Tidligere Ap-politiker Gjermund Orrego Bjørndal anker dommen fra lagmannsretten til Høyesterett. Bjørndal ble dømt for voldtekt og misbruk av sin posisjon som verge. Hans forsvarer, Brynjar Meling, begrunner anken med at en av de fornærmede ikke ble avhørt direkte i retten, men via et bevisopptak, noe som ifølge Meling strider mot kravene til kontradiksjon.
Bjørndal ble i lagmannsretten dømt til 3 år og 3 måneders fengsel, etter å ha blitt frifunnet på flere tiltalepunkter. Forsvareren vil også vurdere å anke lovanvendelsen og straffutmålingen.
Ankefristen er 10. januar, og det er usikkert om Høyesterett vil behandle saken.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Tidligere Ap-politiker Gjermund Orrego Bjørndal er i Agder lagmannsrett dømt for voldtekt og misbruk av sin stilling som verge. Han ble i tingretten dømt til fengsel i 5 år og 9 måneder, men straffen er nå redusert til 3 år og 3 måneder. Lagmannsretten frifant Bjørndal for flere tiltalepunkter, inkludert medvirkning til en annen manns seksuelle overgrep. Medtiltalte er dømt for voldtekt og misbruk, men også hans straff er redusert. Begge menn har nektet straffskyld, og dommen er ikke rettskraftig. De har mulighet til å anke til Høyesterett. Erstatningsbeløp er også redusert.
4 måneder siden
Tidligere Ap-politiker Gjermund Orrego Bjørndal er dømt for seksuelle overgrep mot unge asylsøkere. Agder lagmannsrett kritiserer politiet og Fylkesmannen i Aust-Agder for manglende oppfølging av bekymringsmeldinger. Retten mener overgrepene i stor grad kunne vært unngått dersom myndighetene hadde tatt anklagene mer alvorlig. Politiet henla saken uten tilstrekkelig etterforskning, og Fylkesmannen lot Bjørndal fortsette som verge til tross for alvorlige anklager. Lagmannsretten mener myndighetenes forklaringer bærer preg av ansvarsfraskrivelse. Både Statsforvalteren og politiet vil nå gjennomgå saken.
2 måneder siden
Riksadvokaten har besluttet å ikke anke frifinnelsen av en taxisjåfør som ble dømt for seksuelle handlinger mot en beruset kvinne. Sjåføren erkjente de seksuelle handlingene, men ble frikjent for voldtekt fordi retten mente det var rimelig tvil om han forsto at kvinnen motsatte seg handlingene. Han ble dømt for misbruk av stilling, mistet retten til å kjøre taxi og må betale erstatning til kvinnen. Politiadvokaten og kvinnens bistandsadvokat er uenige i beslutningen om å ikke anke, og mener det svekker rettsikkerheten for ofre i lignende saker. Bistandsadvokaten fremhever at kvinner er forsvarsløse i slike situasjoner og at domstolen burde slå hardere ned på dette.
9 dager siden
Anders Besseberg (79) starter ankesaken i Borgarting lagmannsrett etter å ha blitt dømt for grov korrupsjon i tingretten. Han ble i fjor dømt til tre år og én måneds fengsel for korrupsjon knyttet til sin tid som president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). Økokrim vant fram på ni av ti tiltalepunkter, men Besseberg nektet straffskyld og anket dommen. I lagmannsretten blir det full behandling med bevisføring og vitneinnkalling over 21 dager. Besseberg har byttet forsvarerteam og fått Fredrik Berg som ny forsvarer, mens ankesaken ledes av tre fagdommere. Ekspert på økonomisk kriminalitet, Petter Gottschalk, forventer en mer grundig vurdering av bevis og tvil i ankesaken. Besseberg ble anklaget for bestikkelser i form av dyre klokker, jaktturer og andre fordeler, mye knyttet til Russland. Saken forventes å kunne ende i Høyesterett etter lagmannsrettens avgjørelse i juli.
4 måneder siden
En tidligere kampsporttrener, som ble dømt til to år og tre måneders fengsel for seksuelle overgrep mot tre utøvere, anker dommen. Saken skal nå behandles på nytt i Gulating lagmannsrett, hvor skyldspørsmålet vil bli vurdert. Kvinnen som først varslet, nå i 30-årene, forteller om traumene hun har opplevd siden hendelsene, som startet da hun var 15 år. Hun beskriver hvordan treneren misbrukte sin stilling og hvordan saken har påvirket henne i ettertid. Treneren nekter straffskyld, og hans forsvarer hevder han ikke er enig i påtalemyndighetens påstander. Kvinnen håper rettssaken vil føre til at treneren ikke kan skade flere.
28 dager siden
Påtalemyndigheten har varslet at de vil anke frifinnelsen av Dani Alves i voldtektssaken. Alves, en tidligere Barcelona-spiller, ble opprinnelig dømt til fire og et halvt års fengsel for å ha voldtatt en kvinne på et utested i desember 2022. Han anket dommen og ble løslatt fra fengsel i mars 2024, i påvente av en ny behandling i en høyere rettsinstans. Domstolen mente det var utilstrekkelig bevis i saken. Påtalemyndigheten jobber nå for å få anket avgjørelsen.
3 måneder siden
En tidligere politiker i Agder er dømt for seksuelle overgrep mot mindreårige asylsøkere. Statsforvalteren i Agder nekter innsyn i dokumenter knyttet til saken, til tross for sterk kritikk fra lagmannsretten. Retten mener at fylkesmannen og politiet ikke tok bekymringsmeldinger alvorlig, og at dette førte til at overgrepene kunne fortsette. Fylkesmannen gjenoppnevnte politikeren som verge selv etter flere varsler om overgrep. Aviser har blitt nektet innsyn i saksbehandlingen, noe som undergraver tilliten til forvaltningen. Kommunalministeren oppfordres til å granske statsforvalterens håndtering av saken for å hindre at lignende hendelser skjer igjen.
8 dager siden
Anders Besseberg (79) starter ankesaken i Borgarting lagmannsrett etter å ha blitt dømt for grov korrupsjon i tingretten. Han ble i fjor dømt til tre år og én måneds fengsel for korrupsjon fra sin tid som president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). Økokrim vant fram på ni av ti tiltalepunkter, men Besseberg nektet straffskyld og anket dommen. I lagmannsretten får saken full behandling med bevisføring og vitneinnkalling over 21 dager. Det blir flere profesjonelle dommere og et nytt forsvarerteam med Fredrik Berg, en anerkjent advokat innen økonomisk kriminalitet. Ekspert Petter Gottschalk forventer en mer grundig vurdering av bevis og tvil i ankesaken, som starter i Oslo. Besseberg ble anklaget for bestikkelser som dyre klokker, jaktturer og andre fordeler, hovedsakelig knyttet til Russland. Saken forventes å kunne ende i Høyesterett etter lagmannsrettens dom i juli.
6 dager siden
Anders Bessebergs ankesak mot korrupsjonsdommen på tre år og én måneds fengsel er i gang i lagmannsretten. Hans nye forsvarer, Fredrik Berg, som regnes som en av Norges fremste advokater innen økonomisk kriminalitet, mener Besseberg er utsatt for en stor urett. Berg kritiserer Økokrims anklager som «ulmende» og peker på at påtalemyndigheten har brukt tid på påstander om juks og doping som Besseberg ikke er tiltalt for. Forsvaret ber retten være kritisk til aktors fremstilling, særlig med tanke på vitnemålet fra dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov. Økokrim, representert ved statsadvokat Marianne Djupesland, hevder at de kan bevise at Besseberg brukte sin stilling i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) til personlig vinning, og at saken ikke er et grensetilfelle for korrupsjon. Ankesaken varer i 21 rettsdager og avsluttes 28. mai.
1 måned siden
Nataliia Skoghøy anker lagmannsrettens avvisning av hennes ærekrenkelsessak mot eksmannen, tidligere høyesterettsdommer Jens Edvin Skoghøy, til Høyesterett. Bakgrunnen for søksmålet er Skoghøys anklager om drapsforsøk med gift i 2022. Borgarting lagmannsrett mente anken ikke ville føre frem. Høyesteretts ankeutvalg skal nå vurdere saksbehandlingen, men ikke bevis eller rettsanvendelse. Habilitet kan bli et tema, da mange høyesterettsdommere har vært kolleger av Jens Edvin Skoghøy. En professor understreker at kollegiale forhold normalt ikke medfører inhabilitet.
3 måneder siden
En mann dømt for drapet på en kvinne på Fefor Høyfjellshotell har anket forvaringsdommen på 13,5 år. Forsvareren mener at ubetinget fengsel er tilstrekkelig straff, og at vilkårene for forvaring ikke er oppfylt. Statsadvokaten argumenterte for forvaring i tingretten, med henvisning til drapets brutalitet og fare for gjentakelse. De pårørende erfarer anken som en stor belastning. Saken skal nå vurderes av lagmannsretten, og den dømte er varetektsfengslet i 12 uker i påvente av en eventuell ankebehandling.
1 måned siden
Marius Borg Høiby har anket besøksforbudet han ble ilagt av Oslo tingrett, til lagmannsretten. Besøksforbudet ble gitt etter at Høiby innrømmet vold mot sin ekskjæreste i august i fjor, samt å ha ramponert hennes bolig. Han ble pågrepet av politiet etter hendelsen og har hatt besøksforbud siden 2. september. Tingretten mener at Høiby sannsynligvis har brutt besøksforbudet flere ganger, til tross for forsvarerens argumenter om det motsatte. Besøksforbudet gjelder frem til 2. juni.
6 dager siden
I ankesaken mot Anders Besseberg presenteres nye beviser, inkludert forklaringer fra to sentrale russiske vitner, Viktor Majgurov og Sergej Kuschenko, som tidligere ikke uttalte seg i tingretten. Forsvarer Fredrik Berg kritiserer Økokrim for å føre bevis utenfor tiltalen og omtaler deler av saken som en «skyggesak» som har pågått i flere år og skadet Bessebergs omdømme. Berg påpeker også at Økokrim mistenkeliggjør Besseberg på punkter som ikke er en del av den nåværende tiltalen. Under innledningen oppsto det spenninger mellom forsvarer og aktor, særlig rundt presentasjonen av bevis og tolkningen av dokumenter. Besseberg ble i tingretten dømt til over tre års fengsel for grov korrupsjon, men nekter straffskyld i ankesaken.
7 dager siden
Jan Helge Andersen vitner i ankesaken om Baneheia-sakene i Gulating Lagmannsrett i Bergen, nesten 25 år etter hendelsene i 2000. I juli 2023 ble han dømt til to år for voldtekt og drap på Lena Sløgedal Paulsen, men han nekter straffskyld. Andersen har tidligere sonet 15 år for drapet på Stine Sofie Sørstrønen. Etter at Viggo Kristiansen ble frikjent i 2022 for overgrepene og drapene han hadde sonet nesten 21 år for, prøver påtalemyndigheten å bevise at Andersen var alene på åstedet. Andersen fastholder at Kristiansen var den aktive, og at han selv ble tvunget til å delta. Kristiansen er også innkalt som vitne i saken, som er satt til å vare i fem uker. Andersen har anket både skyldspørsmålet og erstatningsansvaret.
4 måneder siden
En tidligere barnehageansatt er frifunnet i lagmannsretten for overgrep mot tre barnehagebarn, etter å ha blitt dømt i tingretten. Mannen anket dommen fra tingretten, og i lagmannsretten var dommerne delt. Flertallet mente det ikke var bevist skyld utover enhver rimelig tvil. Saken startet med en anmeldelse i 2019, som ble henlagt, men gjenopptatt i 2022 etter en ny anmeldelse. Statsadvokaten er overrasket og skuffet over frifinnelsen, mens mannens forsvarer er fornøyd. Foreldrene til barna synes det er vanskelig å takle resultatet.