Norge har valgt å ikke delta i Natos nye operasjon «Baltic Sentry» i Østersjøen, som har som mål å styrke sikkerheten og beskytte kritisk infrastruktur etter sabotasjehendelser. Samtidig sender Norge en fregatt til Indo-Stillehavet for å delta i en britiskledet hangarskipsgruppe.
Orlogskaptein Tor Ivar Strømmen ved Sjøkrigsskolen reagerer på denne prioriteringen, og stiller spørsmål ved hvorfor et bidrag til Østersjøen nedprioriteres til fordel for operasjoner i Asia. Forsvarsdepartementet begrunner valget med at deltakelse i den britiske hangarskipsgruppen er et viktig bidrag til en viktig alliert, og gir verdifull erfaring.
Nato øker overvåkingen i Østersjøen, men havretten begrenser muligheten til å gripe inn i internasjonalt farvann.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Nato øker sin tilstedeværelse i Østersjøen som svar på bekymringer om sabotasje mot kritisk infrastruktur og aktiviteten til en stor russisk skyggeflåte. Alliansen oppretter et nytt Baltisk senter for informasjonsdeling og utplasserer fregatter og patruljefly. Dette skjer etter at flere kabler i Østersjøen har blitt kuttet, noe som tilskrives Russland. Det er også stor bekymring knyttet til den russiske skyggeflåten av oljetankskip som frakter olje gjennom Østersjøen. Nato vurderer å innføre ytterligere sanksjoner mot denne flåten, som anslås å bestå av mellom 500 og 1000 skip.
8 dager siden
KNM «Roald Amundsen» forlot Bergen for å delta i Operasjon Highmast, en britisk-ledet hangarskipsstyrke som skal seile til Middelhavet, Indiahavet og Indo-Stillehavet. Norge er den eneste nasjonen som følger hangarskipsgruppen gjennom hele seilasen, som varer i åtte måneder. Det norske logistikkfartøyet KNM «Maud» deltar også på deler av oppdraget. Et britisk Wildcat-helikopter skal operere fra fregatten med britisk besetning om bord. Mannskapet byttes ut etter fire måneder, og hver besetning består av rundt 32 vernepliktige. I Australia skal styrken delta i øvelsen Talisman Sabre, som er Australias største flernasjonale militærøvelse med deltakelse fra flere allierte land. Forsvarsminister Tore O. Sandvik og sjef for Sjøforsvaret, kontreadmiral Oliver Berdal, uttrykker tillit til mannskapet og understreker viktigheten av oppdraget for Norges forsvar og sikkerhet.
2 måneder siden
Nato oppretter en fremskutt landstyrke (FLF) i Nord-Finland, med Sverige som rammenasjon. Norge vurderer å bidra til styrken, som skal stasjoneres i Rovaniemi og Sodankylä, og er i samtaler med Finland og Sverige om dette. Målet er å styrke alliansens avskrekking og forsvar i nord. Flere land, inkludert Norge, er anmodet om å bidra med styrker. Samtidig arbeider Norge med å tilpasse regelverket for å imøtekomme Natos behov for rask militær forflytning over grensene til Finland og Sverige. Eksperter forventer at Norge vil innta en tydeligere avskrekkende rolle i nordområdene.
3 måneder siden
Nato-landene rundt Østersjøen er bekymret for sabotasje mot kritisk infrastruktur og har økt sin militære tilstedeværelse i området. Ti Nato-skip er sendt for å overvåke undersjøisk infrastruktur, og det er etablert et eget maritimt senter for dette formålet. Tyskland vurderer nye sanksjoner mot Russlands skyggeflåte, som brukes for å omgå vestlige sanksjoner. Et skip fra denne flåten ble nylig observert mens det sirklet over gassrørledningen Baltic Pipe, som frakter gass fra Norge til Polen. Nato understreker at ethvert angrep mot deres infrastruktur vil møtes med et robust svar.
2 måneder siden
Norge og Storbritannia har inngått en ny avtale for å styrke forsvarssamarbeidet. Avtalen inkluderer utvikling av forsvarskapasiteter, styrket strategisk samarbeid i nordområdene og mer felles militær trening. Et viktig fokus er også å avdekke og forebygge sabotasje mot kritisk undersjøisk infrastruktur. Bakgrunnen for avtalen er en erkjennelse av at Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet, spesielt i en tid preget av usikkerhet og hvor USA ser ut til å vende mer oppmerksomhet mot andre områder. Forsvarsministrene understreker viktigheten av koordinert innsats for å møte potensielle trusler, spesielt fra Russland, og fremhever bruken av avansert teknologi for overvåking og beskyttelse.
2 måneder siden
Norge er valgt som vertsnasjon for et av Natos luftforsvarssentre, en beslutning som anses som en strategisk fordel. Plasseringen av senteret er ennå ikke fastlagt, men Rygge og Bodø er de ledende kandidatene. Valget står mellom hensynet til rekruttering av personell, som taler for Rygge, og behovet for robusthet og beredskap i nord, som taler for Bodø. Ekspertene er uenige om hva som bør prioriteres. Noen mener Bodø vil styrke overvåkingen i nordområdene, mens andre ser Rygge som mer strategisk for å forsvare de baltiske landene og møte Russlands militære kapasitet.
6 dager siden
KNM «Roald Amundsen» forlater Haakonsvern med rundt 120 personer om bord, inkludert mange vernepliktige, for å delta i den britiskledede operasjonen «Highmast». Fregatten skal i åtte måneder seile gjennom strategiske og konfliktfylte områder som Rødehavet, hvor det har vært gjentatte angrep fra Houthi-militsen. Selv om det er økt internasjonal spenning, skal ikke den norske fregatten delta i offensive militære aksjoner. Besetningen har trent grundig på trusler som droner og fått forsterkede beskyttelsessystemer. Forsvarsminister Tore O. Sandvik understreker viktigheten av norsk deltakelse for sikkerhet og samarbeid med allierte. Operasjonen markerer også en ny integrasjon med britiske styrker, blant annet med et britisk helikopter på dekk. De unge mannskapene, mange i førstegangstjeneste, ser på oppdraget som en utfordring og en mulighet til å vise norsk tilstedeværelse i en urolig verden.
7 dager siden
Jens Stoltenberg forklarer at atomvåpnene på Kolahalvøya ikke er rettet mot Norge, men mot USA. Han fremhever Norges viktige rolle som alliert i Arktis, med militær tilstedeværelse og overvåkning som bidrar til sikkerheten for både Norge og USA. Stoltenberg understreker at det er i USAs interesse å opprettholde en sterk Nato-allianse, særlig med tanke på utfordringene fra Kina og Russland. Han påpeker også at europeiske Nato-land øker sine forsvarsutgifter, og at Polen nå bruker mest av sitt nasjonalbudsjett på forsvar. Til slutt understreker Stoltenberg viktigheten av å styrke det transatlantiske samarbeidet i dagens sikkerhetspolitiske situasjon.
1 måned siden
Norge vedtok i fjor å styrke det militære samarbeidet med USA ved å øke antall områder amerikanerne kan benytte militært. Dette skjer samtidig som eksperter sår tvil om USAs pålitelighet som alliert, særlig med tanke på Trumps utenrikspolitikk. Avtalen har bred støtte, men møter motstand fra Rødt og SV, som ønsker den opphevet. Andre partier står fast ved avtalen og understreker viktigheten av samarbeidet med USA for Norges sikkerhet. Samtidig oppfordrer eksperter Norge til å vurdere tettere bånd med andre allierte som EU og Storbritannia, da USA kan være på vei ut av Europa.
1 måned siden
Norge har valgt å ikke delta som observatør på FNs møte om atomvåpenforbud i New York i år. Beslutningen begrunnes med den spente sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa og behovet for samhold innad i Nato. Statssekretær Eivind Vad Petersson understreker at Norge fortsatt ønsker en verden uten atomvåpen, men at Russlands angrepskrig mot Ukraina gjør det nødvendig for Nato-land å stå samlet. Tidligere har statsminister Støre argumentert for at Norge burde delta som observatør for å følge med på nedrustningsdiskusjoner, men understreket samtidig at Norge støtter Natos strategi om mulig bruk av atomvåpen. Regjeringen utelukker ikke at Norge vil delta på fremtidige møter.
3 måneder siden
Nato utplasserer ti skip i Østersjøen for å vokte kritisk infrastruktur under vann, som energi- og fiberkabler. Skip fra Finland og Estland skal sikre Finskebukta, mens andre allierte skal patruljere områder med kabler. Operasjonen, som varer fra slutten av denne uken til april, er en respons på kabelbruddet på Estlink 2 mellom Estland og Finland 1. juledag. Finske myndigheter mistenker sabotasje og knytter hendelsen til oljetankeren Eagle S, som nå er ilagt forbud mot å forlate Finland.
2 måneder siden
Norge og Storbritannia har inngått en ny avtale for å styrke sitt forsvarssamarbeid, spesielt med fokus på å sikre undersjøisk infrastruktur. Avtalen innebærer tettere samarbeid om utvikling av forsvarskapasiteter, militær samtrening i nordområdene, og styrket etterretningsarbeid. De to landene vil også videreutvikle teknologi for å overvåke og beskytte kritisk infrastruktur under vann mot sabotasje. Forsvarsminister Tore Sandvik understreker at Norge og Storbritannia kontinuerlig overvåker og beskytter sin undersjøiske infrastruktur, og sender en klar advarsel til potensielle sabotører.
1 måned siden
Nato intensiverer sin satsing på dronekrigføring gjennom øvelser og utvikling av ubemannede systemer. Den nye Task Force X er sentral i testingen av droneteknologi for overvåking av kritisk infrastruktur, spesielt under vann. Admiral Pierre Vandier tar til orde for en egen Nato-droneflåte som kan være operativ allerede til sommeren. Samtidig bekrefter Forsvarsdepartementet at Norge er involvert i et tett samarbeid med industrien og allierte for å utvikle slike systemer. Implementeringen av autonome våpen reiser viktige etiske spørsmål knyttet til kontroll og datasikkerhet, som Nato jobber med å adressere.
3 måneder siden
Norge har lansert satellitten NorSat-4 for å forbedre overvåkningen av skipstrafikken i norske farvann. Satellitten, som er utviklet i samarbeid mellom Kystverket, Forsvaret og Norsk romsenter, har et avansert lavlyskamera som kan fotografere skip som ikke sender AIS-signaler. Dette er viktig for å oppdage ulovlig aktivitet, som ulovlig fiske og mistenkelige operasjoner. Satellitten skal bidra til å øke sikkerheten til sjøs og gi bedre oversikt over både sivil og militær aktivitet. Den sikkerhetspolitiske situasjonen, inkludert den økende aktiviteten til Russlands skyggeflåte, gjør denne overvåkningen enda viktigere.
3 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide åpner for å endre Norges selvpålagte begrensninger for Nato-aktivitet i Øst-Finnmark. Bakgrunnen er den nye sikkerhetssituasjonen med Finland og Sverige som Nato-medlemmer. Norge har tidligere hatt restriksjoner på militær aktivitet i grenseområdene mot Russland for å unngå provokasjon. Nå mener Eide det er naturlig å vurdere justeringer, spesielt med tanke på at Nato ønsker å forsvare hele medlemslandenes territorium. Fylkestinget i Finnmark har også bedt om at forbudet mot allierte øvelser i Øst-Finnmark oppheves. Samtidig ser Eide muligheter for næringsutvikling i Finnmark gjennom økt forsvarssatsing og tettere samarbeid med Sverige og Finland.