Den svenske batteriprodusenten Northvolt, tidligere sett på som en viktig aktør i den grønne omstillingen, har begjært seg konkurs. Selskapet oppgir at de ikke har klart å sikre nødvendige økonomiske betingelser for å fortsette driften, til tross for forsøk på finansiell restrukturering og støtte fra långivere.
Konkursen berører rundt 5000 ansatte, hovedsakelig i Skellefteå, og kan føre til betydelige tapte skatteinntekter for kommunen.
Selskapet skulle betale 200 millioner svenske kroner i skatt, og manglende betaling ville gjort styret personlig ansvarlig.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Den svenske batteriprodusenten Northvolt AB har begjært seg konkurs etter et trøblete år med stor gjeld og nedbemanning. Selskapet kunngjorde konkursen i en pressemelding etter å ha forsøkt å sikre selskapets økonomiske fremtid. De ansatte ble informert onsdag morgen. Selskapet har slitt med en gjeld på 60 milliarder svenske kroner, og måtte si opp 1600 ansatte i høst. Fagforeningsdirektør Ulrika Lindstrand uttrykker bekymring for at konkursen vil ramme den grønne omstillingen og svensk konkurranseevne.
1 måned siden
Batteriselskapet Northvolt har begjært seg konkurs, ifølge svenske medier. Selskapet, som tidligere varslet oppsigelser og søkte konkursbeskyttelse i USA, bekreftes nå å ha levert inn konkursbegjæring. Skellefteå kommune og regionale myndigheter holder pressekonferanse for å diskutere situasjonen. Northvolt har hentet inn milliarder for å bygge batterifabrikker, men har slitt med lav produksjon, økonomiske tap, tapte kontrakter og dødsfall under byggingen av fabrikken i Skellefteå. Dagens Nyheter meldte tirsdag at konkurs var nært forestående hvis selskapet ikke klarte å skaffe mer kapital.
3 måneder siden
Aksjonærene i den svenske batteriprodusenten Northvolt har besluttet å fortsette driften, til tross for betydelige utfordringer i 2024. Selskapet har opplevd økonomiske tap, produksjonsproblemer, store investeringer som ble vraket og omfattende oppsigelser. I tillegg gikk datterselskapet Northvolt Ett Expansion konkurs i fjor, og etterlot seg varer til en verdi av fem milliarder kroner. Northvolt har en gjeldsbyrde på 60 milliarder svenske kroner og ba om konkursbeskyttelse i USA. Selskapet jobber nå med en rekonstruksjon i USA, som de håper å fullføre i første kvartal 2025. De fleste av selskapets 6000 ansatte jobber i batterifabrikken i Skellefteå.
16 dager siden
Den svenske batteriprodusenten Northvolt gikk konkurs etter å ha mistet en kontrakt med BMW grunnet manglende evne til å produsere batterier med tilstrekkelig kapasitet. Selskapets utstyr, verdt rundt 300 millioner euro, selges nå på auksjon. Lastebilprodusenten Scania kjøper Northvolts industridivisjon, som inkluderer et produksjonsanlegg i Gdańsk og et forsknings- og utviklingssenter i Stockholm, og overtar 260 ansatte. Northvolt var ment å være en europeisk spydspiss i batterikonkurransen.
3 måneder siden
Det svenske batteriselskapet Northvolt har fått grønt lys fra sine aksjonærer til å fortsette driften etter en ekstraordinær generalforsamling. Dette skjer etter en turbulent høst med store kutt, oppsigelser og søknad om konkursbeskyttelse i USA. Selskapet har en gjeld på rundt 60 milliarder svenske kroner og har slitt med finansiering og makroøkonomiske forhold. Aksjonærenes vedtak gir Northvolt noen måneder til å få fart på økonomien og unngå tvangsavvikling. Målet er en rekonstruksjon som selskapet ønsker å sluttføre i løpet av første kvartal i år, noe som gir tilgang til 2,5 milliarder svenske kroner.
1 måned siden
Frp-leder Sylvi Listhaug kritiserer regjeringen etter konkursen i den svenske batteriprodusenten Northvolt. Hun mener staten sløser med skattebetalernes penger på ulønnsomme næringer. Northvolt slet med stor gjeld og måtte si opp ansatte. Arendals ordfører, Robert Cornels Nordli, er ikke bekymret for Morrow Batteries, som nylig mottok et statlig lån på 1,5 milliarder kroner, og mener selskapet har en bedre tilnærming.
3 måneder siden
Norsk Hydro overtar alle aksjene i batterigjenvinningsselskapet Hydrovolt etter at den svenske batteriprodusenten Northvolt trekker seg ut. Hydro betaler 78 millioner kroner for de resterende aksjene. Northvolt har slitt økonomisk og søkt konkursbeskyttelse i USA. Hydro har finansiert Hydrovolt alene siden andre halvår 2024 og vil nå søke nye partnere for å sikre videre vekst. Hydrovolt, som startet opp i 2022, gjenvinner verdifulle materialer fra elbilbatterier i Fredrikstad, og har som mål å resirkulere 500.000 batterier årlig innen 2030.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg konkursen i den svenske batterifabrikken Northvolt, til tross for massiv offentlig støtte. MDG-leder Arild Hermstad kritiseres for sin urokkelige tro på batterisatsinger, selv etter Northvolts kollaps. Artikkelen antyder at politikere er mer opptatt av å redde ansikt enn å forvalte skattebetalernes penger på en ansvarlig måte. Det argumenteres for at selskaper med bærekraftige forretningsmodeller ikke skal være avhengig av offentlige midler, og at fortsatt subsidiering kan føre til økt avhengighet av oljeinntekter.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler batteriprodusenten Morrow i Arendal, som har mottatt 1,5 milliarder kroner i statlige lån. Uten disse lånene ville selskapet trolig gått konkurs. I motsetning til Freyr, som satset på ny teknologi, produserer Morrow batterier basert på kjent teknologi. Morrows forretningsplan avhenger av billig strøm og kundenes vilje til å betale ekstra for grønn produksjon. Artikkelen stiller spørsmål ved om de statlige lånene vil bli tilbakebetalt og om Morrow vil tiltrekke seg nok privat kapital for å realisere sine planer om fullskala batteriproduksjon.
2 måneder siden
Entreprenørselskapet Kinneberg, med hovedkontor på Gol, har meldt oppbud etter 25 år. Konkursen skyldes ifølge selskapet selv for stor risiko, feilkalkuleringer og manglende styring. Selskapet hadde en gjeld på over 100 millioner kroner og verdiene var anslått til kun om lag 4 millioner kroner. Rundt 50 ansatte mister jobben. Kinneberg har vært involvert i flere byggeprosjekter i Hallingdal, og hadde i 2023 en omsetning på 218 millioner kroner, men et negativt resultat før skatt på 47,8 millioner kroner.
4 måneder siden
Norsun, et selskap som driver med gjenvinning av solceller, vil begjære seg konkurs. Selskapet har en fabrikk i Årdal, men har ikke klart å konkurrere med lavprisprodukter fra Kina. Konsernsjefen uttrykker stor tristhet over situasjonen for selskapet, de ansatte og eierne. Norsun har ikke lenger midler til å betale lønn eller leverandører, noe som gjør videre drift umulig. Selskapet har tidligere fått 600 millioner kroner i støtte fra EUs innovasjonsfond. De største eierne er statlige Nysnø Klimainvesteringer og Statkraft Ventures.
4 måneder siden
Solenergiselskapet Norsun, den eneste gjenværende norske produsenten av komponenter til solcellepaneler, har meldt oppbud. 70 ansatte ved fabrikken i Årdal har mistet jobben. Konkursen er et prestisjetap for regjeringen, som har satset på grønn industri i distriktene. Til tross for lån, tilskudd og støtteordninger, har Norsun ikke klart å konkurrere med lavprisprodukter fra Kina. Selskapet har tidligere varslet permitteringer og mulig utflagging. Statlige Nysnø Klimainvesteringer er største eier i selskapet, som har slitt med dårlig økonomi.
1 måned siden
Egersund-virksomheten V&T Entreprenør, som ble kåret til vekstvinner i 2022 og 2023, er konkurs. Selskapet skylder nesten 10 millioner kroner, og 47 ansatte er rammet. Advokat Fredrik Undheim opplyser at selskapet hadde stor omsetningsvekst frem til 2022, men klarte ikke å tilpasse kostnadene da omsetningen falt. Styreleder Håvard Hansen forklarer at flere faktorer bidro til konkursen, blant annet at entreprenører i større grad utfører trafikksikringsjobben selv. Selskapet hadde avdelinger i Egersund, Bergen og Kristiansand.
4 måneder siden
Solcelleselskapet Norsun gikk konkurs, og 60 ansatte i Årdal mistet jobben. MDG og SV ønsker å redde selskapet med statlig støtte, og frykter at grønn industri i Europa skal bli utkonkurrert av Kina. Regjeringen er skeptisk til et globalt subsidiekappløp og mener privat kapital må lede an. Norsun satser nå på å bygge en fabrikk i USA, hvor det er støtteordninger for grønn industri og handelshindringer mot Kina. Konsernsjefen i Norsun mener at europeiske handelsbarrierer er nødvendig for å konkurrere med Kina. Flere grønne industrier i Norge sliter med sterk kinesisk konkurranse.
2 måneder siden
Biometriselskapet Zwipe har besluttet å begjære seg konkurs etter en langvarig betalingstvist med Idex Biometrics. Styret beklager beslutningen og opplyser at de har forsøkt å finne alternative løsninger for å sikre fortsatt drift, men uten hell. Konkursen kommer etter en grundig gjennomgang av selskapets økonomiske situasjon, som viser at Zwipe ikke lenger kan oppfylle sine økonomiske forpliktelser. Oslo Børs varslet i januar at selskapet skylder Idex 7,1 millioner kroner etter en voldgiftssak.