Frp-leder Sylvi Listhaug ønsker å gjeninnføre den gamle leterefusjonsordningen for å stimulere til økt oljeleting på norsk sokkel. Ordningen, som ble fjernet av Solberg-regjeringen i 2021, tillot selskaper å få dekket kostnader for oljeleting av staten.
Listhaug mener dette vil sikre energiforsyningen til Europa og øke statens inntekter. Hun vil også åpne for leting i Barentshavet og fremskynde 26.
konsesjonsrunde, som er utsatt etter press fra SV. Listhaug kritiserer Ap for å ha gitt SV for mye makt i energipolitikken.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug tar til orde for å opprettholde norsk oljeproduksjon i 100 år, gitt at det er etterspørsel. Hun argumenterer med at norsk produksjon er mer klimavennlig enn produksjon i andre land, og at det er viktig for energisikkerheten i Europa. Listhaug kritiserer norsk klimapolitikk for å være for fokusert på nasjonale utslipp, og mener det er bedre å investere i utslippskutt i utlandet. Hun ønsker en bred politisk enighet om økt olje- og gassleting, og mener at oljenæringen er en viktig bærebjelke for norsk økonomi. Equinor forholder seg nøytrale til det politiske utsagnet. Listhaug mener også at Norge må tenke globalt og ikke bare fokusere på egne utslipp.
3 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) foreslår å bruke Norges olje- og gasseksport som et pressmiddel for å oppnå lavere og mer stabile strømpriser. Partileder Sylvi Listhaug mener at Norge må utnytte sin posisjon som en stor gasseksportør for å forhandle frem bedre strømavtaler. Hun besøkte nylig en oljeplattform i Nordsjøen for å understreke viktigheten av norsk olje- og gassproduksjon. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) avviser Frps forslag og mener det er en gal strategi. Han påpeker at utenlandskablene ble vedtatt da Listhaug satt i regjering. Listhaug ønsker å øke norsk olje- og gassproduksjon og mener Norge bør være det siste landet som stenger kranene. En undersøkelse viser at over en femtedel av befolkningen ønsker Listhaug som statsminister.
1 måned siden
Sylvi Listhaug mener at hver krone brukt på bistand eller elektrifisering av sokkelen, er en krone mindre til Forsvaret. Hun kritiserer Arbeiderpartiet og Høyre for sløsing, men åpner for å bruke oljefondet hvis nødvendig, etter en grundig gjennomgang av prioriteringer. Frp vil stanse sløsing på ulønnsomme subsidier, innvandring, lite treffsikker bistand og byråkrati. Listhaug ønsker også å tillate olje- og gassleting lenger nord og sikre økt gasseksport, og mener energipolitikk er sikkerhetspolitikk.
3 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug støtter Senterpartiets motstand mot EUs fjerde energimarkedspakke og mener Norge bør droppe direktivet. Hun argumenterer for at norsk energipolitikk må bestemmes i Norge, ikke i Brussel, for å unngå høyere strømpriser og beskytte norske interesser. Listhaug frykter at EUs direktiver vil påføre norske boligeiere store kostnader og svekke kommunenes vetorett i vindkraftsaker. Selv om Frp er imot energipakken, vil ikke Listhaug stille ultimatum i regjeringsforhandlinger, men lover at det blir en viktig sak. Hun kritiserer også tidligere regjeringer for å ha startet prosessen med utenlandskablene, som Frp nå anser som en tabbe.
4 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug kritiserer regjeringens pengebruk og mener det sløses med skattebetalernes penger. Hun ønsker å redusere byråkratiet og stoppe sløsing på bistand, innvandring og grønne industriprosjekter. Listhaug mener staten har blitt for rik på bekostning av vanlige folk, og vil kutte i skatter og avgifter for å gi folk mer av sine egne penger. Hun vil også ha strengere krav til sosialhjelpsmottakere og stimulere flere til å jobbe. Listhaug understreker at Frp ønsker en god sykelønnsordning, men at sykefraværet må ned. Hun har ambisjoner om å bli statsminister dersom Frp blir det største partiet ved valget.
3 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug ønsker å fortsette oljeboring i 100 år til, noe Ap-nestleder Jan Christian Vestre kritiserer sterkt og kaller en katastrofe for norsk økonomi. Vestre argumenterer for at Europa vil redusere oljekjøp fremover, og at Norge må utvikle nye løsninger innen fornybar energi og karbonfangst. Han frykter at Listhaugs politikk vil føre til tap av arbeidsplasser og inntekter. Listhaug mener Norge bør betale klimakvoter for oljeproduksjonens utslipp og ikke bli avhengig av andre land for energi. Vestre kaller Listhaugs utspill en tragedie for fremtidige generasjoner.
29 dager siden
Sylvi Listhaug, leder for Fremskrittspartiet, varsler kutt i Nav og statlig byråkrati dersom FrP kommer i regjering. Hun reagerer på Navs rekordutbetalinger på 635 milliarder kroner i fjor, og mener at i utgangspunktet ingen under 40 år bør uføretrygdes. Listhaug vil prioritere å bruke mer ressurser på å få folk i jobb fremfor å betale ut ytelser passivt. Hun kritiserer også statsminister Støre for manglende rentekutt og er motstander av EU-medlemskap, noe som kan skape problemer i en eventuell borgerlig regjering.
3 måneder siden
Sylvi Listhaug fra FrP kritiserer statsminister Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet for manglende handling i strømpriskrisen. Hun mener regjeringen burde ha iverksatt tiltak allerede i statsbudsjettet for 2025. Listhaug anerkjenner fjerning av moms på nettleie som et skritt i riktig retning, men mener det er utilstrekkelig. Hun påpeker at strømprisene er betydelig høyere enn i tidligere regjeringsperioder, selv med strømstøtte. FrP foreslår å øke strømstøtten og begrense krafteksport ved lav fyllingsgrad i vannmagasiner, samt reforhandle avtaler om utenlandskabler. Listhaug mener Norges tilknytning til det europeiske kraftmarkedet er en hovedårsak til de høye prisene.
4 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug kritiserer regjeringens pengebruk og mener det sløses med skattebetalernes penger. Hun ønsker å redusere byråkratiet og stoppe sløsing på bistand, innvandring og grønne industriprosjekter. Listhaug mener staten har blitt for rik, mens mange vanlige folk sliter økonomisk. Frp vil kutte i skatter og avgifter for å la folk beholde mer av sine egne penger. Partiet vil også gjøre endringer i trygdeordningene for å stimulere flere til å komme i jobb. Listhaug ønsker en Høyre-Frp-regjering og mener at det største partiet skal ha statsministeren.
3 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug tar til orde for å fortsette norsk oljeproduksjon i 100 år til, og mener Norge bør være det siste landet som stanser produksjonen. Hun argumenterer for at norsk olje er bedre for klimaet globalt, da andre land slipper ut mer ved produksjon. Listhaug understreker også viktigheten av å levere energi til demokratiske allierte. Hun kritiserer norsk klimapolitikk for å være for opptatt av lokale forhold og mener det er bedre å investere i utslippskutt i utlandet. Frp vil kutte norske utslipp med 40 prosent innen 2030, og Listhaug ønsker enighet med andre partier om økt olje- og gassleting.
25 dager siden
Frp-leder Sylvi Listhaug kritiserer Arbeiderpartiets nye oljevedtak, og mener det skaper usikkerhet for Norges viktigste næring i en tid med internasjonal uro. Vedtaket, som ble gjort på Aps landsmøte, innebærer at leteaktivitet etter olje og gass skal foregå i allerede åpne, «modne» områder. AUF er fornøyd med vedtaket, og ser det som en viktig delseier i kampen for en strengere oljepolitikk. SV derimot, mener Ap ikke tar klimakrisen på alvor og at vedtaket signaliserer en uendret oljepolitikk. Statsminister Jonas Gahr Støre forsikrer at vedtaket ikke betyr slutten på nye konsesjonsrunder, og at det handler om å utvikle, ikke avvikle, næringen, samtidig som utslippene skal kuttes.
2 måneder siden
Høyre ønsker å fremskynde 26. konsesjonsrunde for oljeleting etter at SV i 2022 fikk den utsatt. Høyres energipolitiske talsperson, Bård Ludvig Thorheim, mener SV har hatt for stor innflytelse over regjeringens petroleumspolitikk. Med Senterpartiet ute av regjeringen, tror Høyre det er mulig å få flertall for å lyse ut konsesjonsrunden raskt. Thorheim peker på den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa og behovet for å sikre energiforsyningen som viktige argumenter for å lete etter mer olje og gass. Høyre fremmer forslag i Stortinget om å lyse ut 26. konsesjonsrunde innen første halvår 2025, og forventer støtte fra Senterpartiet, FrP og Christian Tybring-Gjedde.
2 måneder siden
FrP-leder Sylvi Listhaug oppfordrer statsminister Jonas Gahr Støre til å innføre den varslede Norgesprisen på strøm (fastprisavtale på 40 øre per kilowattime) umiddelbart, før valget. Listhaug mener Støre forsøker å vise handlekraft etter tre år med høye strømpriser, og omtaler det som valgflesk. Energiminister Terje Aasland (Ap) svarer at regjeringen jobber så raskt de kan, men er avhengige av støtte i Stortinget. Han understreker at alle skal få tilbud om fastpris, og at strømstøtten videreføres. Listhaug sier FrP vil støtte forslaget, selv om hun mener det er utilstrekkelig for næringslivet, og ønsker en makspris på 50 øre per kilowattime.
3 måneder siden
Sylvi Listhaug besøkte oljeplattformen Gina Krog og erklærte at tiden for oljeskam er over. Hun ønsker å forlenge norsk oljeproduksjon i hundre år, og argumenterer for at norsk gass er viktig for Europas energisikkerhet og klimaet ved å erstatte kull. Listhaug mener energikrisen har vist behovet for flere energikilder, inkludert norsk olje og gass. Hun møter motstand fra miljøpartier og deler av bransjen som ønsker elektrifisering. Listhaugs retorikk er sterkere enn Høyre og Arbeiderpartiet, og hun ønsker å vise at hun støtter oljebransjen mer enn andre. Dagen etter besøket delte regjeringen ut over 50 nye letelisenser.
3 måneder siden
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre har introdusert begrepet «Sylvistopp» for å kritisere Fremskrittspartiets oljepolitikk. Støre argumenterer for at Frps manglende satsing på ny teknologi, som karbonfangst og -lagring, vil føre til en tidligere avslutning av norsk olje- og gassindustri. Frp-leder Sylvi Listhaug tar derimot begrepet til seg og takker Støre for markedsføringen. Hun mener at oljeselskapene selv må finansiere investeringer i ny teknologi, og at Frps politikk sikrer næringen en lang fremtid basert på global etterspørsel. Listhaug anklager regjeringen for å skape usikkerhet for næringen ved å ikke lyse ut nok nye leteområder.