Tysklands utenriksdepartement advarer turister som reiser til Tyrkia mot å konsumere alkohol kjøpt utenfor autoriserte butikker. Forfalsket alkohol kan inneholde metanol, et farlig kjemikalie som kan forårsake alvorlige helseskader, inkludert blindhet.
Myndighetene anbefaler at turister kun kjøper alkohol i uåpnet originalemballasje fra lisensierte utsalgssteder.
Metanolforgiftning utgjør en betydelig helserisiko i flere regioner i Tyrkia, og det er viktig å søke umiddelbar legehjelp ved symptomer som synsforstyrrelser, kvalme eller svimmelhet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Sju turister er innlagt på sykehus på Fiji etter å ha blitt syke med symptomer som kvalme, oppkast og nevrologiske problemer. De skal ha drukket drinker på en femstjerners resort. Mistanken er metanolforgiftning. Tilstanden til flere av turistene er kritisk. De innlagte er fra flere nasjonaliteter, inkludert fire australiere og en amerikaner. Myndighetene etterforsker hendelsen og har gått ut med en advarsel om risikoen for alkoholforgiftning. Reiserådene for Fiji er oppdatert med en advarsel om alkoholforgiftning.
3 måneder siden
Helsedirektoratet anbefaler å innføre helseadvarsler på alkoholholdige drikker, lik de som finnes på tobakksprodukter. Forslaget innebærer enkle illustrasjoner og tekst som informerer om helserisikoer knyttet til alkoholbruk, inkludert økt risiko for kreft, demens og psykiske plager. Det er foreslått unntak for «særlig verdifulle» drikker, men kriteriene for dette er ikke fastsatt. Forslaget har fått støtte fra helseorganisasjoner, men møter motstand fra blant annet FrP. Irland blir det første landet som innfører obligatorisk helsemerking av alkohol i 2024. Det er også foreslått at barer og restauranter skal inkludere produktinformasjon om alkohol i menyer eller på skilt.
2 måneder siden
En lege advarer mot bruk av vippeserum med prostaglandiner etter å ha opplevd alvorlige bivirkninger, inkludert betennelse i øynene og synsforstyrrelser. Flere brukere deler sine erfaringer om bivirkninger på sosiale medier. Kjemiker Alexander Sandtorv kritiserer produsentene for manglende informasjon om potensielle skader. Mattilsynet advarer mot disse stoffene, da de kan forårsake irreversible endringer i øyenfargen, og oppfordrer forbrukere til å sjekke ingredienslisten. EU vurderer nå å regulere bruken av prostaglandinanaloger i kosmetikkprodukter.
4 måneder siden
Sju turister ble syke og innlagt på sykehus etter å ha drukket piña colada på Warwick Fiji resort. Turistene opplevde symptomer som kvalme og nevrologiske problemer. Fijis helsedepartement etterforsker hendelsen, og metanolforgiftning er en av de mulige årsakene. Fire australiere og tre andre utenlandske statsborgere er blant de syke. Myndighetene understreker at dette er en isolert hendelse, og at Fiji generelt er et trygt reisemål. Turister oppfordres til å være på vakt og søke medisinsk hjelp ved behov. Hendelsen skjer kort tid etter at seks turister døde av metanolforgiftning i Laos.
2 måneder siden
Mattilsynet advarer mot å spise tilbakekalte egg fra Nortura og Coop, selv om noen har foreslått det mot D-vitaminmangel. Eggene inneholder for mye D-vitamin på grunn av feil i fôret. FHI mener et moderat inntak ikke er farlig, men Mattilsynet anbefaler kontrollert inntak av D-vitamin i samråd med helsetjenesten. Direktøren i Mattilsynet understreker at situasjonen er uvanlig og alvorlig. Det har også kommet frem at svinekjøtt kan inneholde for mye D-vitamin, men Nortura mener dette ikke utgjør noen helsefare.
3 måneder siden
Helsedirektoratet har anbefalt at alkoholholdige drikker merkes med advarsler om helseskader, med særlig fokus på kreftrisiko. Dette forslaget kommer etter en henvendelse fra Helsedepartementet i 2023, og konkrete forslag til advarsler er nå utarbeidet. Forskning viser at alkohol øker risikoen for brystkreft, spesielt hos kvinner, selv ved lavt inntak. Helsedepartementet skal nå vurdere forslaget og hvordan det skal følges opp. Målet er å øke befolkningens kunnskap om konsekvensene av alkoholbruk. Det er foreløpig uvisst når en avgjørelse om merking vil bli tatt.
18 dager siden
Forsikringsselskapet If advarer nordmenn som skal reise utenlands i påsken om å huske reiseforsikring. Skader som beinbrudd er typiske i skisesongen, og reiseforsikringen dekker syketransport hjem. Ved mer alvorlige ulykker kan reiseforsikringen dekke ambulansefly. Selv om de fleste nordmenn ferierer i Norge i påsken, er det viktig å huske at reiseforsikringen gjelder fra man forlater hjemmet.
2 måneder siden
Mattilsynet advarer mot å bruke plastbokser med hvite flekker til matoppbevaring, da skadet plast kan frigjøre helseskadelige kjemikalier og mikroplast. Hvite flekker oppstår ofte etter at plasten har vært utsatt for høye temperaturer. Mange gjenbruker også emballasje som ikke er egnet for matoppbevaring, som isbokser og yoghurtbegre. Det er viktig å sjekke merkingen på emballasjen og følge bruksbegrensninger, da høye temperaturer kan øke frigjøringen av skadelige stoffer. Bruk beholdere som er ment for matoppbevaring og følg anvisningene for å unngå helserisiko.
1 måned siden
Gjensidige slår alarm om en økning i reiseskader, spesielt blant eldre, og advarer om høye kostnader ved sykdom i utlandet. Selskapet oppfordrer eldre til å vurdere helsen sin før reise. Flest skader rapporteres fra Tyrkia, Thailand og USA, hvor sykehusene kan kreve betaling direkte fra pasienten. Et eksempel er en eldre dame som fikk en regning på 700 000 kroner i USA etter en hjerteoperasjon, men dette ble dekket av forsikringen.
4 måneder siden
Mattilsynet advarer mot skjulte farer ved muggsopp i julematen. Mugg kan inneholde giftstoffer som er skadelige og ikke forsvinner ved oppvarming. Mat som ferskt kjøtt, fisk, myke oster og grønnsaker med høyt vanninnhold bør kastes ved mugg, mens harde oster og grønnsaker kan reddes ved å fjerne muggen med god margin. Pinnekjøtt med mugg bør kastes. Mattilsynet anbefaler å være forsiktig med oppbevaring og nedkjøling av mat for å unngå muggdannelse.
3 måneder siden
Nevrolog Richard Restak advarer mot alkohol, spesielt øl, og hevder det øker risikoen for demens. Han anbefaler å slutte med alkohol innen 70-årsalderen. Forskning viser at alkohol er knyttet til over 200 sykdommer, inkludert kreft og depresjon, og kan føre til svekket immunforsvar og hukommelsessvikt. WHO støtter disse funnene. Antallet demenstilfeller i Norge forventes å dobles de neste 20 årene, noe som understreker alvoret i alkoholens negative helseeffekter. Selv om øl inneholder noen nyttige stoffer, overskygges disse av de negative konsekvensene ved alkoholkonsum.
4 måneder siden
En øyelege ved Haukeland universitetssjukehus advarer mot fyrverkeriskader på nyttårsaften og understreker viktigheten av vernebriller for alle, ikke bare de som tenner fyrverkeriet. Alkohol og fyrverkeri er en farlig kombinasjon, og de fleste skadene rammer unge, alkoholpåvirkede personer uten vernebriller. Skader på hender, ansikt og øyne er vanlig, og alvorlige øyeskader kan føre til synstap. Det er viktig å ikke gå tilbake til fyrverkeri som ikke har gått av, da det kan eksplodere plutselig. Fyrverkeri skal være CE-merket og følge forskriftene, og det er kun lov å avfyre fyrverkeri mellom kl. 18.00 og 02.00 på nyttårsaften.
1 måned siden
Artikkelen belyser faren for økt antibiotikaresistens som følge av medisinsk turisme, spesielt kosmetisk kirurgi i utlandet. Utenlandske sykehus har ofte lavere hygienestandarder og høyere antibiotikabruk, noe som øker risikoen for å bli smittet med resistente bakterier. Dette kan true folkehelsen i Norge, da slike bakterier kan spre seg og gjøre vanlige infeksjoner vanskeligere å behandle. Artikkelen oppfordrer til å redusere risikoen for smitte ved å unngå unødvendige inngrep i utlandet, praktisere god hygiene og være forsiktig med antibiotikabruk.
4 måneder siden
Eksperter advarer mot å kjøpe billige vannkraner fra Temu, da disse mangler nødvendig dokumentasjon og testing, noe som øker risikoen for vannskader. Det er også bekymring for helseskadelige stoffer i produktene. Forbrukerrådet fraråder kjøp, og minner om at kunden selv er ansvarlig for produkter som ikke er godkjent. Temu hevder å ha strenge kvalitetskontroller og at de fjerner produkter som ikke følger reglene. Likevel er ekspertene skeptiske, og peker på at manglende dokumentasjon og testing kan føre til problemer for forbrukerne ved reklamasjon.
1 måned siden
Nettavisen TV 2 melder at Temu har fjernet et produkt etter kritikk om salg av potensielt farlige helseprodukter. MDG krever at regjeringen griper inn for å stoppe salget av slike produkter, og frykter at de kan være livsfarlige. En kirurg uttrykker bekymring for manglende testing og potensiell forgiftning fra plastprodukter. Temu hevder de har kvalitetskontroll og har fjernet produktet som en forholdsregel, mens MDG har bedt Vestre og helsedepartementet om å handle raskt for å stanse salget.