Utenriksminister Espen Barth Eide bekrefter at regjeringen har jobbet i tre år med en plan for å håndtere en eventuell ny Trump-administrasjon. Rødt-representant Bjørnar Moxnes krever innsyn i denne planen, og stiller spørsmål ved om den adresserer Norges sårbarhet for amerikansk press og imperialisme.
Moxnes er spesielt kritisk til regjeringens fempunktsplan, som inkluderer å styrke sikkerhetspolitisk samarbeid med USA og etablere amerikanske militærbaser i Norge.
Han mener dette vil øke Norges sårbarhet, og ønsker en plan som tar høyde for USAs faktiske opptreden som supermakt, samt konkrete tiltak for å gjøre Norge mindre sårbar.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Norge vedtok i fjor å styrke det militære samarbeidet med USA ved å øke antall områder amerikanerne kan benytte militært. Dette skjer samtidig som eksperter sår tvil om USAs pålitelighet som alliert, særlig med tanke på Trumps utenrikspolitikk. Avtalen har bred støtte, men møter motstand fra Rødt og SV, som ønsker den opphevet. Andre partier står fast ved avtalen og understreker viktigheten av samarbeidet med USA for Norges sikkerhet. Samtidig oppfordrer eksperter Norge til å vurdere tettere bånd med andre allierte som EU og Storbritannia, da USA kan være på vei ut av Europa.
3 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide advarer om en mulig handelskrig med USA allerede fra neste uke, ved innsettelsen av Donald Trump som president. Han hevder regjeringen har forberedt seg i tre år på en ny Trump-periode, og at Trump nå er mer konsolidert med lojale støttespillere i partiet. En tysk analyse viser at en handelskrig kan koste Tyskland 180 milliarder euro. Høyre-leder Erna Solberg mener regjeringen bør prioritere USA mer og at hennes tidligere strategi for å håndtere Trump ikke lenger er like relevant. Barth Eide understreker at Norge må være en del av EUs mottiltak i en potensiell handelskrig.
23 dager siden
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) holdt en utenrikspolitisk redegjørelse i Stortinget, der han beskrev den sikkerhetspolitiske situasjonen som den mest alvorlige siden andre verdenskrig. Han påpekte at grunnpilarene i norsk utenrikspolitikk, som FN, folkeretten og NATO-samarbeidet med USA, er under press. Eide fremhevet at USA er blitt en mer ustabil partner, samtidig som han understreket viktigheten av det transatlantiske samarbeidet. Han kritiserte også USAs tollpolitikk, som han mener skader verdenshandelen, og pekte på at Kina kan komme til å fylle et tomrom etter USA i internasjonal politikk. Eide understreket behovet for å utvise forsiktighet i samarbeidet med Kina.
3 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker bekymring for at en potensiell handelskrig mellom USA og EU under Donald Trumps presidentskap kan føre til jobbtap i Norge. Han understreker Norges avhengighet av et godt forhold til EU for å unngå negative konsekvenser av Trumps handelspolitikk, spesielt med tanke på at Norge ikke er en del av EUs tollunion. Norge er i dialog med EU for å sikre inkludering i eventuelle tiltak mot handelsbarrierer. Samtidig forbereder Norge seg på mulige vilkår fra Trump for å unngå handelsbarrierer, som kan innebære isolering av Kina. Norge har trappet opp kontakten med både EU og Trumps administrasjon for å forberede seg på en ny Trump-periode, og er klar over at situasjonen er annerledes enn under Trumps forrige periode.
2 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide uttaler at USAs president Donald Trumps økning av tollsatser mot de tre landene USA importerer mest fra, markerer et nytt nivå av handelskrig. Canada, Mexico og Kina har allerede varslet mottiltak. Eide tror at Europa kan bli det neste målet for Trumps tollpolitikk, og at Norge risikerer å bli rammet av toll fra både USA og EU. Han understreker at norsk økonomi er svært avhengig av en velfungerende verdenshandel. Eide forteller at Norge har forberedt seg på denne situasjonen i flere år, og har hatt tett kontakt med europeiske allierte og Canada.
2 måneder siden
Rødt og Bjørnar Moxnes er sterkt kritiske til planene om å etablere et Nato-senter i Norge, da de mener dette vil føre til en uheldig tilknytning til USA, spesielt under Donald Trump. Moxnes hevder at man ikke kan stole på USA som sikkerhetsgaranti og at Norges forsvar ikke bør være avhengig av Trumps velvilje. Samtidig pågår en debatt om hvor senteret skal lokaliseres, med Rygge og Bodø som de fremste kandidatene. USA investerer også betydelig i Rygge flystasjon, noe som ifølge kritikere ytterligere knytter senteret til amerikanske interesser. Mosseordfører Simen Nord (H) avviser kritikken og understreker at Nato-samarbeid er avgjørende for Norges sikkerhet i dagens trusselbilde.
3 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker bekymring for konsekvensene av Donald Trumps tilbakekomst som president i USA, spesielt med tanke på en potensiell handelskrig mellom USA og EU. Han frykter at dette kan føre til tap av arbeidsplasser i Norge. Eide understreker Norges avhengighet av et godt forhold til EU for å unngå negative konsekvenser av Trumps handelspolitikk, og at Norge er i dialog med EU for å sikre inkludering i eventuelle mottiltak. Norge forbereder seg på ulike scenarioer, inkludert mulige vilkår fra Trump for å unngå handelsbarrierer, og har trappet opp kontakten med både EU og Trumps administrasjon. Eide påpeker at Trumps nye administrasjon består av lojalister, noe som krever en ny tilnærming i forberedelsene.
2 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide sier at det ikke er noen indikasjoner på at Norge spesifikt vil bli rammet av amerikanske tollsatser. Han understreker likevel at Norge må ta vare på forholdet til EU og Europa for å stå imot den økte faren for amerikanske tariffer. Dette kommer etter at Donald Trump har innført toll mot flere land, og tidligere har uttalt at han vil innføre toll mot EU. Eide påpeker at en handelskrig med USA kan svekke europeisk økonomi, og at Norge er spesielt utsatt da norsk handel er svært avhengig av en velfungerende verdenshandel. Regjeringen jobber derfor for at Norge skal komme inn under EUs beskyttelsestiltak for europeisk industri.
3 måneder siden
Rødt har fremmet et forslag i Stortinget om å si opp tilleggsavtalen om forsvarssamarbeid med USA. Avtalen gir amerikanske styrker tilgang til militære områder i Norge. Rødt mener avtalen gjør Norge sårbart og viser til tidligere president Trumps trusler om å overta Grønland. Partiet mener Trumps handlinger strider med både FN- og NATO-pakten. En forsker ved NUPI påpeker at avtalen ikke er en baseavtale, men en avtale om investeringer i norske militærbaser. Han advarer mot å si opp avtalen, da det kan signalisere avstand fra USA og gjøre det vanskeligere for USA å bistå Norge. Rødt fremmer forslaget i samråd med det danske søsterpartiet Enhedslisten.
23 dager siden
I sin utenrikspolitiske redegjørelse til Stortinget fokuserte utenriksminister Espen Barth Eide på Ukraina-krigen og dens konsekvenser for Norge og Europa. Han understreket viktigheten av et samlet Europa og et sterkt NATO, samtidig som han uttrykte bekymring for usikkerheten knyttet til Donald Trumps politikk i USA. Redegjørelsen viet mindre oppmerksomhet til konflikten mellom Hamas og Israel, noe som signaliserer at regjeringen prioriterer andre utenrikspolitiske spørsmål høyere. Eide fremhevet Norges anerkjennelse av Palestina, men erkjente at støtten internasjonalt er begrenset.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre understreker at Norge ikke skal være underdanig overfor Donald Trumps USA, men forholde seg til den nye uforutsigbarheten. Han påpeker at Norge har et godt samarbeid med USA, spesielt i nordområdene, som ble styrket under Trumps forrige periode. Støre fremhever også den positive utviklingen i norsk økonomi med lav arbeidsledighet, økt kjøpekraft og eksport, samt mange nye gründere. Støre og Frp-leder Sylvi Listhaug møttes til debatt om næringspolitikk under et NHO-arrangement, der Frp for tiden er større enn Arbeiderpartiet på meningsmålingene.
6 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg ledet en norsk delegasjon til et møte med USAs president Donald Trump i Det hvite hus. Trump ga ros til Norge og Støre, som på sin side berømmet Trumps initiativer for fred i Ukraina, til tross for store uenigheter mellom Norge og USA i denne saken. Professor Jo Jakobsen ved NTNU beskriver møtet som et nødvendig diplomatisk spill hvor Norge må unngå konflikt og opptre høflig, selv om landet er dypt uenig i USAs politikk overfor Ukraina, Russland og Grønland. Jakobsen mener møtet var et «kosemøte» for å styrke det bilaterale forholdet, men advarer samtidig om at Norge må forberede seg på et økt samarbeid med Europa i fremtiden. Han peker på at Norges avhengighet av USA gjør det vanskelig å uttrykke åpen kritikk, og at det er viktig å unngå å skape konflikter som kan skade norske interesser.
1 måned siden
En fersk meningsmåling avslører at mange nordmenn er usikre på om USA vil bistå Norge i tilfelle et russisk angrep. Denne usikkerheten oppstår etter at tidligere president Trump har uttalt at USA ikke vil forsvare NATO-land som ikke investerer tilstrekkelig i forsvar. Forsvaret understreker imidlertid det sterke samarbeidet med USA, og tidligere forsvarssjefer maner til ro, og fremhever at Norge er på vei mot å oppfylle NATOs krav til forsvarsbudsjett. De understreker at NATO-alliansen er robust og at Norges sikkerhet er ivaretatt gjennom medlemskapet og bilaterale avtaler.
1 måned siden
Næringsminister Cecilie Myrseth har uttrykt at Norge er forberedt på mulige tollsatser fra USA, samtidig som hun understreker betydningen av EØS-avtalen og samarbeidet med Europa. Under presentasjonen av regjeringens nye industripolitikk og forslag til minerallov, fremhevet hun at regjeringen prioriterer markedsadgang, sikkerhet, beredskap og tilgang til rimelig kraft. Fellesforbundet støtter målene, men etterlyser konkrete virkemidler, spesielt innen kraftutbygging. Regjeringen ønsker også å legge til rette for økt og bærekraftig mineralutvinning, samtidig som nasjonale sikkerhetsinteresser og samiske rettigheter ivaretas.
1 måned siden
Næringsminister Cecilie Myrseth har uttrykt at Norge er forberedt på mulige tollsatser fra USA, samtidig som hun understreker betydningen av EØS-avtalen og samarbeidet med Europa. Under presentasjonen av regjeringens nye industripolitikk og forslag til minerallov, fremhevet hun at regjeringen prioriterer markedsadgang, sikkerhet, beredskap og tilgang til rimelig kraft. Fellesforbundet støtter målene, men etterlyser konkrete virkemidler, spesielt innen kraftutbygging. Regjeringen ønsker også å legge til rette for økt og bærekraftig mineralutvinning, samtidig som nasjonale sikkerhetsinteresser og samiske rettigheter ivaretas.