Den kinesiske telekomgiganten Huawei er under etterforskning for korrupsjon, mistenkt for å ha bestukket minst 15 medlemmer av Europaparlamentet for å påvirke europeisk politikk og motvirke USAs politikk. Flere lobbyister er arrestert, og Huaweis kontor i Brussel er ransaket.
Medlemmer av EU-parlamentet mistenkes for å ha mottatt gaver, pengeoverføringer og VIP-behandling. Som følge av skandalen er Huawei nektes adgang til EU-bygg.
Saken kommer i kjølvannet av den tidligere Qatargate-skandalen i EU-parlamentet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Belgisk politi har pågrepet flere EU-parlamentarikere, mistenkt for å ha mottatt bestikkelser fra det kinesiske selskapet Huawei. Ransakinger er gjennomført i Belgia og Portugal. Ifølge journalistnettverket Follow the money omfatter granskingen rundt 15 nåværende og tidligere parlamentarikere. EU-parlamentet har de siste årene vært rammet av flere korrupsjonsskandaler, blant annet en sak i 2022 der Qatar og Marokko skal ha forsøkt å bestikke EU-parlamentarikere, og en sak fra 2024 knyttet til påstander om utbetalinger fra Russland.
1 måned siden
Belgisk politi har pågrepet flere personer i en korrupsjonsetterforskning som involverer EU-parlamentet og Huawei. Huawei mistenkes for å ha bestukket nåværende og tidligere medlemmer av EU-parlamentet for å fremme sine interesser. Etterforskningen omfatter ransakinger i Belgia, Portugal og Frankrike. De pågrepne er mistenkt for korrupsjon og falskneri begått av en kriminell organisasjon. Lovbruddene skal ha pågått siden 2021 og involvert betalinger, gaver og forsøk på å skjule betalinger som forretningsutgifter. EU-parlamentet samarbeider med juridiske myndigheter i saken.
3 måneder siden
Ytre høyre-partier i EU-parlamentet har invitert Elon Musk til Brussel for å holde foredrag om ytringsfrihet. Dette skjer etter at EU har skjerpet tonen mot Musk og X, og Tysklands statsminister har uttalt at Musk truer demokratiet i Europa. 40 EU-parlamentarikere har signert et opprop for å invitere Musk, og de mener EUs Digital Service Act brukes til å sensurere ytringsfriheten. Samtidig krever EU-kommisjonen innsyn i Xs algoritmer, noe ytre høyre-partiene reagerer på. Musk har kvittert med en hilsen til sine støttespillere i Europa, og EU avviser at granskingen av X er politisk motivert.
3 måneder siden
Danske regjeringspartier ønsker å innføre et forbud mot utenlandske donasjoner til valgkamper, etter bekymring for påvirkning fra mektige utlendinger som Elon Musk. Venstre, Socialdemokratiet og Moderaterne støtter forslaget, mens Liberal Alliance er skeptiske og ønsker mer åpenhet. Bakgrunnen er blant annet Musks engasjement i europeisk politikk. Det er en pågående debatt om valgkampdonasjoner også i Norge, der anonyme pengegaver er et tema.
1 måned siden
Spesialenheten for politisaker etterforsker en rabattavtale som har gitt ansatte i Oslo politidistrikt 70 prosent avslag på parkering i et parkeringshus i Oslo sentrum i over ti år. Eieren av bygget, Linstow, er innkalt til møte med Spesialenheten. Etter at TV 2 avslørte saken, har politiledelsen bedt sine ansatte om å si opp avtalen umiddelbart, da den bryter med politiets etiske retningslinjer. En professor ved Handelshøyskolen BI mener at rabattavtalen er korrupsjon, mens andre eksperter understreker at det er en sammensatt problemstilling. En tidligere politiansatt skal ha inngått avtalen og videreformidlet den til andre ansatte.
4 måneder siden
En kinesisk forretningsmann, som er ilagt innreiseforbud i Storbritannia grunnet mistanke om spionasje for det kinesiske kommunistpartiet, har vist seg å ha hatt et nært forhold til prins Andrew. Dokumenter fra en ankesak avslører at prinsens rådgiver bekrefter at den mistenkte kunne representere prinsen i Kina. Retten mener mannen kunne ha skapt forbindelser som Kina kunne utnytte til politisk innblanding. Prins Andrews tidligere tilknytning til Jeffrey Epstein og anklager om seksuelle overgrep gjør ham sårbar for utnyttelse. En tidligere sikkerhetsminister beskriver saken som «ekstremt flaut».
3 måneder siden
En analytiker hevder at Elon Musk, med støtte fra Donald Trump, fører en informasjonskrig mot EU ved å spre desinformasjon og konspirasjonsteorier. Musk og Mark Zuckerberg har posisjonert seg nær Trump i håp om støtte mot EUs nye tech-lover, som kan gi bøter i milliardklassen. EU har allerede bøtelagt Meta for brudd på personvernregler. Musk har også blandet seg inn i europeisk politikk og spredt falske nyheter. EU-kommisjonen kritiseres for å nøle med å reagere mot X, til tross for pågående granskning og bekymring for at plattformen brukes til massemanipulasjon. Flere mener EU må handle raskere og tydeligere for å forsvare demokratiet.
4 måneder siden
Sør-Koreas presidentkontor ble onsdag ransaket av en spesialenhet i politiet som del av etterforskningen av militær unntakstilstand. President Yoon Suk-yeol etterforskes av korrupsjonskontoret og politiet for forsøk på opprør etter at han erklærte unntakstilstand, noe som førte til soldater i gatene og streng sensur. Tidligere forsvarsminister Kim Yong-hyun, som er anklaget for en sentral rolle i saken, forsøkte å ta sitt eget liv i varetekt. Flere høytstående tjenestepersoner, inkludert politisjefer, er pågrepet. Unntakstilstanden ble raskt opphevet, og opposisjonen har forsøkt å stille presidenten for riksrett uten å lykkes.
1 måned siden
Demokratisk senator Chris Murphy anklager Donald Trumps administrasjon for korrupsjon uten sidestykke i amerikansk historie. Han viser til flere eksempler, blant annet Trumps engasjement i kryptovaluta, en påstått avtale med New Yorks ordfører, og favorisering av Elon Musks selskap Starlink. Statsviter Hilmar Mjelde påpeker et problematisk samrøre mellom presidenten og næringslivsledere, men mener det er for sterkt å sammenligne situasjonen med Putins Russland. Murphy uttrykker bekymring for at denne normaliseringen av korrupsjon undergraver demokratiet, mens Mjelde mener Trump sentraliserer makten og svekker kontrollmekanismene i det politiske systemet.
4 måneder siden
EU forbereder nye sanksjoner rettet mot russisk desinformasjon og hybride trusler. Tiltakene omfatter et titall individer og tre grupperinger, inkludert etterretningsoffiserer, regjeringsansatte og medieaktører. Dette følger et tidligere vedtak om å motvirke russisk-sponsede aktiviteter som destabiliserer vestlige land. Samtidig foreslås ytterligere sanksjoner mot Belarus for menneskerettighetsbrudd og økonomisk samarbeid med president Lukasjenko. Disse tiltakene kommer i tillegg til den 15. sanksjonspakken mot Russland, som inkluderer restriksjoner mot oljetankere og kinesiske aktører som bistår med droneutvikling. Sanksjonspakkene skal godkjennes på et møte i Brussel.
4 måneder siden
Det kinesiske bulkskipet «Yi Peng 3» har ligget stille i Kattegat siden 20. november, etter å ha blitt stoppet av den danske marinen. Skipet mistenkes for å ha skadet internettkabler i Østersjøen ved å slippe et anker som slepte langs havbunnen. Sverige ønsker å etterforske saken videre, men skipets plassering i internasjonalt farvann begrenser myndighetenes fullmakter. Samtidig har diplomatiske spenninger mellom Kina og Litauen eskalert, noe som har forsinket fremdriften. For å unngå ytterligere kriser foreslår Polens statsminister Donald Tusk felles maritim overvåkning for landene rundt Østersjøen. Hendelsen minner om en lignende episode i fjor, der et kinesisk skip skadet en gassrørledning.
2 måneder siden
TV 2 har avslørt at ansatte i Oslo politidistrikt har hatt en hemmelig rabattavtale på parkering, til en verdi av 31.200 kroner årlig. Jurister mener dette kan være korrupsjon, og politiledelsen har bedt de ansatte om å avslutte avtalene. Spesialenheten etterforsker saken etter et anonymt varsel. Advokater påpeker at flere faktorer må vurderes før man kan konkludere om korrupsjon, men er enige om at saken potensielt kan skade tilliten til politiet. Parkeringsselskapet opplyser at rundt 60 politiansatte har benyttet seg av denne avtalen.
4 måneder siden
Et kinesisk skip, mistenkt for å ha forårsaket brudd på to kommunikasjonskabler i Østersjøen, ble undersøkt. Svensk politi var til stede som observatører, sammen med representanter fra Finland, Tyskland og Danmark. Undersøkelsen ble gjennomført etter at Sverige, Tyskland og Finland mistenkte sabotasje. Kabelbruddene skjedde 17. og 18. november, og det kinesiske skipet befant seg i nærheten av kablene da de ble skadet. En av kablene går mellom Finland og Tyskland, mens den andre går mellom Sverige og Litauen. Etter inspeksjonen fikk skipet tillatelse til å seile videre.
4 måneder siden
Svensk politi skal torsdag borde det kinesiske fartøyet «Yi Peng 3» i Kattegat, mistenkt for å ha forårsaket skader på undersjøiske kabler i Østersjøen i november. Fartøyet har ligget ankret i området siden hendelsen. Svensk politi har startet en etterforskning av sabotasje. Kinesiske myndigheter vil også gjennomføre en undersøkelse om bord på skipet, med svensk politi og den nasjonale havarikommisjonen til stede som observatører. Danske myndigheter skal også bistå i etterforskningen. Kina har tidligere uttrykt vilje til å samarbeide med de berørte landene.
1 måned siden
Artikkelen diskuterer om Europa bør alliere seg med Kina for å løse Ukraina-konflikten, slik statsviter Vegard Bye foreslår, basert på Kinas innflytelse over Russland. Den fremhever Kinas manglende respekt for menneskerettigheter, undertrykkelse av minoriteter, begrenset pressefrihet og aggressive utenrikspolitikk, inkludert brudd på avtaler med Hongkong og trusler mot Taiwan. Artikkelen konkluderer med at et samarbeid vil kreve ofring av prinsipper som ytringsfrihet og demokrati, og at Kinas miljøpolitikk er problematisk.