En svensk utreder, oppnevnt av regjeringen, foreslår å senke den kriminelle lavalderen til 14 år for alvorlige lovbrudd som har en strafferamme på minimum fire års fengsel. Forslaget inkluderer også forsøk på og forberedelser til slike lovbrudd.
Utrederen mener at legitimiteten til straffesystemet kan svekkes dersom det ikke finnes rimelige straffer for alvorlige lovbrudd begått av unge. Lovendringen er foreslått å gjelde i fem år etter innføring.
Sveriges likestillings- og arbeidsminister Paulina Brandberg sier at hennes parti ikke prioriterer å senke den kriminelle lavalderen nå, men vil vurdere utredningen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Arbeiderpartiet er bekymret for økningen av «barnetorpedoer» i Skandinavia, og frykter at norske barn kan bli rekruttert til voldskriminalitet. Partiet foreslår derfor strengere straffer for de som rekrutterer unge til å begå kriminelle handlinger. Fremskrittspartiet kritiserer Arbeiderpartiet for passivitet i regjering. NRKs avsløringer viser at svenske ungdommer er involvert i alvorlige kriminelle saker i Norge. Advokatforeningen støtter forslaget om å straffe bakmennene hardere og understreker viktigheten av forebyggende arbeid for å hindre rekruttering.
2 måneder siden
Justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) foreslår strengere straffer for unge kriminelle, inkludert økt bruk av fengsel, noe som møter sterk kritikk fra Fellesorganisasjonen. Leder Marianne Solberg reagerer og understreker at straff ikke er den eneste løsningen. Samtidig har Stortingets justiskomité vedtatt innføring av visitasjonssoner, et forslag justisministeren tidligere har avvist. Aas-Hansen ønsker også å «fotfølge» unge gjengangere etter dansk modell, men Solberg stiller spørsmål ved lovligheten av dette uten samtykke fra de unge og deres familier, og påpeker at det danske tiltaket er basert på frivillighet.
1 måned siden
Høyre er splittet i synet på om den kriminelle lavalderen bør senkes. Enkelte mener det er nødvendig for å straffe kriminelle gjenger som utnytter barn til å begå kriminalitet, mens andre mener at straffen bør rettes mot de som utnytter barna, og at en senking av lavalderen ikke vil løse problemet. Det er også uenighet om barn under 15 år er modne nok til å ta ansvar for sine handlinger på lik linje med voksne. Høyre skal stemme over forslaget på sitt landsmøte.
1 måned siden
En ekspertgruppe ledet av Knut Storberget har foreslått nye tiltak mot ungdomskriminalitet, inkludert å plassere de farligste ungdomskriminelle i lukkede enheter. Bakgrunnen er en økning i alvorlig kriminalitet blant barn under 15 år, samt frykt for at Norge utvikler «svenske tilstander». Tiltakene inkluderer tettere samarbeid mellom politi, barnevern og helsetjenester, og er ment å gi ungdommene omsorg og grensesetting. Ekspertgruppen understreker at dette ikke er snakk om fengsel, men et barnevernstiltak for å hindre at barn havner i en kriminell løpebane.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg hvordan ungdom under 15 år kan begå alvorlige kriminelle handlinger, som narkotikasalg, ran og trusler, uten å straffes av politiet. Forfatteren hevder at mange unge er klar over at de kan utnytte systemet, fordi de vet at de ikke vil bli holdt ansvarlige for sine handlinger. Samfunnet unnskylder ofte unge kriminelle og fokuserer mer på å forstå dem enn å stoppe dem. Artikkelen argumenterer for at det er nødvendig å senke den kriminelle lavalderen for å sikre at lovbrudd får konsekvenser, og at unge holdes ansvarlige for sine handlinger.
2 måneder siden
Høyre kritiserer justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) for manglende handlekraft mot ungdomskriminalitet, og mener de foreslåtte tiltakene er for svake. Mari Holm Lønseth (H) vil ha strengere straffer for knivbæring, bruk av fotlenke for unge under 15 år, og landsdekkende institusjoner med låste dører. Aas-Hansen svarer at regjeringen har iverksatt flere tiltak og bevilget midler for å forebygge kriminalitet. Lønseth ønsker også generell bevæpning av politiet, et synspunkt Emilie Enger Mehl (Sp) nå støtter, noe som kan gi flertall på Stortinget.
20 dager siden
Regjeringen foreslår å oppheve minstestraffen på tre år for voldtekt, for å gi domstolene større fleksibilitet i straffeutmålingen. Justisministeren ønsker å videreføre det generelle straffenivået, men mener dommerne bør ha større mulighet til å vurdere individuelle forhold i hver sak. Samtidig foreslås en samtykkelov som krever aktivt samtykke til seksuell omgang, der «bare ja betyr ja». Regjeringen foreslår også et nytt straffealternativ der manglende respekt for en avvisning kan straffes med fengsel inntil 10 år.
4 måneder siden
Justisminister Emilie Enger Mehl har tatt initiativ til å vurdere endringer i lovverket etter VGs avsløring om en svensk vikar tiltalt for overgrep mot fem jenter på en norsk barnevernsinstitusjon. I dag kreves politiattest for ansatte i barnevernet, men dette gjelder ikke utenlandske statsborgere. Mehl har diskutert saken med sine svenske og danske kollegaer for å finne løsninger, og åpner for å innføre krav om politiattest også for utenlandske arbeidere. Saken har fått oppmerksomhet etter at 14 år gamle Madelen, en av de fornærmede, tok sitt eget liv i februar.
1 måned siden
Erna Solberg og Peter Frølich (Høyre) uttrykker bekymring for økende ungdomskriminalitet, spesielt grov vold som dokumenteres og spres på sosiale medier. De fremhever at ungdommer tilbys en «meny av lovbrudd» av eldre gjengledere via Snapchat. Høyre foreslår å opprette egne institusjoner for barn under kriminell lavalder som begår alvorlige lovbrudd, samt å endre loven for å bedre informasjonsdeling mellom relevante instanser. Partiet støtter også generell bevæpning av politiet, og vil stemme for et forslag fra FrP om dette i Stortinget.
2 måneder siden
Den nye justisministeren Astri Aas-Hansen (Ap) har signalisert at hun vil stoppe forslaget om å opprette visitasjonssoner, der politiet kan ransake personer uten skjellig grunn. Politidirektoratet fikk i fjor høst en bestilling fra Justisdepartementet om å vurdere utvidede hjemler for politiet til å ransake personer innenfor et område uten skjellig grunn. Fremskrittspartiet fremmet et forslag i Stortinget om slike soner i fjor høst. Frp-leder Sylvi Listhaug mener at kriminaliteten blant unge under kriminell lavalder har økt kraftig.
2 måneder siden
Den nye justisministeren Astri Aas-Hansen (Ap) signaliserer at hun vil stoppe forslaget om å opprette visitasjonssoner, der politiet kan ransake personer uten skjellig grunn. Politidirektoratet fikk i fjor høst en bestilling fra Justisdepartementet om utvidede hjemler for politiet til å ransake personer innenfor et område uten skjellig grunn til mistanke. Tidligere justisminister Mehl (Sp) støttet forslaget. Fremskrittspartiet fremmet et forslag i Stortinget om slike soner i fjor høst, og Frp-leder Sylvi Listhaug mener kriminaliteten blant de som er under den kriminelle lavalderen har økt kraftig.
2 måneder siden
Høyre-leder Erna Solberg presser på for å innføre visitasjonssoner i Oslo for å bekjempe ungdomskriminalitet. Oslos byrådsleder, Eirik Lae Solberg (H), er mer forsiktig og understreker viktigheten av å følge opp ungdommene. Justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) har hatt møte med Lae Solberg om situasjonen i Oslo, og sier politiet ikke ønsker visitasjonssoner da de mener det kan virke mot sin hensikt. Hun vil likevel følge opp Stortingets vedtak om å utrede muligheten, men understreker at det ikke må stride mot menneskerettighetene. Lae Solberg tok også opp underfinansiering av barnevernet og behovet for økte ressurser til Oslo-politiet.
1 måned siden
Høyre vedtok på sitt landsmøte å innføre generell bevæpning av politiet, etter intern uenighet. Erna Solberg forklarer at økt organisert kriminalitet og flere våpen i omløp blant kriminelle ligger bak beslutningen. Samtidig stemte landsmøtet mot å senke den kriminelle lavalderen, til tross for en engasjert debatt. Solberg mener at det bør finnes andre måter å reagere på kriminelle handlinger begått av personer under 15 år, som for eksempel barnevern og politietterforskning.
2 måneder siden
Justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) planlegger nye tiltak mot barne- og ungdomskriminalitet. Hun foreslår å fotfølge mindreårige gjengangere døgnet rundt gjennom et 24/7-program i byer som Oslo, Bergen, Trondheim og Kristiansand. Dette vil koste opp mot 300 millioner kroner. Tiltaket innebærer at voksne følger de unge gjennom dagen og gir oppfølging til foreldrene. Ap ønsker også raskere domstolsbehandling og egen straff for de som utnytter mindreårige til kriminelle handlinger.
20 dager siden
Regjeringen foreslår å oppheve minstestraffen på tre år for voldtekt, for å gi domstolene større frihet i straffeutmålingen. Justisministeren fremmet forslaget om endring i straffeloven, som også inkluderer innføring av en samtykkelov. Denne loven krever aktivt samtykke for seksuell omgang, der «bare ja betyr ja». Regjeringen foreslår også et nytt straffealternativ basert på prinsippet om at «nei betyr nei», som kan straffes med fengsel inntil 10 år. Målet er å sikre en bedre balanse i straffenivåene mellom ulike seksuallovbrudd og å respektere retten til å bestemme over egen kropp.