Fremskrittspartiet og FpU foreslår en kraftig innstramming i Norges flyktningpolitikk. De ønsker primært å hjelpe flyktninger i deres nærområder fremfor å ta dem imot i Norge.
Fremskrittspartiet (Frp) og Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) tar til orde for en betydelig innstramming av Norges innvandrings- og flyktningpolitikk. Innvandringspolitisk talsperson Erlend Wiborg (Frp) uttaler at Norge ikke bør ta imot flyktninger fra Midtøsten, Afrika og deler av Asia, og begrunner dette med store integreringsutfordringer. Han viser til statistikk om sysselsetting i enkelte innvandrergrupper.
Frp ønsker heller å fokusere på å hjelpe flyktninger i deres nærområder, noe de mener er mer bærekraftig og kan hjelpe flere. FpU-leder Simen Velle støtter dette synet og sier FpU har vedtatt null kvoteflyktninger. Han hevder man kan hjelpe mange ganger flere mennesker med samme midler ved å ruste opp flyktningeleirer i nærområdene.
Nestleder i SV, Marian Hussein, er sterkt uenig i Frps forslag om å differensiere basert på opprinnelse, da hun mener det skaper polarisering. Hun støtter hjelp i nærområdene, men kritiserer Frp for å kutte i bistand i sine alternative budsjetter. Wiborg hevder Frp ønsker en mer faktabasert politikk, i motsetning til andre partier som han mener er mer følelsesstyrte.
Erlend Wiborg
Simen Velle
Marian Hussein
Fremskrittspartiet
FpU
Stortinget
Sosialistisk Venstreparti
TV 2
Norge
Gardermoen
Midtøsten
Afrika
Asia
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
President Trump har foreslått 100 prosent toll på utenlandske filmer, noe som skaper reaksjoner og bidro til børsfall i USA. Han har også beordret gjenåpning av Alcatraz-fengselet for farlige kriminelle og stilt spørsmål ved om grunnloven gjelder ved masseutvisninger. Samtidig ser eksperter tegn til en mulig endring i Trumps syn på Ukraina-krigen, med kritikk av Putin og forberedelser for et nytt våpensalg til Ukraina.
LO-kongressen preges av kampen om ledervervet etter at Jørn Eggum trakk seg. Kine Asper Vistnes og Frode Alfheim er nå kandidatene. Kongressen skal også behandle et kontroversielt forslag om lovforbud mot handel og investeringer som støtter Israels okkupasjon. LO-leder Peggy Hessen Følsvik kritiserte i sin åpningstale Stein Erik Hagen for hans støtte til Trump og borgerlige partier.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu har varslet en ny og mer intensiv militæroffensiv i Gaza, med planer om å flytte sivilbefolkningen sørover. Israels sikkerhetskabinett skal ha godkjent en plan for full overtakelse og okkupasjon av Gazastripen, og titusenvis av reservister kalles inn. Samtidig diskuterer LO i Norge et forslag om lovforbud mot handel og investeringer som støtter Israels okkupasjon.
Norges og Sveriges justisministre har møttes for å styrke samarbeidet mot grensekryssende gjengkriminalitet, etter økende bekymring for svenske kriminelle i Norge. Samtidig er fire personer siktet etter et trippeldrap i Uppsala, som mistenkes å være gjengrelatert. Politiet i Agder melder om økt ungdomskriminalitet, inkludert ran og spredning av voldsvideoer. Nylig ble det gjort et stort kokainbeslag i Norge, smuglet via Sverige.
Rettssaken mot eksmannen til Abida Raja har startet i Oslo tingrett. Mannen er tiltalt for mangeårig mishandling og gjentatt voldtekt av Raja og parets fire barn. Han nekter straffskyld. Abidas bror, Abid Raja, har vitnet om søsterens tvangsgifte og volden hun og barna skal ha blitt utsatt for. Mishandlingen skal ha påført ofrene alvorlige psykiske lidelser.
Senterpartiet forsøker å stanse elektrifiseringen av Melkøya, og tviler på at det finnes nok ny kraftproduksjon i nord. Samtidig forbereder Stortinget en avgjørende avstemning om fremtiden for norsk olje- og gassleting, der Senterpartiet, Høyre og Frp mangler én stemme for å pålegge regjeringen å starte arbeidet med 26. konsesjonsrunde. Regjeringen har også besluttet å forby etablering av nye torvuttak for å kutte klimagassutslipp.
22 dager siden
Artikkelen belyser uenighet mellom borgerlige partier om Norges ansvar for å ta imot FN-flyktninger. Frp ønsker ingen kvoteflyktninger, Venstre vil ha minst 5.000, mens KrF er splittet. Samtidig presser høye asylankomster og integreringsutfordringer innvandringsdebatten. Regjeringen har kuttet i antallet kvoteflyktninger, noe som skaper ytterligere spenning mellom partiene. Uenigheten kompliseres av KrFs landsmøte, hvor spørsmålet om antall kvoteflyktninger skal vedtas.
4 dager siden
Fremskrittspartiet foreslår å stoppe innvandring fra land de definerer som «høyrisikoland». Partiet begrunner forslaget med integreringsutfordringer og kostnader.
22 dager siden
Uenighet om Norges flyktningkvote preger den borgerlige siden. Mens Frp ønsker å avskaffe kvoteflyktninger, vil Venstre øke antallet til 5.000. Høyre ønsker å holde antallet lavt, men har ikke konkretisert et tall. Regjeringen har kuttet kraftig i antallet kvoteflyktninger, samtidig som mange ukrainere har fått beskyttelse i Norge. KrF diskuterer å ta imot 1.000 kvoteflyktninger.
3 måneder siden
Høyre-leder Erna Solberg varsler innstramminger i innvandringspolitikken, da hun mener dagens nivå ikke er bærekraftig. Partiet frykter økte flyktningstrømmer og vil gjøre det mindre attraktivt å søke asyl i Norge. De foreslår blant annet å utrede asylsentre i tredjeland, strengere krav for familiegjenforening, og å unngå bosetting i områder med høy innvandrerandel. Solberg understreker at integreringen har sviktet og at det er en grense for hvor mange flyktninger Norge kan ta imot, selv om de anser ukrainske flyktninger som en særskilt forpliktelse. Hun avviser at forslagene er et forsøk på å demme opp for Frp, og hevder det er en del av Høyres egen politikk.
2 måneder siden
Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet er i konflikt om innvandrings- og integreringspolitikk. Frp mener Aps politikk er ineffektiv og for kostbar, og at den oppmuntrer til trygdeavhengighet fremfor arbeid. De foreslår derfor å redusere ytelser og innføre strengere krav. Ap argumenterer for at Frps forslag vil ha motsatt effekt og øke antallet innvandrere på Nav. Frp viser til at Danmark bruker betydelig mindre ressurser på integrering, samtidig som de oppnår bedre resultater i form av sysselsetting.
1 måned siden
AUF er sterkt uenig med arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna angående asylbehandling i tredjeland, og ser på dette som en FrP-aktig politikk. De ønsker at Arbeiderpartiet skal ta avstand fra dette på landsmøtet. Rogaland Ap støtter AUFs forslag om å binde landsmøtet til å avvise slik praksis. Frp hevder at Arbeiderpartiet bare later som de støtter asylmottak i utlandet, mens AUF tror de har flertall på landsmøtet for sitt syn.
2 måneder siden
Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) kritiserer Fremskrittspartiets forslag om å kutte i introduksjonsprogrammet for innvandrere, og mener dette vil føre til økt NAV-bruk. Frp ønsker å redusere stønaden til deltakerne og begrense norskopplæringen til tre uker, noe Brenna avviser som urealistisk. Hun understreker at Norge bruker mer penger på integrering enn Danmark, men at forskning viser at Norge lykkes bedre med å få flyktninger i jobb. Brenna fremhever også viktigheten av norskopplæring for å sikre integrering og sysselsetting, og advarer mot konsekvensene av Frps politikk.
3 måneder siden
Artikkelen presenterer Fremskrittspartiets (FrP) kritikk av Magnus Marsdals klimapolitikk, som de mener vil svekke oljenæringen og norsk økonomi. FrP argumenterer for at norsk gass er viktig for å fase ut kull i Europa, og de kritiserer regjeringens satsing på havvind og karbonfangst som kostbar symbolpolitikk. De ønsker å begrense strømeksporten for å prioritere norske husholdninger og bedrifter. FrP mener Norge skal bidra til utslippskutt, men ikke ved å skrote egen olje- og gassproduksjon, da dette vil gi mer makt til udemokratiske land. De hevder deres politikk gir trygghet og vekst, i motsetning til venstresidens linje.
3 måneder siden
Høyre ønsker å stramme inn innvandringspolitikken og mener at de siste 20 årenes innvandring ikke kan fortsette. Partiet foreslår strengere vilkår for familiegjenforening, utredning av asylsentre i tredjeland, og vil unngå å bosette flyktninger i områder med levekårsutfordringer eller høy innvandrerandel. Høyre-leder Erna Solberg uttrykker bekymring for at Norge kan bli et annerledesland med høyere ytelser og mer liberal innvandringspolitikk enn nabolandene, og frykter økt flyktningpress i fremtiden. Hun mener også at integreringen har sviktet og at dette kan svekke tilliten i samfunnet.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer Støre og Arbeiderpartiet for en feilslått innvandrings- og integreringspolitikk, og oppfordrer statsministeren til å ta lærdom av Danmarks sosialdemokratiske statsminister, Mette Frederiksen. Den hevder at innvandring fra ikke-vestlige land fører til integreringsutfordringer, økte kostnader og svekket velferd. Frp mener Norge har tatt imot en uforholdsmessig høy andel ukrainere på grunn av landets rause ordninger, og at asylinnvandringen har økt under den nåværende regjeringen sammenlignet med tidligere FrP-ledet politikk. Partiet foreslår innstramminger, inkludert sending av asylsøkere til trygge tredjeland og økt terskel for opphold.
1 måned siden
Unge Høyre (UH) foreslår en kraftig innstramming i innvandringspolitikken, inkludert full stans i mottak av kvoteflyktninger, for å unngå "svenske tilstander". UH-leder Ola Svenneby understreker at integrering handler om deltakelse i det norske verdifellesskapet. UH ønsker tettere samarbeid med Europa for å samkjøre innvandringspolitikken. Selv om Erna Solberg er uenig, ser UH en restriktiv utvikling i Høyre og håper på støtte fra Venstre, som de mener beveger seg i samme retning.
1 måned siden
Fremskrittspartiet (Frp) tar til orde for strengere krav for å oppnå norsk statsborgerskap, da de mener Norge deler ut statsborgerskap for lett. Partiet foreslår blant annet å øke kravet til botid i Norge til minimum ti år, samt at straffedømte aldri skal kunne bli statsborgere. I tillegg vil Frp kreve bestått språkprøve på B2-nivå, fem års selvforsørgelse, troskapsed og bestått prøve om grunnleggende norske verdier. I 2023 innvilget Norge over 27 000 statsborgerskap, mens Danmark innvilget et betydelig lavere antall. Frp mener Norge bør se hen til Danmark.
3 måneder siden
Fremskrittspartiet (FrP) slår alarm om det de mener er misbruk av sosialhjelp, der penger sendes ut av landet. Kristoffer Sivertsen, FrPs førstekandidat i Rogaland, foreslår å avkorte stønaden krone for krone for de som sender penger utenlands. Han mener sosialhjelp skal hjelpe folk i Norge, ikke finansiere utenlandske regimer. Sivertsen viser til SSB-tall som indikerer at en stor andel av sosialhjelpen går til innvandrere, og at det er en sammenheng mellom sosialhjelp og pengeoverføringer til utlandet. FrP ønsker å stoppe dette, og mener det går på bekostning av barn i Norge. Erlend Wiborg støtter forslaget og ser frem til en intern debatt om løsninger.
3 dager siden
Fremskrittspartiet (Frp) signaliserer et ønske om en tøffere linje overfor EU og EØS-avtalen. Partiet vil utfordre flere EU-direktiver og bruke reservasjonsretten aktivt.
4 måneder siden
Frp og Høyre åpner for å gi syrere tilskudd for frivillig retur dersom situasjonen i Syria blir trygg nok etter Assad-regimets fall. Frps Erlend Wiborg mener oppholdstillatelser for syrere med midlertidig opphold bør trekkes tilbake, og at de har en plikt til å reise hjem for å bidra til gjenoppbygging. Høyres Mari Holm Lønseth støtter forslaget, men understreker at situasjonen fortsatt er uavklart. SV og Venstre advarer mot forhastede beslutninger og peker på at mange syrere har etablert seg i Norge. UDI har midlertidig stanset behandlingen av asylsøknader fra Syria, og Justisdepartementet har ikke kommentert saken.