Donald Trump hevder USAs tollsatser ødelegger Kinas økonomi. Han kommenterer også rettssikkerhet og grunnloven i et intervju.
I et intervju med NBC News hevder Donald Trump at Kinas økonomi blir «drept» av USAs tollsatser, noe som fører til fabrikkstengninger og høy arbeidsledighet. Han signaliserer ingen umiddelbar lettelse i tollene, og antyder at noen kan bli permanente.
Trump mener en resesjon kan være akseptabel for USA. Samtidig viser Kina til økonomisk vekst i første kvartal 2025, ifølge CNN.
Artikkelen nevner også rapporter fra Financial Times om at Kina sender varer via naboland som Sør-Korea for å omgå tollen, en praksis sørkoreanske tollmyndigheter har avdekket. I intervjuet svarer Trump «Jeg vet ikke» på spørsmål om folk fortjener rettssikkerhet og om han må overholde grunnloven, noe som vekker oppsikt gitt hans presidented.
Donald Trump
NBC News
CNN
Financial Times
sørkoreanske tollmyndigheter
USA
Kina
Sør-Korea
Israelske myndigheter bekrefter planer om en ny, intensiv offensiv i Gaza med mål om permanent militær tilstedeværelse og mulig tømming av Nord-Gaza for sivile. Samtidig forverres den humanitære krisen, med akutt mangel på nødhjelp siden mars grunnet israelsk blokade, og rapporter om barn som dør av sult. Nye israelske regler for internasjonale hjelpeorganisasjoner på Vestbredden og i Gaza skaper frykt for at viktig arbeid stanses.
India har gjennomført militære angrep i Pakistan og pakistanskkontrollert Kashmir, kalt «Operasjon Sindoor». India hevder målene var terrorinfrastruktur, mens Pakistan rapporterer at indiske missiler traff militære mål, drepte minst ett barn og skadet to personer. Pakistan har varslet et svar på angrepene, som kommer etter et tidligere angrep i indisk Kashmir der 26 sivile ble drept.
EU-kommisjonen har lagt frem en plan for å stanse all import av russisk energi, inkludert gass og brensel til kjernekraftverk, innen utgangen av 2027. Målet er å kutte Russlands finansiering av krigen i Ukraina. Planen innebærer forbud mot nye gasskontrakter fra slutten av 2025. Dette skjer etter at EU har økt importen av flytende naturgass (LNG) fra Russland, til tross for tidligere sanksjoner.
Kine Asper Vistnes er eneste gjenværende kandidat og storfavoritt til å bli ny LO-leder etter at Frode Alfheim trakk seg. Valget skjer på LO-kongressen torsdag. Kongressen vil også preges av store debatter om fremtidens AFP-ordning, der Fagforbundet ønsker radikale endringer, og et krav fra Fellesforbundet-veteraner om nasjonal kontroll over strømpriser.
Stortinget behandler tirsdag kveld Norges fremtidige oljepolitikk, inkludert den 26. konsesjonsrunden og elektrifisering av Melkøya. Uavhengig representant Christian Tybring-Gjeddes stemme er avgjørende. Det ligger an til flertall for å forberede den 26. konsesjonsrunden, da Tybring-Gjedde støtter Senterpartiets forslag. Et kompromissforslag om alternativer til Melkøya-elektrifisering ser derimot ut til å mangle flertall.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 dag siden
Donald Trump hevder USAs massive tollsatser «dreper» Kinas økonomi. En norsk ekspert mener uttalelsen er en overdrivelse og skadelig for begge land.
11 dager siden
Forholdet mellom USA og Kina er anstrengt etter at begge land har innført høye tollsatser på hverandres varer. USA har satt en toll på 145 prosent på kinesiske varer, mens Kina svarte med 125 prosent toll på amerikanske varer. Begge parter hevder de er klare for forhandlinger, men Kina avviser at noen samtaler pågår. Kinas handelsdepartement og utenriksdepartement omtaler påstandene om forhandlinger som «fake news». President Donald Trump insisterer derimot på at det har vært møter mellom partene. Samtidig har Trump erkjent at den høye tollen vil bli redusert, men ikke fjernet helt. USAs finansminister har omtalt tollkrigen som «ikke bærekraftig», og økonomer mener Trump kan endre kurs under press, men situasjonen er fortsatt uoversiktlig og vanskelig å forutsi.
1 måned siden
Donald Trump kunngjør nye tollsatser for USA, som finansministeren beskriver som potensielt de mest massive på mange tiår. Tiltakene inkluderer forventet toll på biler, legemidler og databrikker, og skal gjelde alle land. Trump begrunner dette med behovet for å beskytte amerikanske interesser og mener utenlandske selskaper har undergravd amerikansk industri. Flere økonomer og EU frykter en handelskrig som kan føre til økte priser, redusert økonomisk vekst og uro i aksjemarkedene. Goldman Sachs har allerede nedjustert sine anslag for amerikansk økonomi som følge av de varslede tolløkningene.
27 dager siden
Donald Trumps innføring av tollsatser skapte uro på børsene. USA innførte først 104 prosent toll på kinesiske varer, samt økt toll på varer fra EU og Norge. Senere ble det klart at over 75 land får en 90-dagers pause med lavere tollsatser, unntatt Kina. Finansminister Jens Stoltenberg besøkte VG-redaksjonen og svarte på spørsmål om hvordan Norge kan sikre sin økonomi og næringsliv i denne situasjonen, samt hva han tenker om Kinas strategi.
27 dager siden
Donald Trump har økt tollsatser på varer fra Kina til 125 prosent, gjeldende umiddelbart. Samtidig innfører han en 90-dagers pause med lavere tollsatser for over 75 land som har kontaktet USA for å forhandle handelsløsninger. For EU er tollen 20 prosent og for Norge 15 prosent, i tillegg til en global grunntoll på 10 prosent. Trump hevder at disse tiltakene skal beskytte amerikanske arbeidsplasser og industri mot det han mener er urettferdig konkurranse.
27 dager siden
Donald Trumps økte tollsatser på rundt 60 land, inkludert Norge, har trådt i kraft. Kina er hardest rammet med en tollsats på 104 prosent, mens EU har 20 prosent og Norge 15 prosent. I tillegg kommer en grunntoll på 10 prosent for all import til USA og 25 prosent på biler. Trump har varslet ytterligere toll på legemidler. Tiltakene har skapt uro på verdens børser. Trump begrunner tolløkningene med handelsunderskudd og at USA har blitt utnyttet økonomisk.
1 måned siden
Artikkelen gir en oversikt over USAs president Donald Trumps varslede og innførte tolltiltak, samt mottiltak fra andre land. Trump har varslet toll på en rekke varer, inkludert biler, databrikker og trelast, med mål om å redusere handelsunderskudd og flytte produksjon til USA. Tiltakene har møtt motstand fra blant annet EU, Kina og Canada, som har svart med egne tollsatser. Flere tollplaner er blitt utsatt for å gi rom for forhandlinger, men Trump truer med ytterligere tiltak dersom land samarbeider for å skade USAs økonomi.
2 måneder siden
President Donald Trump har varslet gjensidige tollsatser, noe USA-ekspert Eirik Løkke definerer som en handelskrig der alle taper. Trump har innført toll på import av stål, aluminium og kinesiske produkter. Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken påpeker at implementeringen kan ta tid og at Trumps utspill kan tolkes som et forhandlingsinnspill. Løkke mener dette skaper usikkerhet som vil ramme markedene. Han ser to mulige årsaker til Trumps handlinger: enten tror Trump på proteksjonisme, eller så bruker han toll som et forhandlingskort. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache har advart mot handelskrig.
23 dager siden
Artikkelen beskriver hvordan Donald Trumps tollpolitikk rammer amerikanske småbedrifter. Bedrifter som importerer varer fra Canada og Kina opplever høye tollregninger, noe som fører til økonomisk press og i verste fall nedleggelse. En melkebonde i New York måtte betale over 23.000 kroner i toll på en fôrleveranse fra Canada, mens en bedrift i Virginia vurderer å legge ned etter en tolløkning på varer fra Kina. Selv om Trump har varslet en midlertidig pause i tolløkninger, gjelder dette ikke for Kina og Canada, som er hardest rammet.
23 dager siden
Donald Trump hevder at ingen «slipper unna» tollkrigen, spesielt Kina, og indikerer at USA gransker hele forsyningskjeden for elektronikk. Han motsier samtidig meldinger fra egne myndigheter om toll-unntak for smarttelefoner og datamaskiner, og insisterer på at disse varene er underlagt eksisterende tollsatser, spesielt den såkalte «fentanyl-tollen». Det hersker stor forvirring rundt de ulike tollsatsene, som kan variere betydelig for ulike kinesiske vareslag.
6 dager siden
USAs president Donald Trump har innført nye tollsatser og hevder USA tjener milliarder på toll. Flere faktasjekkere og økonomer tilbakeviser presidentens påstander og utregninger.
29 dager siden
Donald Trump truer Kina med å øke tollen på kinesiske varer med 50 prosent hvis de ikke dropper sin planlagte toll på 34 prosent på amerikanske varer. Advarselen kommer etter at Trump varslet en økning til 54 prosent toll på kinesiske varer fra 9. april, noe som utløste et motsvar fra Kina med 34 prosent toll på amerikanske varer fra 10. april. Trump anklager Kina for ulovlig subsidiering og valutamanipulering, og truer med å avslutte alle samtaler om møter med USA hvis Kina ikke etterkommer kravene. Han vil heller starte forhandlinger med andre land.
3 måneder siden
Donald Trump har innført straffetoll på import fra Canada, Mexico og Kina, noe som skaper bekymring for global handel. Tollsatsene er på henholdsvis 25 prosent for Canada og Mexico, og 10 prosent for Kina. Eksperter mener dette kan føre til lavere vekst, økt arbeidsledighet og høyere priser globalt. Samtidig kan Norge oppleve lavere importpriser på kort sikt, da land som Kina kan dumpe varer til lavere priser for å unngå toll i USA. Handelspartnerne har varslet mottiltak, og det er frykt for en langvarig handelskrig. Økonomer oppfordrer Norge til å være forsiktige med pengene sine i tiden fremover.
2 måneder siden
Artikkelen forklarer hva toll er og hvorfor USAs president Donald Trump innfører toll på importvarer. Trump mener toll vil balansere handel og redusere USAs underskudd. Tiltakene har ført til bekymring for handelskrig, der land svarer med gjensidige toller, noe som kan skade verdensøkonomien. Europa og Norge kan bli påvirket negativt. Norge forsøker å begrense skadene ved å delta i samtaler med USA og EU.
13 dager siden
USAs president Donald Trump varslet tirsdag en betydelig reduksjon i tollen på kinesiske varer, som tidligere var på 145 prosent. Samme dag uttrykte USAs finansminister at tollkrigen med Kina ikke er bærekraftig. Kina svarte raskt med sterke uttalelser fra president Xi Jinping, som kritiserte Trumps politikk for å skade verdensøkonomien og svekke verdenshandelen. Xi understreket samtidig Kinas vilje til samarbeid med Aserbajdsjan for å opprettholde det internasjonale systemet. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen mener signalene om en kursendring er positive, men påpeker at situasjonen fortsatt er uoversiktlig. Han fremhever også at markedene reagerer kraftig på usikkerheten rundt tollkrigen, og at Trumps tollpolitikk fortsatt kan svekke økonomien.