Oscar-akademiet har innført en ny regel som krever at stemmeberettigede medlemmer må dokumentere at de har sett alle nominerte filmer i sin kategori før de kan stemme. Denne regelen trer i kraft fra utdelingen i mars neste år og skal sikre en mer rettferdig vurdering av alle nominerte.
Tidligere var stemmegivningen basert på tillit, men flere medlemmer har innrømmet at de ikke har sett alle filmene. Akademiet vil bruke sin egen strømmingsplattform for å spore filmvisning, og medlemmer som ser filmene andre steder, må fylle ut en egenerklæring.
I tillegg har akademiet presisert at kunstig intelligens verken skal være til hjelp eller hinder i nominasjonsprosessen etter en tidligere kontrovers.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
9 dager siden
Oscar-akademiet har innført nye regler som krever at stemmeberettigede må dokumentere at de har sett alle nominerte filmer i sin kategori før de kan stemme. Endringen trer i kraft fra utdelingen i mars neste år og skal sikre en mer rettferdig og grundig vurdering av nominerte filmer. Tidligere var stemmegivningen basert på tillit, men flere medlemmer har innrømmet at de ikke har sett alle filmene. Akademiet vil nå bruke sin egen strømmingsplattform for å spore visning av filmene, og de som har sett filmene andre steder, må fylle ut et egenerklæringsskjema. I tillegg presiserer akademiet at kunstig intelligens ikke skal brukes som hjelpemiddel eller hinder i nominasjonsprosessen, etter kontroverser i forrige avstemningsrunde.
3 måneder siden
Kinobransjen er bekymret for at norske filmer forsvinner for raskt fra kinoene og over til strømmetjenester, spesielt Netflix som krever eksklusivitet. Film & Kino mener at filmer bør vises på kino i opptil seks måneder, og at dagens krav om åtte uker er for lite. Norsk filminstitutt (NFI) er enig i at filmer bør være tilgjengelig for skolevisninger, og vil endre reglene for dette. Selv om norske filmer gjør suksess på Netflix, ønsker kinoene å beholde muligheten til å vise dem for et norsk publikum.
4 måneder siden
Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) har annonsert nye etiske retningslinjer for Eurovision Song Contest. Blant tiltakene er et forbud mot filming i «viktige artistområder» og flere lukkede prøver for å redusere stress for deltakerne. Endringene kommer etter en hendelse i mai hvor Nederlands deltaker ble politianmeldt, og etter en omfattende gjennomgang av arrangementet i Malmö. De nye reglene, som trer i kraft i Basel neste år, inkluderer også en Duty of Care-protokoll for å klargjøre roller og ansvar. Alle akkrediterte må følge retningslinjene, som skal sikre et støttende miljø for artistene.
1 måned siden
Det internasjonale skiforbundet (FIS) har vedtatt nye regler for utstyrs- og dresskontroll i hopp og kombinert etter diskvalifikasjonene av Marius Lindvik og Johann André Forfang i ski-VM. De nye reglene skal gjøre utstyrskontrollen mer effektiv og vil gjelde for resten av verdenscupsesongen, med start i Raw Air-turneringen i Holmenkollen. FIS vil oppbevare utøvernes dresser mellom treninger og konkurranser for å sikre at reglene overholdes.
3 måneder siden
Nye regler for kjøp av kontantkort og mobilabonnement skal hindre misbruk av falsk ID. Bakgrunnen er at kriminelle har utnyttet ordningen, noe som ble avdekket av Dagbladet. Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har ilagt Mycall en bot for brudd på ID-reglene. De nye reglene krever at man må fremvise originalt ID-bevis som pass eller førerkort, eller elektronisk ID som BankID. Nkom vil føre tilsyn for å sikre at aktørene følger de nye reglene. En undersøkelse viser at ni av ti nordmenn ble forsøkt svindlet via SMS, e-post og telefoni i fjor.
4 måneder siden
Fra nyttår innføres strengere regler for å luke ut umodne prosjekter fra strømkøen. Nettselskapene skal vurdere modenheten til prosjekter over 1 megawatt, basert på kriterier som prosjektbeskrivelse, tidsplan og finansieringsplan. Formålet er å sikre at reelle prosjekter får tilgang til strømnettet og unngå unødvendig nettutbygging. Eksisterende industri prioriteres foran ny industri ved lik modenhet. Statnett skal vurdere prosjekter over 100 megawatt. Reglene skal sikre likebehandling over hele landet og unngå at umodne prosjekter blokkerer for de som er klare til å investere. Selskaper som mister sin plass i køen kan klage.
3 måneder siden
Internasjonale strømmetjenester som Netflix og Disney+ pålegges å investere minst fire prosent av sin norske omsetning i norske filmer og TV-serier. Dette skjer etter at Stortingets familie- og kulturkomité har vedtatt en ny medfinansieringsordning. Vedtaket kommer etter en lang kamp fra bransjen, spesielt Virke Produsentforeningen, som har jobbet for dette i over ti år. Den nye ordningen forventes å tilføre rundt 150 millioner kroner årlig til norsk film- og TV-produksjon. Norge blir med dette det 17. landet i Europa som innfører en slik investeringsplikt, noe som gir norske produsenter like konkurransevilkår som i andre europeiske land.
2 måneder siden
Oslo kommune har innført forbud mot kinesiske kameraer i kommunale idrettsanlegg, begrunnet med sikkerhetshensyn. Idrettslag må fjerne fastmonterte kameraer innen 10. mars, og strømming av breddeidrett er ikke tillatt. Strømming av toppidrett kan godkjennes, men ikke med kinesiske kameraer. Kjelsås Håndball frykter økte kostnader da de kan bli nødt til å leie private haller for å strømme elitekamper. Samtidig bruker politiet utstyr fra et selskap delvis eid av Hikvision, til tross for sikkerhetsbekymringer knyttet til kinesisk teknologi.
3 måneder siden
En ny lovendring pålegger strømmetjenester som Netflix, Disney og Amazon Prime å investere i norsk innhold. Fra 2026 skal de bidra med 150 til 200 millioner kroner årlig, noe som skal styrke norsk film- og serieproduksjon. Lovendringen kommer etter elleve år med tapt produksjon og anslagsvis én milliard kroner i tapte inntekter for bransjen. Det er stor internasjonal interesse for norsk innhold, noe suksessen til filmer som «Troll» og serier som «Nr. 24» viser. Den nye loven skal sikre at strømmetjenestene fortsetter å investere i norsk innhold og bidra til å fremme norsk kultur.
3 måneder siden
Både Odd og Haugesund har snudd i synet på VAR og stemte for avvikling under sine ekstraordinære årsmøter. Odds medlemmer stemte 67-60 for å avvikle videodømming, mens Haugesund stemte 48-13 for det samme. Begge klubbene hadde tidligere vært positive til VAR. Flere klubber har hatt ekstraordinære årsmøter etter press fra supportere som ønsker å avvikle VAR. Bodø/Glimt skal også ha et ekstraordinært årsmøte for å diskutere VAR. Norsk Toppfotball skal diskutere VAR 22. januar, før Norges Fotballforbund tar endelig stilling til spørsmålet på fotballtinget i mars. Haugesund stemte også for å beholde dagens cup-format.
3 måneder siden
Regjeringen foreslår en ny eiendomsmeglingslov med endrede regler for budgivning, skjerpede krav til meglere og større sanksjonsmuligheter for Finanstilsynet. De viktigste endringene for boligkjøpere og -selgere er et forbud mot hemmelige bud, et minstekrav på 30 minutter for akseptfristen, og tiltak mot «kupping». Lovforslaget er basert på anbefalinger fra et regjeringsoppnevnt utvalg fra 2021. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener lovendringene vil skape større trygghet, åpenhet og rettferdighet i budrunder.
3 måneder siden
Åtte toppklubber i norsk fotball, inkludert Rosenborg og Vålerenga, krever at videodømming (VAR) avvikles umiddelbart og ikke brukes i Eliteserien i 2025. Dette kravet kommer i forkant av en hemmelig avstemning om VAR på et møte i Norsk Toppfotball (NTF). De fleste klubbene har på forhånd hatt ekstraordinære årsmøter der et flertall har stemt mot VAR. Til tross for motstand fra supportere, har det vært støtte for VAR i klubbenes styrerom og i Norges Fotballforbund. NTF skal levere en innstilling til Norges Fotballforbund, som igjen skal gi sin innstilling før et ekstraordinært forbundsting i mars avgjør saken.
1 måned siden
Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet (FIS) innfører nye dressregler med umiddelbar virkning etter at norske hoppere ble diskvalifisert i VM. De nye reglene trer i kraft allerede i Raw Air-turneringen i Holmenkollen. Hopperne får kun bruke én dress resten av sesongen, og den må ha vært brukt i verdenscupen tidligere og være utstyrt med en mikrochip fra FIS. Dressene skal kontrolleres på nytt før renn, og FIS vil stå for oppbevaring av dem. Utøverne kan ha en reservedress i tilfelle ødeleggelse. Endringene kommer etter at Marius Lindvik og Johann Forfang ble diskvalifisert i VM for manipulerte hoppdresser, noe trenerteamet har innrømmet.
4 måneder siden
Den internasjonale spillerforeningen (Fifpro) reagerer sterkt på FIFAs midlertidige endringer i overgangsregelverket, som ble innført etter en EU-dom om at eksisterende regler strider med EU-lovgivningen. Fifpro mener de nye tiltakene ikke gir rettssikkerhet for spillerne og ikke reflekterer dommen fra EU-domstolen. Endringene definerer 'rimelig årsak' for kontraktsbrudd, endrer erstatningsberegningen og legger bevisbyrden for kompensasjon på klubben som krever erstatning. FIFA hevder at det er enighet om at de midlertidige reglene ikke påvirker de pågående diskusjonene om langsiktige endringer.
3 måneder siden
Spania har innført nye regler for korttidsutleie som krever at utleiere registrerer seg, søker om tillatelse og samler inn sensitive personopplysninger fra gjester. Utleiere som bryter reglene risikerer bøter på opptil sju millioner kroner fra 1. juli 2024. Airbnb kritiserer de nye reglene og hevder de vil føre til tap av arbeidsplasser og inntekter. Den spanske regjeringen forsvarer tiltakene med at de er nødvendige for å bekjempe boligmangel og misnøye med masseturisme. Det nye regelverket har skapt usikkerhet blant utleiere, og det er forventet at Spania kan oppleve lignende konsekvenser som Amsterdam, som har innført lignende regler.