Høyre-leder Erna Solberg mener Norge har fått en svekket regjering etter at Senterpartiet trakk seg. Hun ser ingen mulighet for en borgerlig regjering før valget, gitt det nåværende flertallet på Stortinget.
KrF mener regjeringen har vært rotete og ønsker en ny kurs for familiepolitikken, eldreomsorgen og næringslivet.
Rødt kritiserer regjeringen for å la EU-direktiver gå foran norske interesser, spesielt innen energipolitikken.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Senterpartiet har trukket seg fra regjeringen på grunn av uenighet om strømpriser og EUs energipolitikk. Frp-leder Sylvi Listhaug kritiserer regjeringen for å ha ført en feilslått politikk som har ført til høye priser på strøm, mat og drivstoff. Hun mener regjeringsbruddet handler om mer enn bare strøm. Høyre-leder Erna Solberg mener regjeringen er svekket, men at det ikke er grunnlag for en annen regjering før valget. SV-leder Kirsti Bergstø kaller regjeringskrisen meningsløs og krever en kraftpolitikk som sikrer lave og stabile strømpriser. Flere partiledere har kommentert situasjonen og konsekvensene for norsk politikk.
2 måneder siden
Høyre-leder Erna Solberg kritiserer den rødgrønne regjeringen for uenighet rundt EØS-avtalen, og mener dette skaper et politisk skille. Hun viser til Senterpartiets avgang fra regjeringen grunnet uenighet om EU-direktiver. Solberg påpeker at det blir vanskelig å be EU om hjelp i handelspolitikken hvis Norge ikke overholder sine EØS-forpliktelser. Statsminister Støre har uttalt at han ikke vil innføre alle EU-direktiver, men vil fremskynde implementeringen av nye EU-regler. Solberg advarer mot å la populisme og kortsiktig gevinst styre viktige nasjonale interesser.
4 måneder siden
Artikkelen kritiserer Erna Solbergs lederskap i Høyre, og hevder at partiet har mistet velgere til Frp. Forfatteren mener Solberg er for passiv, omgir seg med for lojale medarbeidere, og at partiets programutkast er svakt. Det påpekes at de to store partiene, Høyre og Arbeiderpartiet, har mistet mye oppslutning over tid. Artikkelen oppfordrer Solberg til å samarbeide med Sylvi Listhaug for å danne en ny borgerlig regjering, og mener at småligheter må settes til side for å oppnå dette målet.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Erna Solbergs posisjon i en potensiell borgerlig regjering etter valget, spesielt med tanke på FrPs fremgang på meningsmålingene. Solberg understreker at et regjeringsskifte er viktigst, men erkjenner at det vil være et nederlag for Høyre om de ikke får statsministeren. Hun er åpen for å være statsråd under Sylvi Listhaug, men antyder at borgerlig side trolig trenger støtte fra flere partier enn Høyre og Frp for å få flertall. Valgkampen blir en kamp for Høyre både mot de rødgrønne og mot Frp om å være det største partiet på borgerlig side.
2 måneder siden
Erna Solberg kritiserer Støre og Stoltenbergs samarbeid, og mener deres politikk fører Norge mot et «isfjell» av økonomiske problemer. Hun lover å senke skattene og forbedre helse, skole og trygghet hvis Høyre vinner valget. Solberg avviser at hun er i skyggen av Listhaug og Støre, og lover å tydeliggjøre forskjellene mellom Høyre og Arbeiderpartiet. Hun fremhever økte kostnader for barnefamilier som en viktig valgkampsak, og kritiserer regjeringens økonomiske politikk for å gjøre Norge mindre attraktivt for investeringer.
2 måneder siden
Erna Solberg kritiserer Senterpartiet for å snu i spørsmålet om elektrifisering av Melkøya, og mener det vil skade Norges omdømme blant investorer. Hun understreker at det er for sent å snu, og at konsekvensene for norsk næringsliv kan bli store. Solberg mener Støre-regjeringen må levere på løftet om å skaffe nok kraft i Finnmark. Trygve Slagsvold Vedum på sin side frykter kraftunderskudd og høye strømpriser, og mener det er nødvendig å forlenge konsesjonene for gassturbinene. Terje Aasland lover å jobbe for å skaffe nødvendig kraft, og utfordrer Solberg til å støtte regjeringens kraft- og industriløft i Finnmark.
2 måneder siden
Senterpartiet (Sp) går til valg med fokus på ny kraftpolitikk og mindre EU-makt, etter bruddet med Arbeiderpartiet (Ap) grunnet uenighet om EUs fjerde energipakke. Partileder Trygve Slagsvold Vedum kritiserer Ap for å være for ettergivende overfor EU, men avviser samtidig at EU er en irrasjonell aktør. Han understreker at Sp er åpen for samarbeid på tvers av politiske skillelinjer, men ser det som vanskelig å danne regjering med Høyre og Frp. Vedum avslører også at Aps forslag om en «Norgespris» på strøm ble presentert som et forhandlingskort i forkant av regjeringsbruddet.
1 måned siden
Høyre-leder Erna Solberg ber Frp om å ikke skape problemer rundt EØS-avtalen etter at Høyres landsmøte vedtok å jobbe aktivt for norsk EU-medlemskap. Solberg understreker at vedtaket ikke betyr at Høyre vil søke EU-medlemskap nå, men at de ønsker å starte en diskusjon om temaet. Hun mener vedtaket ikke vil hindre et regjeringssamarbeid med Frp, men ber Sylvi Listhaug om å roe ned forslag om å reservere seg mot EU-direktiver. Listhaug reagerte kraftig på vedtaket og ønsker ingen ny EU-debatt.
4 måneder siden
Høyre markerer seg med å hente frem «Jern-Erna»-statuen, en referanse til Erna Solbergs tid som kommunalminister, som svar på Arbeiderpartiets bekymring for en strengere Solberg. Solberg selv kritiserer den sittende regjeringen for å ha brukt mer penger med dårligere resultater, og understreker behovet for tydelig prioritering. Unge Høyre anklager regjeringen for manglende ledelse og for å la Senterpartiet overstyre. Samtidig angriper Arbeiderpartiet Høyres skattepolitikk, som de mener vil favorisere de rikeste. Fremskrittspartiets fremgang på meningsmålingene nevnes, men Solberg understreker at Høyre vil holde fast ved sin politikk.
3 måneder siden
Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum står fast på at EUs energipakke er feil for Norge, og ønsker å reforhandle avtalen om strømkabler. Han mener Norge bør ha mer nasjonal kontroll over strømpolitikken for å sikre lave og stabile strømpriser. Regjeringspartner Arbeiderpartiet, med statsminister Jonas Gahr Støre i spissen, støtter derimot innføring av energipakken. Energiminister Terje Aasland (Ap) avviser at regjeringen vil gå av på denne saken. Uenigheten om energipakken skaper spenning i regjeringssamarbeidet, og flere stortingsrepresentanter i Senterpartiet har uttalt at partiet må forlate regjeringen dersom pakken blir innført.
3 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug støtter Senterpartiets motstand mot EUs energipakke, og mener Norge allerede har gjennomført det grønne skiftet. Hun kritiserer Arbeiderpartiet for å ville innføre pakken, og kaller situasjonen i regjeringen kaotisk. Listhaug påpeker at flere i Arbeiderpartiet og Fellesforbundet deler Frp og Sps syn. Hun understreker at nasjonal råderett over kraft vil være en viktig sak i eventuelle regjeringsforhandlinger med Høyre. EU har gitt Norge frist til 21. mai for å vise fremgang i innføringen av energipakken.
3 måneder siden
Senterpartiet trekker seg fra regjeringen grunnet en konflikt med Arbeiderpartiet om tre EU-direktiver. Senterpartiet mener direktivene vil gi EU for stor innflytelse over norsk strømpolitikk og svekke nasjonal kontroll. Partileder Trygve Slagsvold Vedum sier at nok er nok, og at de ønsker en ny retning for strømpolitikken. Senterpartiet hevder at Arbeiderpartiet var klar over deres motstand, men likevel valgte å fremme direktivene. Senterpartiet vil nå jobbe for en større debatt om strømpolitikken i Stortinget, mens Arbeiderpartiet trolig vil fortsette å regjere alene.
1 måned siden
Høyre-leder Erna Solberg mener Norge må produsere mer gass for å sikre energileveranser til Europa, og advarer om et ventet fall i norsk gassproduksjon frem mot 2029. Hun sammenligner dette fallet med nedleggelsen av all tysk kjernekraft. Solberg ønsker å iverksette 26. konsesjonsrunde for å stimulere leteaktiviteten, men møter motstand fra flere partier, deriblant SV, Venstre og KrF. Senterpartiet er i utgangspunktet positiv til konsesjonsrunden, men har ikke tatt stilling til Høyres konkrete forslag. Frp og Høyre er uenige om elektrifisering av sokkelen.
3 måneder siden
En sentral Senterparti-politiker åpner for regjeringssamarbeid med Høyre og Fremskrittspartiet, og kritiserer Arbeiderpartiet for å ta deres støtte for gitt. Konflikten rundt EUs fjerde energipakke er en utløsende faktor, der Senterpartiet er sterkt imot deler av pakken, mens Arbeiderpartiet ønsker å innføre den. Politikeren fra Nordland viser til at de lokalt samarbeider godt med både borgerlige og venstresiden, og mener at Senterpartiet nasjonalt også må vurdere andre samarbeidspartnere enn Arbeiderpartiet. Han understreker at Senterpartiet ikke vil være med i regjering for enhver pris, og at de kan gå til valg alene for så å vurdere samarbeid etter valget.
2 måneder siden
Senterpartiet trakk seg fra regjeringen på grunn av uenighet om tre EU-direktiver som omhandler fornybar energi, energieffektivisering og bygningsenergi. En meningsmåling viser at mange nordmenn er usikre på hva direktivene innebærer, men det er en overvekt av de som er skeptiske til å innføre dem. Det er stor splittelse mellom partiene, der EU-vennlige partier støtter direktivene, mens Frp, Senterpartiet og Industri- og næringspartiet er sterkt imot. EU-tilhengere mener mediadekningen ufarliggjør EU-politikk, og at direktivene er fornuftige. Nei til EU frykter en «salamitaktikk» der mange små EU-vedtak til slutt gir store konsekvenser. Senterpartiets leder mener folk er skeptiske fordi de ikke ønsker at EU skal bestemme over norsk energi- og kraftpolitikk.