En føderal dommer uttrykte sterk irritasjon over Trump-administrasjonens påstand om at hans muntlige ordre om å snu deportasjonsfly med antatte venezuelanske gjengmedlemmer ikke var bindende. Under en høring nektet Justisdepartementets advokat å svare på spørsmål om flyene, og viste til nasjonal sikkerhet.
Dommeren har gitt departementet frist til å gi en forklaring. Konflikten startet da Trump-administrasjonen påberopte seg en gammel lov for å deportere gjengmedlemmer, men dommeren ga en muntlig ordre om å returnere flyene.
Administrasjonen hevder at de ikke brøt ordren, da flyene var utenfor amerikansk luftrom da den skriftlige ordren kom. ACLU advarer om at saken kan true rettssystemet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Dommer James Boasberg kritiserer Trump-administrasjonen for å ha brukt Alien Enemies Act fra 1798 til å gjennomføre massedeportasjoner av antatte medlemmer av den venezuelanske gjengen Tren de Aragua. Dommeren beordret flyene med de deporterte tilbake til USA, men dette ble ikke etterfulgt. Under en høring argumenterte Trump-administrasjonen for å oppheve kjennelsen, men dommeren var kritisk og beskrev argumentene som "fryktelig skremmende". Han er bekymret for at de deporterte ikke har mulighet til å forsvare seg og at loven kan misbrukes til å deportere hvem som helst. Dommeren vil undersøke om regjeringen brøt hans ordre og krever svar.
1 måned siden
Donald Trump er i konflikt med det amerikanske rettsvesenet, og anklager dommere for å være venstreorienterte og sabotere hans politikk. Han oppfordrer Høyesterett til å begrense dommeres myndighet til å overstyre hans administrasjons beslutninger. Konflikten eskalerte da en dommer stoppet deportasjonsfly, noe som resulterte i et personlig angrep fra Trump mot dommeren. Samtidig rapporteres det om en økning i trusler mot dommere og deres familier, inkludert en bombetrussel. Tidligere har Høyesterettsjustitiarius refset Trump for hans angrep på rettsvesenet.
14 dager siden
En føderal dommer har konkludert med at Trump-administrasjonen bevisst trosset en rettsordre ved å deportere venezuelanske migranter til et fengsel i El Salvador, selv etter at en dommer hadde forbudt det. Dommeren utstedte en midlertidig forføyning, men deportasjonene fortsatte likevel. Migrantene ble plassert i et beryktet fengsel. Dommeren gir nå administrasjonen mulighet til å rette opp situasjonen ved å hente migrantene tilbake, ellers kan de ansvarlige bli straffeforfulgt. Høyesterett opphevet senere kjennelsen grunnet en juridisk feil, men dommeren understreker at dette ikke rettferdiggjør den opprinnelige ulydigheten.
1 måned siden
President Trump har tatt i bruk en 227 år gammel krigslov for å deportere innvandrere, noe som har skapt frykt for en konstitusjonell krise. Samtidig ble flere venezuelanere deportert, men en dommer beordret at flyene måtte returneres – en ordre som ble ignorert. Eksperter mener dette er en bevisst handling fra Trump-administrasjonen. I tillegg ble en nyretransplantasjonsspesialist deportert til tross for en rettslig blokkering av utsendelsesvedtaket. Dommeren i denne saken vil nå undersøke om hans beslutning ble oversett.
1 måned siden
Donald Trump krever at USAs høyesterett griper inn mot dommere som blokkerer hans politiske agenda. Han hevder at disse dommerne er radikale venstreorienterte som truer landets fremtid. Uttalelsen kommer etter at en føderal dommer stanset Trumps forsøk på massedeportasjon, noe som fikk Trump til å anklage dommeren for å være kriminell og true med riksrett. Justitiarius Roberts svarte med en sjelden offentlig irettesettelse, der han påpekte at riksrett ikke er en passende reaksjon på uenighet om rettslige avgjørelser, og minnet om den normale ankeprosessen.
1 måned siden
USA har deportert over 200 venezuelanere til et høysikkerhetsfengsel i El Salvador, til tross for forsøk fra en føderal dommer på å stanse deportasjonene. Trump-administrasjonen benytter Alien Enemies Act fra 1798, en lov som gir presidenten rett til å utvise personer fra fiendtlige nasjoner under krig, og hevder at de deporterte er medlemmer av den kriminelle organisasjonen Tren de Aragua. En føderal dommer grep inn og utstedte et midlertidig vedtak mot deportasjonene, men flyene landet likevel i El Salvador. Venezuela reagerer kraftig og kaller utvisningene en av de mørkeste episodene i menneskehetens historie. Eksperter påpeker at dette er en del av et større bilde der Trump-administrasjonen handler før retten får mulighet til å reagere.
15 dager siden
En føderal dommer har beordret Trump-administrasjonen til å forklare hvorfor Kilmar Abrego Garcia, som feilaktig ble deportert til El Salvador, ikke er hentet tilbake til USA. Abrego Garcia har bodd i USA i 14 år og er gift med en amerikansk statsborger. Han ble deportert til tross for en immigrasjonsdommer i 2019 hadde bestemt at han ikke kunne sendes tilbake til El Salvador på grunn av frykt for forfølgelse. Trump-administrasjonen innrømmer at deportasjonen skyldtes en «administrativ feil», men hevder samtidig at Abrego Garcia er medlem av MS-13. Dommeren er frustrert over regjeringens manglende handling i saken, og vurderer nå forakt for retten-prosedyrer. El Salvadors president har uttalt at han ikke vil sende Abrego Garcia tilbake til USA, og sammenlignet det med å smugle «en terrorist inn i USA».
1 måned siden
Høyesterettsjustitiarius John Roberts refser president Donald Trumps angrep på føderale dommere og krav om riksrett. Uttalelsen kommer etter at Trump kritiserte en dommer som blokkerte deportasjonen av angivelige venezuelanske gjengmedlemmer, og hevdet dommeren burde stilles for riksrett. Roberts påpeker at riksrett ikke er en passende reaksjon på uenighet i rettslige avgjørelser, og minner om at ankeprosessen er den korrekte måten å håndtere slike situasjoner. Dette er ikke første gang Roberts irettesetter Trump for hans kritikk av rettsvesenet.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer Trump-regimet for å tilsidesette en føderal dommers avgjørelse og gjennomføre deportasjoner av angivelige gjengmedlemmer. Regimet begrunner handlingen med en lov fra krigstid, og hevder at gjengproblemer kan defineres som «krig». Dette beskrives som et angrep på rettsstaten og en test av demokratiets bærebjelker. Artikkelen utfordrer også norske politikere, spesielt Høyre, til å ta avstand fra Trumps autoritære tendenser.
9 dager siden
USAs president Donald Trump har siden tiltredelsen arbeidet for å gjennomføre den største deportasjonsoperasjonen i landets historie, men møter sterk motstand fra det føderale rettsvesenet. Han har tatt i bruk Alien Enemies Act fra 1798 for å deportere personer fra det han omtaler som «fiendtlige nasjoner». Over 200 venezuelanere er deportert til El Salvador, til tross for kritikk av fengselsforholdene der. Føderale dommere har stanset deportasjoner, og en dommer i Washington anklaget Trump-administrasjonen for å bryte rettsordrer. En sak som har fått særlig oppmerksomhet gjelder Kilmar Ábrego García, som ble deportert til El Salvador etter anklager om tilknytning til gjengen MS-13, noe han benekter. Deporteringen ble ansett som en administrativ feil, og høyesterett har krevd at han skal få komme tilbake til USA. Trump hevder at rettssystemet motarbeider ham og at individuelle rettssaker for alle deportasjoner vil være umulig å gjennomføre innen rimelig tid.
14 dager siden
Donald Trump har møtt motstand etter forsøk på å frata over 530 000 migranter fra Cuba, Haiti, Nicaragua og Venezuela deres lovlige status i USA. En føderal dommer stanset administrasjonens plan om å behandle sakene kollektivt, og insisterte på individuelle vurderinger. Trump har reagert kraftig på avgjørelsen og anklager domstolene for å være ute av kontroll og partiske. Programmet som ga disse migrantene oppholdstillatelse ble opprinnelig innført av Biden-administrasjonen, men ble umiddelbart stanset av Trump ved tilbakekomsten til Det hvite hus. Stanford-professor Bård Harstad påpeker at Trumps handlinger kan føre til at republikanere distanserer seg fra ham.
1 måned siden
Donald Trump har trosset en rettsordre og beordret utvisning av flere hundre udokumenterte innvandrere. USA har sendt 250 medlemmer av den venezuelanske organisasjonen Tren de Aragua (TdA) til El Salvador, til tross for en kjennelse som blokkerte utvisningene. En dommer beordret fly med migranter om bord å snu, men utvisningene fortsatte. El Salvadors president Nayib Bukele bekrefter ankomsten og delte en video av fanger som ble ført inn i fengsel. Venezuelas president Nicolás Maduro fordømmer utvisningene og kaller dem en forbrytelse mot menneskeheten, og legger skylden på USAs sanksjoner mot Venezuela for å ha drevet folk på flukt.
2 måneder siden
En amerikansk domstol har gitt Trump-administrasjonen frist til onsdag kveld med å gjenoppta utbetalinger av utenlandsk bistand. Dette skjer etter en rettshøring der regjeringens advokat ikke kunne bekrefte at de nødvendige skritt var tatt for å frigi midlene. Bistandsorganisasjoner, inkludert Flyktningshjelpen, har ikke mottatt betaling for utført arbeid, noe som har ført til mangel på mat og medisiner i fattige samfunn. Dommeren uttrykte frustrasjon over mangelen på svar fra regjeringsadvokaten, og flere juridiske eksperter mener administrasjonen nærmer seg en grense ved å tilsidesette rettslige kjennelser.
1 måned siden
Donald Trump anvender Alien Enemies Act fra 1798 for å fremskynde massedeportasjoner av venezuelanere han mener er en invasjonstrussel. Loven, ment for krigstid, gir presidenten vide fullmakter til å deportere utlendinger uten lovlig opphold. USA vil betale El Salvador for å fengsle 300 medlemmer av den venezuelanske gjengen Tren de Aragua (TDA) i ett år, til tross for kritikk mot forholdene i fengselet. Venezuela har gjenopptatt mottak av deportasjonsfly fra USA etter en pause grunnet uenighet om sanksjoner.
23 dager siden
USAs høyesterett har gitt Trump-administrasjonen tillatelse til å bruke en krigslov fra 1798, kjent som «Alien Enemies Act», for å deportere venezuelanske migranter. Trump argumenterer for at den kriminelle gjengen Tren de Aragua (TdA) utgjør en invasjonsstyrke. En føderal dommer beordret opprinnelig en stans i deportasjonene, men høyesterett har nå fastslått at de kan gjennomføres. Domstolen presiserer at de berørte migrantene må få muligheten til å utfordre utvisningen i retten, og at disse rettsprosessene må foregå i Texas.