LO-forbund vil stoppe millionstøtte til Senterpartiet
Et LO-forbund ønsker å stanse valgkampstøtten til Senterpartiet. Samtidig diskuteres det om et annet parti på venstresiden skal få uventet støtte.
Et LO-forbund ønsker å stanse valgkampstøtten til Senterpartiet. Samtidig diskuteres det om et annet parti på venstresiden skal få uventet støtte.
En innstilling til LO-kongressen foreslår å gi valgkampstøtte til flere partier, inkludert tre millioner kroner til Senterpartiet, 20 millioner til Arbeiderpartiet og seks millioner til SV. Lederen for LO-forbundet Handel og Kontor, Christopher Beckham, motsetter seg støtten til Senterpartiet. Han argumenterer med at partiet har beveget seg mot høyresiden og bidratt til borgerlig styre i kommuner som Bergen og Trondheim, noe som påvirker arbeidstakerrettigheter.
Handel og Kontors delegater på kongressen kan stemme fritt i saken. Kilder i Fagforbundet, som har en stor delegasjon, indikerer at de trolig vil støtte fortsatt støtte til Senterpartiet.
Samtidig har Vidar Schei fra Fellesforbundet foreslått at Rødt skal få seks millioner kroner i støtte, med begrunnelse i behovet for å samle venstresiden og Rødts politiske nærhet til LOs standpunkter. Fellesforbundets delegasjon har diskutert forslaget, men har ikke konkludert.
Christopher Beckham
Vidar Schei
LO
Handel og Kontor
Senterpartiet
Arbeiderpartiet
SV
Fagforbundet
Fellesforbundet
Rødt
Høyre
Norge
Bergen
Trondheim
Konflikten mellom India og Pakistan har eskalert kraftig etter et terrorangrep i Kashmir. India har svart med militære aksjoner mot pakistanskkontrollert område, mens Pakistan har gjengjeldt og hevder å ha skutt ned indiske fly. Det meldes om tap på begge sider og intens skyting langs grensen. Norske politikere og det internasjonale samfunnet uttrykker dyp bekymring for situasjonen mellom atommaktene og oppfordrer til deeskalering. Frykten for en større konflikt er reell, selv om eksperter anser full krig som mindre sannsynlig foreløpig.
Pavevalget, konklavet, har startet i Det sixtinske kapell i Vatikanet, hvor 133 kardinaler er isolert for å velge etterfølgeren til avdøde pave Frans. Prosessen foregår i strengt hemmelighold, og en kandidat må oppnå to tredjedels flertall. Resultatet signaliseres med røyk fra brente stemmesedler – hvit røyk betyr at en ny pave er valgt. Diskusjonene forventes å omhandle kandidatenes profil og geografiske bakgrunn.
World Central Kitchen (WCK) har stanset all matutdeling i Gaza grunnet mangel på forsyninger, da de ikke har fått fylle lagrene etter Israels grensestenging. Samtidig har Israels statsminister Netanyahu bekreftet planer om en utvidet bakkeoffensiv på Gazastripen, med sikte på permanent militær tilstedeværelse. Norges utenriksminister kaller utviklingen ekstremt alvorlig, og eksperter peker på USAs rolle som avgjørende for Israels handlingsrom.
Statsminister Jonas Gahr Støre uttaler at nordmenn igjen må være forberedt på at krig kan ramme Norge, og peker på Russland som en farligere og mer uforutsigbar nabo. Han understreker at krig ikke anses som sannsynlig eller umiddelbart forestående, men at forberedelse er nødvendig for å sikre landets frihet. Uttalelsen kommer samtidig som regjeringen legger frem Norges første nasjonale sikkerhetsstrategi.
Kinesiske myndigheter anklages for å kartlegge uigurer, deres barn og andre dissidenter i Norge, inkludert norske statsborgere. Avsløringer tyder på innsamling av informasjon om barns skolegang og bruk av pressmidler mot familier i Kina. PST bekrefter at autoritære stater, inkludert Kina, driver transnasjonal undertrykkelse i Norge. Kinas ambassade avviser anklagene.
USAs president Donald Trump har signert en presidentordre som forbereder politi og militære på å håndtere folkelige opprør. Ordren pålegger utredning av hvordan militære styrker kan brukes innenlands og identifisering av militært utstyr til støtte for lokalt politi. Lokale myndigheter trues med straff ved motstand mot føderale direktiver. Kritikere frykter ordren kan misbrukes, mens forsvarere hevder den er for å slå ned på kriminelle.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
18 timer siden
LO-kongressen har besluttet å gi valgkampstøtte til flere politiske partier. For første gang siden 2013 får også partiet Rødt økonomisk støtte fra fagorganisasjonen.
18 timer siden
LO-kongressen har besluttet å gi valgkampstøtte til partiet Rødt. Dette skjer til tross for at LO-ledelsen opprinnelig ikke foreslo støtte til partiet.
18 timer siden
Den kommende LO-lederen holdt en politisk tale på LO-kongressen. Organisasjonen vedtok også å gi økonomisk støtte til flere partier før valget.
18 timer siden
Påtroppende LO-leder Kine Asper Vistnes argumenterte for at Rødt må over sperregrensen for å unngå borgerlig flertall. LO-kongressen fulgte oppfordringen og vedtok å gi partiet økonomisk støtte.
1 dag siden
Et forslag om å utrede alternativer til elektrifisering av Melkøya ser ikke ut til å få flertall i Stortinget. Venstres beslutning om å stemme imot er avgjørende for utfallet.
3 måneder siden
Jonas Gahr Støre kritiserer anonyme pengegaver til borgerlige partier, og mener det er problematisk. Han forsvarer samtidig LOs millionstøtte til Arbeiderpartiet, og hevder at dette er demokratisk forankret gjennom LO-kongressen. Sylvi Listhaug (Frp) mener derimot at LO kjøper politisk makt og innflytelse i Arbeiderpartiet. Hun inviterer LO-medlemmer til Frp, og understreker at de ikke driver med kjøp og salg av politikk. Høyre ønsker også bidrag til valgkampen, men avviser at man kan kjøpe seg innflytelse i partiet. LO på sin side avviser å gi støtte til borgerlige partier, og ønsker heller ikke plass i deres sentralstyre. En meningsmåling viser at en betydelig andel av LOs medlemmer ville stemt på Frp, ikke Ap.
1 dag siden
Debatten rundt elektrifisering av Melkøya fortsetter i Stortinget. Et kompromissforslag om å utrede alternativer ser ikke ut til å få flertall.
2 måneder siden
Skipsreder Herbjørn Hansson donerer én million kroner til Fremskrittspartiet (Frp) med ønske om et regjeringsskifte. Aksjon for borgerlig valgseier (ABV) bidrar med fem millioner, en reduksjon fra tidligere år. Fellesaksjonen, finansiert av blant andre Gustav Witzøe, gir også betydelig støtte til Frp. Disse donasjonene kommer i lys av regjeringens planer om å endre partiloven for å øke åpenheten rundt partifinansiering. ABV forsvarer sine bidrag som en nødvendig motvekt til fagorganisasjonen LOs støtte til Arbeiderpartiet.
7 dager siden
Arbeiderpartiet lover å øke fagforeningsfradraget betydelig dersom de vinner valget. Forslaget møter kritikk fra Høyre og Frp.
2 dager siden
En artikkel i Nettavisen setter søkelys på koblingen mellom LOs økonomiske støtte til Arbeiderpartiet og regjeringens forslag om økt skattefradrag for fagforeningskontingent. Artikkelen kritiserer ordningen og kaller den organisert korrupsjon.
3 måneder siden
De borgerlige partiene er uenige om strømstøtte. Høyre vil beholde dagens ordning, mens Venstre vil fjerne den. KrF og Frp ønsker en makspris på strøm og full kompensasjon for priser over 50 øre per kWh. De vil også vurdere støtte til næringslivet. Uenigheten kan bli viktig i neste valg. Frps forslag koster 4,7 milliarder kroner ifølge deres alternative budsjett.
3 måneder siden
Regjeringen foreslår å stramme inn lovverket for økonomisk støtte til politiske partier ved å forby anonyme pengegaver fra organisasjoner som ikke oppgir givernes identitet. Dette kan ramme Fremskrittspartiet (Frp), som i 2023 mottok 12 millioner kroner fra Aksjonen for borgerlig valgseier (ABV). Kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp) mener åpenhet om pengestøtte er viktig for demokratiet. Frp mener forslaget er et forsøk på å avlede oppmerksomheten fra LOs økonomiske støtte til Arbeiderpartiet, og hevder at deres bidrag kun er støtte til eksisterende politikk.
1 måned siden
Fremskrittspartiet (Frp) leder an i mottatte valgkampbidrag med over åtte millioner kroner, noe som er dobbelt så mye som i tidligere valgkamper. Blant giverne finner man Sundt-familien og Wilh. Wilhelmsen Holding, samt Aksjon for Borgerlig Valgseier. Arbeiderpartiet følger etter, hovedsakelig støttet av Fagforbundet. En forskningsleder påpeker at politiske donasjoner ikke nødvendigvis er problematiske, og at Frps økning kan sees i sammenheng med partiets fremgang på meningsmålingene som et alternativ til regjeringen. Partiene mottar også støtte fra staten basert på tidligere valgresultater.
3 måneder siden
Stein Erik Hagen bekrefter overfor VG at han gir 14 millioner kroner i partistøtte til partiene på høyresiden. Fremskrittspartiet mottar 7 millioner kroner, hvorav 2 millioner er øremerket organisasjonsutvikling. Høyre får 5 millioner kroner, mens Kristelig Folkeparti og Venstre mottar 1 million kroner hver. Hagen begrunner støtten med et ønske om en borgerlig regjering som vil styrke næringslivet, verdiskapning og privat norsk eierskap. Dette er den største valgkampstøtten Hagen-familien har gitt.
2 måneder siden
Astrup-familien øker sitt bidrag til Høyres valgkampkasse med 400.000 kroner gjennom selskapene Pactum Sigma og Theta. Dette skjer samtidig som Stein Erik Hagen gir 14 millioner kroner til høyresiden. Laksegründer Gustav Witzøe bidrar med nesten 9 millioner kroner til Fellesaksjonen, som fordeler midler til Høyre, Frp, Venstre og KrF. Fellesaksjonen har totalt samlet inn 19 millioner kroner for å støtte partier som ønsker et regjeringsskifte. Også Sundt- og Wilhelmsen-familiene bidrar med betydelige beløp til Høyre.