En ny klimarapport viser at Europa varmes opp dobbelt så raskt som andre kontinenter, noe som resulterer i hyppigere ekstremvær og kortere vintre.
Kikki Flesche Kleiven fra Bjerknessenteret uttaler at vintrene fra 1960-tallet ikke vil vende tilbake, og fremhever at Oslo allerede har mistet tre uker med vinter, mens Bodø har mistet to måneder.
Klimaminister Andreas Bjelland Eriksen understreker behovet for å redusere utslipp og tilpasse samfunnet til et nytt klima, og påpeker at ekstremværet vil medføre kostnader for infrastrukturen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
16 dager siden
En fersk EU-rapport viser at klimaendringene rammer Norge spesielt hardt, med rask oppvarming rundt Svalbard og kraftig bresmelting. Europa som helhet varmes opp dobbelt så raskt som det globale gjennomsnittet, og ekstremvær har ført til store økonomiske tap. Klimaministeren understreker at Norge må forberede seg på økte utfordringer knyttet til flom og annet ekstremvær, og at både utslippskutt og tilpasning er nødvendig.
12 dager siden
Klimaendringer fører til mer ekstremvær i Europa, med hyppigere hetebølger, flom og tørke. Arktis er særlig utsatt, med rekordhøy oppvarming rundt Svalbard. Dette resulterer i tap av menneskeliv og store skader. Klimaforsker Ketil Isaksen understreker viktigheten av klimatilpasning og utslippskutt. Europeiske byer iverksetter tiltak som klimatilfluktsrom og flomvarslingssystemer. Andelen fornybar energi øker, men reduksjon av klimagassutslipp er fortsatt avgjørende for å begrense global oppvarming.
4 måneder siden
En ny rapport fra Climate Central viser at Norge i snitt har fått syv færre dager med frost om vinteren de siste ti årene, sammenlignet med en verden uten menneskeskapte klimaendringer. Oslo har mistet 16 frostdager, mens Østfold og Vestfold har mistet henholdsvis 23 og 22. De fleste landsdeler har mistet over en uke med frostdager. Dette påvirker snøfallsmønstre, truer vinteraktiviteter og endrer den naturlige rytmen i den norske vinteren. Rapporten understreker at tallene viser den isolerte effekten av bruk av olje, gass og kull på vintertemperaturene.
16 dager siden
En ny klimarapport viser at Europa opplevde ekstremvær i 2024, inkludert flommer, hetebølger, og rekordhøy bresmelting i Skandinavia. Over 335 mennesker omkom, og hundretusener ble rammet av flom og uvær. Øst-Europa hadde spesielt høye temperaturer, mens kraftig nedbør forårsaket flomkatastrofer i andre deler av kontinentet. Samtidig økte produksjonen av fornybar energi, og flere byer har nå planer for klimatilpasning. Rapporten understreker behovet for rask tilpasning til klimaendringene.
2 måneder siden
Klimaforskere varsler om en tidlig vårfølelse i Europa, med temperaturer over normalen og varmerekorder. Prognoser indikerer at mildværet vil fortsette gjennom vinteren og inn i påsken. Årsaken er et lavtrykk i Norskehavet. Forskere understreker at de høye temperaturene er et tegn på menneskeskapte klimaendringer, som fører til at sommersesongen utvides og tradisjonelle vinteropplevelser blir sjeldnere. Krokusene har allerede begynt å blomstre i Bergen.
11 timer siden
Klimaforskere og meteorologer ser på prognosene for sommeren i Europa og Norge. Mens Europa kan vente nye hetebølger, er vannrelaterte farer hovedbekymringen i Norge.
3 måneder siden
En rapport fra Meteorologisk institutt viser at 2024 var preget av ekstremvær, med varmerekord i Nord-Norge og mye nedbør i resten av landet. Statsmeteorolog John Smits understreker at skadepotensialet øker med mer ekstremvær og utbygging. Biolog Dag O. Hessen frykter at mye snø får folk til å undervurdere klimaendringene, mens klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen ser snøkaoset som en påminner om behovet for klimatiltak. Det er registrert en global temperaturrekord i 2024, og alle verdens hav hadde hetebølger.
2 måneder siden
En mild vinter fører til store utfordringer for skianleggene, med temperatursvingninger og lite naturlig snø. I Eikedalen skisenter forsvant 30 cm snø på under et døgn. Klimaforsker Helga Therese Tilley Tajet ved Meteorologisk institutt bekrefter at vintrene blir varmere og snøsesongen kortere. Hun forventer at man må reise lengre for å stå på ski i fremtiden. Andreas Smith-Erichsen i SkiStar Hemsedal forteller om lite nedbør, men gode forhold grunnet snøproduksjon. Han understreker at mildvær er en større trussel enn lite snø.
16 dager siden
Artikkelen omhandler de ekstreme værforholdene i Europa i mars 2025, preget av store kontraster i nedbør og temperatur. Mens Spania opplevde rekordhøye nedbørsmengder som forårsaket både ødeleggelser og redning av våtmarksområder, var det ekstrem tørke i deler av Nord-Europa, inkludert Norge. Klimaforsker Bjørn Samset forklarer at klimaendringene forsterker eksisterende værforhold, noe som fører til kraftigere utslag. Også innad i Norge var det store forskjeller, med nedbørsrekord i Tromsø og tørke i Oslo, som har resultert i gress- og lyngbrannfare.
3 måneder siden
Miljødirektoratet slår alarm om klimaendringene og krever en styrket klimapolitikk. De påpeker at 2024 var det varmeste året noensinne, og at det er viktig å øke tempoet i klimaomstillingen. Direktoratet har lagt frem en rapport med nye tiltak for klima- og miljøministeren, som inkluderer karbonfangst og -lagring i industrien, samt tiltak for å redusere matsvinn. De ser også på ulike virkemidler som avgifter, krav, subsidier og EU-reguleringer for å få på plass tiltakene. Klima- og miljøministeren mener rapporten gir et viktig grunnlag for regjeringens arbeid med å kutte utslipp og skape nye muligheter for næringslivet. Dette er den tredje årlige rapporten fra Miljødirektoratet, som i år ser på sammenhengen mellom norske klimatiltak og klimasamarbeidet med EU.
1 måned siden
Vestlandet har de siste dagene opplevd ekstrem nedbør, med Øvstedal som det våteste stedet. Samtidig har Østlandet hatt uvanlig høye temperaturer for årstiden, med ny varmerekord i Oslo. En klimaforsker forklarer at nedbøren på Vestlandet bidrar til mildere vær på Østlandet. Dette ekstremværet skyldes ustabile vintre som følge av global oppvarming, og eksperter forventer at slike hendelser vil forekomme hyppigere i fremtiden. For å stoppe oppvarmingen må klimagassutslippene reduseres betydelig.
1 måned siden
Klimaendringer fører til hyppigere og mer intense ekstremværhendelser, noe som resulterer i økte naturskader og betydelige kostnader for samfunnet. Ekstremværet «Hans» forårsaket alene skader for 1,6 milliarder kroner. Forsikringsselskaper argumenterer for økte statlige tilskudd til klimatilpasning, men klima- og miljøministeren understreker at dette må være et felles ansvar. Kommunene påpeker mangel på ressurser, mens eksperter understreker viktigheten av langsiktig planlegging og restriksjoner på bygging i risikoutsatte områder for å minimere fremtidige skader.
3 måneder siden
En klimaforsker ved Cicero uttaler at klimaendringene ikke fører til mer ekstreme snøfall i Norge, til tross for store snømengder den siste tiden. Dette skyldes en kombinasjon av rask oppvarming og endringer i havstrømmer. Modellene viser derimot en økning i ekstremsnø for store deler av den nordlige halvkule, inkludert Nord-Amerika og Sibir, hvor man allerede har sett en økning i kraftige snøstormer. Selv om Norge ikke får mer snø, vil vi oppleve mer ekstrem nedbør i form av regn, som kan ødelegge skiforholdene.
3 måneder siden
Miljødirektoratet har slått alarm om at 2024 var det varmeste året som er registrert, og understreker behovet for raskere omstilling til et lavutslippssamfunn. Direktoratet har presentert nye tiltak for klima- og miljøministeren, med fokus på karbonfangst og -lagring i industrien, samt reduksjon av matsvinn. Rapporten ser også på ulike virkemidler som avgifter, krav og subsidier for å implementere tiltakene. Klima- og miljøministeren bekrefter at Norge skal nå sine klimamål og ser på rapporten som et viktig grunnlag for regjeringens arbeid med å kutte utslipp og skape nye muligheter for næringslivet. Dette er den tredje årlige oppdateringen fra Miljødirektoratet.
3 måneder siden
2024 er bekreftet som det varmeste året som er registrert siden 1850, og det første året der den globale gjennomsnittstemperaturen oversteg 1,5 grader over førindustrielt nivå. Den globale gjennomsnittstemperaturen var 15,1 grader, 1,6 grader over estimatet for perioden 1850-1900. Europa opplevde også sitt varmeste år. Ekstremvær var utbredt i 2024, med stormer, flom, hetebølger og skogbranner. Klimaforskere understreker at de siste ti årene har vært de varmeste som er registrert, og at det er behov for rask handling for å endre klimautviklingen.