Den estiske pianisten og komponisten Rahel Talts har gitt ut albumet «New and Familiar». Etter studier i Danmark, pendler hun nå mellom Danmark og Estland.
Albumet inneholder musikk skrevet og arrangert av Talts, med unntak av en estisk folkemelodi. Musikken fremføres av et band bestående av musikere fra flere land, inkludert en strykekvartett.
Anmelderen beskriver musikken som varm, melodisk og livsbejaende, og ser frem til å følge Talts' karriere i årene som kommer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Ukas musikkanmeldelser spenner fra folkemusikk til jazz og samtidsmusikk. Reolô blander sjangere og får toppscore. Ketil Bjørnstad utforsker både korverk og solopiano. Ingebjørg Loe Bjørnstad skaper et kammermusikalsk møte med personlige tekster. Linda May Han Oh reflekterer over eksistensielle spørsmål. Pedro Melo Alves utfordrer med improviserte lydlandskaper. Rahel Talts presenterer et ambisiøst verk med musikere fra flere land.
14 dager siden
Artikkelen omhandler Simin Tanders nye album «The Wind», der den tysk-afghanske vokalisten med base i Oslo utforsker sin musikalske identitet. Albumet er inspirert av ulike kulturer og språk, inkludert pasjto, og kombinerer elementer fra Spania, Italia, England og Norge. Tander har satt sammen et band bestående av Harpreet Bansal, Björn Meyer og Samuel Rohrer, som sammen skaper et sjangersprengende lydbilde. Musikken beskrives som et personlig visittkort som løfter Tander opp på et høyt og originalt nivå.
20 dager siden
Den danske altsaksofonisten Amalie Dahl, som har base i Norge, presenterer sitt nye kvartettprosjekt 'Breaking/Building Habits'. Kvartetten, med en unik instrumentering bestående av altsaksofon, gitar, trommer og vibrafon, utforsker musikalske landskap mellom komponert musikk og fri improvisasjon. Musikken, som ble fremført på Victoria Nasjonal Jazzscene i Oslo, beskrives som spennende, uforutsigbar og fascinerende, og viser Dahls evne til å utvide sitt musikalske uttrykk.
2 måneder siden
Signe Førre fra Voss debuterer med albumet «Fagert», som henter inspirasjon fra musikalske tradisjoner fra Balkan og Norge. Hun har reist i land som Tyrkia, Kroatia og Bulgaria, og kombinerer tradisjonelle melodier med egne komposisjoner. Førre synger på flere språk, men formidler en sterk troverdighet i sin musikk. Med seg har hun et band bestående av Jo Asgeir Lie, Kåre Opheim og Torbjørn Økland. Musikken er en blanding av folkemusikk, verdensmusikk, rock og jazz, og albumet fremstår som en lovende debut.
26 dager siden
Artikkelen omhandler den nye norske pianotrioen Vinterhagen, bestående av Liv Andrea Hauge, Fredrik Luhr Dietrichson og Andreas Skår Winther. Trioen har gitt ut albumet «Veksthuset», som ble spilt inn i 2022. Musikken beskrives som melodisk, vakker og rytmisk spennende, med både melankolske og frie utflukter. Artikkelen fremhever bandets kjemi og musikalske dyktighet, og konkluderer med at Vinterhagen er en ny pianotrio av svært høy kvalitet.
1 måned siden
Kvedarkvintetten, en vokalgruppe fra Hallingdal, gir ut albumet «Tagal» med musikk skrevet av Jorun Marie Rypdal Kvernberg. Albumet utforsker ordløs sang og grensene mellom språk og musikk. Anmelderen beskriver musikken som tidvis pirrende med uforløste spenninger, og fremhever låten «Ho oppa haia» som et moderne lokkerop. Selv om gruppen får ros for sin homogene klang, savner anmelderen mer spenningsutløsning og rom for individuelle stemmer. Likevel beskrives innspillingen som gripende, spesielt når vokalistene etterligner felespill.
26 dager siden
Artikkelen omhandler Julie Alapnes' tredje album «Reinkalvria», der hun kombinerer folkemusikk med rock og joik. Alapnes skriver selv tekstene, som omhandler temaer som kjærlighet, tvil og håp. Hun får skryt for sin stemme og sitt musikalske uttrykk, og for å ha med seg dyktige musikere som Petter Carlsen, Aleksander Kostopoulos og Halvard Rundberg. Instrumentalsporet «Gazas håp» fremheves spesielt.
2 måneder siden
Denne ukens musikkanmeldelser fremhever flere norske artister, inkludert Signe Førre, Sigurd Hole og Wako, som alle får gode kritikker. Ghawgha Tabans musikk, som kombinerer elementer fra hennes hjemland med andre impulser, får terningkast 5. Det gis også ut et nydelig gjenhør med gitaristen Emily Remler, som gikk bort i ung alder. Hennes liveopptak fra 1980-tallet er utgitt for første gang på 33 år. Sigurd Hole Ensembles verk er inspirert av hans miljøengasjement og bekymring for naturen. I tillegg anmeldes Blood Sweat Drum + Bass, som viser at det danske jazzmiljøet er mer enn bare København. kÖök har tatt en radikal u-sving og går fra elektrisk til akustisk lyd på sitt nye album.
2 måneder siden
Ukas musikkanmeldelser presenterer et bredt utvalg av sjangere og artister, hovedsakelig innenfor jazz. Elin Forkelid får anerkjennelse for sitt atmosfæriske album, mens Treverket fremheves for sin livsbejaende musikk. Stein Urheim utforsker unike lydlandskap med et internasjonalt ensemble, og Ben Wendel bekrefter sin posisjon som en fremtredende saksofonist. The New York Second presenterer musikk inspirert av kunstverk, John Stein hylles for sin tidløse jazz, og Mute inviterer lytterne inn i nye musikalske territorier med sin blanding av asiatiske og amerikanske elementer.
2 måneder siden
Jazzkvartetten Wako har gitt ut sitt nye album «Evig liv, perfekt orden». Bandet består av fire individualister som møttes på jazzlinja i Trondheim og som nå er bosatt i Oslo og København. De har spilt hundrevis av konserter og gitt ut seks album før dette. Musikken beskrives som variert, fra vakre ballader til storslåtte komposisjoner, med lek og åpenhet som viktige elementer. Martin Myhre Olsen er hovedkomponisten, men også Kjetil A. Mulelid og Bárður Reinert Poulsen har bidratt. Albumet avslutter med Myhre Olsens «To Mom and Dad, it´s Okay», som beskrives som noe av det vakreste anmelderen har hørt på lenge.
2 måneder siden
Knut Kristiansen (78), en sentral skikkelse i norsk jazz siden 60-tallet, er aktuell med albumet «Volum». Albumet viser Kristiansens sterke tilknytning til Thelonious Monks musikalske univers. Kristiansen har med seg de yngre musikerne Aksel Røed, Sigurd Steinkopf og Magne Thormodsæter. Sammen skaper de musikk som umiddelbart fenger lytteren. Albumet inneholder originalkomposisjoner, låter av Ornette Coleman og Cecil Taylor, samt en låt med samisk opprinnelse. Anmelderen beskriver «Volum» som en nydelig manifestasjon av Knut Kristiansens musikalske ståsted i 2025.
2 måneder siden
Artikkelen hyller Ine Hoems nye album «Minnelandet», og beskriver Hoem som en av landets største historiefortellere. Albumet er skrevet og produsert av Hoem selv, og tar for seg personlige minner og erfaringer. Musikalsk sett beskrives albumet som singer-songwriter med jazzimpulser. Kjente musikere som Pål Hausken, Markus Lillehaug Johnsen, Jo Berger Myhre og Andreas Ulvo bidrar, i tillegg til gjestevokalister som Trygve Skaug og Marthe Wang.
6 dager siden
Carsten Dahl, en anerkjent dansk pianist og komponist, har laget en inderlig hyllest til sin venn og mentor, jazzikonet Palle Mikkelborg. Mellom 2018 og 2023 har Dahl skrevet, arrangert og spilt musikken til dette prosjektet, som inkluderer Mikkelborg selv, samt et dansk superlag av musikere, strykere, vokalister og BBC Children’s Choir. Hyllesten fremhever Mikkelborgs unike tone og hans betydning som innovatør og inspirator i jazzverdenen. Mikkelborg, kjent for sin utforskning av rommet mellom lyd og stillhet, blir her æret med musikalske landskap som speiler hans kunstneriske uttrykk og livslange søken etter det musikalske "ingenting".
3 måneder siden
Artikkelen omhandler det nye albumet «Remembrance» av In the Country, Solveig Slettahjell og Knut Reiersrud, som også inkluderer Sidsel Endresen. Albumet inneholder musikk skrevet av Morten Qvenild, basert på lyrikk av Emily og Charlotte Brontë, samt Emily Dickinson. Solveig Slettahjell synger tekstene, mens Sidsel Endresen resiterer deler av diktene. Musikken er utviklet over en toårsperiode i Morten Qvenilds studio. Anmelderen beskriver albumet som en tidløs opplevelse med sterke personlige uttrykk fra alle involverte, og fremhever spesielt Slettahjells evne til å formidle tekstene og Endresens resitasjon.
1 måned siden
Eva Storrusten (34), utdannet arkitekt, debuterer som artist med albumet "Through Darkness", der hun utforsker personlige traumer og motgang gjennom musikk. Inspirert av artister som Nina Simone og Eva Cassidy, og med bakgrunn fra vokalkollektivet Oslo 14, har Storrusten skapt et album som beskrives som nakent, sårbart og ærlig. Albumet inneholder både engelske og norske tekster, hovedsakelig skrevet av Storrusten selv, og musikken beveger seg i et pop- og indie-landskap med jazzinnslag. Anmelderen fremhever Storrustens fine stemme og varme uttrykk, og antyder at prosjektet har vært en viktig del av hennes egen helingsprosess.