Sikkerhetsrådgiver Mike Waltz forlater sin stilling i Det hvite hus. Hans nestkommanderende Alex Wong er også ferdig.
Sikkerhetsrådgiver Mike Waltz i Det hvite hus forlater sin post, ifølge meldinger fra nyhetsbyråene Reuters og CBS. Også Waltz' nestkommanderende, Alex Wong, skal være ferdig i stillingen.
Avgangen kommer etter at The Atlantic avslørte at Waltz la deres sjefredaktør Jeffrey Goldberg til i en Signal-gruppe. I denne gruppen diskuterte Waltz, forsvarsminister Pete Hegseth og andre planer for et angrep mot houthiene i Jemen kun to timer før angrepet ble utført.
Etter denne avsløringen har det vært rykter om at Trump-administrasjonen søker en erstatter for Hegseth, men disse ryktene er avvist av Det hvite hus.
Mike Waltz
Alex Wong
Jeffrey Goldberg
Pete Hegseth
Trump
Det hvite hus
Reuters
CBS
The Atlantic
Jemen
Donald Trumps politikk skaper økonomisk usikkerhet. Oljefondssjef Nicolai Tangen advarer om at tollkrigen kan eskalere og ramme fondet hardt. Berkshire Hathaway-sjef Warren Buffett forventes å kommentere tollpolitikkens effekt på næringslivet. Samtidig har Trump-administrasjonen stengt et smutthull for tollfri import, noe som allerede gir prisøkninger. Aksjemarkedet i USA har hatt sin svakeste start på en presidentperiode siden 1974, noe analytikere knytter til usikkerhet rundt Trumps politikk.
Ukrainas president Zelenskyj beskriver et nylig møte med Donald Trump i Vatikanet som positivt, der de diskuterte en mulig 30-dagers våpenhvile. Samtidig antyder amerikansk etterretning at Russlands president Putin kan ha endret krigsmål til å sikre erobret territorium, noe som påvirker Trumps tro på en mulig fredsavtale. Russland styrker også båndene til Nord-Korea og Kina som en del av en strategi mot Vesten, og Nord-Korea har bekreftet å ha sendt soldater til Ukraina.
Pressefriheten er under globalt press, med økende fare for journalister i mange land, inkludert krigssoner og demokratier som USA. Samtidig viser undersøkelser synkende medietillit blant unge i Norge, noe FpU-leder Simen Velle advarer mot. Det tas til orde for mer demokratisk folkeskikk i samfunnsdebatten. Nye lover som EUs Digital Services Act (DSA) innføres for å regulere store plattformer og beskytte unge mot skadelig innhold, mens MDG foreslår forbud mot farlige algoritmer.
Spenningen mellom India og Pakistan er svært høy etter et dødelig angrep i indisk Kashmir. India anklager pakistanske grupper, mens Pakistan avviser dette og hevder India planlegger militære handlinger. Pakistan har nylig testet en ballistisk rakett og advarer om rask respons. Landene har utvekslet ild over kontrollinjen, innført restriksjoner og USA forsøker å dempe konflikten.
Et internt varsel fra Marinejegerkommandoen avdekker betydelige forsinkelser i etableringen av en ny maritim spesialavdeling ved Ramsund orlogsstasjon. Varselet peker på manglende fremdrift på flere områder og konkluderer med at fristen i 2026 ikke vil holdes. Flere stortingspartier reagerer på manglende informasjon og varsler behandling i kontrollkomiteen. Forsvarsdepartementet avviser at prosjektet er forsinket.
Fremskrittspartiet er dypt splittet i spørsmålet om å tillate surrogati i Norge. Saken er et av de mest usikre temaene før partiets landsmøte. Et flertall i landsstyret støtter å tillate surrogati under visse betingelser, mens partileder Sylvi Listhaug argumenterer imot av prinsipielle og medisinske årsaker. Saken avgjøres av landsmøtet søndag.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 dag siden
USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Mike Waltz forlater sin stilling. Avgjørelsen kommer etter en lekkasje av angrepsplaner mot Jemen.
1 måned siden
USAs nasjonale sikkerheitsrådgivar Mike Waltz tar det fulle ansvaret for «Signalgate», der detaljar om planlagde angrep mot Jemen blei lekka til The Atlantics sin sjefredaktør Jeffrey Goldberg via meldingstenesta Signal. Goldberg fekk informasjon om måla og våpna som skulle brukast, to og ein halv time før angrepa fann stad. President Trump har kalla hendinga ein «glipp» og uttrykt framleis tillit til Waltz, men det blir no vurdert om Waltz kan fortsette i stillinga. Ei gransking er i gang for å finne ut korleis Goldberg blei invitert inn i gruppa.
4 dager siden
USAs president Donald Trump forsvarer forsvarsminister Pete Hegseth etter en chatskandale. Skandalen involverer deling av angrepsplaner på meldingstjenesten Signal.
1 måned siden
USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Mike Waltz tar ansvar for at angrepsplaner mot Jemen ble lekket via en feil i en kryptert Signal-chat. The Atlantics sjefredaktør, Jeffrey Goldberg, fikk tilgang til sensitiv informasjon om et planlagt angrep. Hendelsen, kjent som «Signalgate», har utløst krav om Waltz' avgang. President Trump nedtoner alvoret og sier Waltz har lært av feilen. Senator Mark Warner krever at både Waltz og forsvarsminister Pete Hegseth stilles til ansvar. En intern granskning er iverksatt for å undersøke saken.
4 dager siden
USAs president Donald Trump forsvarer forsvarsminister Pete Hegseth etter en chatskandale. Skandalen involverer diskusjon av angrepsplaner på meldingstjenesten Signal.
1 måned siden
En sikkerhetsglipp i Det hvite hus har ført til kritikk mot USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, Michael Waltz. Ved en feil inviterte Waltz redaktøren for The Atlantic, Jeffrey Goldberg, inn i en chattegruppe med topphemmelig militær informasjon om et kommende angrep i Jemen. Hendelsen har skapt sterke reaksjoner, og flere anonyme kilder og politikere krever at Waltz må gå av. President Trump har imidlertid uttalt at han fortsatt har tillit til Waltz og mener han har lært av feilen. Det spekuleres nå i om Waltz vil overleve skandalen, men Trump vil ta en endelig avgjørelse i løpet av de nærmeste dagene.
1 dag siden
USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Mike Waltz melder sin avgang. Nyheten kommer etter at Waltz tidligere var involvert i en omtalt skandale.
11 dager siden
Det hvite hus avviser rapporter om at de leter etter en ny forsvarsminister etter kritikk mot Pete Hegseth. NPR meldte mandag at jakten på en erstatter var i gang, men Det hvite hus kalte dette «falske nyheter». Kritikken mot Hegseth kom etter avsløringer om at han delte detaljer om et amerikansk angrep mot houthi-militsen i Jemen i en privat gruppechat på appen Signal. Informasjonen ble først kjent da Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver Mike Waltz ved en feil la til en journalist i en gruppechat. Senere ble det også avslørt at Hegseth delte lignende informasjon i en annen chat med familie. Det hvite hus hevder at ingen hemmelig informasjon ble delt, og president Donald Trump uttrykte sin støtte til forsvarsministeren samme dag.
1 måned siden
Det hvite hus anser chat-skandalen som avsluttet, ifølge pressesekretær Karoline Leavitt. Hun opplyser at grep er tatt for å hindre gjentakelse, uten å spesifisere hvilke tiltak det er snakk om. Skandalen oppsto da sikkerhetsrådgiver Mike Waltz inviterte en journalist til en hemmelig chat-gruppe på Signal, hvor sensitive opplysninger om USAs angrep på Jemen ble diskutert. Gruppen inkluderte høytstående medlemmer som visepresident J.D. Vance og forsvarsminister Pete Hegseth. Vance og stabssjef Wiles skal ha anbefalt Trump å sparke Waltz, men Trump har offentlig støttet ham. Likevel spekuleres det i at Waltz kan være på vei ut.
1 måned siden
USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, Mike Waltz, tar ansvaret for at angrepsplaner mot Jemen lekket ut via en feil i en gruppechat. Jeffrey Goldberg, sjefredaktør i The Atlantic, ble feilaktig inkludert i chatten og fikk detaljert informasjon om de kommende angrepene. President Trump bagatelliserer hendelsen som en «glipp» og uttrykker fortsatt tillit til Waltz. En granskning er i gang for å finne ut hvordan Goldberg ble invitert inn i den hemmelige gruppen, som besto av 18 høytstående medlemmer av Trump-administrasjonen.
1 måned siden
USAs sikkerhetsrådgiver Mike Waltz er i søkelyset etter avsløringer om bruk av Gmail i jobbsammenheng. Ifølge Washington Post har Waltz mottatt møteplaner og arbeidsdokumenter på sin private Gmail-konto. Det hvite hus bekrefter at Waltz videresendte informasjonen til offisielle regjeringskontoer og at han aldri delte hemmelig materiale. Avisen melder også at en av Waltz' medarbeidere brukte Gmail til å diskutere sensitive temaer som våpensystemer og militære posisjoner. Nylig ble det også kjent at Waltz inviterte en journalist inn i en sikkerhetschat om angrepsplaner mot Jemen.
1 måned siden
Sikkerhetsrådgiver Mike Waltz la til en journalist i en intern chat-gruppe der USAs angrep på Jemen ble diskutert, noe som har ført til kritikk og spekulasjoner om hans fremtid i Trump-administrasjonen. Selv om Trump offentlig har forsvart Waltz, rapporteres det om intern misnøye. Eksperter som Hilmar Mjelde påpeker at Trumps avgjørelse vil baseres på personlige interesser og politisk kostnad, snarere enn nasjonale sikkerhetshensyn. Det spekuleres også i om Trumps irritasjon over journalistens tilstedeværelse i chatten spiller en rolle, da Trump ser alt ut fra personlige interesser.
1 måned siden
Trump-administrasjonen lekket ved en feil hemmelige krigsplaner om angrep i Jemen til en journalist fra The Atlantic. Journalisten ble invitert inn i en kryptert gruppesamtale på meldingstjenesten Signal, hvor detaljer om de kommende angrepene ble delt. Meldingen kom fra Michael Waltz, USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver. To dager senere ble journalisten lagt til i en gruppesamtale med navnet «Houthi PC small group.» Det hvite hus bekrefter lekkasjen. 15. mars beordret Donald Trump en rekke luftangrep i Jemen. 31 mennesker ble drept i angrepene.
10 dager siden
Forsvarsminister Pete Hegseth er i hardt vær etter at det ble kjent at han skal ha delt detaljer om USAs hemmelige angrepsplaner i Jemen via meldingsappen Signal. Informasjonen, som ble sendt til ham av general Michael Erik Kurilla like før et angrep mot Iran-støttede houtier, skal ha blitt delt i private gruppechatter til tross for advarsler om å ikke bruke usikrede kanaler. Saken har ført til krav om at Hegseth går av, blant annet fra republikanske Don Bacon og demokratiske Angie Craig. Det hvite hus avviser at hemmeligstemplet informasjon ble delt og støtter fortsatt Hegseth. USA-ekspert Hilmar Mjelde mener Hegseth snart kan ha brukt opp sin tillit, særlig etter at flere topprådgivere nylig ble sparket i forbindelse med lekkasjer av klassifisert informasjon.
1 måned siden
Donald Trumps rådgiver Mike Waltz er i hardt vær etter å ha benektet å kjenne The Atlantic-redaktør Jeffrey Goldberg, til tross for at et bilde viser dem sammen. Waltz la Goldberg til i en hemmelig militærchat, angivelig ved en feil, hvor sensitive militære operasjoner ble diskutert. Goldberg publiserte deretter chatten, noe som har skapt stor oppmerksomhet og kritikk. Waltz hevder det skyldes en teknisk feil eller hacking, men hendelsen beskrives som en pinlig sikkerhetsbrist. Demokrater krever nå at Waltz trekker seg, og eksperter mener lekkasjen kan ha brutt sikkerhetsprotokoller.