En ny fartshump på fylkesvei 411 ved Solfjeld-fabrikken i Tvedestrand forveksles av noen med et gangfelt. Agder Fylkeskommune bekrefter at fartshumpen har standard merking og ikke er en fotgjengerovergang.
Bilister har ikke plikt til å stoppe ved fartshumpen, men kan gjøre det for å ta hensyn til fotgjengere.
Det understrekes at gangfelt først og fremst er et fremkommelighetstiltak, og at fotgjengere alltid må se seg for før de krysser veien, uavhengig av om det er et gangfelt eller ikke.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Mange bilister er usikre på hvordan de skal kjøre inn på motorvei fra et påkjøringsfelt, noe som kan føre til farlige situasjoner. Veimerkingen i påkjøringsfeltet er delt i tre: en heltrukket linje som ikke skal krysses, en stiplet linje der man kan skifte felt med vikeplikt, og en del uten linje der gjensidig vikeplikt gjelder. Det er viktig å tilpasse farten til trafikken på motorveien og bruke blinklys i god tid før man fletter inn. Å krysse en heltrukket linje kan medføre en bot på 6200 kroner.
23 dager siden
Utrykningspolitiet har varslet en aksjonsuke med fartskontroller over hele landet før påskeutfarten. Kontrollene vil prioritere motorsyklister, da fart, risikoatferd og førerfeil ofte er årsaker til alvorlige MC-ulykker. UP-sjef Knut Smedsrud oppfordrer motorsyklister til å sørge for å være synlige i trafikken og ta trygge valg. Politiet minner også andre sjåfører om å ta hensyn til tohjulingene i trafikken.
4 måneder siden
En ny omkjøring på E18 mellom Porsgrunn og Bamble innføres 20. desember og vil vare i minst ett år. Trafikken vil bli ledet gjennom en rundkjøring på en 1 kilometer lang omkjøringsvei ved Kjørholt. Prosjektleder i Nye Veier, Morten Klokkersveen, advarer om at dette kan skape en flaskehals, spesielt i sommermånedene. Hastigheten blir satt til 60 km/t for å redusere kø. Arbeidet må gjøres før vinteren for å kunne asfaltere ordentlig. Trafikanter oppfordres til å være ekstra oppmerksomme for å unngå ulykker og forsinkelser. Erfarne sjåfører påpeker viktigheten av å bruke blinklys i rundkjøringer for å unngå opphopning av trafikk.
4 måneder siden
I Sverige har bilister begynt å bruke refleks-teip på bilskiltene for å unngå å bli tatt av fotobokser. Refleks-teipen skjuler registreringsnummeret når fotoboksen tar bilde. Svensk politi har bekreftet å ha sett dette trikset i bruk og advarer om at det kan føre til bøter, uavhengig av om man har kjørt for fort. Statens Vegvesen i Norge kjenner ikke til utbredt bruk av refleks-teip her til lands. De påpeker at norske fotobokser har avansert teknologi og at pregede bilskilt gjør det vanskeligere å unngå identifisering. Vegvesenet oppfordrer alle til å respektere fartsgrenser og fotobokser for å øke trafikksikkerheten.
1 måned siden
UP starter en ny aksjonsuke med fokus på å forebygge ulovlig mobilbruk og manglende bilbeltebruk. UP-sjef Knut Smedsrud understreker viktigheten av at sjåfører holder blikket på veien og sikrer at alle i bilen bruker bilbelte riktig. Under en lignende aksjon i fjor ble 516 sjåfører bøtelagt for ulovlig mobilbruk, og 166 for manglende eller feilaktig bruk av bilbelte. UP oppfordrer alle til å være oppmerksomme trafikanter og unngå distraksjoner under kjøring.
23 dager siden
Utrykningspolitiet (UP) varsler en ny storkontroll denne uken med hovedfokus på motorsyklister og fart. Bakgrunnen er ulykkesstatistikken som viser at fart, risikoatferd og førerfeil ofte er årsaker til alvorlige MC-ulykker. I fjor omkom 20 motorsyklister i trafikken, og 129 ble hardt skadet. UP-sjef Knut Smedsrud oppfordrer alle MC-førere til å være ekstra oppmerksomme i trafikken og ta trygge valg. Under en tidligere storaksjon ble hundrevis av bilførere tatt for mobilbruk og manglende bruk av bilbelte, noe som resulterte i bøter.
4 måneder siden
Statens vegvesen og politiet har innført nye føringer for bruk av fotobokser etter bestilling fra Samferdselsdepartementet. Målet er å bruke fotobokser mer proaktivt for å øke trafikksikkerheten. Tidligere krav om personskadeulykker på strekningen er fjernet, og det er nå tilstrekkelig at minst 20 prosent av trafikken overskrider fartsgrensen. I tillegg kan fotobokser settes opp i tunneler over 500 meter uten forutgående fartskontroll. Vegvesenet understreker at fotoboksene er ment å hjelpe bilistene, ikke plage dem, og at plassering fortsatt skal være veloverveid. Det er nå 428 fotobokser i Norge.
1 måned siden
Spanske veimyndigheter tester ut en ny ordning med rød sperrelinje på veier med høy ulykkesrisiko. Tiltaket, som først testes i Andalucía, skal tydeliggjøre forbudet mot forbikjøring og dermed redusere antall ulykker. Bilister som bryter forbudet risikerer bøter på over 4700 kroner. Inspirasjonen kommer fra andre europeiske land, hvor lignende bruk av farger i veimerkingen har vist seg å være effektiv for å øke trafikksikkerheten.
4 måneder siden
Yrkessjåfører kritiserer Statens vegvesen for å la midlertidige fartsskilt stå igjen etter veiarbeid, noe som skaper forvirring og potensielt farlige situasjoner. De mener dette fører til at bilister mister respekten for skilting. Norsk Lastebileierforbund støtter kritikken, mens Statens vegvesen hevder det kan være grunner til at skiltene blir stående, selv om arbeidet ikke er synlig. Frp krever at skiltene snus når det ikke er veiarbeid, med mindre det er alvorlige skader i veibanen.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler huseieres plikt til å rydde snø og is fra fortau utenfor eiendommene sine. I Bergen og Trondheim har flere huseiere blitt bøtelagt for manglende snørydding, da dette skaper farlige situasjoner for fotgjengere. Kommunene prioriterer bøtelegging for å sikre trygge forhold, spesielt med tanke på barnevogner og rullestoler. I Oslo og Stavanger har ingen huseiere fått bøter for manglende snørydding. Enkelte huseiere mener kommunen burde ta ansvaret for snørydding på fortauene.
2 måneder siden
Trygg Trafikk advarer bilister mot å skru av sikkerhetssystemer i bilen. Fagsjef Bård Morten Johansen påpeker at disse systemene kan kompensere for menneskelige feil, en vanlig faktor i dødsulykker. Han anbefaler å forstå hvordan systemene fungerer, og advarer spesielt mot å deaktivere feltskiftevarsler, selv om de kan virke irriterende. Trygg Trafikk oppfordrer bileiere til å be forhandleren om opplæring i bilens sikkerhetssystemer ved kjøp av ny bil.
4 måneder siden
Nye retningslinjer fra Statens vegvesen og politiet, bestilt av Samferdselsdepartementet, åpner for at det kan settes opp flere fotobokser. Tidligere var det et krav om at det måtte ha vært personskadeulykker på strekningen for å sette opp fotoboks. Nå er det tilstrekkelig at minst 20 prosent kjører over fartsgrensen, eller at det er vanskelig for politiet å drive fartskontroll, for eksempel i lange tunneler. Målet er å bruke fotobokser mer proaktivt for å øke trafikksikkerheten. Det er per nå 428 fotobokser i Norge.
23 dager siden
Utrykningspolitiet (UP) har varslet en aksjonsuke med fartskontroller over hele landet før påske, med et spesielt fokus på motorsyklister. Bakgrunnen for kontrollene er at fart, risikofylt atferd og førerfeil ofte er medvirkende årsaker til alvorlige motorsykkelulykker. UP-sjef Knut Smedsrud oppfordrer motorsyklister til å sørge for å være synlige i trafikken og ta trygge valg. Politiet oppfordrer også andre trafikanter til å vise hensyn til tohjulingene i trafikken.
1 måned siden
Statens vegvesen gjennomfører hyppige kontroller av tilhengere og avdekker en rekke feil. Vanlige problemer inkluderer dårlig sikret last, tekniske mangler som lysfeil, og overlast. Mange sjåfører mangler også nødvendig førerkort for tilhengeren de kjører, eller overser fartsgrensene. Særlig forvirring rundt 100 km/t-regelen fører til bøter og prikker i førerkortet, da mange ikke oppfyller kravene for å kjøre i denne hastigheten. Kontrollene skal bidra til økt trafikksikkerhet.
3 måneder siden
En kjørelærer advarer bilister mot å stole blindt på bilenes antisklisystemer (ESP) i glatt føre. Systemene kan reagere så raskt at sjåføren ikke merker hvor glatt det faktisk er, noe som kan føre til uforsiktig kjøring. Selv om Trygg Trafikk mener at ESP-systemer reduserer ulykkesrisikoen, påpeker Vegvesenet at slike systemer også kan fjerne fokus fra trafikken. Kjørelæreren understreker at fart og avstand til andre biler er avgjørende for sikkerheten, og anbefaler å kjøre sakte nok til at systemene ikke trenger å gripe inn. Flere bilister har opplevd vanskelige kjøreforhold den siste tiden.