John Fredriksen selger seg ut av Golden Ocean og mottar 13 milliarder kroner for sin aksjeandel. CMB. TECH (tidligere Euronav) kjøper aksjene, som utgjør omtrent 40,8 prosent av selskapet, til en pris som gir Fredriksen en betydelig premie på 44 prosent.
Transaksjonen markerer en milepæl i CMB. TECHs strategi for diversifisering. Tidligere var det en konflikt mellom Fredriksen og Saverys, som kontrollerer CMB.
TECH, angående en fusjon mellom Euronav og Frontline, men Saverys motsatte seg dette. Konflikten endte med at Saverys kjøpte ut Fredriksen, og Euronav endret fokus til grønn teknologi og skiftet navn til CMB. TECH.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
John Fredriksen selger hele sin andel i tørrlastrederiet Golden Ocean for over 13 milliarder kroner. Salget gir Fredriksen en solid premie over markedsverdien. Fredriksen uttaler til Dagens Næringsliv at hans hjerte ligger nærmest tankskip. CMB.TECH, kontrollert av den belgiske shippingfamilien Saverys, kjøper andelen. Fredriksen og Saverys-familien har tidligere vært i konflikt om tankrederiet Euronav, som ble løst ved at Saverys kjøpte ut Fredriksen, som deretter kjøpte 24 tankskip av Euronav.
1 måned siden
Den belgiske shippingfamilien Saverys har økt sin eierandel i Golden Ocean ved å kjøpe ytterligere aksjer for 600 millioner kroner. Dette kommer etter at de tidligere i mars kjøpte John Fredriksens eierandel. Gjennom selskapet CMB.tech eier de nå 44,5 prosent av aksjene. Analytikere spekulerer i om Saverys vil gjøre flere aksjekjøp, endre selskapets fokus og potensielt ta det av Oslo Børs. Storebrand-forvalter Hans Thrane Nielsen uttaler at de siste aksjekjøpene var forventet.
7 dager siden
DNB Norge-fondet har solgt nesten alle sine aksjer i Golden Ocean etter nyheten om fusjonsavtalen med CMB Tech, eid av den belgiske shippingfamilien Saverys. Fusjonen vil skape en stor shippingaktør med økt fokus på vekst og grønn omstilling, i motsetning til Golden Oceans tidligere utbytteprofil. Fondet har valgt å øke sin eksponering i konkurrenten Star Bulk, som er notert på Nasdaq. Fusjonen innebærer at Golden Ocean-aksjonærene får 0,95 CMB Tech-aksjer per aksje, og Golden Ocean vil bli avnotert fra Oslo Børs og Nasdaq. CMB Tech planlegger en sekundærnotering på Oslo Børs etter fusjonen, som må godkjennes av Golden Ocean-aksjonærene.
1 måned siden
Oslo Børs henter seg inn etter gårsdagens fall, som skyldtes handelskrig og fall i oljeprisen. Kongsberg Gruppen fortsetter sin positive trend, drevet av økte forsvarsinvesteringer. John Fredriksen selger sin andel i Golden Ocean til CMB.TECH for over 13 milliarder kroner, og sikrer seg en betydelig gevinst. I andre nyheter melder Norse Atlantic om rekordhøy fyllingsgrad i februar, mens BW Group øker sin investering i Hafnia.
1 måned siden
Oslo Børs opplever en shipping-løft, med markant stigning i shippingindeksen. Höegh Autoliners utmerker seg etter at Leif Höegh & Co kjøpte aksjer for 80 millioner kroner. Samtidig faller tørrlastaksjen Golden Ocean, grunnet økt usikkerhet etter at John Fredriksen selger sin eierandel til Saverys-familien. Analytikere spekulerer i en mulig sammenslåing av Golden Ocean og CMB.Tech, og DNB Markets tror utbyttet ryker.
8 dager siden
CMB.Tech og Golden Ocean har inngått en intensjonsavtale om en aksjefusjon der Golden Ocean-aksjonærene vil motta 0,95 CMB.Tech-aksjer per aksje. Etter fusjonen vil CMB.Tech være det overlevende selskapet, og Golden Ocean vil bli avnotert fra Nasdaq og Oslo Børs. CMB.Tech planlegger en sekundærnotering på Oslo Børs etter fusjonen, som forventes fullført i tredje kvartal 2025, forutsatt nødvendige godkjenninger fra styre, regulatoriske myndigheter og aksjonærer. Det sammenslåtte selskapet vil eie 250 fartøy, og dagens CMB.Tech-aksjonærer vil eie omtrent 70 prosent, mens Golden Ocean-aksjonærene vil eie rundt 30 prosent. Fusjonen følger etter at Saverys-familien, som eier CMB.Tech, kjøpte en betydelig eierandel i Golden Ocean tidligere i mars. Golden Ocean-aksjen steg i etterhandelen på Wall Street etter meldingen.
1 dag siden
Store aksjonærer, inkludert John Fredriksen-selskaper, har lagt inn bud på havvind-rederiet Edda Wind. Planen er å kjøpe alle aksjene og ta selskapet av børs.
1 måned siden
Oslo Børs åpner med oppgang, men Schibsted opplever nedgang etter at Blommenholm Industrier har solgt aksjer for nesten 2,6 milliarder kroner. Salmar kjøper ut Kjell Inge Røkke fra Salmar Aker Ocean for 650 millioner kroner, og blir dermed eneeier av oppdrettssatsingen. Norwegian fraktet 1,3 millioner passasjerer i februar, men med en nedgang i fyllingsgraden. Oljeprisen ligger på rundt 69,7 dollar fatet. Saga Pure har økt sitt aksjetilbud i S.D. Standard ETC.
3 måneder siden
Staten har solgt alle sine aksjer i Aker Solutions for totalt 963 millioner kroner, til en pris av 32 kroner per aksje. Dette markerer statens fullstendige uttreden fra oljeserviceselskapet. Staten ble aksjonær i 2020 etter sammenslåingen med Kværner, men har hatt eierinteresser i selskapet siden 2007. Salget kommer etter at staten i 2022 reduserte sin eierandel betydelig. Aker, ledet av Kjell Inge Røkke, er fortsatt den største eieren i Aker Solutions. Tidligere har det vært gnisninger mellom staten og Aker i forbindelse med eierskapet.
3 måneder siden
Orkla har inngått en avtale om å selge hele sin vannkraftportefølje for totalt 6,1 milliarder kroner. Salget er delt i to separate transaksjoner, der Hafslund AS og Svartisen Holding AS kjøper Sarpsfoss Limited, mens Å energi kjøper Orkla Energi AS og Trælandsfos Holding AS. Orkla forventer en gevinst på rundt 5 milliarder kroner fra disse transaksjonene. Konsernsjef Nils K. Selte forklarer at salget er i tråd med selskapets strategi om å fokusere på merkevarer og forbrukerorienterte virksomheter, og at det reduserer kompleksiteten i selskapet. Orkla hadde tidligere signalisert at et salg av vannkraftporteføljen var en mulighet.
3 måneder siden
XXL har inngått en avtale med Frasers Group som løser selskapets finansieringsproblemer og konflikt. En emisjon på 600 millioner kroner er fulltegnet, med Frasers Group som en av investorene. Dette førte til en umiddelbar kursoppgang for XXL-aksjen, men handelen ble stanset. Norwegian rapporterte om en utfordrende desember med redusert fyllingsgrad og yield, til tross for økt passasjertall. Flere lakseselskaper har også publisert sine slaktevolum for fjerde kvartal, der Lerøy Seafood overgikk forventningene. Thor Medical har sikret finansiering for sin første kommersielle fabrikk gjennom et lån fra Innovasjon Norge.
1 måned siden
Salmar kjøper Aker ut av havoppdrettsselskapet Salmar Aker Ocean for 650 millioner kroner, i en kombinasjon av aksjer og kontanter. Transaksjonen verdsetter selskapet til 4,33 milliarder kroner, og Salmar blir nå eneeier. Anders Fjellheim tar over som daglig leder etter Roy Reite og Trine Sæther Romuld. Partnerskapet mellom Witzøe- og Røkke-selskapene ble etablert i 2021 med mål om å skape et globalt selskap for lakseoppdrett til havs.
2 måneder siden
Store aksjonærer i Sats har solgt over 33,4 millioner aksjer for én milliard kroner, etter en kursoppgang på over 23 prosent i år. Blant selgerne er Trygghedsgruppen (TG), som reduserer sin eierandel fra 22,6 prosent til 10 prosent, og har inngått en 90-dagers lock-up-avtale. SATS Management Invest AS, et aksjekjøpsprogram for ansatte, og HFN Group AS har solgt seg helt ut av selskapet. Aksjene ble solgt for 30,5 kroner per stykk.
3 måneder siden
Staten har fullført salget av sine aksjer i Aker Solutions for 963 millioner kroner. Salget omfatter drøyt 30 millioner aksjer til en pris av 32 kroner per aksje, noe som er under sluttkursen på Oslo Børs onsdag. Før salget var staten nest største aksjonær med en eierandel på 6,11 prosent. Næringsminister Cecilie Myrseth begrunner salget med at staten har hatt begrenset innflytelse og at det er i tråd med statens mål om høyest mulig avkastning innen bærekraftige rammer. Aker, kontrollert av Kjell Inge Røkke, er den største eieren i Aker Solutions med over 39 prosent eierandel. Staten har siden 2022 mottatt 722 millioner kroner i utbytte fra selskapet.
8 dager siden
Oslo Børs åpnet opp 1,1 prosent etter positive signaler fra verdensmarkedene, spesielt etter oppgang på Wall Street og nye uttalelser fra Donald Trump om tollreduksjoner mot Kina. Oljeprisen steg til 68,4 dollar per fat. Vår Energi rapporterte et kraftig resultatløft med et overskudd på nær 1,3 milliarder dollar før skatt i første kvartal, noe som førte til en aksjeoppgang på 5,2 prosent. Selskapet varsler et utbytte på 300 millioner dollar i andre kvartal. Norsk Skog økte både inntekter og resultat etter et forsikringsoppgjør, mens DNO meldte om økt produksjon i Kurdistan og Nordsjøen. Rederiene Golden Ocean og CMB.Tech kunngjorde en planlagt fusjon, hvor Golden Ocean-aksjonærene får 0,95 CMB.Tech-aksjer per aksje, og Golden Ocean vil bli avnotert fra Oslo Børs etter fusjonen. Fusjonen krever godkjenning fra Golden Ocean-aksjonærene.