Freedom House rapporterer at Russland er mindre fritt enn noen gang, med en score på 12 av 100 i demokrati-indeksen. Rapporten kritiserer president Putins styre for manglende frie valg, kontroll over media og utbredd korrupsjon.
Viktige hendelser som Navalnyjs død, fullskala invasjon av Ukraina, kidnapping av ukrainske barn og kriminalisering av LGBT-bevegelsen understreker Kremls autoritære styre.
Etter invasjonen av Ukraina har undertrykkelsen av opposisjonen økt betraktelig, med tusenvis av arrestasjoner.
3 måneder siden
Siden 2022 har 74 russiske journalister og mediearbeidere blitt arrestert, 13 av dem i 2024. Dette skjer i en kontekst av total statlig sensur, der 65 repressive lovendringer er vedtatt. Journalister forfølges, trues, arresteres og stemples som «utenlandske agenter» eller «ekstremister» for kritisk rapportering om krigen, lokale forhold eller forbindelser til Aleksej Navalnyj. Flere journalister er fengslet for «fake news», «ekstremisme» eller samarbeid med Navalnyjs organisasjon. Blant de fengslede er Antonina Favorskaja, som filmet Navalnyj før hans død, og Roman Ivanov, dømt for «fake news». Andre er fengslet for samarbeid med utenlandske organisasjoner eller for å ha støttet Navalnyj.
4 måneder siden
Artikkelen understreker at Russlands invasjon av Ukraina er i strid med folkeretten og menneskerettighetene. Selv om det er et økende ønske i Vesten om fredsforhandlinger, må disse skje på Ukrainas premisser, ikke Russlands. Artikkelen påpeker at regjeringskriser i store land som Tyskland, Frankrike og USA, samt manglende våpenleveranser, svekker Ukrainas posisjon. Det understrekes at konflikten har konsekvenser for sikkerhet og stabilitet globalt, og at støtte fra land som Kina og Nord-Korea til Russland forverrer situasjonen. Norske myndigheter er tydelige på at forhandlinger må skje på Ukrainas vilkår.
2 måneder siden
Etter at Russland erklærte den «internasjonale LHBT-bevegelsen» som ekstremistisk, har politiet startet omfattende razziaer mot skeive miljøer. Mediet Meduza melder om registrering av personer på homoklubber og privatfester, samt forsøk på å avsløre skjulte identiteter. Mina Skouen fra Helsingforskomiteen bekrefter at dette er en målrettet forfølgelse. Skeive har vanskelig for å forlate Russland på grunn av visumrestriksjoner og frykt for å miste livsnødvendig behandling. Angiveri brukes som et virkemiddel for å styre landet med frykt, og Kremls strategi om å bruke LHBTQ-personer som syndebukker er en del av et globalt tilbakeslag.
2 måneder siden
Russlands økonomi er hardt rammet av krigen i Ukraina, med høy inflasjon og svak økonomisk utvikling. Kreative metoder som analyse av satellittbilder viser redusert aktivitet i Moskva, noe som indikerer økonomiske problemer. Vanlige russere opplever dårligere levekår, men myndighetene opprettholder kontroll gjennom betalinger til lojale grupper. Samtidig har regimet blitt mer totalitært med økt sensur og forfølgelse av de som er mot krigen. Mange russere er slitne av situasjonen og ønsker fred og et normalt forhold til Vesten.
2 måneder siden
Ukraina anklager Russland for å ha bortført tusenvis av barn fra okkuperte områder. Disse barna blir plassert i spesialleire hvor de indoktrineres med russisk propaganda, og noen adopteres bort til russiske familier, selv om de har foreldre i live i Ukraina. Ukrainske myndigheter arbeider for å hente hjem barna, men prosessen er vanskelig og komplisert. Noen barn forsøkes rekruttert til den russiske hæren. Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har utstedt arrestordre mot Vladimir Putin og Maria Lvova-Belova for ulovlig deportering av barn. Forholdene i de russiskokkuperte områdene beskrives som et terrorregime.
24 dager siden
En fersk meningsmåling i Russland viser at et stort flertall ønsker grunnleggende friheter som ytringsfrihet, religionsfrihet og frie valg, samt samarbeid med Vesten og privat eiendomsrett. Russland-ekspert Inna Sangadzhieva tolker dette som et signal om et folkelig ønske om politiske endringer og en ny «perestrojka». Hun påpeker at dagens regime, med røtter i KGB, bruker krigen i Ukraina for å opprettholde sin makt. Det understrekes at resultater fra slike undersøkelser i autoritære stater må tolkes med forsiktighet på grunn av frykt og propaganda.
4 måneder siden
En rapport fra Helsinki Commission avslører at Russland mistenkes for å ha gjennomført minst 150 hybride operasjoner mot Nato-land siden 2022. Disse operasjonene er delt inn i fire kategorier: angrep på kritisk infrastruktur, voldelige kampanjer, bruk av migrasjon som våpen, og valgpåvirkning. Formålet er å undergrave demokratiske verdier og destabilisere alliansen. Norge er blant landene som er rammet, med cyberangrep, spionasje og kartlegging av kritisk infrastruktur. Rapporten viser også til eksempler på sabotasje og forsøk på å påvirke valg i Europa. Russland utnytter svakheter i samfunn for å skape splittelse, og sårbarheten varierer avhengig av tilliten til medier og samfunnet.
2 måneder siden
Finlands forsvarssjef, Janne Jaakkola, observerer at Russland flytter styrker fra grensen mot Finland til Ukraina, samtidig som landet utvikler seg i en mer autoritær retning med ønske om å være en supermakt. Til tross for økonomiske vanskeligheter, opprettholder Putin høy støtte i Russland. Norges forsvarssjef, Eirik Kristoffersen, mener Russland har undervurdert situasjonen i Ukraina, men advarer mot å undervurdere deres tilpasningsevne og utholdenhet. Begge forsvarssjefer understreker betydningen av Nato-samhold og den omfattende internasjonale støtten til Ukraina som en motvekt mot russisk innflytelse.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Russlands krig i Ukraina har ført til store menneskelige tap, hjerneflukt og en alvorlig økonomisk belastning. Landet opplever nasjonal tilbakegang med økende fattigdom og avhengighet av Kina. Internasjonal isolasjon og et svekket omdømme kompliserer situasjonen ytterligere. Teknologisk stagnasjon og økende intern misnøye bidrar til ustabilitet. Artikkelen konkluderer med at krigen er en katastrofal feilvurdering som har svekket Russland betydelig, med skader som vil ta generasjoner å reparere.
3 måneder siden
En analyse fra den russiske avisen Meduza viser at Russland har gjort fremgang i Ukraina i 2024 ved å bruke en ny taktikk. De har okkupert 3320 kvadratkilometer, men lider store tap av personell og utstyr. Russland sliter med å erstatte tapte stridsvogner, og deres militære potensial reduseres. Ukraina har også problemer, da de mangler våpenforsyninger og er avhengig av USA. Fredsforhandlinger er vanskelige, da Russland ønsker permanent eierskap over okkuperte områder, mens Ukraina krever sikkerhetsgarantier. Meduza mener Putins hovedmål er å gjøre Ukraina avhengig av Russland gjennom en politisk krise.
2 dager siden
En kjent russisk TV-profil utfordrer lederen av Russlands Skiforbund. Striden mellom de to har eskalert i russiske medier.
4 måneder siden
Russlands utenriksdepartement advarer sine borgere mot å reise til USA, Canada og flere EU-land, med henvisning til økt spenning og risiko for å bli «jakta på» av amerikanske myndigheter. Forholdet mellom Russland og Vesten har forverret seg betydelig siden invasjonen av Ukraina i 2022, og nådde et nytt lavpunkt i november da Ukraina brukte vestlige missiler mot russisk territorium. Eksperter mener advarselen reflekterer Russlands autoritære retning og forsøk på å begrense kontakt med Vesten. Samtidig påpekes det at reiserestriksjoner allerede gjør slike reiser vanskelige. Normalisering av forholdet ventes å ta lang tid, selv etter en eventuell slutt på krigen.
5 dager siden
Artikkelen beskriver hvordan Russland under Vladimir Putins ledelse fører en brutal krig mot Ukraina med mål om å ødelegge det ukrainske samfunnet. Russiske angrep rammer sivile byer som Kyiv og Kharkiv med droner og raketter, og forårsaker store sivile tap, inkludert barn. Til tross for pågående fredssamtaler i Europa, fortsetter Russland sine angrep, noe som undergraver tilliten til politiske forhandlinger. Putin ønsker å få ukrainerne til å forråde sin egen stat gjennom terrorhandlinger og okkupasjon. USA spiller en viktig rolle i støtten til Ukraina, særlig med våpenforsyninger, men det er usikkerhet rundt amerikansk engasjement i fredsprosessen. Ukraina avviser å gi fra seg territorier som Krim og Donbas, og ser på Russland som en reell trussel mot Europa og demokratiet. Artikkelen understreker at krigen fortsetter å kreve sivile liv mens politiske spill pågår i kulissene.
3 måneder siden
En forsker advarer om økende likhetstrekk mellom USA og Russland under Vladimir Putin, spesielt når det gjelder oligarkers innflytelse. Amerikanske oligarker har utviklet ideologiske ambisjoner og søker politisk makt, noe som minner om situasjonen i Russland. Teknologigiganter som Meta og Amazon viser tegn til å underkaste seg politisk press, og det er bekymring for at dette kan undergrave demokratiet. Trump-administrasjonens retorikk om Grønland har også likhetstrekk med Putins argumentasjon for å annektere Donbas. Utviklingen i USA kan føre til et styresett der personlige kontakter og lojalitet blir viktigere enn demokratiske prinsipper.
1 måned siden
Norge innfører nye sanksjoner mot Russland som trer i kraft fredag. Tiltakene er rettet mot alvorlige menneskerettighetsbrudd, undertrykkelse av sivilt samfunn og forsøk på å undergrave demokratiet i Europa og andre land. Utenriksminister Espen Barth Eide understreker at Russland undertrykker grunnleggende friheter og rettigheter, og at Norge fordømmer angrepene på demokrati og menneskerettigheter både innenfor og utenfor Russlands grenser. Norge følger EUs sanksjonspolitikk med noen nasjonale tilpasninger.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!