Artikkelen argumenterer for at Donald Trump kan prioritere å svekke alliansen mellom Kina og Russland. Dette kan han gjøre ved å gi Putin innrømmelser i Ukraina og trekke USA ut av Europa.
Forfatteren mener at et dårligere forhold til Europa ikke vil føre til krise, fordi Europa har tilstrekkelige ressurser til å bygge et forsvar som kan avskrekke Russland. Et fremtidig NATO uten USA, men med Canada og et forsterket Europa, kan fortsatt være en garantist for Ukraina.
Trumps handlinger kan tvinge Europa til raskere og bedre samarbeid.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Norge må innse at USA under Donald Trump ikke lenger er en pålitelig alliert, grunnet Trumps uvilje mot NATO og hans vennskapelige forhold til Vladimir Putin. Trump har også stanset amerikansk bistand til Europa for å motvirke russisk hybridkrig. Norge bør derfor redusere etterretningssamarbeidet med USA, satse på europeisk forsvarssamarbeid, og utvikle egne europeiske løsninger for satellittkommunikasjon og våpenproduksjon. USA har lenge signalisert en dreining mot Asia, men Trump underminerer samtidig forholdet til europeiske allierte.
2 måneder siden
Artikkelen hevder at Europa må ta ansvar for egen sikkerhet i lys av Donald Trumps politikk, som svekker transatlantiske bånd og oppmuntrer Putin. Trumps utspill om Ukraina og Nato har skapt uro og splittelse, noe som har fått europeiske ledere til å diskutere hvordan de kan styrke sitt forsvar og støtte Ukraina. Europa må vise styrke og samhold for å motvirke russisk aggresjon og sikre en varig fred.
2 måneder siden
Artikkelen hevder at Donald Trump har tatt USA ut av alliansen av vestlige liberale demokratier, og at Vladimir Putin er hans viktigste internasjonale samarbeidspartner. Trump anklages for å ha svekket Nato og for å forhandle med Russland om Ukraina uten Ukrainas deltakelse, noe som beskrives som en moderne Molotov-Ribbentrop-pakt. USA beskyldes for å utnytte Ukrainas vanskelige situasjon til å sikre seg kontroll over landets ressurser. Norges regjering kritiseres for å være for tilbakeholden med støtte til Ukraina, og for ikke å ta inn over seg alvoret i situasjonen. Artikkelen konkluderer med at Europa står alene og at Norge må handle raskt for å støtte Ukraina.
1 måned siden
Donald Trump har satt den amerikanske militærhjelpen til Ukraina på vent, noe som har skapt sterke reaksjoner i Europa og Nato. Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener Trump i realiteten er en alliert av Russland, og at han ønsker at Russland skal vinne krigen i Ukraina. Diesen hevder også at USAs sikkerhetsgarantier, inkludert atomvåpenparaplyen over Europa, er svekket så lenge Trump er president. Flere krisemøter avholdes i Europa for å diskutere situasjonen, og det vurderes om Europa må reorientere sin sikkerhetspolitikk og øke sin egen innsats for å støtte Ukraina.
1 måned siden
Lederartikkelen kritiserer Donald Trump for å svikte Ukraina ved å holde tilbake militær støtte, og for å presse president Zelenskyj til å inngå en avtale som favoriserer Russland uten å gi Ukraina sikkerhetsgarantier. Trump anklages for å prioritere en rask fredsavtale fremfor Ukrainas sikkerhet, noe som vil være å gi etter for Putins aggresjon. Artikkelen understreker at Europa, inkludert Norge, må øke sin støtte til Ukraina for å kompensere for USAs manglende støtte og styrke Ukrainas posisjon i fredsforhandlinger. Trumps handlinger beskrives som et linjeskifte i amerikansk utenrikspolitikk, der han tilsynelatende prioriterer Putins interesser.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Europa ikke er i stand til å beskytte Ukraina eller seg selv, og uttrykker frykt for at USA kan vende ryggen til Europa. Det norske forsvaret sliter med mangler til tross for økte bevilgninger. Russland har omstilt seg til krigsøkonomi og kan angripe NATO om få år. Forfatteren mener Europa må styrke sitt forsvar militært og økonomisk, og at Norge må samarbeide tettere med andre land, spesielt Norden, Baltikum, Storbritannia og USA. Trusselen om amerikansk svikt kan tvinge Europa til å våkne og ta grep.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Norge og Europa må forstå og tilpasse seg Donald Trumps syn på Ukraina-konflikten, da han har makten til å påvirke utfallet. Trump ønsker rask fred og krever at Europa betaler for krigen, enten økonomisk eller gjennom politisk innflytelse. Europeiske ledere anerkjenner USAs og Trumps avgjørende rolle, men har ikke investert nok i egen krigsindustri. Artikkelen kritiserer Støre for ikke å være like nyansert om Trump som om Hamas, og advarer om at manglende forståelse kan true Nato-samarbeidet.
2 måneder siden
Artikkelen hevder at Europa må handle etter at USA under Trump har endret sin utenrikspolitikk og nærmet seg Russland. Det foreslås at Jens Stoltenberg leder en bevegelse for å styrke Europa (MEGA – Make Europe Great Again), og at oljefondet brukes til å støtte Ukraina og europeisk forsvarsindustri. Forfatteren argumenterer for at Europa må innse at de er alene og satse på eget forsvar, blant annet ved å kjøpe forsvarsmateriell fra europeiske allierte, selge våpen til Europa og utvikle egen forsvarsindustri, samt utvikle et felles europeisk forsvarssamarbeid innenfor Nato.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Donald Trump er en farlig, autoritær og maktsyk leder, og kritiserer de som bagatelliserer hans handlinger. Trump sammenlignes med Putin og Xi Jinping på grunn av hans krav om å overta Grønland, og hans villighet til å bruke militærmakt. Han truer Danmark og svekker NATO ved å angripe allierte og øke kravene til forsvarsutgifter. Trump viser også sympati for Russland og deres krav om at Ukraina ikke skal bli med i NATO. Artikkelen konkluderer med at Norge ikke lenger kan stole på USA under Trumps ledelse og må styrke eget forsvar og samarbeid med EU.
2 måneder siden
Artikkelen beskriver et skifte i USAs forhold til Ukraina under Donald Trump, der han kritiserer president Zelenskyj og antyder at USA ikke lenger vil garantere Ukrainas sikkerhet. Trump fokuserer på forretningsavtaler og kritiserer europeiske allierte, noe som skaper usikkerhet rundt USAs NATO-forpliktelser. Han ønsker en handelsavtale med Ukraina som kompensasjon for tidligere støtte og kritiserer multilaterale organisasjoner som EU. Dette vekker bekymring for at Trump prioriterer forretninger over vestlige verdier, noe som kan svekke USAs forhold til Europa og isolere Ukraina.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.
1 måned siden
Donald Trump har fryst all militær støtte til Ukraina, noe som har utløst sterke reaksjoner og bekymring for landets forsvarsevne. Europeiske ledere ser ut til å mangle kapasitet til å kompensere for den amerikanske støtten raskt. Kritikere mener Trump favoriserer Putin og et aggressivt Russland, mens andre argumenterer for at USA ønsker å avslutte krigen og redusere sine økonomiske bidrag. Konsekvensene kan inkludere et svekket Ukraina og et USA uten sine NATO-allierte, noe som potensielt truer USAs egne interesser.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer hvordan Donald Trumps handlinger og uttalelser skaper usikkerhet rundt USAs forpliktelser overfor Europa og Ukraina. Trump har signalisert et mindre ansvar for europeisk sikkerhet og hatt en samtale med Putin uten å konsultere allierte, noe som har vakt bekymring. Dette skjer samtidig som Europas ledere møtes i München for å diskutere Ukrainas fremtid. Artikkelen argumenterer for at Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet gjennom økte forsvarsbudsjetter og styrket samarbeid, spesielt med tanke på usikkerheten rundt USAs fremtidige rolle og presset på det amerikanske demokratiet.
2 måneder siden
Donald Trump hevder at Ukraina startet krigen med Russland, noe som møter sterk kritikk fra eksperter som anklager ham for å gjenta russisk propaganda og undergrave Ukrainas posisjon. Trumps uttalelser kommer samtidig som han hevder å kunne løse konflikten raskt, men uten å inkludere Ukraina i forhandlingene. Analytikere frykter at Trump vil presse frem en avtale som er uakseptabel for Ukraina og Europa, og at USA vil redusere sin støtte. Samtidig signaliserer USA at Europa må ta et større ansvar for å støtte Ukraina militært og økonomisk, noe som kan føre til opprettelsen av en egen EU-hær.
2 måneder siden
Artikkelen utforsker konsekvensene av at Donald Trump potensielt ser på Vladimir Putin som en forretningspartner. Trump, med sin bakgrunn som forretningsmann, kan prioritere amerikanske handelsinteresser over tradisjonelle allianser, noe som kan føre til at han ofrer staters suverenitet. Et slikt samarbeid kan styrke Russland og endre maktbalansen i Europa. Artikkelen understreker at Europa må handle raskt og samlet for å unngå å bli dominert av stormaktene, og forhindre at kontinentet blir en handelsvare mellom stormaktene.