Annabel Nagel (21) fra Kentucky, en stat med totalforbud mot abort, ble gravid og følte seg tvunget til å reise til Sør-Carolina for å ta abort. Hun delte sin opplevelse på sosiale medier, noe som førte til både støtte og hat.
Annabel opplevde sterke fysiske smerter og psykiske ettervirkninger etter aborten, inkludert skam og skyldfølelse. Hun ønsker å normalisere abort og håper hennes historie kan hjelpe andre kvinner.
Hun er bekymret for kvinners rettigheter i USA etter at abortrettighetene ble fjernet på føderalt nivå.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen belyser at smertene forbundet med medikamentell abort ofte blir underdrevet, ifølge studier og kvinners erfaringer. Mange kvinner beskriver intense smerter som overgår forventningene, og forskning viser at smertene ofte er verre enn kraftige menstruasjonssmerter. Helsepersonell anbefaler bedre informasjon og smertelindring. Helsedirektoratet vurderer å justere informasjonen på Helsenorge for å gi et mer realistisk bilde av smertene og oppfordre til å søke hjelp. En kvinnes erfaring illustrerer behovet for bedre forberedelse og støtte.
2 måneder siden
Silje Arntzen forteller om en dramatisk fødsel på Sykehuset Kalnes, preget av feil, manglende lytting og alvorlige komplikasjoner. Hun opplevde å bli glemt, måtte selv minne helsepersonell om nødvendige undersøkelser, og følte seg ikke trodd når hun meldte om sterke smerter. Under fødselen ble en stor rift oversett, og en fistel ble oversett på MR-bilder. Arntzen måtte gjennom flere operasjoner og sliter fortsatt med fysiske og psykiske ettervirkninger. Sykehuset beklager hendelsene og sier de har tatt saken alvorlig. Arntzen har søkt om pasientskadeerstatning og håper hennes historie kan bidra til forbedring i helsevesenet.
4 måneder siden
Siri Jensen (33) opplevde et sjokk da hun fikk diagnosen 'blighted ovum', en form for spontanabort, etter å ha trodd hun var gravid med sitt tredje barn. Diagnosen, som betyr at kroppen tror den er gravid uten at fosteret utvikles, var ukjent for Jensen, til tross for hennes bakgrunn fra Kvinneklinikken på Ahus. Hun delte sin historie på Instagram, og fikk mange tilbakemeldinger fra andre i samme situasjon. Jensen har gjennomgått en medisinsk abort og er sykmeldt, og er usikker på om hun orker å prøve å bli gravid igjen. Hun ønsker mer åpenhet rundt vanskelige opplevelser som dette.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Anna Kirahs opplevelse av morens assisterte selvmord i USA, og hennes engasjement for legalisering av aktiv dødshjelp i Norge. 88 nordmenn er medlemmer i Dignitas i Sveits, som tilbyr assistert selvmord. Kirah forteller om morens fredfulle død hjemme, uten frykt eller smerte, og mener det er viktig å ta døden tilbake som en del av livet. Hun kritiserer at nordmenn må reise til utlandet for å få hjelp til å dø, og mener alle burde ha rett til en verdig død i eget hjem. Dignitas påpeker at nordmenn søker hjelp i Sveits på grunn av manglende valgfrihet i Norge, og at det er trist at det er nordmenns alternativ.
29 dager siden
Johanne Thybo Hansen, kjent som «Jegertvillingen», publiserte en aprilsnarr på Instagram der hun hevdet å vente tvillinger. Spøken slo feil, og hun mottok negative reaksjoner. Thybo Hansen beklaget og slettet innlegget. Hun forklarte at hun ikke hadde tenkt på dem som sliter med å bli gravide, og at hun selv har erfaring med ufrivillig abort. Hun understreket at intensjonen ikke var å være ufølsom og beklaget til dem som følte seg støtt.
3 måneder siden
Influenser Hanna-Martine Slåttland Baller kunngjorde sin graviditet på nyttårsaften, kun tre uker på vei, og brøt dermed en uskreven regel om å vente til 12 uker. Hun forklarer at hun valgte å dele nyheten tidlig for å dele gleden og ikke la frykt for spontanabort styre henne. Baller ønsker å være åpen om graviditeten uansett utfall, og mener det er viktig å snakke om spontanaborter. Jordmor Kirsten Jørgensen støtter åpenhet rundt graviditet tidlig, og mener man ikke har noe å tape på det. Baller forteller at hun allerede opplever symptomer som trøtthet og endret smakssans, og ser frem til prosessen videre.
1 måned siden
Amalie, en 21 år gammel kvinne, opplevde et seksuelt overgrep av en taxisjåfør etter en kveld ute i Oslo. Sjåføren kjørte henne rundt i nesten to timer mot hennes vilje og forgrep seg på henne. Til tross for hennes protester fortsatte overgrepet. Saken endte i retten, hvor sjåføren ble dømt for seksuell omgang ved misbruk av stilling, men frikjent for voldtekt. Denne avgjørelsen har ført til stor frustrasjon og sinne hos Amalie, som føler seg sviktet av rettssystemet. Hun velger nå å dele sin historie offentlig for å advare andre, bryte stillheten rundt seksuelle overgrep og understreke viktigheten av å anmelde slike hendelser. Overgrepet har hatt store konsekvenser for Amalie, som sliter med angst og mareritt, men hun er fast bestemt på å ikke la hendelsen definere henne.
3 måneder siden
Camilla (27) opplevde ensomhet på nyttårsaften og delte sine følelser i en TikTok-video som fikk stor respons. Hun forteller om en følelse av å være alene, selv om sosiale medier viser et annet bilde. Mange har kommentert og delt lignende erfaringer, noe som tyder på at ensomhet er et utbredt problem. Camilla mener nordmenn kan være egoistiske og at jenter kan være 'styggere' mot hverandre. Hun har opplevd avvisning og skuffelser som har ført til sosial angst, og hun sliter med å knytte nye kontakter. Hun understreker viktigheten av å snakke om ensomhet og be om hjelp, og at måten man inviterer andre på kan ha stor betydning for hvordan de føler seg.
1 måned siden
TV 2-profil Camilla Sagen og tidligere kollega Lise Marit Syftestad deler sine erfaringer om uønskede kommentarer om kroppene sine under graviditet. Sagen, kjent fra «Jakten på kjærligheten» og «God morgen Norge», reagerer på bemerkninger om matinntak og kroppsforandringer. Syftestad forteller om sårende kommentarer om sitt utseende. Jordmor Lena Henriksen understreker at gravide er i en sårbar fase og at slike kommentarer kan være skadelige, og oppfordrer til mer respekt og forståelse for gravide kvinners kropper.
1 måned siden
Camilla Botilsrud Sagen, kjent fra «Jakten på kjærligheten», venter sitt første barn og forteller om negative kommentarer knyttet til kroppsendringer under graviditeten. Hun opplever at folk kommenterer hennes matvaner og kroppsstørrelse, noe som har ført til redusert matlyst og ubehag. Sagen er overrasket over at kroppskommentarer fortsatt er vanlig i 2025. Influenser Sara Emilie Tandberg, som også er gravid, støtter Sagen og deler sine egne erfaringer med uvitende kommentarer om vektoppgang. Hun understreker viktigheten av å være en stemme for å normalisere vektoppgang under svangerskapet og utfordre fordommer.
28 dager siden
Sky Sports-programleder Anna Woolhouse deler åpent om sin kamp mot endometriose. Hun har nylig gjennomgått sin andre operasjon for tilstanden, som hun beskriver som vanskelig å leve med. Woolhouse ble diagnostisert i 2017 og operert i 2018, men symptomene har returnert. Hun bruker sin plattform til å øke bevisstheten rundt endometriose, en sykdom som rammer en betydelig andel kvinner og som ofte er underdiagnostisert. Hun håper dette var hennes siste operasjon og ser frem til å returnere til jobb etter rekonvalesens.
29 dager siden
Sylvi Listhaug deler sin personlige historie om en traumatisk fødsel for åtte år siden, der hun måtte gjennomgå et katastrofekeisersnitt. Hun bruker denne erfaringen til å advare mot uassisterte hjemmefødsler, og uttrykker bekymring over at slike fødsler romantiseres i sosiale medier. Listhaug understreker viktigheten av å ha tilgang til et beredskapsteam og akuttapparat under fødselen, og viser til at situasjonen kunne fått fatale følger uten rask medisinsk intervensjon. Selv om hun ikke ønsker å forby hjemmefødsler, mener hun det er avgjørende å spre informasjon om risikoene for å beskytte både mor og barn. Hun peker på at Norge har bygget opp en god fødselsomsorg, og at det er et paradoks at noen ønsker å gå tilbake til en tid med høyere dødelighet.
9 dager siden
Ingeborg Leergard (24) hadde en traumatisk opplevelse ved sin første fødsel på Ålesund sykehus, der morkaken ble håndtert på en måte hun opplevde som smertefull og uten smertelindring. Ved sin andre fødsel ønsket hun derfor minst mulig medisinsk inngripen og hadde klare ønsker om å vente lengre på at morkaken skulle komme naturlig, noe som ble innvilget etter diskusjoner med sykehuset. Hun planla å føde i vann på sykehuset, men riene kom raskt, og hun rakk ikke frem. Under transporten til sykehuset på Åndalsnes fødte hun i ambulansen med støtte fra en jordmor og sin doula. Fødselsopplevelsen ble positiv, og morkaken kom naturlig etter 19 minutter. Helse Møre og Romsdal følger nasjonale retningslinjer og prioriterer pasientsikkerhet, men kommenterer ikke enkelthistorier. Doulaen beskriver fødselen som en sterk opplevelse, og Ingeborg er glad for å ha fått en god fødselsopplevelse etter den første vanskelige.
1 måned siden
Aya Ehab Zaed (22) fra Gaza deler sine erfaringer om hvordan krigen har snudd livet hennes opp ned og fratatt henne følelsen av å være kvinne. Hun beskriver vanskelig tilgang til sanitærprodukter og mangel på privatliv. En rapport fra Women's Affairs Center Gaza understreker de katastrofale konsekvensene krigen har hatt for kvinner, inkludert tap av familiemedlemmer, økt risiko for vold og psykiske helseproblemer. Aya bor nå i en ødelagt leilighet i Jabalia, og lever i konstant frykt for at bygningen skal kollapse. Hun oppfordrer kvinner over hele verden til å verdsette sine rettigheter, da kvinner i Gaza bare drømmer om et normalt liv.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler USAs gjeninnføring av en regel som nekter bistand til internasjonale organisasjoner som tilbyr informasjon om eller utfører abort. Dette vil ifølge artikkelforfatterne føre til at kvinner dør i barsel, unge jenter blir uønsket gravide og dør etter utrygge aborter. Artikkelen argumenterer for at Norge må ta en lederrolle i arbeidet for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, og foreslår en økning i bevilgningene til dette formålet. Det understrekes at kvinners rett til å bestemme over egen kropp er en grunnleggende menneskerettighet, og at Norge må vise lederskap når disse rettighetene trues.