Spanske myndigheter vurderer å innføre en skatt på opptil 100 prosent for ikke-EU-borgere som kjøper eiendom i Spania. Dette tiltaket er en del av en større plan for å håndtere en voksende boligkrise, spesielt i byer som Barcelona og Madrid, hvor høye leiekostnader er et problem.
Korttidsutleie til turister har presset prisene opp, og det har oppstått spenninger mellom turister og fastboende. Britiske statsborgere er en stor gruppe utenlandske eiendomskjøpere som vil bli påvirket av den nye skatten.
Det er imidlertid usikkert om tiltaket vil hjelpe spanjoler med boligbehov, da mange trenger rimelige leieboliger, ikke luksusboliger.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Spania vurderer å innføre en skatt på 100 prosent for ikke-EU-borgere som kjøper bolig, som et tiltak for å håndtere en voksende boligkrise. Forslaget kommer som en del av en større plan for å regulere boligmarkedet og redusere høye leiekostnader, spesielt i byer som Barcelona og Madrid. Overturisme og korttidsutleie har presset prisene opp, og det har vært spenninger mellom turister og fastboende. Britiske statsborgere er en stor gruppe utenlandske boligkjøpere som vil bli påvirket av den nye skatten. Det er imidlertid usikkert om tiltaket vil få flertall i parlamentet, og eksperter tviler på at det vil hjelpe spanjoler med å få tilgang til boligmarkedet.
3 måneder siden
Den spanske regjeringen har foreslått en skatt på 100 prosent på eiendomskjøp for ikke-EU-borgere bosatt utenfor EU, som et tiltak for å dempe den pågående boligkrisen. Dette forslaget er en del av en større plan for å håndtere høye boligpriser, som har steget med 48 prosent det siste tiåret. Tiltaket vil trolig ikke ramme nordmenn, men kan få store konsekvenser for briter og amerikanere. Forslaget har møtt skepsis og det er usikkert om det vil bli vedtatt i kongressen. Regjeringen foreslår også strengere regler for korttidsutleie og økt satsing på offentlig boligbygging.
3 måneder siden
Den spanske regjeringen har foreslått å innføre en skatt på 100 prosent for boligkjøp av ikke-EU-borgere, som et tiltak for å håndtere den pågående boligkrisen. Statsminister Pedro Sánchez mener at mange boliger kjøpes opp av investorer som ikke bor der selv, noe som bidrar til økte leiepriser og boligmangel. Gjennomsnittlig månedsleie har doblet seg det siste tiåret, og situasjonen forverres av utleie til turister. Regjeringen har også foreslått skattefritak for utleiere som tilbyr rimelige boliger, samt strengere regulering av turistleiligheter. Boligkrisen har ført til store demonstrasjoner i Spania.
3 måneder siden
Spanske myndigheter vurderer å innføre en skatt på 100 prosent for eiendomskjøp av personer som ikke er fra EU. Dette kan føre til et betydelig verdifall på ferieboliger eid av nordmenn i Spania, selv om nordmenn ikke direkte rammes av EØS-avtalen. Eiendomsmeglere frykter at markedet vil kollapse og at boligprisene i populære ferieområder kan halveres. Det er stor usikkerhet rundt om forslaget vil bli gjennomført, og det er en del av en større debatt om skattlegging av utlendinger i Spania.
3 måneder siden
Spania har innført nye regler for korttidsutleie som krever at utleiere registrerer seg, søker om tillatelse og samler inn sensitive personopplysninger fra gjester. Utleiere som bryter reglene risikerer bøter på opptil sju millioner kroner fra 1. juli 2024. Airbnb kritiserer de nye reglene og hevder de vil føre til tap av arbeidsplasser og inntekter. Den spanske regjeringen forsvarer tiltakene med at de er nødvendige for å bekjempe boligmangel og misnøye med masseturisme. Det nye regelverket har skapt usikkerhet blant utleiere, og det er forventet at Spania kan oppleve lignende konsekvenser som Amsterdam, som har innført lignende regler.
24 dager siden
Artikkelen belyser økende protester mot overturisme i Spania, spesielt på Mallorca, hvor lokalbefolkningen demonstrerer mot høye boligpriser og leiekostnader som de mener skyldes turisme. Samtidig forbereder Mallorca seg på å ta imot et stort antall britiske turister i påsken. Protestgrupper retter kritikk mot hotelleiere og investorer, og beskylder dem for å ødelegge øya. Eiendomsbransjen på sin side fordømmer hærverk mot deres kontorer og avviser anklager om å være ansvarlige for boligkrisen. En turismeforsker foreslår at folk bør vurdere å feriere nærmere hjemme for å redusere presset på populære turistmål.
1 måned siden
Italia vurderer å innføre en turistskatt på opptil 300 kroner per natt for å håndtere overturisme i byer som Roma, Firenze og Venezia. Skatten differensieres etter hotellrommets pris. Turistministeren mener skatten kan forbedre tjenestene og gjøre turister mer ansvarlige, men reiselivsbransjen frykter den vil skremme bort besøkende. Roma innfører personlig innsjekk for Airbnb-gjester, Venezia tar avgift for dagsturister, og flere populære attraksjoner innfører besøksgrenser. Hovedstaden forventer rekordbesøk i 2025 på grunn av et kommende «jubelår».
4 måneder siden
NHO Reiseliv er bekymret for at en foreslått turistskatt kan bli en urettferdig byrde for reiselivsnæringen, og sammenligner den med eiendomsskatt. Advokater kritiserer lovforslaget for å være uklart om hvordan inntektene skal brukes, og frykter at kommunene kan bruke pengene til andre formål enn reiseliv. Reiselivsaktører mener skatten vil gjøre dem mindre konkurransedyktige. Regjeringen på sin side forsikrer at midlene kun skal gå til reiselivsrelaterte tiltak, men åpner for å spisse kravene før vedtak i Stortinget. Reiselivsbransjen frykter at skatten vil føre til at turister velger andre destinasjoner.
20 dager siden
Balearene vurderte å øke turistskatten for å dempe turismen, spesielt på populære øyer som Mallorca. Den ansvarlige ministeren kalte tiltaket "avskrekkende". Forslaget får likevel ikke flertall og skrotes dermed. Dagens turistskatt varierer fra 1 til 4 euro per døgn, avhengig av overnattingsstedets standard. En familie kan eksempelvis betale rundt 980 kroner i turistskatt for en ukes opphold på et firestjerners hotell.
1 måned siden
Artikkelen belyser det pressede leiemarkedet i Oslo, der høye priser gjør det vanskelig for mange, inkludert profilerte personer som «Helsesista», å finne bolig. Politikere kritiseres for å ha forverret situasjonen gjennom skatteskjerpelser som gjør det mindre lønnsomt å leie ut, noe som reduserer tilbudet og øker prisene. Skribenten argumenterer for at lønnsomhet for utleiere er nødvendig for å øke tilbudet og senke leiekostnadene. Samtidig påpekes det at staten tjener betydelig på leiemarkedet gjennom ulike skatter, mens leietakere ikke får tilsvarende skattefordeler.