styrke Norges finansnæring. Han mener at uten tiltak vil næringslivet gradvis svekkes.
Wahl understreker behovet for å implementere EU-regler raskt og effektivt, uten å legge til særnorske bestemmelser. Hans uttalelser kommer etter Storebrands beslutning om å flytte fond til Sverige på grunn av gunstigere vilkår.
Oljefondsjef Nicolai Tangen trekker frem Irland som et eksempel til etterfølgelse. Alexander Opstad i DNB støtter Wahls synspunkter og etterlyser en holdningsendring for å fremme verdiskapning i finanssektoren.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Styreleder i ABG, Knut Brundtland, etterlyser en plan for å utvikle finansnæringen i Norge. Han mener at særnorske regler skaper ulemper for norske aktører og fører til utflagging. Både Brundtland og Finans Norge understreker at næringen ønsker like konkurransevilkår som internasjonale aktører, og at finansnæringen er en lønnsom næring som bidrar med betydelige skatteinntekter. De mener at myndighetene vektlegger risiko for mye, og at det er behov for å tilrettelegge for vekst og eksport. Finans Norge jobber for å tydeliggjøre næringens bidrag og forklare sammenhengen mellom kapital og verdiskapning.
4 måneder siden
Finanspolitikere fra flere partier ser et potensial i å utvikle finansbransjen som en vekstnæring i Norge, med særlig fokus på kapitalforvaltning knyttet til Oljefondet. Arbeiderpartiet ønsker å bygge en industri rundt kapitalforvaltning, inspirert av Singapores statlige investeringsfond. Det har blitt etterlyst en strategi for finansbransjen for å hindre utflagging av norske fond og nisjebanker. Høyre påpeker at Europa taper terreng mot USA i finanssektoren, og advarer om at Norge er i ferd med å sakke akterut. Flere aktører mener det er viktig å sikre gode rammevilkår for finansnæringen og vurdere å styrke NBIMs forvaltningsmiljø i Norge.
4 måneder siden
Norsk fondsbransje står overfor en mulig utflagging på grunn av rammebetingelser og særnorske regler. Flere aktører, som Alfred Berg, Nordea og Danske Bank, har allerede flyttet fond til naboland som Sverige, Finland og Luxemburg. Dette kan føre til tap av arbeidsplasser, kompetanse, verdiskapning og skatteinntekter i Norge. Bransjen har lenge advart mot denne utviklingen og etterlyser politiske tiltak for å sikre konkurransedyktige vilkår. Finansdepartementet har anerkjent bransjens betydning, men konkrete tiltak mangler. Sverige har igangsatt en fondsutredning for å styrke sin finansnæring, og norske myndigheter oppfordres til å gjøre det samme.
4 måneder siden
Finansdepartementet ønsker å stoppe utflagging av fond og ser behovet for en større strategi for finansbransjen. Statssekretær Geir Indrefjord (Sp) erkjenner at departementet har begrenset kapasitet, spesielt på grunn av omfattende EU-regelverk. Han får støtte fra Høyre, som understreker viktigheten av konkurransedyktige rammevilkår. Bransjen frykter tap av kapital og kompetanse som følge av norske særregler. Det er enighet om at finansnæringen har fått for lite politisk oppmerksomhet. Departementet jobber med å endre beskatningen av rentefond og vurderer en helhetlig strategi for bransjen.
4 måneder siden
Børsdirektør Øivind Amundsen advarer om at Norge risikerer å tape i konkurransen om kapital og kompetanse på grunn av særnorske regler og uforutsigbare rammevilkår. Han etterlyser politisk vilje for å gjøre Norge mer attraktivt, og mener finansnæringen ikke kan klare dette alene. Flere finanstopper har uttrykt bekymring for at fond og nisjebanker flagger ut, og at Norge sakker akterut i utviklingen av kapitalmarkeder og fintech-miljøer. Amundsen mener Oljefondets størrelse gir en unik mulighet til å utvikle et ledende finanssenter, men at det krever en langsiktig plan og koordinert innsats.
20 dager siden
Høyre har bedt regjeringen om å utarbeide en handlingsplan for finansnæringen, som de ønsker behandlet i Stortinget før sommeren. Bakgrunnen er at flere aktører i finansbransjen opplever bedre rammevilkår i andre land. Høyres Nikolai Astrup påpeker at flere forvaltere allerede har flyttet sine verdipapirfond til Finland og Sverige, og at Storebrand vurderer å gjøre det samme. Astrup mener at konkurranseulemper mot EU fører til utflagging, og at finansnæringen generelt har fått for lite politisk oppmerksomhet. Han understreker behovet for å sikre at Norge er et attraktivt land for finansnæringen.
3 måneder siden
Norges største fondstilbyder, Storebrand, flytter alle sine norske aksje- og rentefond til Sverige. Dette skjer etter at flere andre aktører, som Alfred Berg og Nordea, har gjort det samme. Årsaken er at norske tolkninger av EU-regler gir dårligere rammebetingelser for norskregistrerte fond sammenlignet med for eksempel Sverige. Dette gjør det mindre attraktivt å drive fondsforvaltning i Norge. Flyttingen av fond kan føre til at flere kritiske funksjoner i finansbransjen flyttes ut av landet. Finansdepartementet har nå bedt Finanstilsynet om å utarbeide et forslag til regelendringer for å lette situasjonen for bransjen i Norge. Stortingets finanskomité har også vært på studietur for å lære om andre lands investeringsfond.
4 måneder siden
DNB-sjef Kjerstin Braathen argumenterer for at finansbransjen har potensial til å bli en betydelig vekst- og eksportnæring for Norge. Hun mener Oljefondet allerede bidrar til å bygge forvaltningskompetanse i landet og kan fungere som et gravitasjonssenter for å tiltrekke seg internasjonal aktivitet. Braathen støtter ideen om å etablere en næringsklynge rundt Oljefondet og peker på DNBs oppkjøp av Carnegie som et eksempel på satsing på kapitalforvaltning. Hun understreker at finansnæringen er viktig for omstillingen av norsk næringsliv og at det er behov for en strategisk satsing på bransjen.
3 måneder siden
Storebrand vurderer å justere sine planer om å flytte norske fond til Sverige etter at finansminister Trygve Slagsvold Vedum presenterte nye skatteregler. Disse reglene skal likestille norske fond med svenske, og fjerne skattemessige ulemper. Storebrand-topp Jan Erik Saugestad er positiv, men understreker at like konkurransevilkår og en tydelig næringspolitikk er nødvendig. KLP Kapitalforvaltning er også positive og ønsker å fortsette med norskregistrerte fond. Folketrygdfondet mener Norge har gode forutsetninger for å bygge en sterk kapitalforvaltningsnæring og håper flere vil satse i Norge.
4 måneder siden
Investeringsdirektør Pål Ringholm kritiserer norsk skattepolitikk for å skape usikkerhet og kapitalflukt. Han mener at ustabile rammevilkår skremmer bort investorer og talenter, og at Norge risikerer å tape konkurranseevne. Ringholm får støtte fra forvalter Marius Borthen, som også mener at mangel på forutsigbarhet fører til at fond flagger ut. De peker på at nær halvparten av landets rikeste har emigrert, og at mange gründere vurderer å gjøre det samme. Ringholm og Borthen mener Norge bør se til land som Irland, Sverige og Luxembourg for å skape et mer attraktivt investeringsklima. De mener også at Norge bør utnytte kompetansen fra Oljefondet for å bygge et internasjonalt kapitalforvaltningssentrum.
3 måneder siden
DNB-sjef Kjerstin Braathen uttaler seg om forventningene til den nye finansministeren etter at Senterpartiet trekker seg fra regjeringssamarbeidet. Hun understreker viktigheten av at den nye finansministeren prioriterer handel og relasjoner med EU og USA. Braathen mener regjeringen må hjelpe næringslivet med å sikre norsk handel fremover. Hun påpeker også at finansnæringen bør sees på som en viktig bidragsyter til skatteinntekter, og ikke bare som en regulert sektor. Braathen forteller at hun har diskutert dette med avtroppende finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Hun ser en positiv utvikling i bevisstheten rundt finansnæringens betydning etter at flere aktører har flyttet virksomhet ut av landet.
3 måneder siden
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har foreslått nye skatteregler for norske aksje- og rentefond, etter at flere fond har flyttet deler av virksomheten sin til Sverige. Fondsbransjen har lenge etterlyst en oppdatering av regelverket, men har møtt stillhet fra Finansdepartementet. De nye reglene skal gi norske fond samme skattevilkår som i Sverige, noe som kan bidra til å beholde fondstilbydere i Norge. Tiltaket kommer etter at E24 omtalte fondsflukten, og selv om det kan være for sent, er det et steg i riktig retning for å bedre konkurransevilkårene for finansbransjen i Norge.
3 måneder siden
Flere norske fondsforvaltere vurderer å flytte sine fond til Sverige på grunn av det de opplever som ugunstige konkurransevilkår i Norge. Storebrand har allerede flagget ut sine fond, og Holberg vurderer det samme. KLP er mer positive til at myndighetene vil gjøre endringer i regelverket, men understreker at konkrete tiltak må komme raskt. Finansdepartementet sier de jobber med innspill fra bransjen og har allerede gjort noen endringer, men at arbeidet med å forbedre konkurransevilkårene for fondsbransjen har høy prioritet.
3 måneder siden
Oljefondssjef Nicolai Tangen mener Norge har potensial til å utvikle en stor finansindustri, og ser på kapitalforvaltning som en ny «sokkel» for landet. Han argumenterer for at Oslo kan bli et senter for kapitalforvaltning, og at Norge har de nødvendige ressursene og kompetansen. Tangen understreker at Oljefondet ikke vil favorisere norske forvaltere, men at de ønsker å bidra til å utvikle et sterkt fagmiljø i Norge. Han peker på at Oljefondet allerede har økt sin tilstedeværelse i Oslo, samarbeider med utdanningsinstitusjoner, og deler kompetanse med andre kapitalforvaltere. Tangen mener det er viktig å dele kunnskap og erfaringer for å skape en sterkere finansnæring i Norge.
1 måned siden
NHO understreker at konkurransedyktige bedrifter er avgjørende for å styrke Norge i møte med internasjonal uro og usikkerhet. De etterlyser forutsigbare rammebetingelser og kritiserer dagens høye eierskatter, som de mener hemmer investeringer og konkurransekraft. NHO påpeker at en betydelig andel av deres medlemsbedrifter opplever uforutsigbare rammebetingelser som en hindring for ekspansjon. De oppfordrer regjeringen til å foreslå konkrete skattelettelser for å stimulere vekst og sikre et sterkt privat næringsliv, spesielt med tanke på den krevende internasjonale situasjonen.