Flere sentrale medlemmer i Arbeiderpartiet uttrykker skepsis til regjeringens strømpolitikk og EUs fjerde energimarkedspakke. Ap-fylkesleder i Møre og Romsdal, Hanne-Berit Brekken, mener strømpolitikken ikke er tilstrekkelig og at det må tas kraftigere grep.
Mani Hussaini fra energikomiteen på Stortinget, mener Ap bør droppe å innføre pakken. Blant fylkeslederne er det kun Mona Nilsen i Nordland som uttrykker tillit til at saken vil bli løst på en god måte.
Stein Erik Lauvås er den eneste Ap-toppen som offentlig støtter regjeringens håndtering, mens Ingvild Kjerkol ikke har besvart henvendelser.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, hevder at store deler av Arbeiderpartiet deler Sps syn på kraftpolitikken, til tross for uenighet om EUs fjerde energimarkedspakke. Vedum unngår å svare direkte på om Sp vil forlate regjeringen dersom deler av pakken innføres, men understreker at målet er å få mer politisk styring over kraftpolitikken og sikre lavere strømpriser. Han mener regjeringen må utfordre EUs handlingsrom i EØS-avtalen for å oppnå dette. Vedum peker på at Sp har vært konsekvent motstander av EUs energipolitikk, og at de ønsker å diskutere helheten i strømpolitikken, ikke bare deler av den. Han opplever støtte for dette synet i store deler av Ap.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet er uenige om innføringen av EUs fjerde energimarkedspakke. Striden dreier seg hovedsakelig om fornybardirektivet, som har som mål å redusere saksbehandlingstiden for fornybar energi. Senterpartiet frykter at Norge vil miste suverenitet og ønsker å behandle hele pakken samlet. Arbeiderpartiet ønsker å innføre deler av den i tråd med EØS-avtalen. Professor Mads Greaker mener direktivene er uproblematiske og kan bidra til lavere strømpriser, men kritiserer regjeringens strømstøtteordning.
3 måneder siden
Striden om EUs fjerde energipakke tilspisser seg i regjeringen. Senterpartiet (Sp) er sterkt imot å innføre deler av pakken, og frykter at det vil føre til høyere strømpriser og mer EU-kontroll. Arbeiderpartiet (Ap) ønsker å vedta tre av de fire direktivene, og mener de er uproblematiske for Norge. Statsminister Støre har uttrykt ønske om å løse konflikten med Sp, men ballen ligger nå hos Vedum. EU har presset Norge til å ta stilling til pakken, og regjeringen har flere ganger utsatt behandlingen. Støres argumenter for å vedta direktivene er at næringslivet trenger dem, at Norge trenger goodwill fra EU, og at EØS-avtalen må bevares. Borgerlig side og MDG støtter Ap, mens Rødt og SV er sterkt imot.
3 måneder siden
Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, hevder at store deler av Arbeiderpartiet støtter Sps kraftpolitikk, til tross for uenighet om EUs fjerde energimarkedspakke. Vedum nekter å svare på om Sp vil trekke seg fra regjeringen dersom deler av energipakken innføres. Han understreker at Sp ønsker lavere og mer stabile strømpriser, samt mer nasjonal kontroll over kraftpolitikken. Vedum mener regjeringen må utfordre EUs energipolitikk og utforske handlingsrommet i EØS-avtalen. Han peker på at tidligere vedtak om Acer og kraftkabler har ført til dagens situasjon med høye strømpriser. Regjeringen skal diskutere deler av EUs energipakke denne uken, noe som har skapt intern uro.
3 måneder siden
Arbeiderpartiet har lagt frem deler av EUs fjerde energipakke for regjeringen, til tross for sterk motstand fra Senterpartiet. Senterpartiet reagerer og mener det er uklokt å fremme saken før valget, da den potensielt kan true regjeringssamarbeidet. Energiminister Terje Aasland (Ap) fremhever at de fremlagte direktivene er viktige for norsk næringsliv, mens Senterpartiet fastholder at de ikke vil akseptere noen deler av pakken. De mest kontroversielle delene av energipakken er utsatt til etter valget. Senterpartiet planlegger møter for å diskutere situasjonen.
3 måneder siden
Senterpartiet og Arbeiderpartiet er i konflikt om EUs fjerde energipakke. Senterpartiet frykter at delvis innføring vil føre til økte strømpriser og mer EU-kontroll, og truer med å forlate regjeringen. Arbeiderpartiet mener de tre direktivene de ønsker å innføre er uproblematiske og nødvendige for å tilpasse seg EUs energistandarder og sikre EØS-avtalen. EU har presset Norge til å ta stilling til pakken, og flere partier støtter Arbeiderpartiets linje, mens Rødt og SV er sterkt imot. Regjeringen har ennå ikke gjort noe vedtak i saken.
3 måneder siden
Senterpartiet og Arbeiderpartiet har hatt krisemøter om EUs fjerde energimarkedspakke. Senterpartiet mener en tettere tilknytning til EUs energimarked er feil vei å gå, og har fått støtte fra sin stortingsgruppe for en tøff linje. Arbeiderpartiet diskuterer de tre direktivene og ønsker å finne en løsning med Senterpartiet. Statsminister Støre understreker at han ikke ønsker å vrake regjeringen og håper på enighet. Det er fortsatt usikkert om partiene klarer å bli enige, og det er beredskap for flere møter.
3 måneder siden
Arbeidarpartiet planlegger å implementere tre deler av EUs fjerde energipakke før valget, inkludert fornybar-, bygnings- og energieffektiviseringsdirektivene. Senterpartiet motsetter seg denne oppdelingen og ønsker å stemme imot hele pakken. Trond Giske støtter Arbeiderpartiets tilnærming og mener Senterpartiet fokuserer på feil elementer i energipolitikken. Han er imot El-marknadsdirektivet, men mener det ikke er relevant i denne saken. Giske mener utenlandshandelen er årsaken til høye strømpriser. Kilder i både Ap og Sp bekrefter uenigheten, som først ble omtalt av Aftenposten.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet er i konflikt angående EUs fjerde energipakke. Arbeiderpartiet ønsker å vedta deler av pakken, mens Senterpartiet nekter og truer med å forlate regjeringen dersom den blir presset gjennom. Statsminister Jonas Gahr Støre kommenterer situasjonen, men gir ingen klare svar. Energiminister Terje Aasland vil ikke kommentere interne prosesser. Senterpartiet mener Norge trenger mer nasjonal kontroll over energipolitikken og er imot å knytte seg tettere til EUs energimarked. Fellesforbundet er også imot energipakken. Det er usikkert om det vil komme en avklaring i regjeringen med det første.
3 måneder siden
I en debatt om EUs fjerde energimarkedspakke anklager Marit Arnstad (Sp) Arbeiderpartiet for å prioritere EØS-avtalen fremfor nasjonal kontroll. Arnstad frykter at Ap vil samarbeide med Høyre etter valget for å innføre hele energipakken, til tross for forsikringer om det motsatte. Terje Aasland (Ap) avviser dette og begrunner den raske behandlingen med en urolig verdenssituasjon. Regjeringen, bestående av både Ap og Sp, har diskutert saken uten å komme til enighet, noe som har ført til hastemøter i begge partier.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre understreker at regjeringen jobber med å finne en løsning i den vanskelige energisaken. Arbeiderpartiet ønsker å innføre tre EU-direktiver fra EUs fjerde energimarkedspakke, noe Senterpartiet er sterkt imot. Støre avviser at dette handler om hans lederposisjon i Ap og understreker at det er viktig for Norge å bevare EØS-avtalen. Han mener det er best om Sp fortsetter i regjeringen. Senterpartiet mener at hele energipakken må sees samlet og er mot alle direktivene. Flere Sp-politikere har uttalt at de ikke vil sitte i en regjering som innfører direktivene, noe som kan føre til at Sp forlater regjeringen.
3 måneder siden
Regjeringen er i en avgjørende fase i behandlingen av EUs energipakke, der særlig fornybardirektivet skaper stor splid. Arbeiderpartiet ønsker å innføre pakken, mens Senterpartiet frykter tap av nasjonal kontroll over strømpolitikken og krever at Stortinget behandler saken. Sp-topp Marit Arnstad advarer mot å fremme saken nå. Også internt i Arbeiderpartiet og LO er det motstand mot energipakken. Regjeringen er i dialog med EU om tilpasninger, og Arbeiderpartiet argumenterer for at deler av regelverket allerede er innført og at det er viktig for næringslivet og forholdet til EU. Saken kan i ytterste konsekvens føre til regjeringskrise.
3 måneder siden
Senterpartiets stortingsgruppe har etter et ekstraordinært møte bekreftet sin motstand mot EUs fjerde energimarkedspakke. Møtet ble avholdt etter at Arbeiderpartiet signaliserte et ønske om å innføre tre direktiver fra pakken. Senterpartiet mener det er uklokt å knytte Norge tettere til det europeiske strømmarkedet. Partiet har truet med å gå ut av regjeringen dersom Arbeiderpartiet tvinger gjennom direktivene. Senterpartiets sentralstyre skal møtes mandag for å diskutere situasjonen videre. Statsminister Jonas Gahr Støre har uttalt at han skal ha samtaler med Senterpartiet i helgen for å finne en løsning.
3 måneder siden
Senterungdommen reagerer på AUFs uttalelser om at en eventuell regjeringsavgang fra Senterpartiet kan være en fordel for Arbeiderpartiet. Senterungdommens leder, Nils Forren, påpeker at Arbeiderpartiet ikke har hatt flertall uten Senterpartiet siden 1977, og mener de bør tenke seg nøye om. AUF-leder Gaute Skjervø ser derimot en mulighet for Arbeiderpartiet til å vise sitt prosjekt dersom Senterpartiet forlater regjeringen. Striden i regjeringen dreier seg om EUs Ren energi-pakke, der Senterpartiet avviser hele pakken, mens Arbeiderpartiet ønsker å behandle deler av den. Forren gir full støtte til Senterpartiets linje og mener Arbeiderpartiet ikke ivaretar norske interesser.
3 måneder siden
Regjeringen skal etter planen behandle EUs nye energipakke på torsdagens regjeringskonferanse. Energidepartementet innstiller på at deler av pakken skal innføres. Det er uenighet mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet om fornybardirektivet, som er en del av pakken. Senterpartiet er sterkt imot å innføre direktivet, da de mener det vil svekke nasjonal kontroll over strømpolitikken og muligheten for lave strømpriser. Det er usikkert om regjeringen vil komme til enighet i saken på torsdag. Verken statsminister Jonas Gahr Støre eller finansminister Trygve Slagsvold Vedum ønsker å kommentere saken.