Oslos utdanningsdirektør, Marte Gerhardsen, ønsker økt informasjonsdeling om elevers kriminelle bakgrunn ved overgangen fra ungdomsskole til videregående. Hun bekrefter at vold og trusler øker i Oslos videregående skoler, ofte i sammenheng med dopbruk og salg.
Utdanningsetaten kartlegger nå omfanget av narkotikaproblemer ved skolene for å iverksette målrettede tiltak. Gerhardsen understreker at skolen ikke kan løse disse utfordringene alene, og etterlyser et tettere samarbeid med politi og andre instanser.
Flere partier støtter forslaget om informasjonsdeling, og alternative opplæringsarenaer som OT Ulven fremheves som viktige for elever som sliter i det ordinære skolesystemet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Abid Raja (V) reagerer på VGs avsløringer om dårlig skolemiljø i Oslos videregående skoler, preget av vold, press og utestengelse. Han mener flere skolemiljøarbeidere er nødvendig for å løse elevenes utfordringer. Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) svarer med å tredoble satsingen på skolemiljøteam og etablere beredskapsteam mot ungdomskriminalitet. Hun er bekymret for grupperinger og utestengelser, særlig i forbindelse med russetiden, og understreker at skolen skal være et trygt sted. Helsesykepleieres rapporter om overgrep blir tatt svært alvorlig og fulgt opp.
2 måneder siden
Frp-duoen Velle og Listhaug advarer om en alarmerende økning i dopbruk, vold og trusler i Oslos videregående skoler, og hevder at utviklingen er «importert» fra Sverige. De viser til en betydelig økning i narkotikarelaterte anmeldelser, vold og trusler blant unge, samt en dobling i kokainbeslag. De mener at kriminelle gjenger kontrollerer dopmarkedet og at politiet må få flere virkemidler, samtidig som de understreker behovet for strengere regler på skolene. Oppvekstbyråden i Oslo bekrefter at utviklingen er uakseptabel og har iverksatt et beredskapsteam for å bistå skolene. Mørketallene er trolig store, da mange unge ikke tør å anmelde.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler en økning i skolevold, der rektorer og lærere opplever trusler og vold. En rektor i Oslo lever med sikkerhetstiltak etter trusler på nett, og en annen ble slått ned. Skolevolden er ikke bare et Oslo-fenomen, men også et problem i andre deler av landet. Selv om den generelle kriminaliteten har gått ned, har ungdomskriminaliteten økt, spesielt grov vold. Artikkelen peker på at voksne må ta kontroll, skolen må samarbeide med andre instanser, og foreldre må ta ansvar for barneoppdragelsen. Det er behov for bedre opplæring for skoleansatte og tydeligere bortvisningsregler.
2 måneder siden
En kronikk om den urovekkende økningen av vold og trusler i Osloskolen, spesielt blant de yngste elevene. Forfatteren påpeker mangler i Utdanningsetatens rapportering, og etterlyser mer spesifikk informasjon om hvor problemene er størst geografisk. Han savner også data om voldsepisoder mellom elever, samt informasjon om konsekvenser for ansatte som utsettes for vold og hva som skjer med gjerningspersonene. En mer detaljert og åpen rapportering vil gi et bedre grunnlag for å iverksette effektive tiltak og målrettet innsats.
1 måned siden
En artikkel i VG belyser vold og trusler mot skoleassistenter, spesielt i Osloskolen, hvor de er mest utsatt. En anonym assistent forteller om fysisk og verbal vold fra elever, og føler seg lite involvert i oppfølgingen av hendelsene. Fagforbundet støtter henne og krever mer oppmerksomhet rundt assistentenes arbeidsforhold og bedre oppfølging fra ledelsen. Voldsepisoder øker i Trondheim og Stavanger, mens Bergen har hatt nedgang etter å ha iverksatt tiltak. Oslo kommune svarer med å etablere et team som skal gi støtte til ansatte ute på skolene fra 2025.
2 måneder siden
I 2024 har vold og trusler mot lærere og skoleansatte i Oslo nådd et rekordhøyt nivå, med 7835 registrerte hendelser. Utdanningsetaten i Oslo presenterte statistikken som viser en økning fra tidligere år, der assistenter i skole og AKS er mest utsatt. Utdanningsforbundet mener dette delvis skyldes bedre rapportering, men understreker at mange ansatte ikke tør å stå frem. En lærer deler sine erfaringer med vold i en spesialklasse og behovet for bedre verktøy for å håndtere slike situasjoner. Tiltak som obligatorisk kursing er iverksatt, men utviklingen gjenspeiler en samfunnstrend som også påvirker skolen.
1 måned siden
Det har vært en kraftig økning i antall bortviste elever ved videregående skoler i Oslo. Utdanningsetaten rapporterer om elleve bortvisninger dette skoleåret, en betydelig økning fra tidligere år. Bortvisningene skyldes alvorlige hendelser som vold, trusler mot ansatte og narkotikasalg på skolen. Utdanningsetaten opplyser at de har en større bevissthet rundt bruken av bortvisning som virkemiddel. Ombudet for barnehager, skoler og lærlinger i Oslo uttrykker bekymring for utviklingen, og påpeker at bortvisning sjelden er til elevens beste og kan være problematisk i forhold til barnekonvensjonen.
2 måneder siden
Oslo-politiet er bekymret for en økning i alvorlige volds- og trusselsaker blant ungdom, til tross for en liten nedgang i den totale ungdomskriminaliteten. Politiet ser en økende «snitche-kultur» som hindrer unge i å varsle om kriminalitet, noe som skaper utfordringer for både unge, foreldre og politi. Flere drapsforsøk i 2025 knyttes til konflikter i ungdomsmiljøer, og politiet ønsker flere tiltak, både tvang og hjelp, for å løse problemene. Politimesteren mener tiden er inne for at politiet bevæpnes.
2 måneder siden
Høyre-leder Erna Solberg presser på for å innføre visitasjonssoner i Oslo for å bekjempe ungdomskriminalitet. Oslos byrådsleder, Eirik Lae Solberg (H), er mer forsiktig og understreker viktigheten av å følge opp ungdommene. Justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) har hatt møte med Lae Solberg om situasjonen i Oslo, og sier politiet ikke ønsker visitasjonssoner da de mener det kan virke mot sin hensikt. Hun vil likevel følge opp Stortingets vedtak om å utrede muligheten, men understreker at det ikke må stride mot menneskerettighetene. Lae Solberg tok også opp underfinansiering av barnevernet og behovet for økte ressurser til Oslo-politiet.
20 dager siden
Artikkelen omhandler bortvisning av voldelige elever i Osloskolen, hvor majoriteten kommer fra østkantskoler. Dette skjer i en kontekst av økende vold blant unge, spesielt rettet mot unge selv. Statistikken viser også en overrepresentasjon av innvandrere fra ikke-vestlige land i voldslovbrudd. Barneombudet uttrykker bekymring for elevenes rettssikkerhet, mens andre argumenterer for at hensynet til de mange lovlydige elevene må prioriteres. Artikkelen reiser spørsmål om skolens rolle i å håndtere et samfunnsproblem, og hva man skal gjøre med unge gjengangere når politi og barnevern ikke strekker til.
6 dager siden
KrF ønsker å gi politiet utvidede fullmakter for å bekjempe narkotikabruk i norske skoler, blant annet ved å gjeninnføre bruk av narkotikahunder i skolegårdene. Forslaget, som støttes av KrFUs leder Hadle Rasmus Bjuland og moderpartiet, innebærer at skoler kan kontakte politiet for narkorazziaer. KrF argumenterer for at politiet må ha nødvendige verktøy for å håndheve forbudet mot narkotika, og mener dagens tiltak ikke er tilstrekkelige. Forslaget møter motstand fra potensielle regjeringspartnere som Venstre og Høyre, som viser til Politidirektoratets vurdering om at narkotikahunder skaper stigmatisering og forstyrrer læringsmiljøet. Fremskrittspartiet har også fremmet lignende forslag. KrF understreker at økt narkotikabruk i skolemiljøet er dokumentert gjennom rapporter fra skoler og elevledere, og mener det er nødvendig med nye grep for å bekjempe problemet.
2 måneder siden
Oslopolitiet er bekymret for en økning i vold og trusler blant unge, samt aktiviteten i kriminelle nettverk, selv om det totale antallet anmeldelser er stabilt. Politiet har iverksatt tiltak i samarbeid med kommunene, men ser med bekymring på at ungdommer ikke varsler voksne eller politiet om kriminelle forhold. Flere drapsforsøk kan knyttes til konflikter i ungdomsmiljøer. Politiet har spesialisert seg på å inndra straffbart utbytte fra kriminelle nettverk, men opplever samtidig økt press på ressursene, noe som kan påvirke innbyggernes tillit til politiet.
2 måneder siden
I 2024 har Osloskolen registrert 7835 avviksmeldinger om vold og trusler mot ansatte. Grunnskolen er hardest rammet, med 1013 alvorlige og 182 kritiske hendelser. Et nytt digitalt registreringssystem har gjort det enklere for lærere å rapportere slike hendelser, noe som kan forklare økningen fra 2023. Utdanningsforbundet i Oslo påpeker mangler i oppfølgingen av ansatte etter voldshendelser, og ønsker flere lavterskel beredskapsteam.
2 måneder siden
Politiet i Oslo ser en økning i alvorlig ungdomskriminalitet, selv om den generelle ungdomskriminaliteten går ned. Ran, vold og trusler er mer utbredt, og drapsforsøk knyttes til ungdomsmiljøer. Voldsvideoer spres på sosiale medier, noe som skaper frykt og psykisk uhelse. Politiet ønsker fast bevæpning for å kunne beskytte innbyggerne raskere og mer effektivt i farlige situasjoner, og viser til at de i snitt bevæpnet seg ti ganger i døgnet i fjor.
2 måneder siden
En alarmerende økning i vold og ran blant barn og unge i Oslo bekymrer politiet, med store mørketall på grunn av en økende taushetskultur. Konflikter mellom ulike «hooder», inspirert av voldsdyrkende drill-rap, bidrar til eskaleringen. Videoer med ekstrem vold spres i ungdomsmiljøer og normaliserer trusler og våpen. Artikkelen understreker behovet for at foreldre, lærere og andre som jobber med ungdom, tar gangster-trenden på alvor og mobiliserer mot den for å hindre ytterligere rekruttering og voldsutvikling. Oslo må handle for å unngå å bli som Stockholm.