En Nato-topp advarer om at det er en reell fare for at Russland vil angripe Nato på en ukonvensjonell måte. Den canadiske diplomaten James Appathurai, som jobber med hybrid- og cyberkrigføring i Nato, sier at alliansen har nådd et kritisk punkt etter flere sabotasjeaksjoner som mistenkes å være utført av Russland.
Disse aksjonene inkluderer kutting av kabler i Østersjøen, sabotasje mot bygninger og planting av brannbomber i fraktefly. Ifølge Appathurai har det vært opp mot 100 slike hendelser siden Russlands invasjon av Ukraina.
Han understreker at et ukonvensjonelt angrep kan føre til betydelige tap for Nato.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Russland intensiverer sin hybride krigføring i Europa, med økt sabotasje, desinformasjon og omgåelse av sanksjoner. Norge, spesielt Finnmark, er utsatt for GPS-jamming, spionasje og cyberangrep. Nato er bekymret og oppfordrer medlemslandene til å øke forsvarsbudsjettene. Natos generalsekretær advarer om at Russland forbereder seg på en langvarig konfrontasjon, og at det er nødvendig å skifte til «krigstidstenkning». En rapport bekrefter at russisk sabotasje har akselerert, med mål om å destabilisere Nato-land og svekke støtten til Ukraina. Nordområdene er spesielt utsatt for russiske hybridoperasjoner.
3 måneder siden
En norsk ekspert hevder at Russland står bak en rekke hybride angrep mot europeiske Nato- og EU-land. Disse angrepene inkluderer sabotasje mot infrastruktur, cyberangrep og desinformasjon. Eksperten påpeker at Nato og EU så langt ikke har klart å gi et effektivt svar på disse truslene. Det diskuteres om Vesten skal svare med samme mynt, for eksempel gjennom cyberangrep, men dette kan føre til eskalering. Nato som allianse vil ikke svare med hybride virkemidler, men enkelte medlemsland kan gjøre det. Hybride angrep kan utløse artikkel 5 i Atlanterhavspakten, som betyr at et angrep på ett medlemsland er et angrep på alle.
3 måneder siden
En rekke hendelser med skadde undersjøiske kabler i Østersjøen har skapt bekymring. Et lasteskip er mistenkt for sabotasje, og en ekspert mener at et mønster peker mot Russland. Disse hendelsene skjer i en kontekst der Russland er under press i Ukraina-krigen. Norge er også utsatt, som et viktig land for Nato og energileverandør. Eksperten mener at hybridtrusler har fått en mer fysisk dimensjon i 2024, og at Nato er satt sjakk matt i denne formen for lavintensitetskrig.
4 måneder siden
Russland mistenkes for å gjennomføre omfattende hybridangrep mot vestlige land, inkludert sabotasje og påvirkningsoperasjoner. Vestlige myndigheter velger i noen tilfeller å hemmeligholde angrep for å unngå panikk i befolkningen. Eksperter uttrykker bekymring for Europas sårbarhet, spesielt mot angrep på kritisk infrastruktur. Den amerikanske Helsingforskommisjonen har identifisert rundt 150 mistenkte russiske hybridkrigsoperasjoner i NATO-land, og konkluderer med at sabotasjeaksjoner har økt. Hybrid krigføring kombinerer tradisjonell krigføring med sabotasje, hacking og spredning av falske nyheter. Russland mistenkes for å bruke dette for å påvirke politikk i vestlige land.
2 måneder siden
TV 2 melder om økt trussel fra Russland mot Europa og Norge. PST anser det som sannsynlig at det vil skje sabotasjeaksjoner på norsk jord i 2025. NATO-topp James Appathurai forteller at russisk sabotasje i Europa har omfattet planer om brannstiftelser, togavsporinger og drap, blant annet mot direktøren for den tyske våpenprodusenten Rheinmetall. Den norske våpenprodusenten Nammo bekrefter å ha opplevd hendelser som gir grunn til bekymring, og understreker viktigheten av å ikke være naive.
4 måneder siden
Eksperter advarer om at Russland øker sin sabotasjeaktivitet i Europa, og at også Norge kan bli rammet. Det rapporteres om en rekke mistenkelige hendelser som kan knyttes til russiske hybridangrep, spionasje og påvirkningsoperasjoner. Sabotasjen omfatter alt fra fysiske angrep, som å kutte kabler, til cyberangrep og propaganda. Eksperter mener at Russland er mer desperate og risikovillige, og at de rekrutterer folk fra radikale grupper og kriminelle for å utføre sabotasje. Nordmenn oppfordres til å være forberedt på strømbrudd og kommunikasjonsutfall, og til å være kildekritiske.
4 måneder siden
En rapport fra Helsinki Commission avslører at Russland mistenkes for å ha gjennomført minst 150 hybride operasjoner mot Nato-land siden 2022. Disse operasjonene er delt inn i fire kategorier: angrep på kritisk infrastruktur, voldelige kampanjer, bruk av migrasjon som våpen, og valgpåvirkning. Formålet er å undergrave demokratiske verdier og destabilisere alliansen. Norge er blant landene som er rammet, med cyberangrep, spionasje og kartlegging av kritisk infrastruktur. Rapporten viser også til eksempler på sabotasje og forsøk på å påvirke valg i Europa. Russland utnytter svakheter i samfunn for å skape splittelse, og sårbarheten varierer avhengig av tilliten til medier og samfunnet.
3 måneder siden
Nato har utnevnt en egen direktør for maritim undervannssikkerhet, etter en rekke tilfeller av sabotasje mot undervannskabler og rør. Danske Niels Markussen, som leder Natos arbeid, påpeker at det har vært 15 tilfeller av sabotasje siden krigen i Ukraina startet, og mener det er grunn til å tro at noen bevisst står bak. Han understreker at det er vanskelig å knytte slike handlinger til konkrete land, men at skadepotensialet er stort, spesielt for energiinfrastrukturen. Professor Tormod Heier ved Forsvarets høgskole mener situasjonen er uavklar og uforutsigbar, og at det kan utvikle seg til hybrid krigføring.
2 måneder siden
PST advarer om at nordmenn er forsøkt vervet for å kartlegge mål i Norge, og at russisk etterretning bruker sivile fartøy til å samle informasjon. Utvisningen av russiske diplomater har ført til økt bruk av stedfortredere. PST mener det er sannsynlig at Russland vil utføre sabotasjeaksjoner i Norge i 2025, rettet mot kritisk infrastruktur. Hensikten er å skape frykt og påvirke Norges støtte til Ukraina. PST understreker viktigheten av å være oppmerksom på trusselen uten å skape unødig frykt.
2 måneder siden
Etterretningstjenesten (E-tjenesten) og PST advarer om at Russland sannsynligvis vil forsøke å gjennomføre sabotasjeaksjoner i Norge i 2025. Våpenleveranser til Ukraina og kritisk infrastruktur er mulige mål. Russland rekrutterer kriminelle for å utføre slike aksjoner etter å ha blitt presset til å bruke stedfortredere i Europa. Krigen i Ukraina har kostet Russland over 600 000 soldater, og E-tjenesten mener Russland manipulerer økonomiske tall for å skjule at økonomien er i resesjon. NSM understreker at norske myndigheter må agere umiddelbart.
2 måneder siden
Etterretningstjenesten advarer om en økning i russiske sabotasjeaksjoner i Europa, og mener Norge kan rammes i 2025. Det anslås at det har vært 40 gjennomførte eller planlagte aksjoner det siste året, utført av stedfortredere rekruttert via internett. Målet er å skape usikkerhet og svekke vestlig støtte til Ukraina. Samtidig taper Russland store ressurser i Ukraina-krigen, både menneskeliv og økonomisk, og blir stadig mer avhengig av Kina.
2 måneder siden
Etterretningssjefen advarer om økt russisk sabotasjevirksomhet i Europa, inkludert brannstiftende pakker sendt med transportfly. E-tjenesten melder om 40 planlagte og gjennomførte aksjoner i 2024, og rekruttering av europeiske statsborgere for å utføre sabotasje. Mistenkte aksjoner omfatter digitale angrep og fysiske innbrudd. Samtidig oppfordrer etterretningssjefen til nøkternhet for å unngå selvskremming, selv om Norge ikke er unntatt fra russisk aktivitet. USA advarte Kreml om å stanse sabotasjeplaner.
2 måneder siden
Etterretningstjenesten (E-tjenesten) advarer om at Russland har senket terskelen for sabotasjeoperasjoner mot vestlige mål og rekrutterer kriminelle for å utføre disse. Ifølge E-tjenesten er det registrert 40 planlagte eller gjennomførte sabotasjeaksjoner i vestlige land i 2024. Russiske etterretningstjenester bruker europeiske statsborgere som stedfortredere for å utføre sabotasje. Flere tilfeller av brann og hærverk i Europa antas å være en del av en koordinert innsats for å sabotere vestlig våpenstøtte til Ukraina. E-tjenesten avviser at kabelbrudd i Østersjøen er russisk sabotasje og mener forstyrrelser i flytrafikken i Øst-Finnmark skyldes defensive systemer som Russland bruker for å beskytte egne baser.
1 måned siden
PST advarer om at russisk etterretning forbereder seg på en potensiell konflikt mot Norge og Nato. Dette skjer gjennom kartlegging av kritisk infrastruktur og beredskap i nordområdene. Etterretningsaktiviteten har økt etter Russlands invasjon av Ukraina i 2022. Russland benytter seg av ulike metoder, inkludert fisketrålere og proxyaktører som kriminelle, for å innhente informasjon og forberede sabotasje. PST understreker viktigheten av å være bevisst på sikkerhet og oppfordrer publikum til å rapportere mistenkelig aktivitet. De jobber også med å avdekke og motvirke trusler, inkludert tilstedeværelsen av «illegalister» i Norge.
2 måneder siden
PSTs trusselvurdering for 2025 viser økt sannsynlighet for russisk sabotasje i Norge. Russland, Kina, Iran og Nord-Korea utgjør trusler gjennom etterretning, påvirkning og potensiell sabotasje. PST fremhever at russisk etterretning kan forsøke å ramme mål i Norge for å hindre våpenleveranser til Ukraina eller påvirke opinionen negativt. E-tjenesten understreker at vestlig våpenstøtte til Ukraina står i veien for Russlands mål, og at Russland kan svare med sabotasje. NSM anbefaler virksomheter å kartlegge egne verdier og sårbarheter. PST trekker også frem konkrete eksempler på hvordan nordmenn har blitt berørt av kinesisk og iransk etterretningsaktivitet, samt russiske forsøk på å påvirke Nobelkomiteen.