Norge har lansert satellitten NorSat-4 for å forbedre overvåkningen av skipstrafikken i norske farvann. Satellitten, som er utviklet i samarbeid mellom Kystverket, Forsvaret og Norsk romsenter, har et avansert lavlyskamera som kan fotografere skip som ikke sender AIS-signaler.
Dette er viktig for å oppdage ulovlig aktivitet, som ulovlig fiske og mistenkelige operasjoner. Satellitten skal bidra til å øke sikkerheten til sjøs og gi bedre oversikt over både sivil og militær aktivitet.
Den sikkerhetspolitiske situasjonen, inkludert den økende aktiviteten til Russlands skyggeflåte, gjør denne overvåkningen enda viktigere.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Norge har aktivert et nytt satellittbasert bredbåndsnett i Arktis, etter å ha skutt opp to satellitter fra USA. Prosjektet, som kostet rundt 5 milliarder kroner, gir Forsvaret mulighet til å kommunisere og operere mer effektivt i nordområdene. Det nye nettet sikrer bredbåndsdekning i hele Arktis, og gir Norge kontroll over viktige kommunikasjonstjenester i et område som tidligere har manglet dekning. Forsvarsministeren understreker at dette styrker Norges forsvarsevne og bidrar til å trygge landet. Det nye systemet ble markert med en videosamtale til et kystvaktskip i nord.
3 måneder siden
Norge og USA har signert en avtale som tillater oppskyting av amerikanske bæreraketter og satellitter fra Andøya Spaceport. Teknologiavtalen, kalt TSA, er nødvendig for å sikre amerikansk teknologi og åpner for kommersielle oppskytinger. Næringsminister Cecilie Myrseth fremhever avtalens betydning for norsk romindustri og Andøya som et attraktivt sted for satellittoppskyting. Utenriksminister Espen Barth-Eide og forsvarsminister Bjørn Arild Gram understreker avtalens sikkerhetspolitiske betydning, spesielt i Arktis, og forventer et styrket samarbeid med USA og NATO innen romsektoren. Avtalen gir Norge en viktig rolle som romnasjon.
3 måneder siden
Norge har valgt å ikke delta i Natos nye operasjon «Baltic Sentry» i Østersjøen, som har som mål å styrke sikkerheten og beskytte kritisk infrastruktur etter sabotasjehendelser. Samtidig sender Norge en fregatt til Indo-Stillehavet for å delta i en britiskledet hangarskipsgruppe. Orlogskaptein Tor Ivar Strømmen ved Sjøkrigsskolen reagerer på denne prioriteringen, og stiller spørsmål ved hvorfor et bidrag til Østersjøen nedprioriteres til fordel for operasjoner i Asia. Forsvarsdepartementet begrunner valget med at deltakelse i den britiske hangarskipsgruppen er et viktig bidrag til en viktig alliert, og gir verdifull erfaring. Nato øker overvåkingen i Østersjøen, men havretten begrenser muligheten til å gripe inn i internasjonalt farvann.
2 måneder siden
Norge og Storbritannia har inngått en ny avtale for å styrke forsvarssamarbeidet. Avtalen inkluderer utvikling av forsvarskapasiteter, styrket strategisk samarbeid i nordområdene og mer felles militær trening. Et viktig fokus er også å avdekke og forebygge sabotasje mot kritisk undersjøisk infrastruktur. Bakgrunnen for avtalen er en erkjennelse av at Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet, spesielt i en tid preget av usikkerhet og hvor USA ser ut til å vende mer oppmerksomhet mot andre områder. Forsvarsministrene understreker viktigheten av koordinert innsats for å møte potensielle trusler, spesielt fra Russland, og fremhever bruken av avansert teknologi for overvåking og beskyttelse.
3 måneder siden
Russiske fiskefartøy opererer som spionskip i Finnmark, ifølge norske myndigheter. En kongelig resolusjon viser at fartøyene utgjør en risiko for nasjonal sikkerhet gjennom etterretningsvirksomhet. Fartøyene samler inn informasjon, kartlegger infrastruktur og kan forberede sabotasje. De kan også utnytte dårlig vær for å nærme seg kritisk infrastruktur. Eksperter mener dette er en del av Russlands totalforsvarsstrategi, der sivile fartøy kan brukes til militære formål. Selv om ikke alle russiske aktiviteter er en trussel, brukes de bevisst for å kartlegge Norges styrker og svakheter.
2 måneder siden
Norge og Storbritannia har inngått en ny avtale for å styrke sitt forsvarssamarbeid, spesielt med fokus på å sikre undersjøisk infrastruktur. Avtalen innebærer tettere samarbeid om utvikling av forsvarskapasiteter, militær samtrening i nordområdene, og styrket etterretningsarbeid. De to landene vil også videreutvikle teknologi for å overvåke og beskytte kritisk infrastruktur under vann mot sabotasje. Forsvarsminister Tore Sandvik understreker at Norge og Storbritannia kontinuerlig overvåker og beskytter sin undersjøiske infrastruktur, og sender en klar advarsel til potensielle sabotører.
14 dager siden
Nye satellittbilder viser det som antas å være Nord-Koreas største krigsskip noensinne, en 140 meter lang fregatt kapabel til å bære missiler. Analytikere spekulerer i at teknologien bak skipet stammer fra Russland, som bistår Nord-Korea med å omgå FN-sanksjoner og modernisere sitt militære. Fregatten er utstyrt med avanserte antenner og potensielt et hypersonisk rakettsystem. Eksperter advarer om at dette kan endre den regionale sikkerhetsbalansen og vanskeliggjøre militære inngrep mot Nord-Korea, og fremhever viktigheten av diplomatiske løsninger.
3 måneder siden
Nato intensiverer overvåkningen av den såkalte «skyggeflåten» i Østersjøen, etter bekymring for sabotasje og destabilisering. Et skip fra denne flåten sirklet nylig over en gassrørledning, og et annet er arrestert for sabotasje av undersjøiske kabler. «Skyggeflåten» består av rundt 800 skip som frakter russisk olje utenfor det vanlige forsikringssystemet, noe som skaper bekymring for sikkerhet og miljø. Nato svarer med økt tilstedeværelse av fregatter, overvåkningsfly og droner i området.
3 måneder siden
Norge og USA har signert en avtale som tillater oppskyting av amerikanske bæreraketter og satellitter fra Andøya Spaceport. Avtalen, kjent som Technology Safeguards Agreement (TSA), er nødvendig for å sikre amerikansk teknologi og åpner for kommersielle oppskytinger for amerikanske kunder. Næringsminister Cecilie Myrseth fremhever avtalens betydning for norsk romindustri og Andøya Spaceport. Utenriksminister Espen Barth-Eide og forsvarsminister Bjørn Arild Gram understreker avtalens sikkerhetspolitiske betydning, spesielt for Norges rolle som romnasjon i Arktis. Avtalen forventes å styrke samarbeidet mellom Norge og USA innen romsektoren og i NATO-sammenheng.
3 måneder siden
Nato-landene rundt Østersjøen er bekymret for sabotasje mot kritisk infrastruktur og har økt sin militære tilstedeværelse i området. Ti Nato-skip er sendt for å overvåke undersjøisk infrastruktur, og det er etablert et eget maritimt senter for dette formålet. Tyskland vurderer nye sanksjoner mot Russlands skyggeflåte, som brukes for å omgå vestlige sanksjoner. Et skip fra denne flåten ble nylig observert mens det sirklet over gassrørledningen Baltic Pipe, som frakter gass fra Norge til Polen. Nato understreker at ethvert angrep mot deres infrastruktur vil møtes med et robust svar.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler sikkerheten ved Norges grense mot Russland, spesielt ved Skafferhullet. Grensen er i dag sikret med enkle midler og overvåkes av russiske grensevakter. Regjeringen planlegger å styrke overvåkingen med droner og annet utstyr, finansiert av EU-midler. Dette skjer i lys av et endret trusselbilde, der Etterretningstjenesten og PST advarer om et mer aggressivt Russland og økt risiko for sabotasje. Flere nordeuropeiske land, som Finland og de baltiske statene, har allerede iverksatt omfattende tiltak for å sikre sine grenser mot Russland. Norge vil ta et større ansvar for egen grenseovervåking.
3 måneder siden
USA og de nordisk-baltiske landene har blitt enige om fire tiltak for å styrke sikkerheten for undersjøisk infrastruktur, etter flere mistenkelige kabelbrudd. Tiltakene innebærer blant annet økt samarbeid med privat sektor, bedre informasjonsdeling i sanntid, og partnerskap for å forbedre reparasjonskapasiteten. Kommersielle kabelaktører oppfordres til å lage en database over kabelfeil. Nato har også økt sin militære tilstedeværelse i Østersjøen og satt i gang et nytt overvåkingsoppdrag, Baltic Sentry, med fregatter, droner og maritime patruljefly. Dette skjer i lys av økt bekymring for sabotasje, spesielt etter kabelbruddet på Estlink 2, som finske myndigheter mener skyldes grov sabotasje.
2 måneder siden
Norge har sluttet seg til EUs 16. sanksjonspakke mot Russland, som retter seg mot den russiske skyggeflåten brukt til å frakte olje og gass, samt bank-, finans-, energi-, handels- og transportsektoren. Utenriksminister Espen Barth Eide understreker at sanksjonene presser Russlands økonomi og rammer landets evne til å finansiere krigen i Ukraina. 74 nye skip er omfattet, og Norge samarbeider med andre nordeuropeiske land om å dele informasjon om skyggeflåteskip i norske farvann. Regjeringen arbeider med å innføre sanksjonene i norsk rett.
3 måneder siden
Nato øker sin tilstedeværelse i Østersjøen som svar på bekymringer om sabotasje mot kritisk infrastruktur og aktiviteten til en stor russisk skyggeflåte. Alliansen oppretter et nytt Baltisk senter for informasjonsdeling og utplasserer fregatter og patruljefly. Dette skjer etter at flere kabler i Østersjøen har blitt kuttet, noe som tilskrives Russland. Det er også stor bekymring knyttet til den russiske skyggeflåten av oljetankskip som frakter olje gjennom Østersjøen. Nato vurderer å innføre ytterligere sanksjoner mot denne flåten, som anslås å bestå av mellom 500 og 1000 skip.
1 måned siden
Nato intensiverer sin satsing på dronekrigføring gjennom øvelser og utvikling av ubemannede systemer. Den nye Task Force X er sentral i testingen av droneteknologi for overvåking av kritisk infrastruktur, spesielt under vann. Admiral Pierre Vandier tar til orde for en egen Nato-droneflåte som kan være operativ allerede til sommeren. Samtidig bekrefter Forsvarsdepartementet at Norge er involvert i et tett samarbeid med industrien og allierte for å utvikle slike systemer. Implementeringen av autonome våpen reiser viktige etiske spørsmål knyttet til kontroll og datasikkerhet, som Nato jobber med å adressere.