En av verdens rikeste menn, Warren Buffet, varsler at han trer tilbake som leder for Berkshire Hathaway. Samtidig benyttet han anledningen til å kritisere president Donald Trumps handelspolitikk.
Warren Buffet, en av verdens rikeste menn, kunngjorde under Berkshire Hathaways årlige aksjonærsamling i Omaha, Nebraska, at han vil tre tilbake som leder for holdingselskapet innen utgangen av året. Buffet, som er 94 år gammel, har tidligere benektet pensjonsplaner, men opplyste nå at tiden er inne for å overlate ledelsen til andre.
Han anbefaler styret å utnevne Greg Abel, som for tiden leder konsernets energidivisjon, som sin etterfølger. Forbes anslår Buffets formue, kontrollert gjennom Berkshire Hathaway, til rundt 1750 milliarder kroner.
Samtidig med avgangen kritiserte Buffet president Donald Trumps tollkrig, og uttalte at USA må handle med resten av verden.
Warren Buffet
Greg Abel
Donald Trump
Berkshire Hathaway
Forbes
Styret
Omaha
Nebraska
Verden
Fremskrittspartiet (Frp) har på sitt landsmøte vedtatt et nytt partiprogram. Partiet går inn for å tillate surrogati i Norge, mot partiledelsens råd. De vedtok også å avvikle grunnrenteskatten på lakseoppdrett, innføre livsvarig fengsel for alvorlige forbrytelser, og åpne for kasinoer. Partiet vil også fjerne Utrykningspolitiet og formueskatten, og krever kunnskapsministerposten i en eventuell borgerlig regjering. Analyser peker på en stilendring hos leder Sylvi Listhaug, men at Trumps presidentskap kan overskygge innenrikspolitiske saker.
Donald Trumps andre presidentperiode preger internasjonal politikk og økonomi. Canadas nye statsminister Mark Carney skal møte Trump i et anspent klima preget av tollsatser. Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver Mike Waltz er sparket, angivelig grunnet hemmelige samtaler med Israel og Signal-skandalen. Turismen til USA har falt markant, og Mexicos president avviser Trumps forslag om amerikanske soldater i landet. Senatorer på USAs vestkyst frykter varemangel grunnet toll, og økonomer peker på et kraftig dollarfall og venter videre svekkelse. Unge republikanere i New York uttrykker sterk støtte til Trump.
Kine Asper Vistnes, nestleder i Fellesforbundet, stiller som kandidat til ledervervet i LO. Beslutningen kommer etter at Jørn Eggum trakk sitt kandidatur som følge av mediesaker. Vistnes har mottatt sterk oppfordring fra Fellesforbundet og Fagforbundet, og anses nå som favoritt til å etterfølge Peggy Hessen Følsvik. Samtidig pågår debatten om mediedekningen av Eggum-saken og Merethe Solbergs mulige rettigheter som arbeidstaker.
Houthi-bevegelsen i Jemen hevder å ha avfyrt et missil som traff nær Ben Gurion-flyplassen utenfor Tel Aviv, Israel. Angrepet forårsaket skader på flere personer og førte til midlertidig stans i flytrafikken. Houthi-bevegelsen uttaler at angrepet er i solidaritet med palestinerne. Israels forsvarsminister varsler harde tiltak som svar på angrepet.
Betydelige meslingutbrudd rammer flere vestlige land, inkludert USA, Mexico og Canada. En amerikansk ekspert advarer om at flokkimmuniteten mot sykdommen er tapt, og knytter utbruddene til lavere vaksinasjonsrater. Antallet tilfeller i USA er det høyeste siden 2000, og også Europa opplever en økning. UNICEF har uttrykt bekymring for synkende vaksinasjonsdekning i Norge.
BankID advarer mot en ny svindelmetode kalt «safehouse»-bedrageri. Svindlere utgir seg for å være fra bank eller politi, hevder kontoen er kompromittert, og sender deretter personer hjem til offeret for å «sikre» penger eller bankdetaljer. Metoden retter seg ofte mot eldre. Politiet og BankID oppfordrer til å være skeptisk, verifisere henvendelser og aldri oppgi BankID-informasjon.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
18 timer siden
Den anerkjente investoren Warren Buffet (94) varsler at han trer tilbake som leder for Berkshire Hathaway. Samtidig retter han skarp kritikk mot president Donald Trumps handelspolitikk.
26 dager siden
Donald Trumps nye tollplaner møter sterk motstand fra flere av USAs rikeste menn. Milliardærer som Bill Ackman, Elon Musk og Ken Langone uttrykker bekymring for de økonomiske konsekvensene. Ackman frykter en «økonomisk atomkrig» og skade på USAs omdømme, mens Musk ønsker nulltoll med Europa. Langone kritiserer Trump for å være dårlig informert. Jamie Dimon advarer om økte priser og en svekket verdensøkonomi. Kritikken kommer også fra Trumps egne støttespillere og rådgivere, noe som understreker den brede uenigheten om tollpolitikken.
11 dager siden
I januar uttrykte oljefondets sjef, Nicolai Tangen, optimisme for amerikansk økonomi, basert på forventninger om deregulering, lavere skatt og offentlige utgifter. Denne optimismen ble utfordret da USAs president Donald Trump i april annonserte høye tollsatser på import fra flere land, inkludert Norge og EU, noe som førte til kraftige børsfall globalt. Handelskrigen mellom USA og Kina har skapt økt usikkerhet i markedene. Økonomer som Harald Magnus Andreassen i SpareBank 1 mener Trumps tollpolitikk er negativ for både amerikansk og global vekst, og beskriver den som autoritær med risiko for korrupsjon og svekkede internasjonale institusjoner. Oljefondet har foreløpig ikke kommentert saken, men vil svare ved kvartalsrapporten i april. Kritikken retter seg mot at Trump bryter med tidligere amerikansk økonomisk politikk og skaper usikkerhet for investeringer og verdensøkonomien.
3 dager siden
USAs president Donald Trump har innført nye tollsatser og hevder USA tjener milliarder på toll. Flere faktasjekkere og økonomer tilbakeviser presidentens påstander og utregninger.
10 dager siden
Den britiske milliardæren og Virgin-grunnleggeren Richard Branson retter sterk kritikk mot USAs president Donald Trump. Han uttrykker tristhet over utviklingen siden Trump tiltrådte, og mener mange amerikanere deler denne følelsen. Branson peker på at Trumps politikk, særlig tollstrategien, skaper usikkerhet og utfordringer for næringslivet. Han advarer om at tiltakene kan isolere USA fra viktige globale handelsforbindelser og skade verdensøkonomien. IMF støtter denne bekymringen ved å varsle om lavere global økonomisk vekst som følge av økte handelsspenninger og politisk usikkerhet. Branson bruker sitt eget selskap som eksempel på hvordan situasjonen har gått fra å være god til mer utfordrende etter Trumps innsettelse.
9 dager siden
President Donald Trump bekreftet under et møte med Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg i Det hvite hus at han ikke har planer om å senke tollsatsene mot Norge, som for tiden er på 15 prosent. Trump fremhevet Norges store fond og gjeldsfrie økonomi, og antydet at Norge kan være villige til å betale mer i toll. Støre understreket at Norge mener økte tollsatser er skadelig for verdensøkonomien, og påpekte at Norge har lav toll mot USA og ikke har svart med mottiltak. Trump baserer tollsatsene på det amerikanske handelsunderskuddet, men norske tall viser et lite handelsunderskudd mot USA. Til tross for uenigheten om toll, uttrykte Trump at handelspolitikken ikke forventes å bli en stor utfordring mellom landene.
29 dager siden
President Trumps innføring av høye tollsatser møter kritikk fra økonomer, som spår prisøkninger og økonomisk nedgang. Tollsatsene, som varierer fra 10 til 50 prosent, har ført til motreaksjoner fra Kina. Eksperter mener Trumps mål er å gjøre USA mer uavhengig, men at resultatet kan bli en fattigere verden. Civita-rådgiver Eirik Løkke kaller det en skatteøkning for amerikanske forbrukere. Finansminister Jens Stoltenberg omtaler det som den største trusselen mot verdenshandelen siden mellomkrigstiden, og analytikere frykter resesjon.
1 måned siden
Donald Trump kunngjør nye tollsatser for USA, som finansministeren beskriver som potensielt de mest massive på mange tiår. Tiltakene inkluderer forventet toll på biler, legemidler og databrikker, og skal gjelde alle land. Trump begrunner dette med behovet for å beskytte amerikanske interesser og mener utenlandske selskaper har undergravd amerikansk industri. Flere økonomer og EU frykter en handelskrig som kan føre til økte priser, redusert økonomisk vekst og uro i aksjemarkedene. Goldman Sachs har allerede nedjustert sine anslag for amerikansk økonomi som følge av de varslede tolløkningene.
3 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide advarer om en mulig handelskrig med USA allerede fra neste uke, ved innsettelsen av Donald Trump som president. Han hevder regjeringen har forberedt seg i tre år på en ny Trump-periode, og at Trump nå er mer konsolidert med lojale støttespillere i partiet. En tysk analyse viser at en handelskrig kan koste Tyskland 180 milliarder euro. Høyre-leder Erna Solberg mener regjeringen bør prioritere USA mer og at hennes tidligere strategi for å håndtere Trump ikke lenger er like relevant. Barth Eide understreker at Norge må være en del av EUs mottiltak i en potensiell handelskrig.
3 måneder siden
Donald Trump oppfordrer i en tale til Verdens økonomisk forum (WEF) bedrifter til å flytte produksjonen til USA, og truer med toll dersom de ikke etterkommer dette. Han hevder også at han vil be Saudi-Arabia og Opec om å senke oljeprisen, da han mener dette vil få slutt på krigen i Ukraina. En sikkerhetspolitisk ekspert påpeker at lav oljepris vil ramme Russlands økonomi hardt. Trump oppfordrer også Nato-landene til å øke sine forsvarsbudsjetter til 5 prosent av BNP, og kritiserer mangfoldstiltak som han mener fører til urettferdig diskriminering.
10 dager siden
USAs president Donald Trump antyder at han kan innføre tollene som tidligere ble satt på vent, innen to til tre uker. Tollene ble opprinnelig annonsert i april og inkluderte blant annet 20 prosent på varer fra EU og 15 prosent på varer fra Norge. Disse tollene ble satt på pause i 90 dager for å gi rom for forhandlinger, men Trump signaliserer nå at tollene kan bli gjeninnført dersom det ikke oppnås avtaler. Samtidig pågår en intens handelskrig mellom USA og Kina med høye tollsatser på mange varer. Torsdag skal Norges statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg møte Trump i Det hvite hus, hvor tollspørsmål antas å stå på agendaen. Stoltenberg har tidligere hatt et godt samarbeid med Trump i sin tid som generalsekretær i Nato.
26 dager siden
Donald Trumps tollsatser møter økende motstand, selv fra hans egne støttespillere. Finansminister Scott Bessent forsøkte å overtale presidenten til å moderere sin tilnærming etter at børser over hele verden stupte. Milliardærer som Elon Musk og Bill Ackman har gått offentlig ut mot Trumps politikk, og beskriver situasjonen som en «økonomisk atomkrig». Kritikken kommer også fra republikanere i Senatet, som frykter panikk blant velgerne. JP Morgan Chase sin toppsjef Jamie Dimon advarer mot økt inflasjon og resesjonsfare. Trump selv ser imidlertid ikke ut til å ville endre kurs.
20 dager siden
Donald Trumps tollsatser har skapt ubalanse i verdensøkonomien. Etter å ha annonsert nye tollsatser mot nesten alle land, svarte Kina med å heve tollen på amerikanske produkter. Trump ga senere fritak for toll på visse elektroniske varer produsert i Kina. Aksjeekspert Roger Berntsen mener USA ikke har overtaket i denne handelskrigen, da de står mot 75 prosent av verdensøkonomien. Han påpeker at USA er avhengig av globale pengestrømmer og at landets utfordringer ligger på hjemmebane. Berntsen tror likevel at en løsning vil bli funnet og råder folk til å være rolige.
4 dager siden
Donald Trump feiret de første 100 dagene av sin andre presidentperiode på et folkemøte i Michigan. Han benyttet anledningen til å skryte av egne resultater og angripe politiske motstandere.
27 dager siden
Finansmannen Bill Ackman, en tidligere Trump-supporter, har advart president Donald Trump om en kommende «økonomisk atomvinter» som følge av de nylig lanserte tollsatsene. Ackman oppfordrer Trump til å ta en pause og revurdere det han mener er et urettferdig tollsystem. Undersøkelser viser at et flertall av Wall Street-topper er kritiske til Trumps økonomiske politikk. Analytikere har uttrykt bekymring for at Asia kan bli spesielt hardt rammet av handelskrigen, noe som har ført til markante fall på asiatiske børser. Det er forventet at EU og 50 andre land vil svare på USAs tollsatsinger, men Trump har foreløpig ikke vist tegn til å endre kurs.