Regjeringen foreslår å redusere brevlevering til én gang i uken. Dette er et svar på fallende brevmengder og høye kostnader.
Regjeringen planlegger å redusere frekvensen for tradisjonell brevlevering til minimum én dag per uke. Dette forslaget avviker fra Postutvalgets anbefaling om å stoppe utlevering til postkasser og kun levere til betjente postpunkter.
Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) forklarer at digitalisering har redusert brevmengden kraftig, noe som gjør kostnaden per brev høy. Regjeringens forslag skal sikre at alle fortsatt mottar post i postkassen ukentlig.
Endringen forventes å spare staten over 1 milliard kroner, da ulønnsomme posttjenester i dag koster staten betydelige summer. Regjeringen sender et lovforslag på høring høsten 2025 og vil også vurdere posttjenestenes rolle for sikkerhet og beredskap.
Jon-Ivar Nygård
Regjeringen
Postutvalget
Ap
NTB
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 dager siden
Regjeringen foreslår å redusere levering av tradisjonell post. Dette kommer som en følge av digitalisering og fallende brevmengder.
4 måneder siden
Postutvalget har foreslått å redusere hjemlevering av post og heller benytte post i butikk, noe som kan spare staten for to milliarder kroner årlig. Dette kommer som følge av en kraftig nedgang i antall brev som sendes. Mens de fleste vil hente posten i butikk, vil eldre og ikke-digitale brukere fortsatt få post levert hjem en gang i uken. Utvalget foreslår også at aviser skal leveres i postkassen minst tre dager i uken. LOs representant i utvalget er uenig og ønsker å opprettholde hyppigere hjemlevering og dørterskeltjenester, noe som vil medføre en ekstra kostnad på en milliard kroner årlig. Forslaget er ment å være et balansert og fremtidsrettet tiltak for å redusere statens utgifter.
4 dager siden
Arbeidarpartiregjeringa foreslår å redusere postlevering til éin gong i veka. Dette møter motstand frå pensjonistar som fryktar konsekvensane.
4 måneder siden
Et utvalg har foreslått å avslutte levering av brev i postkasser, og heller bruke betjente postpunkter. De som trenger det, kan få post én gang i uken. Dette kommer som følge av et kraftig fall i brevmengden. Utvalget ser også på nye oppgaver for postbudene, som for eksempel «På dørterskelen»-prosjektet. Forslaget møter motstand hos noen som er avhengige av fysisk post. Utvalget understreker viktigheten av et solid postsystem for beredskap og at det er behov for å endre statens bruk av penger og regulering for å sikre fremtidens behov. Rapporten er nå sendt på høring.
4 måneder siden
Et regjeringsoppnevnt utvalg foreslår å endre postleveringen i Norge. Flertallet i utvalget går inn for at folk som hovedregel må hente brev på postkontor eller andre hentesteder, og ikke lenger får posten levert i postkassen. De som trenger det, skal fortsatt kunne få posten hjem. Et mindretall i utvalget mener derimot at post som hovedregel må leveres i postkassen. Utvalget ble nedsatt av samferdselsministeren for å vurdere fremtidens postsystem. Fagforbundet kritiserer forslaget og mener det vil ramme eldre og andre med lav digital kompetanse.
4 måneder siden
Et regjeringsutvalg foreslår å endre postleveringen i Norge. Utvalget anbefaler at folk som hovedregel må hente posten sin på hentesteder, som 'post i butikk', i stedet for å få den levert i postkassen. De som har behov for det, skal fortsatt kunne få posten levert hjem, men kun én gang i uken. Et mindretall i utvalget mener derimot at postlevering i postkassen bør være hovedregelen, med mulighet for å velge hentested. Utvalget ble nedsatt av samferdselsministeren i januar for å vurdere fremtidens postsystem.
1 måned siden
Posten avviser Postutvalgets forslag om å flytte all post til hentepunkter, og foreslår heller å redusere leveringsdagene til én dag i uken, med mulighet for hentepunkter som et valgfritt alternativ. De vil også utvide en dørterskeltjeneste for eldre over 75 år. Posten begrunner forslaget med digitalisering, eldrebølge og sikkerhetspolitiske utfordringer. Parallelt melder Postnord om kutt av 1500 stillinger i Danmark på grunn av nedgang i brevmarkedet, noe som ikke påvirker Postens virksomhet i Norge. Deutsche Post skal også kutte 8000 stillinger.
4 måneder siden
Et regjeringsutvalg anbefaler å stoppe postlevering direkte i folks postkasser. Forslaget innebærer at folk i stedet må hente posten sin på utleveringssteder, som 'post i butikk'. De som har behov for det, skal fortsatt kunne få posten levert i postkassen én gang i uken. Et mindretall i utvalget argumenterer for at post som hovedregel skal leveres i postkassen, men at man skal kunne velge å hente den på et utleveringssted. Utvalget ble nedsatt av samferdselsministeren i januar og leverte sin rapport mandag.
1 måned siden
Posten har presentert sitt høringssvar angående fremtidens posttjenester, hvor de avviser Postutvalgets forslag om å flytte all post til hentesteder. Istedenfor foreslår Posten å redusere antall leveringsdager til én dag i uken, samtidig som de tilbyr en hentepunkt-løsning som et valgfritt alternativ. I tillegg ønsker de å utvide en dørterskeltjeneste for eldre over 75 år, hvor posten leveres personlig på døren. Posten begrunner forslaget med utfordringer knyttet til digitalisering, eldrebølgen og sikkerhetspolitisk situasjon, og mener dette gir en mulighet til å legge tjenester med ny samfunnsverdi inn i postnettet.
4 måneder siden
Et postutvalg nedsatt av samferdselsministeren har lagt frem en rapport om fremtidens posttjenester. Utvalget foreslår at folk i fremtiden må hente brev på «postpunkter», lik dagens pakkeutleveringssteder, men at det fortsatt skal være omdeling en gang i uken. Dette kommer som følge av at brevpost har falt kraftig, mens netthandel har økt. Utvalget understreker at postlevering er en rettighet, og viktig for beredskap og ytringsfrihet. Det er likevel uenighet om enkelte forslag, som kan føre til strid.
3 måneder siden
Et forslag fra Postutvalget om å endre postleveringen, slik at brev som hovedregel må hentes på postkontor eller butikk, møter sterk motstand. 86 år gamle Astrid og Pensjonistforbundet frykter at dette vil ramme eldre og ikke-digitale som er avhengige av å få posten levert hjem. De mener forslaget vil føre til økt utenforskap og vanskeligere tilgang til viktig informasjon. Fagforbundet Post og Finans støtter kritikken og påpeker at mange ikke vil klare å benytte digitale løsninger for å få posten hjem. Regjeringen sier de tar bekymringene på alvor og har sendt forslaget ut på høring for å få innspill.
22 dager siden
Regjeringen foreslår en klausul som gir dem rett til å endre eller oppheve Norgespris og dagens strømstøtteordning ved anstrengt kraftsituasjon og høye strømpriser. Begrunnelsen er at høye priser skal motivere til redusert strømforbruk. Høyres Bård Ludvig Thorheim kritiserer forslaget og mener det fjerner tryggheten Norgespris skulle gi. Regjeringen gir uklare svar på hva som konkret skal til for at ordningene kan stoppes, og viser til ulike nivåer av energiknapphet. Forslaget er nå sendt ut på høring.
2 måneder siden
Regjeringen presenterte nye strømtiltak som skal gi lavere og mer forutsigbare strømpriser. Fra 1. oktober kan husholdninger inngå fastprisavtaler på 40 øre per kilowattime. Samtidig reduseres momsen på nettleie fra 25 til 15 prosent fra 1. juli, med planer om å avvikle den helt i neste stortingsperiode. Regjeringen vil også stanse planleggingen av nye undersjøiske kabler til utlandet frem til 2029. Det innføres en valgfri «Norgespris» med fastpris, men strømstøtten videreføres for de som ikke velger denne ordningen. Regjeringen vil ikke innføre EUs omstridte markedsregelverk og ønsker et nordisk samarbeid for å stabilisere strømprisene.
1 måned siden
Regjeringen foreslår en maksgrense for strømforbruk i den nye «norgespris»-ordningen, med et mulig tak på 3000, 4000 eller 5000 kilowattimer per måned for boliger, og lavere grenser for hytter, for å stimulere til strømsparing. Strømprisen er satt til 40 øre per kilowattime pluss moms, og skal justeres årlig. De som velger ordningen, får bindingstid ut året. Regjeringen vil også likestille fjernvarme med strøm i en egen ordning. Forslaget har møtt kritikk, blant annet forventninger om økte kostnader for staten og potensiell økning i strømforbruket.
1 måned siden
Regjeringen sender mandag ut på høring lovforslaget om en «norgespris» på strøm, som ble presentert i januar. Forslaget innebærer at alle boliger og hytter skal tilbys strøm til fastpris på 40 øre per kilowattime pluss moms. Regjeringen håper lovforslaget blir vedtatt før sommeren, slik at ordningen kan tre i kraft 1. oktober. Etter lanseringen har det kommet spørsmål om ordningen, blant annet knyttet til kostnader. En rapport anslår at ordningen vil koste staten 11,5 milliarder kroner i 2026, og at den kan føre til økt strømforbruk og dyrere strøm for næringslivet. Forslaget har også skapt bekymring i flere bransjer.