I januar feiret kardinal Pietro Parolin sin 70-årsdag i Norge, hvor han blant annet møtte kong Harald. Parolin har vært Vatikanets statssekretær siden 2013 og omtales som pave Frans' nære rådgiver.
Han er kjent for sin rolige framtoning og brede internasjonale nettverk, og regnes som en av favorittene til å bli ny pave. Andre aktuelle kandidater er kardinal Luis Antonio Tagle fra Filippinene, kjent for sitt engasjement for de fattige, kardinal Pierbattista Pizzaballa fra Italia med erfaring fra konfliktområder, og kardinal Peter Turkson fra Ghana, som fokuserer på sosial rettferdighet og miljø.
Etter pave Frans' gravleggelse starter en ni dagers sørgeperiode, før kardinalene samles i konklavet for å velge hans etterfølger.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
7 dager siden
Etter pave Frans' død 21. april samles 135 kardinaler i Vatikanet for å velge hans etterfølger. Pierbattista Pizzaballa, en 60 år gammel italiener og Vatikanets øverste leder i Midtøsten, er en av de mest omtalte kandidatene. Han ble kardinal i 2023 og har over 30 års erfaring fra Jerusalem, kjent for sin nøytralitet og fredsarbeid. Pizzaballas rolle i en konfliktfylt region og hans unngåelse av ideologiske stridstemaer gjør ham til en samlende figur i kardinalkollegiet. Begravelsen til pave Frans finner sted 26. april, og først etter en ni dager lang sørgeperiode kan kardinalene diskutere pavevalget. Når den hvite røyken stiger fra det sixtinske kapell, kan Pizzaballa bli presentert som ny pave, men han vil trolig velge et annet pavenavn.
8 dager siden
Pave Frans døde nylig, og Vatikanet forbereder nå et konklave som skal velge hans etterfølger. Over hundre kardinaler samles i Det sixtinske kapell mellom 15 og 20 dager etter pavens død for å stemme i en hemmelig og omstendelig prosess. Kandidatene kommer fra ulike deler av verden, blant annet Italia, Ungarn, Filippinene, Ghana, Sverige og Frankrike, og har varierende bakgrunn som diplomater og pastorer. De representerer både konservative og progressive retninger i den katolske kirke. Blant favorittene er Pietro Parolin, Pierbattista Pizzaballa, Peter Erdo, Luis Antonio Tagle, Peter Turkson, Matteo Zuppi, Anders Arborelius og Jean-Marc Aveline. Valget av ny pave vil påvirke kirkens fremtidige retning og globale rolle.
9 dager siden
Pave Frans døde 21. april, og prosessen med å velge hans etterfølger starter om drøyt to uker. Valget skjer i Vatikanet blant stemmeberettigede kardinaler under 80 år, hvorav 135 av totalt 252 kardinaler har stemmerett. Det finnes ingen klar favoritt, men flere kandidater fra ulike verdensdeler nevnes, inkludert den svenske kardinalen Anders Arborelius. Kandidatene varierer i alder, erfaring og ideologisk ståsted, og valget kan påvirkes av faktorer som geografi, alder og kirkens fremtidige retning. Blant de nevnte er blant andre Pierbattista Pizzaballa, Jean-Marc Aveline, Peter Turkson, Luis Tagle, Anders Arborelius, Peter Erdo, Matteo Maria Zuppi, Fridolin Ambongo, Pietro Parolin og Mario Grech.
4 dager siden
Pave Frans er gravlagt i Roma. Nå starter prosessen med å velge hans etterfølger.
9 dager siden
120 kardinaler skal velge etterfølgeren til pave Frans, med kandidater fra Asia, Afrika og Europa. Luis Antonio Gokim Tagle fra Filippinene er kjent som «Asias Frans» og regnes som en liberal kandidat. Peter Kodwo Appiah Turkson fra Ghana er Afrikas fremste kandidat og blant bookmakerfavorittene. Pietro Parolin fra Italia, pave Frans’ statssekretær, vurderes som en kompromisskandidat mellom progressive og konservative. Péter Erdő fra Ungarn representerer et mer konservativt valg, mens Jean-Marc Aveline fra Frankrike og Matteo Maria Zuppi fra Italia er kjent for sin folkelige og inkluderende tilnærming. Andre kandidater som Mario Grech fra Malta, Juan José Omella fra Spania, Joseph Tobin fra USA, Reinhard Marx fra Tyskland og Marc Ouellet fra Canada har også betydelig innflytelse. Kandidatene har ulike syn på sosiale og kirkelige spørsmål som LHBT-rettigheter, ekteskap og kirkens rolle i samfunnet, og valget kan føre til en pave fra flere verdensdeler.
2 dager siden
Kampen om hvem som blir verdens nye pave har startet uoffisielt. Kardinalene diskuterer allerede før de stenger seg inne for selve valget.
7 dager siden
Pave Frans begraves kommende lørdag, og deretter starter konklaven for å velge hans etterfølger. Blant de heteste kandidatene er kardinal Pierbattista Pizzaballa fra Jerusalem, kjent for sin erfaring i en av verdens mest betente religiøse konflikter. Over 80 prosent av kardinalene med stemmerett er utnevnt av pave Frans, noe som tyder på at hans liberale verdier kan bli videreført. Konklaven samler kardinaler fra hele verden, med flertall utenfor Europa, noe som kan føre til en internasjonal pave. Flere kandidater nevnes, blant dem Pietro Parolin, Matteo Maria Zuppi, Anders Arborelius og Luis Antonio Tagle. Valget skjer i Det sixtinske kapell, hvor kardinalene er isolert til en ny pave er valgt. Paven leder verdens største religiøse organisasjon med 1,27 milliarder katolikker, og valget har stor internasjonal betydning, også politisk. Den nye paven vil bli kunngjort når hvit røyk stiger opp fra kapellets pipe.
8 dager siden
Når en pave dør, samles kardinaler under 80 år i Det sixtinske kapell i Vatikanet for å velge hans etterfølger gjennom konklavet, en hemmelig og lukket prosess. Valget krever to tredjedels flertall, og stemmesedlene brennes etter hver avstemning for å signalisere resultatet med røyk: sort røyk betyr ingen valgt, hvit røyk og kirkeklokker varsler ny pave. Historisk har pavevalg vært preget av maktkamper, korrupsjon og vold, med rivaliserende paver og politiske intriger, blant annet på 900- og 1300-tallet. De siste pavevalgene har vist en konflikt mellom konservative og progressive krefter, noe som også preger valget etter pave Frans' død i april 2025. Flere kandidater fra Filippinene, Italia, Ungarn og Kongo nevnes som favoritter, og det kan bli historisk med den første paven fra Afrika. Pavevalgets lange historie og dagens ritualer illustrerer kirkens komplekse maktstruktur og globale betydning.
4 dager siden
Kardinal Giovanni Battista Re spilte en nøkkelrolle da pave Frans ble valgt og ledet nylig begravelsesseremonien. Til tross for sin sentrale posisjon, er han ekskludert fra å stemme ved neste pavevalg.
7 dager siden
Kronprinsen og Kronprinsessen deltar i begravelsesseremonien til pave Frans i Vatikanet lørdag 26. april, ifølge kongehusets offisielle kalender. Pave Frans, født Jorge Mario Bergoglio, døde 2. påskedag i en alder av 88 år etter flere års helseproblemer, inkludert bronkitt og bruk av rullestol på grunn av knesmerter. Det forventes at kongelige og statsledere fra hele verden vil være til stede under begravelsen. Paven hadde tidligere uttalt at han ønsket å bli begravet i en enkel trekiste.
1 dag siden
Etter pave Frans' bortgang leter Den katolske kirke etter en ny leder. USAs president Donald Trump og senator Lindsey Graham har spøkt rundt ideen om at Trump kan bli den neste paven.
9 dager siden
Pave Frans døde 2. påskedag, 88 år gammel, og nyheten har skapt sjokk i den katolske verden. Han ble kjent som en pave for alle, med et sterkt fokus på fred, sosial rettferdighet og omsorg for marginaliserte grupper. Paven var aktiv til det siste, og hans siste offentlige opptreden på Petersplassen 20. april ble sett på som et symbolsk og verdig punktum. Norske kirkeledere og internasjonale politikere, inkludert statsminister Jonas Gahr Støre, president Donald Trump og president Vladimir Putin, har uttrykt respekt og beundring for hans lederskap og engasjement. Nå starter prosessen med å velge en ny pave, hvor kardinalene vil diskutere hvilke behov den nye paven må møte før de enes om en kandidat etter en sørgetid og begravelse.
3 dager siden
Titusenvis av mennesker besøkte pave Frans' gravsted da det åpnet for offentligheten. Samtidig forbereder kardinalene seg på å velge en ny pave.
7 dager siden
Pave Frans døde 88 år gammel andre påskedag og ligger nå til lit-de-parade i Peterskirken før begravelsen lørdag. Norske pater Pål Bratbak, sogneprest i Stavanger, har møtt paven flere ganger og beskriver ham som en farsskikkelse med god humor. Under et møte i 2020 fortalte paven en vits som Bratbak ikke forsto, noe som skapte en litt kleint situasjon. Pave Frans ønsket å bli gravlagt i Santa Maria Maggiore-basilikaen, og etter begravelsen starter konklavet for å velge ny pave. Bratbak forklarer at konklavet er lukket for å unngå påvirkning utenfra, en tradisjon som stammer fra 1274. Han nevner også at pave Frans har utnevnt kardinaler fra uvanlige steder, noe som gjør pavevalget mer uforutsigbart. En mulig ny pave kan være den svenske kardinalen Anders Aborelius, som Bratbak beskriver som en lun og likandes person.
4 dager siden
Over en million mennesker samlet seg i Vatikanet og Roma for å delta i begravelsen til pave Frans. En rekke statsledere, monarker og andre viktige personer var til stede ved seremonien.