Trumps tollkrig rammer amerikanske havner og vareflyt
Tollkrigen mellom USA og Kina får merkbare konsekvenser for vareflyten. Spesielt amerikanske havner på vestkysten kjenner effekten av redusert import.
Tollkrigen mellom USA og Kina får merkbare konsekvenser for vareflyten. Spesielt amerikanske havner på vestkysten kjenner effekten av redusert import.
Tollkrigen initiert av Donald Trump har begynt å få betydelige konsekvenser for varehandelen mellom USA og Kina. Havnene i Los Angeles og Long Beach, som er USAs største innfartsport for varer fra Asia, opplever en kraftig nedgang. I april falt containerbestillingene fra Kina til USA med hele 60 prosent, og 30 prosent av skipstrafikken over Stillehavet er kansellert som følge av massive tolløkninger, i noen tilfeller opp til 145 prosent.
Dette rammer ikke bare kinesiske produsenter, men også amerikanske importører, butikker og forbrukere. Importører tyr nå til tollagre for å utsette tollbetaling, noe som skaper utfordringer i logistikksystemet.
Nedgangen påvirker også eksporten fra USA til Kina, som har falt med over 70 prosent for varer som soya og korn. Artikkelen understreker at effektene forplanter seg globalt og påvirker hele verdenshandelen.
Donald Trump
Bloomberg
USA
Kina
Los Angeles
Long Beach
Europa
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
EU har klaget USA inn for Verdens handelsorganisasjon (WTO) grunnet amerikanske tollsatser, samtidig som president Donald Trump varsler en ny stor handelsavtale, angivelig med Storbritannia. Trumps tollkrig har ført til en kraftig nedgang i vareflyten ved store amerikanske havner. Parallelt har Ukrainas nasjonalforsamling ratifisert en mineralavtale med USA, som gir amerikanske selskaper fortrinnsrett til utvinning av ukrainske naturressurser og etablerer et felles fond for gjenoppbygging.
Regjeringen har presentert Norges nye nasjonale sikkerhetsstrategi, som vektlegger økt forsvarsevne og samfunnsberedskap i en forverret global situasjon. Statsminister Støre presiserer at dette er en forberedelse på at krig kan ramme, ikke en advarsel om umiddelbart forestående krig. Samtidig pågår det en debatt om manglende tilfluktsromkapasitet, og Rødt har foreslått en egen veteranlov for å styrke rettighetene til forsvarspersonell.
Konflikten mellom India og Pakistan i Kashmir har eskalert kraftig, beskrevet som den verste på over to tiår. Pakistanske styrker hevder å ha drept mellom 40 og 50 indiske soldater, mens India rapporterer om minst 13 sivile drepte i pakistanske angrep mot indisk-kontrollerte områder. Begge land melder om gjengjeldelsesangrep og nedskutte droner. Situasjonen har ført til stengte flyplasser og skoler i grenseområdene, og det er frykt for ytterligere militær eskalering.
Israel har trappet opp sine angrep på Gazastripen, og ifølge palestinske helsemyndigheter ble minst 92 mennesker drept fra tirsdag til onsdag. Siden Israel brøt våpenhvilen 18. mars, er minst 2545 mennesker drept. Israelske ministre har uttalt at opptrappingen vil innebære "total ødeleggelse" av Gaza og en plan for "frivillig migrasjon" av sivile. Samtidig forverres den humanitære situasjonen grunnet en total israelsk nødhjelpsblokade siden 2. mars, og FN advarer mot sult.
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, da prisveksten fortsatt er over målet. Beslutningen bidro til en markant styrking av den norske kronen. Samtidig rapporterer Kongsberggruppen om en kraftig resultatforbedring i første kvartal, drevet av økt aktivitet innen forsvar og maritim sektor. Flyselskapet Norwegian melder også om et redusert underskudd sammenlignet med fjoråret, til tross for et vanligvis svakt kvartal for bransjen.
Prosessen med å velge en ny pave er i gang i Vatikanet etter Pave Frans' død. De 133 stemmeberettigede kardinalene har gjennomført to avstemningsrunder, onsdag kveld og torsdag formiddag. Begge rundene resulterte i svart røyk fra pipen på Peterskirken, noe som indikerer at ingen kandidat så langt har oppnådd det nødvendige to tredels flertallet. Avstemningene fortsetter inntil en ny pave er valgt.